Машина за хляб-21 част

• 44 710
  • 749
  •   1
Отговори
# 570
С удоволствие бих показала снимки, но хлебчето имаше твърде кратък живот, за да успея да снимам. Нещо с маята не улучих, имам на Йоткер и си сложиш както е по рецепта, но не бухна както си представях. Сега пека френско хлебче и ако успея да го спася поне за 10 мин. от гладните мъже ще го снимам и покажа.
Може и да е от брашното, че доста момичета се събрахме вече с оплаквания към София мел

# 571
Днес, след много кандърми, най- накрая направих хляба на балончета. Беше истинско приключение за мен. Тестото се омеси перфектно, реших да сложа подправките докато се месеше, отплеснах се и малко в последния момент добавих кашкавала. Мислех, че след втасването ще има нужда от още брашно, но тестото беше супер лесно за обработка. Не знам колко топчета направих, чудих се в коя тавичка да ги сложа и реших да използвам формата за торта. Голяма грешка, ама кой да ми каже... Бях пекла преди това пиле с ориз и фурната беше топла топла, та сложих топчетата да втасват вътре. Надуха се супер и включих на печене. Започнах да си върша заплануваната работа и от време на време наглеждах хлебчето. По едно време усетих, че мирише странно и какво да видя? Формата за торта взела да пропуска масло и то си тече на дъното на фурната... Въобще не се усетих, че формата го прави този номер, но вече беше късно. Скоро след това цялата кухня беше в дим, периодично отварях вратата на печката, че нищо не се виждаше във фурната и за нула време омирисах цялата къща на изгоряло масло.  Mr. Green Поради тази причина и не можах добре да преценя дали се е изпекъл хубаво хляба и го извадих. Ето и снимка:

Ужасна вкусотия, напомня ми на вкусните питки на Карина. След като изстина видях, че отдолу не се е изпекло добре, но за другия път ще знам формата за торта да не ползвам. Или ако ползвам, да я сложа в тавичка, та да не ми омирисва и цапа фурната.  hahaha

# 572
  • Разград
Пепика,страхотен се е получил. Peace
Стар,това царевичното хлебче ли е или кекс някакъв?както Полин е казала,от царевичното тесто не може да се очаква много да се надигне,може би зависи от количеството на бялото брашно.Аз никога не съм правила.
Любопитко,и аз имам този горчив опит,но беше с нещо друго.Сега като пека във формата застилам дъното с хартия за печене.Добре изглежда питката,нищо,че още малко й е трябвало да се пече.Щом казваш,че е вкусна,какво повече му трябва на човек? Laughing

# 573
  • Добрич
Здравейте на всички, които пишат в тази тема. Още преди време бях преглеждала темата ви и искам да ви благодаря за ценните съвети, които давате. От скоро имам хлебопекарна /Мулинекс 5000/ - при избора на точно тази марка и модел от голяма полза ми бяха вашите мнения. За сега всички хлебчета, които правя стават сполучливи. Направи ми впечатление, че с прясна мая втасват по- добре, отколкото със сухата на д-р Йоткер и вече използвам прясна мая. Тавичката се пълни до дръжката. Дори два пъти опряха в капака. До днес пекох само четири вида хляб - бърз хляб, основната рецепта, пълнозърнест и козунак. На козунака след звуковия сигнал сложих локум и познайте - тестото стана малко розово, тъй като лукума се разтвори. Искам да ви попитам защо е необходимо на сладките рецепти да се слага сол? В книжката към машината за козуначеното тесто е посочена сол и аз сложих. В следващата рецепта /също сладка/ отново има сол. Ще объркам ли нещо, ако следващия път прескоча солта? Извинявам се предварително, ако сте го обсъждали, но няма как ги прочета всичките 21 части на темата.

# 574
И аз имам проблем с брашното на София Мел Екстра. Свекървата донесе 6 пакета по 2кг, но нещо хляба не се надига както преди, а и остава леко влажен. Вчера пуснах един обикновен без да го следя и като го извадих беше такъв. Днес реших да следя какво става. В началото си се оформи добра топка и аз спокойно си продължих с другата работа. Малко преди да свърши месенето, погледнах пак и тестото се замазваше под бъркалката. Вече беше късно да добавям брашно. На какво може да се дължи това, че в началото беше добре, а в края на месенето - не?
и при мен точно това се получи 2 дена подред каква мая ползуваш аз сега сложих един хляб с същото брашно и грис че да видим какво ще излезе ще докладвам

# 575
  • Вече в моята си приказка...
Вела, от всичко прочетено досега, разбрах че, за да се получи втасване, маята влиза във взаимодействие със солта, затова, когато има мая, трябва да има и малко сол. А, да, честита ти хлебопекарна.
И аз съм с Мулинекс 5000. Сега съм сложила един пълнозърнест хляб да се меси, пък ще видим какво ще се получи.
Знаете ли, най-големият ми проблем е измерването на брашното. Нямам кухненска мерилка и 370 гр. брашно, например, да измеря ми е голямо предизвикателство. Как измервате вие брашното?

# 576
.... Как измервате вие брашното?

Напоследък изобщо не меря, макар че имам везна. Сипвам направо от пакета, слагам отгоре маята, и пускам машината. После добавям по малко до оформяне на топка.

# 577
  • София
солта е стопер на маята и затова не трябва веднага да влиза във  взаимодействие с нея.

Аз снощи правих ябълковия кекс с карамелена заливка на Танита:

# 578
  • Географският център на България-Габрово
солта е стопер на маята и затова не трябва веднага да влиза във  взаимодействие с нея.

Аз снощи правих ябълковия кекс с карамелена заливка на Танита:

Петя кекса е върховен.Но искам да те попитам,кога слагаш заливката.След като сложиш всички продукти преди самото печене, или след като кекса се изпече.

# 579
И аз имам проблем с брашното на София Мел Екстра. Свекървата донесе 6 пакета по 2кг, но нещо хляба не се надига както преди, а и остава леко влажен. Вчера пуснах един обикновен без да го следя и като го извадих беше такъв. Днес реших да следя какво става. В началото си се оформи добра топка и аз спокойно си продължих с другата работа. Малко преди да свърши месенето, погледнах пак и тестото се замазваше под бъркалката. Вече беше късно да добавям брашно. На какво може да се дължи това, че в началото беше добре, а в края на месенето - не?
и при мен точно това се получи 2 дена подред каква мая ползуваш аз сега сложих един хляб с същото брашно и грис че да видим какво ще излезе ще докладвам
Смених 2 вида мая и няма промяна. В брашното е проблема.

# 580
  • Вече в моята си приказка...

Ох, може за солта и аз нещо правилно да не разбирам. Ето какво прочетох за нея

"Солта придава вкуса на храната и регулира действието на маята. ... Благодарение на солта тестото става стегнато и не втасва прекалено бързо. Тя подобрява и консистенцията на тестото."

petia_tag, кексът изглежда вкусен...

# 581
  • София
MiRa, ами точно това, което цитираш е това, което аз съм написала. Захарта разработва маята, но и трябва нещо, което да я контролира един вид, за да не превтаса.

dunia, както е по рецепта постъпих, сложих да се прави заливката щом сложих кекса в машината. Тя изстива и става много гъста, а коко е вкусна............... Единствено очаквах от снимката да е доста по-влажен, но той си е като обикновен кекс. Много е хубав. Peace

# 582
  • Sofia
Привет кулинари Grinning
Имате ли представа дали може да се правят арабски питки като тези  за дюнер?
Благодаря предварително  bouquet

# 583
  • Добрич
Момичета и аз така разбрах от прочетеното - солта спира маята. Това, което е написала  MiRa_55 е от книжката на Мулинекс 5000. Преди козунак месих на ръка и никога не съм слагала сол в тестото. Мисля си, следващия път да пробвам да пусна машината без сол. Вкусът сигурно ще е по- добър, но може би е възможно козунаците да се надигнат прекалено много - като няма какво да спира маята. Знам ли?... За всеки случай, ако експериментирам ще заложа на по- малък грамаж.

Ето снимка на козунака.

Момичета, да споделя с вас - купих си от Кауфланд по препоръка на Гудзи брашно на Агромел,с. Доброплодно, 49ст. кг. Страхотно е и съм с две ръце за него ...

Козунакът е правен с такова брашно. Първо си купих само, за да го пробвам, но когато видях, че хлябовете стават сполучливи си взех повече килограми. Като го сравних с брашното на София мел - малко по- жълто стои на цвят.

# 584
Привет кулинари Grinning
Имате ли представа дали може да се правят арабски питки като тези  за дюнер?
Благодаря предварително  bouquet
Къде да се правят тези питки? Те са вода, брашно и сол Wink

Общи условия

Активация на акаунт