Протест за защита на правата на родилката

• 54 229
  • 1 167
  •   1
Отговори
# 210
  • Анкх-Морпорк
Не бих подкрепила такъв протест, не и преди да чуя версията и на лекарите. При повечето отрицателни разкази, които съм чела, родилките отиват в РД намръщени и ядосани на целия свят. Приемат лекарите и акушерките в родилна зала за смъртни врагове, които се чудят какви болежки да създават. А с тях трябва да се работи като с екип, трябва да се приемат за приятели. Когато човек е с отрицателна нагласа за това, как протичат нещата, то тогава няма как всичко да върви по мед и масло. После се задават малоумни въпроси "Ама защо никой не ми каза това, никой не ми каза онова?". А ние сме тези, които трябва да търсим информация и никой няма да ни я даде на готово. И няма как да очакваме добро отношение от лекар, при положение, че ние не се държим любезно!

Явно съдиш за раждането само написано във форумите.
Родилката отива развълнувана, понякога радостна, понякога уплашена, но не и сърдита на целия свят.
Раждането те кара да се обърнеш към себе си, то е много лично.
Матката е най-мощният мускул в човешкото тяло. По време на раждането се извършва огромна мускулна работа.
Това иска енергия и концентрация. Неща като сърдене и прочее просто не могат да те занимават в този момент.
Уплахата и отделянето на адреналин спират родилния процес. И поради тази причина се опитваме да убедим медицинските лица, че доверието и подкрепата вършат повече работа от системата окситоцин.
Всъщност, те не че не го знаят, но не го вярват, защото повечето родилки идват уплашени, и лекарите се подсигуряват с медикаментите, които водят до повече болки и повече недаекватност у родилката...
И как няма да са уплашени, като 90% от жените разказват ужасяващи неща - болки, грубости, рязане, шиене...
Получава се един омагьосан кръг.
От една страна, лекарите бързат с интервенциите, защото жените са наплашени, а жените са наплашени от интервенциите...
Родилките се държали грубо, видиш ли...
Съгласна съм, че с медицинския персонал трябва да се работи в екип, ама нима родилката първо трябва да ходи на курсове "Как да умилостивим дежурния гинеколог и да го въведем в своята душевна хармония  Flutter"
Не е ли част от работата на лекаря да се държи прилично?
Не е ли негова работа също да работи в екип?
И ако опира до личната простотия на конкретни индивиди, кой ги държи на работа, тези лица?

А най-неразбираемото за мен е, че жени правят подобни изказвания.

# 211
Скъпи девойки,

Единственото което направих е да изразя мнение, а сега чета нападки по мой адрес. Не търпите различното мнение ли?

Вечерница, ако трябва да цитирам сръдливо и намусено настроение, както и негативизъм:

Цитат
На въпросът ми „не може ли без бръснене“, отговорът беше: „Е как така ще раждаш без да те обръснем?“
Дори не мога да коментирам това, кой ще я бръсне ако се наложи секцио по спешност, а?
Цитат
  Дойде един много млад доктор, за да ми попълва документите и като му казах, че водите са ми изтекли в 22.30 реакцията му беше: „И идвате чак сега? Не знаете ли, че до 1 час след изтичането на водите трябва да се отиде в болница?“. Аз казах, че знам, че до 24 часа е срока, но веднага след това добавих, че просто съм се забавила с багажа и затова съм „закъсняла“.
Девойката в началото описва как нарочно се бавила докато се къпе, варила си невен, мотала се из стаите. Следователно лъже нагло лекарския персонал. Ако утре във форума се появи мнение от родилка "Изтекоха ми водите, какво да правя?", вие какво ще й отговорите? Мотай се, свари си билки, изкъпи се, па след 5 часа иди при лекар? Или "БЕГАЙ В РОДИЛНОТО!"?

Няма да продължавам с цитатите, но и аз да съм лекар, капризи от девойки със самочувствие на принцеси няма да ми се понравят. Още по малко родилки, които отказват съдействие за израждането на новия гражданин на света. Не съм съгласна с цялото блъскане, бутане, форсиране на родовия процес. Но не съм прочела никъде и лекарската версия. И съответно имам съмнения, че историите са преувеличени.

Абсурдно е да си мислиш, че разбираш повече от лекарите, а после да се оплакваш.

Archangel, кажи ми как да приемам този коментар? Като пожелание ли? Ако да, с ръка на сърце ти казвам, че ми се иска да ти отговоря "Тъпкано да ти се връща", но не би. На никого не пожелавам това.

Firebird, жените са наплашени не от интервенциите, а от четенето на подобни разкази.

Както казах и в предишния си пост, това е мое мнение и АЗ няма да подкрепя този протест. Нито ви агитирам, нито ви моля за неподкрепянето му. Моля, само и единствено, да не чета повече неща като "така ти се пада и то ще ти е малко". Това вече е злонамерено. На никой не му се пада така.

Последна редакция: пн, 23 ное 2009, 19:53 от Анонимен

# 212
Jasra, определено ме разсмиваш!
Твойта работа е Дяволът чете евангелието. В написан текст много лесно можеш да си натъкмиш интонациите?
На въпросът ми „не може ли без бръснене“, отговорът беше: „Е как така ще раждаш без да те обръснем?“
Аз го чувам като плах опит да се предпазиш от излишна манипулация. Аз съм раждала и трите пъти без някой да ме попита, пък камо ли да посмее насила да ме обръсне.
Като ти опре яйцето до задника или се стигне до секцио по спешност, ще бръснеш, де ще идеш.Ама тях ги мързи да бързат и затова гледат излишно да унижават родилките (някои въпреки че са с интимни прически, епилирани или друго, пак минават под нестерилния бръснач там!)
Както и да е.
За втория цитат мога да ти кажа само, че забравяш подробността, че на тази жена това и е второ раждане, което тръгва по същия начин и тя много добре знае какво става с тялото и.

# 213
За да предотвратиш излишната манипулация - бръснеш се вкъщи. Като не можеш - молиш мъжа ти да я свърши тая работа вместо теб. Няма да ти откаже.

Като ти опре яйцето до задника или се стигне до секцио по спешност, ще бръснеш, де ще идеш.Ама тях ги мързи да бързат и затова гледат излишно да унижават родилките (някои въпреки че са с интимни прически, епилирани или друго, пак минават под нестерилния бръснач там!)

Като се стигне до секцио по спешност, ще искам да се извади бебето колкото се може по-бързо от мен, живо и здраво, защото в някои случаи при СПЕШНОСТ и секундите са от значение. Та тепърва да почват да ме бръснат, понеже не съм искала да си развалям интимната прическа... Хайде, стига глупости!!!

# 214
  • София
идеята беше, че и да отидеш прясно обръснат в нашите болници ти теглят една задължителна контра...да има....

# 215
Jasra, гледам, като ти казах, че заслужаваш да се отнесят и с теб така, нещо стана недоволна, а? Нали всичко си беше наред, и тази жена е луда, а лекарите са пичове на място и проблем в отношението няма? Какво стана? Защо изведнъж си смени позицията? Или на чужд гръб и сто тояги са малко? На никого не пожелаваш това, но е ОК, че с тази жена са се отнесли така? Изясни си позицията първо.

Цитат
Archangel, кажи ми как да приемам този коментар? Като пожелание ли? Ако да, с ръка на сърце ти казвам, че ми се иска да ти отговоря "Тъпкано да ти се връща", но не би. На никого не пожелавам това.

# 216
Леле, какъв протест доживяхме! Успех, момичета! Няма да мога да дойда, но мислено съм с вас.

# 217
  • Анкх-Морпорк
Хм, нито бръсненето, нито отиването в болница са някакъв знак, че жената се прави на по-разбираща от екипа.
Бръсненето не е задължително, правят го "защото така се прави", в много държави не го правят, пак защото "така се прави".
Разказите са ужасяващи, защото това се случва.
Майка ми ме е родила с вакуум - първо я оставили 2 дни в предродилна "да чака", после - А, у, кво стана, ще изгубим бебето - и веднага вакуум - и са шили час и половина после.
При първото си раждане бях свидетел на такава грубост към друга жена - крещяха, крещяха по нея, накрая я вързаха и бебето го извадиха с форцепс. Общо взето, мен ме бяха забравили по това време и по-добре, а после се смени екипа...
Когато им казвах какво съм чела в разни френски и английски книжки като "радостта от раждането"(не помня автора) и "аз чакам дете" на Л. Перну, те се смееха... Един вид, говоря им научна фантастика някаква. По някое време отбелязаха, че все пак "било хубаво да знае човек" и че съм се напъвала като по учебник - ми просто оставях тялото да си върши работата...
За второто раждане намерих лекарка, с която обсъдихме как бих искала да протече всичко отидох в последния момент, колкото да се роди там бебето. За сведение - 3,850 кг бебе без да имам телесни повреди.
Така, че знам за какво става дума... Може да бъде и леко, ако не ти се пречкат на организма.
А ти не отговори, колко раждания имаш и какви?

# 218
Аз тази история я чета така накратко:

Пукат ми се водите - аз се мотая.
След 3 часа отивам в болницата - лъжа, защо съм закъсняла.
Лъжа че имам напъни, лекарите се виждат в чудо с мен, вече раждам и няма време за магаре. Обясняват ми, че трябва да родя на леглото, аз крещя и буйствам "Не искам". Обръщат ме по гръб, аз крещя "Не искам". Прилагат грубости, тъй като продължавам да не съдействам. Изнервена съм, изнервям и околните.

Не съм твърдяла, че жената е луда. Нито съм казала, че всичко е наред. Нито, че лекарите са пичове на място. Ако обичаш или докажи обратното с цитат, или не си измисляй. Ако не си разбрала какво казах, ще перифразирам - Всяка история си има 2 страни, прочетох тази на жената, но не й лекарската гледна точка. Следователно такъв протест няма да подкрепя. Останалата част от поста ми - изказах мнение, че е хубаво като се запътиш да раждаш, никак няма да е лошо да окажеш малко съдействие на лекарите. Ако родилката не се е инатяла толкова, сигурна съм, нямало е да се стигне до там. Като не искаш да се съобразяваш с лекарите - раждай си вкъщи.

Разбираш ли сега позицията ми?

И да, като ми каза, какво заслужавам, останах недоволна. Ти познаваш ли човек, който ще остане възхитен от подобно пожелание?

# 219
  • До хладилника, който обичам
идеята беше, че и да отидеш прясно обръснат в нашите болници ти теглят една задължителна контра...да има....
Не навсякъде, държа да кажа, за да сме честни. Първия път приемащата ме акушерка явно нямаше против, че съм се обръснала сама вкъщи и нищо не ми е казала.
Втория път ме приемаше моята си акушерка, която явно прецени, че почти съвсем изрядният ми вид (епилиран, но преди 7-10 дена, че не успях да позная кога ще родя) е окей, също не ми е казала нищо, нито лекарят е имал възражения.

# 220
Бях решила да дойда, но днес вдигнах Т и не ми се ще да идвам, като знам, че там ще има бременни и майки с деца Confused
Но съм с вас!

Не навсякъде, държа да кажа, за да сме честни ...

И мен не ме пипаха. Аз по принцип се обезкосмявам и никой не е повдигнал дума за бръснене (даже и за клизма, но това май е по-скоро случайност)  Laughing

# 221
Jasra, момиче! Озапти се! Като родиш поне едно дете, тогава ела да си поговорим пак!
Ако си се позаинтересувала поне мъничко щеше да знаеш, че раждането на магарето е противоестествено!!! Гръбначния стълб на майката на това място е завит така, че в тази позиция бебето преодолява препятствия, вместо да се изхлузи по силата на гравитацията, ако жената беше на колене.
Ако я бяха оставили да си роди в предродилна зала на колене и лакти, както на нея и е било удобно, вместо да я натискат насила да легне по гръб, сега тя нямаше да има родилна травма, щеше да се наслаждава на един прекрасен спомен от раждането си, но не, онези така наречени доктори е трябвало да демострират накърнен авторитет и да объркат тотално процеса на раждането.

# 222
  • София
Бу - не навсякъде, но на повечето места....
изключение правят тези които пристигат с пълно разкритие, тях обикновенно ни ги бръснат, ни клизми им правят...просто няма време...каквото явно се е опитвала да направи Лорчето....
но в едно...колко да кажем 95% от случаите у нас бръснат....и да кажем в 90% няма значение дали си се бръснал в къщи или не...те минават  защото така трябва да направят....

но за мен това не е било проблем ни най-малко....то това да е проблема  на болничното раждане у нас....

# 223
  • До хладилника, който обичам
Опитвам се да съм обективна, Angel_Dust  Peace
Вечернице, може да се роди на магарето и в други пози. Нека да не разводняваме темата с това, кои пози за естествено раждане са по-добри и т.н.

# 224
Аз тази история я чета така накратко:

Пукат ми се водите - аз се мотая.
След 3 часа отивам в болницата - лъжа, защо съм закъсняла.
Лъжа че имам напъни, лекарите се виждат в чудо с мен, вече раждам и няма време за магаре. Обясняват ми, че трябва да родя на леглото, аз крещя и буйствам "Не искам". Обръщат ме по гръб, аз крещя "Не искам". Прилагат грубости, тъй като продължавам да не съдействам. Изнервена съм, изнервям и околните.

Не съм твърдяла, че жената е луда. Нито съм казала, че всичко е наред. Нито, че лекарите са пичове на място. Ако обичаш или докажи обратното с цитат, или не си измисляй. Ако не си разбрала какво казах, ще перифразирам - Всяка история си има 2 страни, прочетох тази на жената, но не й лекарската гледна точка. Следователно такъв протест няма да подкрепя. Останалата част от поста ми - изказах мнение, че е хубаво като се запътиш да раждаш, никак няма да е лошо да окажеш малко съдействие на лекарите. Ако родилката не се е инатяла толкова, сигурна съм, нямало е да се стигне до там. Като не искаш да се съобразяваш с лекарите - раждай си вкъщи.

Разбираш ли сега позицията ми?

И да, като ми каза, какво заслужавам, останах недоволна. Ти познаваш ли човек, който ще остане възхитен от подобно пожелание?

Не, не разбирам позицията ти. И честно казано съм отвратена от това, че жена смята, че е ОК да насилват друга жена. След като не разбираш защо тази жена е постъпила както е постъпила, аз нямам какво да добавя. Не мисля, че имам какво да ти кажа повече. Да, ще раждам в къщи.

Общи условия

Активация на акаунт