Майчинството - счетоводно - 24

• 43 329
  • 738
  •   1
Отговори
# 705
Благодаря ви  bouquet

# 706
Здравейте!
Имам едно питане относно прекъсване на неплатен отпуск, връщане на работа за две седмици и преминаване в платен отпуск...т. е. актуализиране на заплатата.

Въпросът ми е относно това, че четейки всички закони би трябвало след като съм се върнала на работа за две седмици, заплатата, която получавам за месеца, в който съм се върнала да ми бъде изчислена въз основа на последната актуализация и най-висока заплата и всички добавки към нея, но изчислителката твърди, че тя ми се е актуализирала от датата на връщане, но не могла да ми изчисли заплатата въз основа на актуализация, това щяло да важи за други месеци или за като се върна отново на работа, защото съм се върнала от средата на месеца.
Това истина ли е или нещо ме будалака, че утре ще ходя да се разправям, но да съм сигурна сто процента, че съм разбрала законите правилно?
Дано ме разбрахте какво искам да питам Embarassed
Благодаря предварително!
  bouquet

# 707
  • Пловдив
esy ,за да ти се смята платената отпуска на актуализираната заплата,трябва да имаш 10 отработени дни на нея.Няма изискване те да са в началото или в края на месеца.Но примерно ако отработиш 10 те дни през декември,трябва да излезнеш платен отпуск през януари,за да ти се смята на актуализирана заплата

# 708
Много благодря! Hug

Аз отработих 10 дни от 16 - 30 ноември, а излизам платен отпуск от 1 / 12  и сега като си получих фиша за отработените дни  видях, че са направени изчисления върху база, която  преди да изляза майчинство, а не по такава каквато е базата в момента на останалите колеги..т. е . не е актуализирана и тя твърди, че за мен тя се актуализира от първия ми работен ден сега, но не може да ми изчисли заплатата върху тази актуализация.

А заплатата за тези 10 отработени дни върху каква база се изчислява? Върху старата база или новата, актуализираната?

Дали аз не разбирам нещо или ... Rolling Eyes

# 709
  • Пловдив
esy ,трябва да имаш 10 отработени дни на актуализирана заплата през ноември,за да може отпуската през декември да ти е сметната на актуализирана заплата.Нали счетито ти е казала,че ти се актуализира от датата на връщане?

Поднеси на счетито да прочете това приятно четиво

КТ

Чл. 177. (Изм. - ДВ, бр. 100 от 1992 г.) За времето на платения годишен отпуск работодателят заплаща на работника или служителя възнаграждение, което се изчислява от полученото среднодневно брутно трудово възнаграждение за последния календарен месец, предхождащ ползуването на отпуска, през който работникът или служителят е отработил най-малко 10 работни дни.

# 710
Elfita, много благодаря за изчерпателния отговор, изясниха ми се нещата!  bouquet

# 711
Момичета, бих искала да ви помоля за съвет относно следната ситуация : Имам необходимия стаж за получаване на 2-годишно майчинство, но в момента не се водя на работа. Трябва ли задължително да се запиша някъде за 2-3 месеца ( терминът ми е на 22.04.) или мога и така да си подам документите за майчинство?
Благодаря ви   bouquet

# 712
  • Варна
Момичета, бих искала да ви помоля за съвет относно следната ситуация : Имам необходимия стаж за получаване на 2-годишно майчинство, но в момента не се водя на работа. Трябва ли задължително да се запиша някъде за 2-3 месеца ( терминът ми е на 22.04.) или мога и така да си подам документите за майчинство?
Благодаря ви   bouquet

Да, трябва преди излизане в 45 дневния болничен да си назначена на работа.

# 713
Благодаря ти, Хексе   bouquet
А възможно ли е без да взимам болнични напрово след раждането да си взимам майчинските или задължително всичко трябва да минава през фирма?

# 714
  • Варна
А възможно ли е без да взимам болнични напрово след раждането да си взимам майчинските или задължително всичко трябва да минава през фирма?

Болничният 45 дни преди раждане е задължителен.
Ако не си на работа няма да има нужда от болнични, но в такъв случай ще получаваш само една година майчински.

# 715
  • В полите на Пирин планина

Болничният 45 дни преди раждане е задължителен.
Ако не си на работа няма да има нужда от болнични, но в такъв случай ще получаваш само една година майчински.

И то от Социално подпомагане - 100 лева, ако отговаряш на изискването за доход на член от семейството на база предходни 12 месеца.

# 716
Благодаря ви много, момичета. Безценни са съветите ви   bouquet

# 717
Привет, не съм чела назад, но имам нужда от бърз отговор. Какво и къде трябва да подам, ако съм прехвърлила майчинството си (отглеждане на дете до 2г) на баба, а аз сменя работодателя? Разбира се, без да прекъсвам осигурителния си стаж?

# 718
Здравейте.Ако може някой да ми отговори на въпроса или къде мога да проверя.В момента съм в майчинство и взимам 90%.На 7.02. 10 минавам на минимално обезщетение.Скоро разбрах , че съм бременна пак и терминът ми е на 10август 2010.Въпросът ми е обезщетението ми същото ли ще е или ще се преизчислява наново

# 719
  • Пловдив
Здравейте.Ако може някой да ми отговори на въпроса или къде мога да проверя.В момента съм в майчинство и взимам 90%.На 7.02. 10 минавам на минимално обезщетение.Скоро разбрах , че съм бременна пак и терминът ми е на 10август 2010.Въпросът ми е обезщетението ми същото ли ще е или ще се преизчислява наново

обезщетението за второто дете ще е като за първото

Общи условия

Активация на акаунт