Раждане в АГ"Света София"(бившата Тина Киркова) - 3 част

• 93 150
  • 1 281
  •   1
Отговори
# 1 080
Моето мнение е, че с избор на лекар, нещата винаги се пришпорват. Избрах си лекар за раждането и много съжалявам! Бях при д-р Ташков, който е наистина страхотен. Само че, явно реши, че трябва по-бързичко да приключва с мен. Раждането ми приключи по отвратителен начин, въпреки че преди да се намесят да го ускоряват изкуствено, всичко вървеше отлично. По подобен начин стояха нещата и при другите момичета, с които бяхме заедно в предродилна зала. Повечето от лекарите нямат никакво намерение да прекарат повече от 2 часа с някоя родилка. За съжаление, това е абсолютна истина.
Въпреки всичко, което бяхме обсъждали с д-р Ташков предварително - че не искам окситоцин, ако няма нужда; да не ми правят епизиотомия, ако наистина не се налага- получих всички "екстри" накуп и то още в началото, плюс много сериозни вътрешни разкъсвания, от които се възстановявам четвърти месец.
Все си мисля, че ако раждаш при дежурния, няма толкова да бърза да си ходи и може и по-човешки да родиш, но това си е мое лично мнение.

# 1 081
Не съм раждала, но съм се наслушала, на какво ли не и съм много съгласна с Бръмбърче. И като се замислим е логично - кои сме ние - няква родилка, която си плаща - че всяка 2-ра си плаща и кой да седи при нея 15-20 часа, като през това време могат да родят 5 и да си платят или да се направят още 5 прегледа. Колкото и да не ни се иска всичко е пари.

# 1 082
  • София
Не съм раждала, но съм се наслушала, на какво ли не и съм много съгласна с Бръмбърче. И като се замислим е логично - кои сме ние - няква родилка, която си плаща - че всяка 2-ра си плаща и кой да седи при нея 15-20 часа, като през това време могат да родят 5 и да си платят или да се направят още 5 прегледа. Колкото и да не ни се иска всичко е пари.

Стига се стягахте бре... кой ражда по 15-20 часа в днешно време.
Раждах преди 7 г. без избор на екип, при дежурните. Не са ми слагали окситоцин, с изкл. на момента, в който вече бях със спинална упойка, на 10 см. разкритие, която сама поисках и се наложи, защото нямах ефективни напъни. Не се оплаквам де.. родих напълно безболезнено, с епизиотомия, която е зашита така, че не си личи, че съм рязана и която зарастна на 3 ден. не съм плащала за абсолютно нищо.
Също така не се заблуждавай, че окситоцина е супер и за 2 часа раждаш без проблем. Не е баш така. Едно е да имаш нормална и постепенна родова дейност, друго е да изхвърлиш бебето като тапа.

# 1 083

Също така не се заблуждавай, че окситоцина е супер и за 2 часа раждаш без проблем. Не е баш така. Едно е да имаш нормална и постепенна родова дейност, друго е да изхвърлиш бебето като тапа.

Идея нямам за окситоцина, не съм раждала и не съм много запозната  Simple Smile. Имам предвид бързането на лекар, на който е платено  - и изключения има естествено.

# 1 084
  • София

Идея нямам за окситоцина, не съм раждала и не съм много запозната  Simple Smile. Имам предвид бързането на лекар, на който е платено  - и изключения има естествено.

Ами най-общо казано окситоцина е хормона който се отделя когато започне родова дейност. Ама когато тя си върви без намеса той си се отделя както трябва и шийката на матката постепенно се разтваря, за да може плода да излезе без да се разкъсаш. Ако си с 2 см. разкритие и неподготвена шийка и ти сложат окситоцин, за да родиш по-бързо процеса се ускорява. Тогава шийката не е подготвена и обикновено се разкъсва. Това най-общо казано  Wink

А иначе има резон в това, че дежурния екип не бърза. При мен се смениха 2 екипа, просто в такова време постъпих. Първият доктор не даваше зор да ме изражда, остави ме на следващия  Wink, който също не се намеси до момента, в който аз лично поисках обезболяване. Предложиха ми спинална, щото аха да родя, аз се съгласих и така.

Всичко си има + и - ако ти е свестен доктора ще дойде, ще седи и 10 часа с теб и ще те изроди, въпреки, че се чудя защо хората се бутат да ги изражда доктора, като тази работа чудесно я върши акушерката. Аз бих избрала доктор, в случай, че се усложнят нещата и не виждам смисъла да идва тоя доктор в самото начало, освен за мое успокоение, че е там.

Виж ако зараждам втори път може друга песен да запея, обаче на база първото си раждане мога да кажа горното.  Wink

Последна редакция: пт, 03 сеп 2010, 09:25 от Vache

# 1 085
Ами Vache ти всъщност не казваш нищо по-различно от това, което споделят момичетата, а именно че без избор на лекар никои не бърза, с избор на такъв вероятността да ти забързат родовата дейност е голяма.
Само ми е интересно как си представяш, че нямаш лекар, а пък ако има усложнения тогава имаш....извинявай, ама...не ми стига фантазията, как докато ми започват някакви усложнения избирам лекар, имам му телефона и му се обаждам и той идва и всичко това, докато аз раждам и разбирам, че има някакви усложнения  Shocked
Избор на лекар всеки прави предварително именно с тази идея да е в сигурни ръце, особено ако нещата не вървят по вода....А че е нож с две остриета...така си е и аз съм убедена, че пришпорват раждането, защото не им се стои по цял ден да те чакат. Аз за това ще пробвам да си изчакам максимално вкъщи, след това ще отида до болницата без да му се обаждам, ще ме прегледат и чак като разбера какво е положението ще преценявам кога, а може би и дали да му се обаждам.

# 1 086
По въпроса за раждането - засега съм естествено, и дано до края всичко е наред. Преди 2 седмици лекарката, която мери тоновете на първия етаж ме наплаши, че съм за секцио. Веднага се видях с др Киров, който изобщо не мисли така. Много ме ядоса тази жена, и в същото време ме притесни. През цялата бременност бях толкова спокойна и уверена, тя за 3 минути успя да разклати спокойствието ми. Ще се доверя на др Киров, и ако има проблем в хода на раждането, вярвам че той знае какво да прави.
Аз засега държа фронта, няма изгледи за по-ранно раждане, но все пак се надявам да тръгне девойката някой и друг ден преди термина, че да не се страхувам от преносване. За съжаление, скоро не са ме гледали на видеозон и не знам прогнозното тегло - поне да имам някакви очаквания....Преди 2 седмици моята ЖК каза, че бебка ще стигне около 3 кг, но при условие че тогава беше 2800, мисля че до термина ще стане голямо бъбрече... Laughing

# 1 087
Гиада, Царичкова е пълно ку-ку и е очевидно фен на секциото, споко. Слушай Киров и не го мисли.  Wink
И на ехографите не вярвай много - смятай с около половин килограм +/–. Доказано е.

# 1 088
Хахахаха, да, момичета имайте предвид, че Царичкова в Тина Киркова, тази дето мери тоновете, а абсолютно изперкала жената...аз не и се вързвам хич, даже много и се забавлявам Wink ма тя работи там от 30 години...кво няма да изперкаш  Laughing
Мен един ден нещо ми беше много лошо, доста ми беше паднало кръвното и съответно и тоновете на бебето малко бяха равнички такива, ама то ми е ясно от какво и тя като започна да снове и да повтаря "има му нещо на бебето, има му нещо", а аз само с еподхилквам...нали разбирате как обаче може да изкара акъла на някоя жена с тези думи...

# 1 089
  • София
vesy_evi, много странен постинг  Rolling Eyes Rolling Eyes Rolling Eyes
Аз не съм твърдяла нищо от това дето ти коментираш Shocked
Нито съм казала избирайте лекар, нито обратното.   Чети от началото какво и защо съм писала.
Между другото лекари има и дежурни, не седят само акушерки в родилното  Joy
Мен ме изроди акушерката, но лекарят взимаше решения по време на раждането, като например дали да ми спукат водите, как върви разкритието, дали да ми сложат упойка. Реалното израждане, обаче го направи акушерката, тя направи и епизиотомията. Лекарят седеше до главата ми и после ме заши. Ако беше станало нещо непредвидено щеше да се намеси. Това не са усложнения, най-нормално си ми беше раждането  Grinning
Не желая да влизам в спорове, намесих се защото .. всъщност върни се назад и виж защо, не чети избирателно!

# 1 090
Благодаря за успокоителните думи, момичета!  Hug Аз след този случай не ходя там на тонове. Киров ми ги следи

# 1 091
...Реалното израждане, обаче го направи акушерката, тя направи и епизиотомията. Лекарят седеше до главата ми и после ме заши...
Vache сигурна ли си че акушерката ти направи епизиотомията?
Малко съм объркана и честно казано малко ме притеснява акушерка да ми прави епиизотомия, съмнява ме да имат необходимата квалификация за това.

vesy_evi, плацента превия е когато плацентата покрива шийката и бебето няма от къде да излезе и си е показание за секцио, а предна плацента е просто закачена на предната страна на матката - съвсем различни неща са.

# 1 092
  • София
...Реалното израждане, обаче го направи акушерката, тя направи и епизиотомията. Лекарят седеше до главата ми и после ме заши...
Vache сигурна ли си че акушерката ти направи епизиотомията?
Малко съм объркана и честно казано малко ме притеснява акушерка да ми прави епиизотомия, съмнява ме да имат необходимата квалификация за това.

Абсолютно съм сигурна  Wink Тя правеше всичко докато бях на магарето. И понеже бях със спинална упойка, т.е. тотално обезболена си бях в пълна кондиция и наблюдавах. Родих бебе 3,900 кг. без вътрешни разкъсвания, което също зависи от воденето на раждането. Защо мислиш, че нямат необходимата квалификация за това?  Rolling Eyes Епизиотомията не е кой знае какво. Едно кръц  Crazy Нямат квалификация да шият после, но нали тя води бебето. Тя му помага и тя вижда кога ще се разкъсаш. А аз бях качила доста кг, което прави тъканите по-малко еластични. Очаквах си я епизиотомията, иначе щяха да ме бродират  Confused
Вижте сега, не подценявайте акушерките, тяхната работа е точно тази, да израждат бебета, това учат и това правят. Те работят в екип с доктора. Едния не може без другия, или поне така трябва да бъде. Тя не е просто някаква жена там дето се мотае из родилна зала. Чела съм за Холандия за домашните раждания, там присъства именно акушерка, не доктор  Wink
Теодора Костова се казва акушерката, която ме изроди. Невероятно симпатична жена  Wink Дори един път ходих да я търся с детето, исках да ги запозная. За съжаление беше в отпуск тогава, но не съм се отказала от идеята като цяло.

# 1 093
Vache, ами мисля така защото свеки ми е акушерка и ми е разказвала доста неща (няма да споделям тук че са неприятни). Освен това има един случай в черния списък с неправилно направена перинеотомия от който излиза че и АГ лекар (който не е хирург) може да оплеска доста работата да не говорим за акушерка.
Не казвам че не е станало така, просто на мене не ми харесва това и ще го имам предвид да питам евентуално на място. Мерси за инфото!

# 1 094
  • София
Мунка, спрете бременни жени да слушате и да четете кой какви неща бил разказвал  Hug
След като свекърва ти е акушерка питай я дали имат квалификация да правят епизиотомия, въпреки, че от онова време до сегашното като обучение със сигурност разликата е от небето до земята. Всеки може да оплеска работата, и лекар и акушерка. Може самото раждане да не тръгне добре. Има и малшанс. А може и всичко да си мине перфектно. Така че аз лично не би се натоварвала преди раждане с подобни мисли, няма никакъв смисъл. Сега ме е яд дори, че знам толкова много неща. Преди раждането много четях, и клипове гледах и какво ли не, обаче като тртгнах за болницата (без избор на екип) бях хладнокръвно спокойна, както и по време на раждането. Не съм се усъмнила нито за миг в действията на медицинските лица там. Така че полза няма.. сега мислите, избирате и накрая може да се окаже, че не сте предивидли или помисляли много неща.

И пак казвам, понеже вече и аз съм обременена по тоя начин, ако тръгна да раждам отново най-вероятно ще съм с избор на екип, въпреки, че съм напълно наясно лично за себе си (никого не ангажирам) че това ще са пари хвърлени на вятъра.  Wink

Че вие знаете ли как раждаше снаха ми в Щатите. Там няма в болницата лекар да ти седи на главата и да ти държи ръката. Следи те акушерка, като дойде момента, а те много добре знаят кога е той викат лекар. Виж не съм се сещала да я питам кой изражда, ама мога и да я п итам. И да ви кажа това само тук го има, тази истерия и изваждане от джобовете  Laughing И пак казвам, не отричам едното или другото. Всеки сам си решава как да ражда  Peace

Общи условия

Активация на акаунт