Отговори
# 585
  • Deutschland
На детето кехлибареното колие е от дрогерия, струваше около 7-8 €. Факт е обаче, че помага. Днес го е свалила и сложила някъде и не го намираме. Ето го иначе на снимка.

# 586
Съдържанието на янтарна киселина в самия материал е едно и също (полиран или суров), тъй като полирането премахва само повърхностния слой, но не променя химичния състав. Разлика има само в това, че при суровия кехлибар по външната матова повърхност киселината е по-достъпна за контакт с кожата, докато при полирания е „запечатана“ вътре и отделянето е по-малко. Затова суровия е по-подходящ за лечение особено когато се търси бърз ефект.
А колкото до количеството янтарна киселина знам, че в Балтийския кехлибар е най-високо достигащо до 8%.

Последна редакция: пт, 22 авг 2025, 23:22 от CoCoMilk

# 587
  • Пловдив
Кехлибарени бижута се предлагат и във Вантони.
Аз имам големи необработени тъмни парчета от Литва, които носех на по-плътен конец на врата, но отдавна вече не нося. След толкова позитивни отзиви ще се завърна към тях

# 588
  • някъде под слънцето...
Фрау C
 Ще го намерите.
Имала съм подобни случаи с лабрадорит и не само.
Пръстен с голям лабрадорит  се беше скрил от мен за около две години.Обърнах всичко  , нищо.После неочаквано го открих и то на място, където проверявах поне 5 пъти през този период.
Същото се случи и с гривна поръчкова изработка  в стил арт деко, уникат ,   за сестра ми,  голям лабрадорит.Уж я  сложих в куфара и проверех дали е там. преди да тръгна.
После в България я нямаше.Гледах да не е изпаднала случайно някъде из стаята...нищо.Връщам се у дома, отново обръщам всичко, няма.Пълна мистерия.А си беше в подаръчна кутийка, не малка..Половин година по късно напълно "случайно" я намирам  на лавицата, усмихваше ми се и намига  , застанала върху книгите.
Подобен случай имах и с обеци с мистичен топаз.Намерени.
За сега в неизвестност остава само колие с аметист, което се укрива  вече четвърта година.Все някой  ден ще се покаже, защото  трябва да е някъде в къщи.Бях го сложила при едно излизане с повод и го свалих щом се прибрах.Със сигурност е у дома.

Последна редакция: сб, 23 авг 2025, 12:41 от sl

# 589
  • Deutschland
Взех си тази гривна от един храм. Съмнявам се камъните да са истински, но пък гривната е осветена.

# 590
И аз съм си купувала от манастири. Не знам защо се съмнявате, че често срещаните камъни, като авантюрин, тигрово око, кварц, ахат (по-обикновените видове) и др. са фалшиви, ако не са със сертификат. Тези камъни са евтини по начало и има изобилие от тях, няма смисъл да се фалшифицират. Някои от тях можете да намерите по земята, дори в България (например кварц има на много места).
Освен това, ако е пластмаса е очевидно, не е нужно да го проверява експерт.

# 591
  • Deutschland
Така предполагам. Това на гривната май са фасетирани мъниста, а белите ми приличат на пластмасови. Зелените не знам ахат ли са?!? Не попитах.

# 592
  • BG-DE
Зелените ми приличат на авантюрин, ако са истински камъни би трябвало да са студени.

# 593
  • SF
Това не са истински камъни, но гривната е красива.

# 594
  • София
Искам да взема на голямата ми дъщеря такова герданче и попаднах на ето този сайт: https://kehlibari.com/porachka/unpolish/detsko/ . Интересувам се тюркоаз и лапис лазули за какво помагат? Изобщо без мерене как се ориентирате горе долу колко см да е колието?

# 595
  • някъде под слънцето...
Искам да взема на голямата ми дъщеря такова герданче и попаднах на ето този сайт: https://kehlibari.com/porachka/unpolish/detsko/ . Интересувам се тюркоаз и лапис лазули за какво помагат? Изобщо без мерене как се ориентирате горе долу колко см да е колието?

В сайта пише
Дължина на гердана: 32 см.
Дължина на мънистата: 0,5 см.

Съответно измерваш колко е шията на принцесата и преценяш как е на дължина.Мънистата са О.5  на дължина.Фен съм на кръгли мъниста, там дават диаметъра.

# 596
  • София
Ами измерена е 26см. Тя е на 7г. обаче. На дребното като взимах пак пишеше 32см и се оказа по вратлето, което нея я дразнеше и искаше да го маха.
Следващият размер на това колие е 40-42см. чак та се опасявам дали няма да и е малко дълго

# 597
Моето дете също на 7г кехлибареното му герданче е 45см ,когато беше бебе беше около 35см. Вземете по-дългото. Другите са бебешки размер.

# 598
  • някъде под слънцето...
По принцип този вид колиета се носят по къси.До ре е келибарът да има контакт с кожата.
40 може и да е голямо,Имам. колие  40 см с камъче и камъчето  ми застава точно между ключициците
Най добре детето да пробва   каквото и да  колие и така ще прецените , каква дължина би стояла добре
Все пак още  само на 7  и не ховорим за  нещо скъпо, за да се правят  планове да го носи цял живот. Колиетата се късат, губят, а келибарът помътнява.

Последна редакция: пт, 05 сеп 2025, 12:47 от sl

# 599
Всичко е до лични предпочитания,специално за дете не бих взела късо от съображения за сигурност. Мои познати които също носят на децата си не са къси (деца около 7-10год). На моето дете съм забелязала, че като легне и го подръпва когато му се впие до кожата и ако е късо изобщо нямаше да го носи.

Общи условия

Активация на акаунт