"За" или "против" Коледното настроение в ИТАЛИЯ за 108-ми път

• 31 261
  • 755
  •   1
Отговори
# 705
Ами, защото официалният език в България е български (според Конституцията) следователно във всички институции и официални предавания каквито са новините трябва да се ползва този език. Да направят нещо по-полезно за интеграцията на малцинствата. Това е мое мнение и не задължавам никого с него. Харесвам много турците и нямам нищо против да си изучават турски в училищата. Референдум само за това не вярвам да се направи, но със сигурност на него биха гласували много повече хора, отколкото на изборите.

# 706
Лени, вероятно се притесняват, че може да има желание за новини на други немалцинствени групи, т.е. след като дават определени свободи за едните - с пълно право трябва да ги признаят и на другите.
Освен това, имам впечатления, че етническите въпроси винаги са били деликатни за "докосване", защото се приема, че може да провокират какви ли не проблеми, невинаги реални дори. Според мен е абсолютно погрешно обаче този рефереднум да е последващ факт - имаме вече новини на турски език, ако се налагаше да бъде дискутирано и решавано изклъчването им тепърва, разбирам смисъла му, сега ми прилича на някакви политически постановки, облечени под формата на това, колко се уважава "гласът на народа". Говоря много наизуст, защото не знам предисторията за подобни обсъждания, а тя е важна.

# 707
всички институции и официални предавания каквито са новините
Новините не са официално предаване. Нямат общо с официалната власт.

На мен преди всичко не ми харесва, че след толкова много спестени референдуми, сега решават да правят референдум точно по ТОЗИ въпрос.

# 708
Въпроса не е дали пречат или не, а че не може по една национална телевизия да има новини на какъвто и да е чужд език.
.. защо не може.

Защото колко века сме били под турско робство? Това е една болна тема за българското общество и не може да бъде преглътната, тези 5 века.. вярно много са си но са минало, защо има тази омраза между българи и турци? По темата може да се спори много, но ти давам една малка причина, или може би не толкова малка... Но какво да се прави, някакъв вид комплекси са създадени у хората по целия свят, заради тези турци....
Мисля че това е една от причините. А може и да греша.

# 709
Добре и какво, ако има примерно искане за новини на арменски?
правят закон за 15минутни новини и за един час всички малцинства примерно с над 500 000 численост  ще си чуят майчиния език.  Между 16 и 17 примерно. Като нивото на река Дунав в см, което го съобщават и на френски   Simple Smile
Нали не говорим за новините на Турция, или Армения, а българските новини на съответния език.
Тоест, няма опастност и да се чуят някакви анти-български провокации или нещо такова, което да плаши българите, които не разбират. Или направо със субтитри. Не виждам с какво застрашава българщината един такъв подход... Благодаря за отговорите.

# 710
Въпроса не е дали пречат или не, а че не може по една национална телевизия да има новини на какъвто и да е чужд език.
.. защо не може.
Това е една болна тема за българското общество и не може да бъде преглътната, тези 5 века..

Според мен това е по-скоро повтаряно до втръсване и приеман факт, който е само в главите на който го твърди.  Гледайки какво става около турските сериали и на какъв успех се радват, бих казала, че няма такава 'болна тема' за обществото. Има проблеми с тях там , където имат власт местна , щото ги манипулира да не казвам кой и .. т.н. Ако я имаше, като болна тема ( робството) пред телевизиите щяха да се събират възмутени граждани, да горят турски знамена и да рецитират Епопея на забравените...

# 711
Ами може би ако направят новини на повече езици, проблема би бил по-малък. А чак сега става това, просто защото при предишното правителство нямаше как. Barbabeau сигурно си права, аз поне така го разбирам, но не съм подготвена наистина да водя дебат по правата на малцинствата. Факт е, че напрежение винаги е имало и със строенето на джамии и със строежа на паметника на турския войн и така нататък, а колко църкви остават построени наполовина. Нормално е хората да се дразнят. И не е заради 5 те века турско робство, а от многото турски имена в управлението.

Аз и без да съм гледала сериали много ги харесвам, не знам как е в другите градове, но в Истанбул е толкова спокойно, хората са мили и любезни, всичко е доста добре уредено. Усеща се грижата за обществото, има страшно много паркове, детски площадки. Храната е доста добра, има пазари на плодове и зеленчуци. Много интересно ми се стори, че събота и неделя и по празниците си правят пикници по парковете и покрай босфора. Палят си барбекюта, като само мъжете се занимават с това, дечица тичат насам натам. Честно казано се замислих дали да не имигрирам там  Mr. Green

# 712
Момичета вие дебата направо ... ама аз огладнях от вас... Grinning
 Mr. Green Mr. Green Mr. Green Mr. Green

За днес се отеглям, до утре Simple Smile))

Лека вечер.

# 713
строежа на паметника на турския войн
Ха! За това не бях чувала. Къде това?

# 714
Проблемът не мисля, че са армениците.
Реално няма пречка да отделят определено време за новини на различни езици, но го преценяват като предпоставящо опасност било от реакции на националисти или от определени политически сили, които без проблеми си получиха достатъчно привилегии и участия във властта.
Разсъжденията вероятно са на плоскост: "сега даваме това, после кой знае, какво ще ни поискат и нищо чудно да се налага да променяме Конституцията", което също не е е изключено.
Лени, не съм сигурна, че новините са идентични. Имам спомен, че на турси език бяха по-различни и с акцент на някои специално, ако касаят Турция.

# 715
Добре, а, ако се погледне така: новините на турски не са изпросена привилегия на турското малцинство, не са компромис, а са инструмент турското малцинство да се информира за събитията и проблемите в България, без да му се налага да разчита само на преразказите на Доган по време на предизборна кампания (по време на последната такава той си позволи да каже неща, които предизвикаха немалко полемики). Thinking Ако се погледне така, не се ли превръщат в нещо позитивно тези новини?
Просто си мисля, не твърдя...

# 716
строежа на паметника на турския войн
Ха! За това не бях чувала. Къде това?

Ами някакво село, не си спомням точно кое. Построиха го и след това го събориха, обаче след това май пак бяха почнали да го строят, защото теренът бил частна собственост.
Ето намерих нещо в гооглето, селото е Славяново.
http://www.dnes.bg/obshtestvo/2009/11/17/vyzdigat-nanovo-pametni … rskiia-voin.80929

Ами биха могли да направят нещо турското население да говори български. А пък аз все си мисля, че повечето етнически турски все пак си говорят български, тоест те едва ли гледат само 10 те минути новини на турски.

# 717
  • UK
Без да имам особено отношение към въпроса с турските новини и сериали, си мисля само, че ние, разбира се, не сме открили Америка. Референдумът е българският начин да изрази националистическите и шовинистките настроения, които са факт не само при нас, но и в цяла Европа- Италия, Франция, Австрия, Швейцария. Просто при нас турското малцинство е на прицел.

Честно казано, не ми се струва особено уместно и нужно да има новини на турски или каквито и да било други езици, освен българския, по националната телевизия. От друга страна, не пречи да ги има- дори нямам представа каква аудитория имат, но не вярвам да е голяма, не само заради времето, по което се излъчват, ами и защото не смятам, че в България турците имат крещяща нужда да слушат майчиния си език (защото така или иначе го практикуват всекидневно, освен това се съмнявам да не разбират български, все пак са тук от много години). Това са вероятно повърхностни мои разсъждения. Все пак се учудвам, че в България въобще в тези тежки времена се свиква референдум по този въпрос. Не може ли ресурсите за референдума да се използват по по-уместен и полезен начин??? Отсега нататък за всичко ли ще се свиква референдум (да не сме Швейцария Rolling Eyes)?

# 718
  • UK

http://www.dnes.bg/obshtestvo/2009/11/17/vyzdigat-nanovo-pametni … rskiia-voin.80929

Ами биха могли да направят нещо турското население да говори български. А пък аз все си мисля, че повечето етнически турски все пак си говорят български, тоест те едва ли гледат само 10 те минути новини на турски.

Ами те хората си строят в двора де, нека да строят викам аз. Пък като чета интервюто май акълът им извън този двор няма как да излезе Laughing.

# 719

Ами те хората си строят в двора де, нека да строят викам аз. Пък като чета интервюто май акълът им извън този двор няма как да излезе Laughing.

Laughing да, права и за другото съм съгласна с теб. Колкото до референдума още не е ясно, пък и се съмнявам, че ще има особено сега когато почна зимата и като има вероятност от нова газова криза.

Общи условия

Активация на акаунт