Майчинството - счетоводно - 24

• 43 362
  • 738
  •   1
Отговори
# 60
Здравейте, не знам дали е за тук въпросът ми, всъщност те са 2.. , но се надявам някой да може да ми помогне.

1вият е, че от началото на този месец съм безработна и понеже съм осигурявана близо 4 години на около 1300-1500лв, та се чудя ако се регистрирам в бюрото по труда, колко би ми било обезщетението? Познати ми казват, че би трябвало да взимам максималното обезщетение, но едни казват че това са към 400лв, а други че са около 200лв.

А другият ми въпрос е, т.к. в момента се опитваме да забременея се чудя ако примерно успеем до 1-2-3 месеца, какво майчинство ще получавам? До колкото знам се взима 1 година назад доходите и 90% от тази сума.  При положение, че 1-2-3 месеца ще съм била безработна обаче - тогава как ще изчислява майчинството ми?

Мерси предварително!    bouquet

# 61
Много моля за отговор на въпроса ми. В момента съм бременна- термина ми е март, но искам да родя в чужбина. Имам 1 дете на 4 години. Мислех да си пусна неплатен отпуск 6 месеца, да родя в чужбина и да се върна април, но от НОЙ ми казаха, че така ще си загубя майчинството! Ако някой може да ми каже как точно да го направя, че хем да замина и да родя където си искам хем като се върна да мога да си изляза и майчинство, ще съм много благодарна. Бях чела преди време, че за да стане това трябва след отпуската да се върна наработа за 5 дни и да си подам молба за излизане в майчинство. Но от работата пък ми казаха, че по този начин си губя 1вата година от майчинството. Въпроса е, че трябва да имам болничен за раждането, но не съм сигурна дали в Германия ще ми издадат такъв.

# 62
Здравейте, надявам се да помогнете и на мен Grinning  Прехвърлих майчинството на таткото, но от фирмата, в която работя ми казаха, че вероятно ще ме съкратят. Въпросът ми е: Има ли предварителен период от време, да ме предизвестят за съкращението или могат да го направят веднага и ще получавам ли обезщетение от Бюрото по труда. А ако напусна сама и се запиша в бюрото, ще получавам ли нещо ( това го мисля като възможен вариант, докато си намеря друга работа). Кое е по-добре: да ме съкратят или да напусна сама?
Благодаря ви предварително  bouquet

# 63
  • Пловдив
Бихте ли ми отговорили спешно какво следва, след като детето навърши една годинка с платено майчинство от фирмата, в която се числя? Какво трябва да се направи, за да получавам социалното от 240 лв. след като изтече годинката платено, че вече нямам никакъв превод - синът ми през октомври навърши една годинка?
Ала бала, би ли отговорила и на мен Praynig

1. МОЛБА - ДЕКЛАРАЦИЯ за изплащане на парично обезщетение за отглеждане на малко дете на основание чл. 53 от КСО - (Приложения 3 изтегли от тук http://www.account-bg.info/e107/e107_plugins/links_page/links.php?cat.6)

2. Копие от акта за раждане на детето

3. Заявление, че желаете да получавате обезщетение за отглеждане на малко дете

4. Декларация по чл. 46 ал. 1 от НРВПО

Ето един примерен текст за заявлението:

З А Я В Л Е Н И Е

От ................................., ЕГН: ................. , на длъжност .....................

На основание чл.164, ал.1. КТ и чл.46, ал.1, НРВПО,

Заявявам, че ще ползвам отпуск за отглеждане дете до 2г., считано от ............... до .............. г.

Прилагам:
1. Декларация по чл.46, ал.1 НРВПО за обстоятелствата, свързани с правото ми да ползвам отпуска
2. Акт за раждане на детето. – за справка

С уважение:

..........................

Дата: ................
гр. Пловдив

Ето я и декларацията:

ДЕКЛАРАЦИЯ
по чл. 46, ал. 2 от Наредбата за работното време, почивките и отпуските

Долуподписаната ……………………………………………………………… с ЕГН ………………..……… с постоянен адрес : ……………………………… л.карта № ……………………… , издадена на …….……….... от ……………….
на длъжност ………………………………….

ДЕКЛАРИРАМ

1. Детето ми, ……………….,родено на …….………... г., с ЕГН ……….……………. не е настанено в детско заведение.
2. Не съм дала съгласието си платения отпуск за отглеждане на дете по чл.164, ал.1 от Кодекса на труда да се ползва от бащата /осиновителя/ или от някой от моите или неговите родители,работещи по трудово правоотношение, съгласно чл.164, ал.3 от Кодекса на труда.
3. Детето ми не се отглежда от безработно лице по програмата в „Подкрепа на майчинството”.

Известна ми е предвидената по чл.313 от Наказателния кодекс отговорност за деклариране на неверни данни.

дата: ………………….                                                                     ДЕКЛАРАТОР: ............

град:Пловдив

# 64
  • София
Момичета, здравейте! Сигурно не помните моя случай, но накратко той беше: върнали са ми от НОИ единия болничен за 2 грешки за поправка с писмо до фирмата, а до мен само копие на писмото. Моят екземпляр на писмото получих срещу уведомителна бележка в пощенския си клон по местоживеене преди 20 дни, била съм получила бележката няколко дни по-рано. Но във фирмата никой нищо не е получавал. Доколкото знам пощите връщат задържаните писма след 20 дни престой. Би трябвало, освен ако не са го пуснали недобросъвестно на някой друг и писмото да е изгубено (дали може така да направят, при условие че аз отидох ад ис го получа от пощата срещу подпис и лична карта), да са го върнали в НОИ. Освен да им пиша, друг съвет ще ми дадете ли? Все пак от мен се очакваше да задвижа корекциите на болничния с личния си лекар, но аз писмо така и не получих чрез никой... Благодаря ви за съдействието...

# 65
  • Пловдив
Елфита, а откъде се вземат и къде се дават попълнените документи? Не трябва ли това да се уреди от счетоводителката на работодателите ми?
Много ти благодаря!  bouquet

# 66
Здравейте,

бихте ли ми казали дали има срок за подаване на декларацията за отглеждане на дете до 2 годи и ако се закъснее и се подаде със задна дата губи ли се нещо?

Миналия месец ми изтекоха 410-те дни отпуск за бременност и раждане, но все още счетоводителката не може да подаде документите, тъй като шефката отсъства и няма как да плати осигуровките ooooh!...В такъв случай губя ли нещо или след подаване на документите наведнъж ще ми ги изплатят за пропуснатите месеци?

# 67
  • София-Младост
Елфита, а откъде се вземат и къде се дават попълнените документи? Не трябва ли това да се уреди от счетоводителката на работодателите ми?
Много ти благодаря!  bouquet
В сайта на НОИ има всички необходими декларации. Счетоводителката би могла да ти ги разпечати, ако те затруднява предполагам. Но не и е това работата.

Здравейте,

бихте ли ми казали дали има срок за подаване на декларацията за отглеждане на дете до 2 годи и ако се закъснее и се подаде със задна дата губи ли се нещо?

Миналия месец ми изтекоха 410-те дни отпуск за бременност и раждане, но все още счетоводителката не може да подаде документите, тъй като шефката отсъства и няма как да плати осигуровките ooooh!...В такъв случай губя ли нещо или след подаване на документите наведнъж ще ми ги изплатят за пропуснатите месеци?
Ти нали си си спазила сроковете, другото забавяне е тяхно, а не твое. Ще ти ги изплатят след подаване на докуемнтиет, но със закъснение.
Но пък забавяне дефакто все още няма, ако те м.11 са начислили осигуровките за м.10 са дължими до края на месеца.

Здравейте, надявам се да помогнете и на мен Grinning  Прехвърлих майчинството на таткото, но от фирмата, в която работя ми казаха, че вероятно ще ме съкратят. Въпросът ми е: Има ли предварителен период от време, да ме предизвестят за съкращението или могат да го направят веднага и ще получавам ли обезщетение от Бюрото по труда. А ако напусна сама и се запиша в бюрото, ще получавам ли нещо ( това го мисля като възможен вариант, докато си намеря друга работа). Кое е по-добре: да ме съкратят или да напусна сама?
КТ те защитава като майка на малко дете до 3г. възраст, не се съгласявай на взаимно съгласие и не напускай ти. Нека те да си движат нещата, и в двата случая ако отговаряш на условията ще отидеш на борсата, но при съкращение може да е по-дълъг периодът на обезщетение.

Здравейте, не знам дали е за тук въпросът ми, всъщност те са 2.. , но се надявам някой да може да ми помогне.

1вият е, че от началото на този месец съм безработна и понеже съм осигурявана близо 4 години на около 1300-1500лв, та се чудя ако се регистрирам в бюрото по труда, колко би ми било обезщетението? Познати ми казват, че би трябвало да взимам максималното обезщетение, но едни казват че това са към 400лв, а други че са около 200лв.

А другият ми въпрос е, т.к. в момента се опитваме да забременея се чудя ако примерно успеем до 1-2-3 месеца, какво майчинство ще получавам? До колкото знам се взима 1 година назад доходите и 90% от тази сума.  При положение, че 1-2-3 месеца ще съм била безработна обаче - тогава как ще изчислява майчинството ми?

Мерси предварително!    bouquet

Ако сте напуснали по взаимно съгласие-минимално обезщетение.
За тези 1-2-3 месеца, ако те влязат в базата се взима МРЗ за страната към момента.

Здравейте момичета,
Благодаря Ви че ви има за да може непросветените като мен да получаваме отговори на въпросите, които ни вълнуват!  bouquet
Обръщам се с въпрос към вас, относно следното /дано да ме разберете/:
На 22.11. ще получа 45 дневния болничен преди раждане. В момента обаче съм в болнични и последния който занесох е за периода 04.11-21.11. Интересува ме другият месец работодателят и двата болнични ли трябва да занесе в НОИ на куп, защото реално и двата са за ноември? И евентуално какво плащане да очаквам - предполагам че един път ще ми преведат парите от 04.11-21.11 и след това от 22.11 - до кога? И после майчинството как ще го получавам - на един превод за всеки месец или пак на два превода? Защото досега болничните ми вървяха от 3 -4 число на единия месец до 3-4 число на другия месец и получавах 2 превода..
Благодаря Ви предварително Hug
Да, дват аболнични ще ги занесе заедно. Първоначално ще получиш обезщеетние за м.11, може и на два пъти за периодът 04-21.11 и след това 22-30.11. Това ще е чак м.12 разбира се. Месец за месец се получават обезщетенията, нищо че болничният е един. Принципно завииси от това, кога работодателя подава Д-1 в НАП.

Последна редакция: вт, 17 ное 2009, 02:51 от AnMary

# 68
КТ те защитава като майка на малко дете до 3г. възраст, не се съгласявай на взаимно съгласие и не напускай ти. Нека те да си движат нещата, и в двата случая ако отговаряш на условията ще отидеш на борсата, но при съкращение може да е по-дълъг периодът на обезщетение.
Ала-Бала, много ти благодаря  bouquet  Това означава ли, че нямат право да ме съкратят, след като детето ми е под 3г. и къде мога да прочета какви са условията, на който трябва да отговарям, за да получавам от борсата обезщетение.

# 69
  • Пловдив
Много ти благодаря!  bouquet

разпечатваш това,което съм дала,попълваш и ги носиш на счетонодителя

# 70
  • Майничка
Момичета, здравейте! Сигурно не помните моя случай, но накратко той беше: върнали са ми от НОИ единия болничен за 2 грешки за поправка с писмо до фирмата, а до мен само копие на писмото. Моят екземпляр на писмото получих срещу уведомителна бележка в пощенския си клон по местоживеене преди 20 дни, била съм получила бележката няколко дни по-рано. Но във фирмата никой нищо не е получавал. Доколкото знам пощите връщат задържаните писма след 20 дни престой. Би трябвало, освен ако не са го пуснали недобросъвестно на някой друг и писмото да е изгубено (дали може така да направят, при условие че аз отидох ад ис го получа от пощата срещу подпис и лична карта), да са го върнали в НОИ. Освен да им пиша, друг съвет ще ми дадете ли? Все пак от мен се очакваше да задвижа корекциите на болничния с личния си лекар, но аз писмо така и не получих чрез никой... Благодаря ви за съдействието...

Писмата се връщат след месец престой, доколкото си спомням. Това, което можете да направите, е да отидете в пощата и да проверите съотв.писмо дали е доставено и кой е подписал разписката (писмата са препоръчани, всичко това се описва). Имате датата - същата като на Вашето писмо, имате подател, получател и адрес, това са достатъчни данни. Поне при нас, когато писмото е препоръчано и с обр.разписка до фирма, раздавачите искат представляващ по ф.дело или упълномощено от него лице (представя се нотариално заверено пълномощно) да го получи и пишат поне фамилия на получилия, така че можете да се ориентирате.

Здравейте! Моят случай е: първият ми болничен (45 дни преди раждане) е с дата 15.02.2009г; работодателят ми е внесъл осигуровки до декември 2008г, като за 2009 не са подавани декларации за дължими осигуровки. Болничните ми са все още при счетоводителя. Въпросът ми е, дали има някакъв начин да получа каквото и да е майчинство, ако не се внесат тези осигуровки.Стаж имам достатъчно и преди 2009г.

Без да бъдат платени - да, но не и без да бъде внесена декларация за дължимите осигуровки. Освен да подадете жалба в Инспекцията по труда, не виждам друго решение.

Последна редакция: вт, 17 ное 2009, 08:57 от gargamela

# 71
Здравейте! Моят случай е: първият ми болничен (45 дни преди раждане) е с дата 15.02.2009г; работодателят ми е внесъл осигуровки до декември 2008г, като за 2009 не са подавани декларации за дължими осигуровки. Болничните ми са все още при счетоводителя. Въпросът ми е, дали има някакъв начин да получа каквото и да е майчинство, ако не се внесат тези осигуровки.Стаж имам достатъчно и преди 2009г.

# 72
  • Стара Загора
Ще ви помоля да не пускате един след друг постове.
Ако ще отговаряте на няколко човека - моля да е в едно мнение.
Първо и последно предупреждение от мен.
Благодаря и лек ден.

# 73
  • София-България, Израел - където си поискам
при условие,че няма подадени декларации няма как да стане изплащането на болничните. Защо сте чакали толкова много време newsm78. Нека работодателят ти подаде за всички тези месеци декларация 1, след това да се опита да занесе болничните в НОИ, а вноските когато иска да ги внася.Съмнявам се  болничничните да ги изплатят,но поне майчинството да си получаваш Peace.

# 74
Привет! Можете ли да ме посъветвате как ще е по-изгодно за мене?
Работя като ЕТ, аз съм управител на фирмата. Осигурявала съм се за декември 2008 -февруари 2009 върху 2000лв; за март, април и май върху 240лв; от юни до сега върху 2000лв.
Мислите ли, че ще е по-добре да изляза в болничен от 01.12 например? И каква сума ще получавам, ако изляза в болничен и ако си работя до 23 декември, когато по принцип започва 45 дневния период преди термина ми?

Общи условия

Активация на акаунт