Протест за защита на правата на родилката

• 54 224
  • 1 167
  •   1
Отговори
# 90
. Не да травмира лекарите; те, все пак, имат и други да израждат.

Да израждат?  Joy
Или да оперират от бебе. Щото те друго не знаят.  Whistling
Извинявай, нищо лично към избора ти за начин да дариш живота на детето си, но остави и на другите жени да имат право на избор. Щото затова става дума. Peace

# 91
  • София

Ами мен са ме оперирали - понеже така съм искала.
Други искат да раждат вагинално - нищо лошо към тях, даже, подозирам, че в някои случаи дори е по- добрия избор.
Но да искат да раждат в болница, под лекарско наблюдение, но да не разрешат на лекаря да наблюдава каквото и да било - е, това вече ми идва в повече.

# 92
След теzи няколко раzкаzа, а и не само zаради тях - с вас съм и още как!!! Но и аz отдалеч   Confused

А на който му "идва в повече"... zащо се мъчи...?

Последна редакция: пт, 20 ное 2009, 02:30 от Сова

# 93
Би ми направило чест да се присъединя с вас, но за съжаление е невъзможно.

Колкото и тесногърди хора да има, а тука май има доста, фактът е че жените, Вие, имате права, които за щастие са независими от чуждите предрасъдъци и наслоен робски манталитет.
Това че има хора с непоносимост към различни виждания, които считат за приемлива подобна престъпна, незаконна насила е част от проблема. Те допринасят към тези издевателства, защото ги извиняват и подкрепят, като сеирджии които агитират обиването с камъни на жени които са счетени за 'мръсни'.
Тука непоносимостта е към жени които дръзват да си поискат правата. Които не искат да са третирани като обекти.

Как така?! Те за какви се мислят?! По специални от нас?! - възмущава се тълпата - ЛИНЧ!

Тука не става въпрос за 'правилно раждане' или за кое е по-добре за жената. Тука става въпрос за нейното право да реши това сама за себе си ако желае.
Право над тялото си.
Право на живот с достойнство и свобода от насилие.

Сакън! На кола! Мръсници!- крещи тълпата с пяна на устата.

УСПЕХ!

# 94
  • До хладилника, който обичам
Аз имах две прекрасни раждания в българска държавна болница - и двете както ги исках, леки, хубави, особено второто си беше направо 'маймунско' Simple Smile

Но подкрепям инициативата ви - повече жени трябва да имат раждания като моите.

# 95
  • София
Аз също имам прекрасни спомени от първото си раждане, които дължа най-вече на подкрепата на мъжа ми по време на раждането, на невероятната акушерка, която се падна на смяна, когато аз раждах и на позитивното ми отношение (бях отишла с нагласата, че нищо лошо не може да се случи).
Но не са такива спомените ми от седмицата преди раждането... Опитах се да обсъдя с лекаря как си представям, че ще протече раждането, но той ме прекъсна доста пренебрежително още в момента, в който казах, че искам да присъства мъжа ми. Стресирах се от това, че искаше да предизвиква раждането със система ако не родя до термина, при положение, че му казах, че по мнението на 2 лекари съм имала късна овулация и реалния ми термин е по-късно. Но той беше на смяна деня след термина така че как да не му е по-удобно да предизвика раждане, а не да чака.
Не съм била насилвана в болницата по никакъв начин, но бях "насилена" да приема едно раждане, което се различаваше от моите идеи и ми костваше много усилия да успея да се овладея и да не се поддам на паниката, че нещо може да случи и предизвиканото раждане да завърши със секцио, което беше моят най-голям кошмар.

# 96
  • Варна
извинявам се за оффа - Бу понеже спомена "маймунско раждане",  кажи в каква поза роди - на магарето или ....

На мен само позата ми липсваше от перфектното раждане, което си представях и това, което изживях.

# 97
Мога да се похваля с две напълно естествени раждания, които /особено второто/ протекоха както аз исках.
Единственото нещо, което беше наистина като стандартното раждане в Бг болница е позата на магарето.
Екипът настояваше да се разхождам, но аз установих, че определено ми е по-добре легнала. Mr. Green

Моята подкрепа също я имате, макар че, има много неща, с които не съм съгласна.  Peace

# 98
  • София
Бу, силно подозирам, че си имала прекрасни раждания просто понеже предварително си решила - и си знаела - какво и как искаш, обсъдила си го с лекаря си и двамата заедно сте стигнали до извода кое е приемливо и кое - не, кое е добре и кое - опасно? Не си пристигнала с почти излязло бебе, друсана от родилни хормони, крещяща истерично абсурдни претенции?

За цялата си бременност съм имала 1 вагинален преглед - когато бях прокървила и имах контракции (които пък изобщо не усещах, апаратът ги отчиташе). Обясниха ми, че в този случай ехографът не е достатъчен.

Според мен възмутително отношение на лекари към родилка е не описаното в разказа - което си е отчаян опит на лекарите да си свършат работата - за която им се плаща и са положили клетва - въпреки непрекъснатите опити на пациента да попречи.

Възмутително беше, примерно, че бяха приели моя колежка - с херпес - и я бяха метнали в инфекциозно отделение - за раждане говоря - и дори не й бяха намекнали, че би следвало да роди с операция, за да не рискува да зарази бебето си. И да подчертая, че не говоря само за приелите я за раждане лекари, но и за наблюдаващия я лекар - проблемът не се е бил проявил няколко часа преди раждането, а си е бил надлежно описан в документите й. Примерно. Или фактът, че никой не предлага упойка на момичетата, решили да родят вагинално. Ясно, че не са длъжни да се възползват. Но много искат, а... ами, просто "така се случва", че не са знаели, че трябва да платят предварително. Или, че е възможно да бъде върната нискограмотна жена с всевъзможни проблеми (свръхтегло, диабет, какви ли не алергии, астма и... не помня още какво), болки - абе, да си го кажем направо, почти раждаща - понеже не си е била взела документите. Да отиде - с Адски Транспорт - да си ги вземе, пък после ще я клъцнат... Или друга, още по- ниско грамотна, "изритана" от Шейново, понеже не могат да поемат точно нейното твърде сложно раждане (възможно е) да ходи си ходи с Адския, както си ражда, понеже нямат финансиране за линейки в такива случаи. Или момичето, върнато раждащо след инжекция за задържане обратно в къщи, без преглед, от акушера, понеже й е рано и как така ще буди доктора за такива глупости - тя знае ли как се ражда... е, добре, че съпругът й кара като автомобилен състезател и успя да я докара от Антон до Майчин Дом в тази нощ... и добре, че докторите там, все пак, успяха да ги спасят - и нея, и детенце - но с цената на месец мъки и лашкане между живота и смъртта - за двамата. За състоянието на приятелите и роднините през това време няма да споменавам. Нито за операциите, на които беше подложено момичето - напълно ненужно, ако е било направено нещо своевременно, за АБ, с които се тъпчеше... и за цената - във финансово изражение - на тези манипулации и болничен престой... това наистина са възмутителни случки.
Но тези хора по никой начин не биха дошли на протеста.
Знаете ли защо?
Защото знамената на такъв тип протести винаги се развяват от няколко откачалки - като тази, описала абсурдното си поведение в болницата - и понеже техните пискливи гласчета са най- силни никой нито чува, нито обръща внимание на сериозните несъответствия между нормалното и случващото се в болниците.

Понякога наистина се чудя, дали тези хора не се държат така целенасочено... дали тяхното поведение не цели да замаскира истинските проблеми в каша от глупости...

Аз също имам прекрасни спомени от първото си раждане, които дължа най-вече на подкрепата на мъжа ми по време на раждането, на невероятната акушерка, която се падна на смяна, когато аз раждах и на позитивното ми отношение (бях отишла с нагласата, че нищо лошо не може да се случи).
Но не са такива спомените ми от седмицата преди раждането... Опитах се да обсъдя с лекаря как си представям, че ще протече раждането, но той ме прекъсна доста пренебрежително още в момента, в който казах, че искам да присъства мъжа ми. Стресирах се от това, че искаше да предизвиква раждането със система ако не родя до термина, при положение, че му казах, че по мнението на 2 лекари съм имала късна овулация и реалния ми термин е по-късно. Но той беше на смяна деня след термина така че как да не му е по-удобно да предизвика раждане, а не да чака.
Не съм била насилвана в болницата по никакъв начин, но бях "насилена" да приема едно раждане, което се различаваше от моите идеи и ми костваше много усилия да успея да се овладея и да не се поддам на паниката, че нещо може да случи и предизвиканото раждане да завърши със секцио, което беше моят най-голям кошмар.

Поведението на този лекар, за разлика  от тези от  първите разкази, наистина е било крайно непрофесионално.

Последна редакция: пт, 20 ное 2009, 17:02 от AnMary

# 99
Сценарият на моите прекрасни раждания бе предварително написан.
Не съм отишла в родилното с желанията си за напълно естествено и лишено от лекарска намеса раждане.
Особено ме потресе първият разказ.

Често съм го споделяла във форума, но наистина не зная за какво въобще са тези лекари и акушерки като толкова много жени могат да раждат сами и без тяхната помощ. Thinking

# 100
Често съм го споделяла във форума, но наистина не зная за какво въобще са тези лекари и акушерки като толкова много жени могат да раждат сами и без тяхната помощ. Thinking
Франческа, те се опитват да ни накарат да мислим, че нашите тела вече не са годни да раждат естествено. Иначе ще останат без хляб. Като са вкарали високите технологии и се мислят за богове, а всъщност забравят за божествеността на тялото на родилката. Самозабравили се самозванци.

# 101
  • София
Франческа, те се опитват да ни накарат да мислим, че нашите тела вече не са годни да раждат естествено. Иначе ще останат без хляб. Като са вкарали високите технологии и се мислят за богове, а всъщност забравят за божествеността на тялото на родилката. Самозабравили се самозванци.

ако така мислите наистина - защо наистина не си раждат в къщи сами?
защо тогава хем така, хем пък в болница? Явно докторите и акушерките на никой не му трябват...особено докторите всъщност...

# 102

ако така мислите наистина - защо наистина не си раждат в къщи сами?
защо тогава хем така, хем пък в болница? Явно докторите и акушерките на никой не му трябват...особено докторите всъщност...

Защото Закона не позволява и тези, които са минали по този път знаят каква борба е с инстанциите! И не всички са готови психически да го направят. Погледни само в медиите какъв цирк настава ако някоя жена случайно роди в къщи (т.е. не е било предварително планирано) - търси се сензацията и гледат да ти се надсмеят.
Нима ти ще искаш да си в новините, щото си родила в къщи?
Нагласата за тези неща иска време да се промени. За 50-60 г лекарите са успели да ни промият мозъците, че сме неспособни да родим в къщи сами с акушерка само, както например е родена майка ми преди 61 г.

# 103
  • София

Ей такива... отнесени, за да не употребя по- силни думи, изказвания, отблъскват нормалните хора от каузите на ... ами, да кажем, типично женските такива.

За онези, които все пак не разбират - лекарите не са самозвани. Те са положили много, ама много труд и усилия за да бъдат онова, което са.
Телата на родилките по никой начин не са божествени. Това са си най- обикновени женски тела на бозайник... при това не особено пригоден за "простите" неща, разменил биологична пригодност за голям ум, голяма глава и интелект... достатъчно голям, за да познае медицината.
Лекарите ще си имат достатъчно работа, дори и ако няколко откачалки умрат при раждане. Нещо повече, на тях едва ли им пука особено за откачалките, но определено се грижат за невинните неродени мъничета...

# 104

Ей такива... отнесени, за да не употребя по- силни думи, изказвания, отблъскват нормалните хора от каузите на ... ами, да кажем, типично женските такива.

За онези, които все пак не разбират - лекарите не са самозвани. Те са положили много, ама много труд и усилия за да бъдат онова, което са.

Не всички, само тези, които си позволяват грубо отношение към родилките. Нали правиш разликата. С Франческа говорим именно за тях (или поне така си мисля.
Искам да ти цитирам изказването на един лекар от вчера - Източник - отговор 12
Насилието над когото и да било, по какъвто и да било начин е неоправдано.

Поведението на лекарите, сестрите, санитарите и студентите се определя единствено от поведението на началника на отделението, клиниката и болницата.

Ако същите са разпасни касапи и мародери – това се предава по веригата надолу.

Има достъчно болници в България и от другия тип.

Изборът е на пациента.

Общи условия

Активация на акаунт