Протест за защита на правата на родилката

• 54 224
  • 1 167
  •   1
Отговори
# 225
Истината винаги има две лица. Ясно е, че родилката има една гледна точка, а лекарският екип друга.
Първо, защото раждащата не е лекарско лице, и второ, защото екипът лекари е на работа, а не ражда.
Едва ли за хора, чиято работа е да помагат /според други да пречат/ на раждащите, е знаменателно събитие появата на поредната родилка.
Насилие над родилки, за каквато някои потребители намират работата на лекарите, ще спре да съществува, когато се промени начинът на приемане на раждането в България, и от двете страни.
Повечето бременни жени се отъждествяват с центъра на Вселената, а започнат ли да раждат става страшно.  Grinning
И много ми е странна тази война раждащи-лекари. Все раждащите онеправдани, все лекарите гадове.... Thinking

# 226
  • До хладилника, който обичам
Истината е, че за лекарите и екипа това е поредното раждане - толкова много на ден, всеки ден, всяка седмица, година... Рутина, бързане и отегчение.
За родилката обаче това ще се случи два-три пъти в живота - определено е всичко друго, но не и рутина и досада. И е неприятно заради професионалното отегчение и т.нар. burn out синдром да се действа по тоя начин с раждащите жени.

# 227
Франческа Салиери, да, родилката е център, не екипа и докато това не се промени, войната ще продължава  Simple Smile

# 228
Archangel, ако дори след толкова обяснения и разяснение, не разбираш позицията ми, започвам вече да си мисля, че ти е малко пипито. Без да се обиждаш. И пак повтарям, че НИКЪДЕ, НИКОГА НЕ СЪМ КАЗВАЛА, ЧЕ НАСИЛИЕТО НАД ЧОВЕШКО СЪЩЕСТВО Е ОК! Аз недоумявам, как жена и майка, КАТО ТЕБ, може да пожелае такова насилие на друга бъдеща родилка!

Аз ти пожелавам леко бременеене и безпроблемно раждане!  newsm10

# 229
Раждам два или три пъти през живота си, както е отбелязала Бу, за това искам и добро отношение. Но и лекарите ще искат нещо в замяна, нали? Все пак са медици, а не лакеи, изпълняващи желанията и прищевките на всяка жена стъпила в родилното.
Не може медицинският персонал да се изживява като богоподобен, но не може и всяка родилка да се превъзнася до Бога.

# 230
Франческа, благодаря ти.

Мисля, че само ти ме разбра!   bouquet

Остани с добро!

# 231
Archangel, ако дори след толкова обяснения и разяснение, не разбираш позицията ми, започвам вече да си мисля, че ти е малко пипито. Без да се обиждаш. И пак повтарям, че НИКЪДЕ, НИКОГА НЕ СЪМ КАЗВАЛА, ЧЕ НАСИЛИЕТО НАД ЧОВЕШКО СЪЩЕСТВО Е ОК! Аз недоумявам, как жена и майка, КАТО ТЕБ, може да пожелае такова насилие на друга бъдеща родилка!

Аз ти пожелавам леко бременеене и безпроблемно раждане!  newsm10

ти каза, че няма насилие, и че родилката си е виновна сама
аз тогава ти казах-каквото пожелаваш, сама д аизпиташ и изведнъж се оказа, че не било точно така и че то всъчщност не било хубаво отношението и т.н и т.н
надявам се виждаш сама двойния си аршин

и на теб безпроблемно да мине всичко и никога да не ти се случаи, каквото се е случило с тази жена, както и да се държиш с екипа в болницата  bouquet

# 232
Jasra, май че, да.
Успех!

# 233
  • Къде ли не
Темата наистина много се изроди! В последните страници се изписаха коментари, че обикновенно родилката си е виновна и е отишла на война. Сега ще ви разкажа накратко за случай, в който не беше така. Преди две години лежах в патологията на майчин дом. На едно от леглата  настаниха едно момиче на 14 години, раждащо, уплашено и объркано. Беше през нощта. ПЪрво дежурната акушерка я пита що се превивала така и тя като каза, че я боли, и бе отговорено " А като си се ч....а  не те ли болеше? На тая възраст мойто момиче трябва да си играеш с кукли не с к....е!" Толкова гадно ми стана за това момиче, че се опитах да я защитя и да я подкрепям през двата дни в които се засякохме там. После чух какви ли не реплики по неин адрес от доктори, акушерки, санитарки в нейно присъствие, от което страха и растеше  и се чустваше все по унизена. Аз се самоизписах и не дочаках това момиче да роди, но винаги ще помня униженията, които трябваше да изтърпи само защото беше сгрешило да забременее на 14 години.Между другото нито беше циганка, нито смяташе да си оставя детето. С бащата бяха си направили даже детска стая и той постоянно и звънеше да я пита как е.
Не е необходимо на мен да са ми се случили такива неща за да подкрепям инициативата. В интерес на истината с мен никой не се е държал лошо по време на раждането, но това не ми пречи да вярвам че нещата трябва да се променят.

# 234
Раждам два или три пъти през живота си, както е отбелязала Бу, за това искам и добро отношение. Но и лекарите ще искат нещо в замяна, нали? Все пак са медици, а не лакеи, изпълняващи желанията и прищевките на всяка жена стъпила в родилното.Не може медицинският персонал да се изживява като богоподобен, но не може и всяка родилка да се превъзнася до Бога.
Напротив, точно това са! Затова е целия конфликт.
Те са лакеи на родилката и докато не го разберат ще има барикада!
Защото съм видяла какво отношение може да има по света към родилката и бих искала, бих изискала да бъде по същия начин и в родната ми страна.

# 235
  • София
Опитвам се да съм обективна, Angel_Dust  Peace
Вечернице, може да се роди на магарето и в други пози. Нека да не разводняваме темата с това, кои пози за естествено раждане са по-добри и т.н.
На магарето може да се роди и в седнала поза (макар че и там опашната кост продължава да пречи, а подпирането пречи на ромба на Михаелис да си свърши работата), но почти 100% е сигурно, че и разкъсването на шийката и кръвоизлива са резултат от обръщането - адреналина, спирането на напъните, силният последен напън, пак адреналина->кръвоизлива.  
Между другото това фанатично придържане към тази поза точно в Тина Киркова  е абсурдно предвид консултанта им проф. Кацулов, който в учебниците си има и графично представяне на различните пози за раждане.

# 236
По принцип избягвам да пиша, но тук не можах да се сдържа...
Не мога да повярвам, че има такива хора като katiABV. Специално извадих всички обиди и "умни" изказвания от нейните постове:

"докато си стоите на пода в нагъзена поза и пухтите"

"Няма ли да хване шантавата му майка, дето си мисли, че всичко, което хвърчи, се яде, да я опне така, че да му е удобно и лесно да извади живо- здраво бебето, пък тя после да си се оправя с бушуващите хормони както си може?"

"патицата, прочела няколко глупости в интернет и въобразила си, че знае повече от лекарите, учили с десетки години, за да стигнат до там, където са."

"И изобщо, като знае толкова, да си беше раждала в къщи, нали? Има ги вече и такива шантави. Не да травмира лекарите"

"пристигнала с почти излязло бебе, друсана от родилни хормони, крещяща истерично абсурдни претенции"

"Защото знамената на такъв тип протести винаги се развяват от няколко откачалки - като тази, описала абсурдното си поведение в болницата - и понеже техните пискливи гласчета са най- силни никой нито чува, нито обръща внимание на сериозните несъответствия между нормалното и случващото се в болниците."

"Лекарите ще си имат достатъчно работа, дори и ако няколко откачалки умрат при раждане. Нещо повече, на тях едва ли им пука особено за откачалките, но определено се грижат за невинните неродени мъничета..."

"наличието на истерички - като първия разказ - само усложнява нещата."

"Единственото насилие в конкретния случай е било извършено от истеричната раждаща над невинните лекари, поели отговорност за нейния и този на нероденото й дете живот."

"би следвало просто да я изхвърлят на пътя (истеричката с претенциите, де)"

"Те все пак са длъжни да се погрижат за живота на нероденото бебе, дори и малоумната му майка да иска да го убие при раждането."

"Дори не са я упоили - въпреки, че, според мен, би следвало да го направят, очевидно раждането я е докарало д пълна истерия и... липса на каквито и да било адекватни реакции - адреналинът влияе така на някои хора..."

"Просто няма насилие.
Освен психическото такова, упражнено от истеричката върху лекарите, опитващи се да си свършат работата въпреки нейното активно пречене."

"За мен е очевидно, че не е била особено адекватна. Не луда - не, просто твърде натоварена от адреналина, бушуващ в жилите й."

"Но не съм пристигнала с полуизлязло бебе и истерични писъци."

"истеричката, която просто не знае какво иска"

"Но... не и ако организаторите са шепа истерични жени."

"Насилието, ако не е измислено от истерични жени, все още се наказва в държавата ни."

"при липса на контракции поради неадекватното й поведение"

Кати, явно думата истеричен ти е любима, но къде в моя разказ според теб съм се държала истерично? Честно да ти кажа, персоналът беше този, който изпадна в истерия, че не искам да подпиша информираното съгласие...
Освен това, явно не си разбрала, че въобще не съм пристигнала в последния момент, дори съм сигурна, че ако не бях казала изрично, че не искам система, щяха да ми сложат, за да форсират раждането.
Видях,че още доста неща не си разбрала от разказа ми, но сега нямам време да пиша за всичко и да ти обяснявам, а ми се иска.

Явно и други хора са разбрали и разбират погрешно целия или части от разказа ми, но аз бях подготвена за едно такова неразбиране...

Момичета, подкрепям протеста изцяло, но за съжаление най-вероятно няма да мога да дойда с двете деца...

# 237
Аааа, не, Лорчето, не четеш добре  Wink . На почит са и "откачалки, малоумни, шантави" и от сорта.. Добре си ги иzвадила, красота.
Как да не се иzроди темата? Ми то с подобни писаници, какво да е...
Нищо де, какво, на някои не им харесва, не виждат полzа, щото не са откачалки и малоумници, а напротив, преливат от УМ, ама с главни букви  Whistling .. Та какво им пука, нека да zаключат всяка що годе смислена тема...
Иzвинявам се zа раzводняването, но се надявам всичко при вас и бебето да е вече наред  Hug

# 238
Прочетох някъде из горните постове "като не искаш да се съобразяваш с докторите, раждай си у дома"...

Ха така.. малко размисли... Плащам си аз, жена ми, майка ми, баба ми и цялата ми рода си плащаме здравните осигуровки. Плащаме си прегледите, плащаме си всичко което е обявено, та дори и не обявено. ПЛАЩАМЕ за здравно осигуряване. В крайна сметка искам да кажа че НИЕ плащаме на тези доктори,...към които все пак имам уважение.

Плащаме си данъците, плащаме си ддс-то, плащаме всичко което е поискала държавата. В крайна сметка искам да кажа, че НИЕ плащаме на тази държава.

Ако стане война, аз, моите братя и синове ще идем на "фронта" да пазим тази страна с тези доктори. И в казарма съм ходил.. по мое време беше задължителна.

И какво става, когато жена ми иска да роди по начин, който тя смята за най-добър, за нея? Съобразява ли се някой? ИЗОСТАВЕНА! Раждай си вкъщи! Какво? Докторите, акушерките, държавата... всички се отричат от нея. Или ще правиш това което ти кажем или марш, нищо че ни плащаш заплатата и учението и семинарите и ...

Лесно ще роди в къщи щом така е пожелала, но не мисля, че щом АЗ, ТЯ, НИЕ, ВИЕ, ТЕ си ПЛАЩАМЕ трябва Ние да се съобразяваме...ем си плащаш ем слушаш "чалга"
А жените искали да родът по начин, по който искала да роди главната героиня не искат кой знае какво долно, гадно и отвратително нещо за себе си и детето, камоли да имат нещо против докторите. Искат нещо съвсем нормално за повечето държави по света, за повечето доктори, акушерки, дули и т.н.

Така е с повечето институции, все едно съм на някой длъжен нещо, все едно услуга ми правят... в крайна сметка ще го преглътна, ще се усмихна и пак ще се наредя на опашката. НО ДА ИЗНАСИЛВАТ жена ми, сестра ми, дъщеря ми...

"като не искаш да се съобразяваш с докторите, раждай си у дома"... Дали е правилно? Кой с кого трябва да се съобразява?

На отговори не държа, пишете си по темата.

# 239
Явно трябва да изясня още малко неща.
Аз исках да родя вкъщи. Не го направих, защото близките ми не ме подкрепиха и ме принудиха да обещая, че ще отида в болницата. Бях готова и подготвена да родя вкъщи, но когато разбрах, че няма да стане така и ще се наложи да стигна до болница вече нямах време  и възможност да търся лекари, акушерки, екипи, които да ми съдействат за едно активно раждане. Нямах и материалната възможност. Единственото, което направих, беше да се обадя на познатата ми, която работи там и да я попитам дали мога да НЕ подписвам Информираното съгласие, защото не съм съгласна с написаното в него. Отговорът й беше, че може, обаче ако го направя, ще ме зарежат някъде да си раждам сама и никой няма да ми обърне внимание... Този отговор напълно ме задоволяваше и устройваше. Затова отидох да раждам там с надеждата да се случи точно това.
Другото, което непрекъснато се пише, че съм отишла с "рогата напред" е също много невярно. Отидох в болницата с усмивка (имам много свидетели, дори акушерката, която ме прие и охраната), а като разбрах, че имам само 6см разкритие ми стана ясно, че клизмата няма да ми се размине и въобще не съм се противила за нея (пазех си възраженията за по-важните неща). За бръсненето, попитах дали можем да го пропуснем, защото при миналото ми раждане така ме обръснаха, че дни наред след това имах ужасен обрив, който болеше и сърбеше и се мазах с Алергозан... Както и да е, като казаха, че не може, се примирих и с него. Но истината е, че в момента, в който отказах да подпиша, всички, които бяха на смяна започнаха да се държат ужасно... Уверявам ви с нищо друго не съм ги провокирала!
Jasra, версията на лекарите и аз мога да ти я кажа: Дойде една луда, която не искаше да подпише и ми обясняваше, че не иска никакви процедури (прегледи за разкритие, епизотомия, системи, обезболяващи...) и да не й казваме кога да напъва, представяте ли си?
Затова споменавам в разказа си и младия лекар (дори младото поколение лекари е обучавано, че като изтекат водите трябва да се тича в болница)(Jasra, излъгах го, че съм се забавила заради багажа, а не защото нарочно съм искала да тръгна по-късно, точно за да не стане конфликт). Затова и не виждам смисъл да споменавам имена. Защото просто в България не знаят какво е естествено активно раждане. Не единици, а целият персонал и то до такава степен, че не могат да си представят, как така ще родя в друга поза освен легнала на магарето.
Кажете ми, защитници на лекарите, по какво разбраха, че ще си задуша бебето докато напъвам на четири крака? И коя родилка би си седнала върху бебето докато ражда в тази поза? Нямах нищо против СЛУШАНЕТО на тоновете. Имах против да ме вържат на запис в легнало положение по гръб. Та мисълта ми беше, вместо цялата тази паника, че ще родя така и насилственото обръщане по гръб, можеше да чуят тоновете и ако всичко е наред, да ме оставят да си раждам.

(Сова, благодаря ти за загрижеността  Heart Eyes )

Общи условия

Активация на акаунт