Протест за защита на правата на родилката

• 54 229
  • 1 167
  •   1
Отговори
# 240
По принцип избягвам да пиша, но тук не можах да се сдържа...
Не мога да повярвам, че има такива хора като katiABV. Специално извадих всички обиди и "умни" изказвания от нейните постове:

Въобще не е трябвало да се хабиш. Тя още преди време писа, че с нетърпение чака времето, когато ще е изобретен начин бебето да се зачева и износва в инкубатор (извънутробно)  Shocked Междувременно се разхожда из темите да се намира на приказка. Игнор е най-добрата тактика за нея, така и омръзва да си пише  Wink

# 241
Аз тази история я чета така накратко:
Пукат ми се водите - аз се мотая.
След 3 часа отивам в болницата - лъжа, защо съм закъсняла.
Лъжа че имам напъни, лекарите се виждат в чудо с мен, вече раждам и няма време за магаре. Обясняват ми, че трябва да родя на леглото, аз крещя и буйствам "Не искам". Обръщат ме по гръб, аз крещя "Не искам". Прилагат грубости, тъй като продължавам да не съдействам. Изнервена съм, изнервям и околните.

Добре, хайде да погледнем през твойте очи:
Пукат ми се водите - аз се мотая. - нейно право
След 3 часа отивам в болницата - лъжа, защо съм закъсняла. - нейно право
Лъжа че имам напъни, лекарите се виждат в чудо с мен, вече раждам и няма време за магаре. - нейно право. Обясняват ми, че трябва да родя на леглото, аз крещя и буйствам "Не искам" нейно право. Обръщат ме по гръб, аз крещя "Не искам" абсолютно незаконно посегателство над нейната личност. Прилагат грубости престъпно, тъй като продължавам да не съдействам нейно право. Изнервена съм разбираемо , изнервям и околните тяхно право, което не им разрешава да насилят жената пред тях.

Разбираш ли сега позицията ми? Не, не виждам как хора могат да оневиняват подобно очевадно насилие по какъвто и било начин

Даже и да виждате жената в тази история като 'истерична малоумна патка', тя има право да си следва нейните убеждения, вяра и ценна система, особено като става въпрос за нейното тяло. Тя има права, фундаментални такива, които не позволяват на други да я третират като мръсно куче, колкото и да не им е симпатична, колкото и да не я разбират. Защо ли има такава защита? Защото в моментът в който махнем с ръка и кажем "тя си е виновна, не ми харесва как се е държала" ще се обърнем и някой друг ще ни насили, защото те са решили, че нашето поведение не е в тяхните тесни рамки на нормално. И тогава става...България.

Лорче  Hug

# 242
Maria.St, Лорче  Peace
Клише, ама във форума има доста хора, дето имат нужда от хапчета.

Добре, Лорчето я дъвкахме и предъвкахме. Не-знам-си каква била, лекарите и персоналът в болницата си били "в правото"

Интересно ми е за този разказ какво ще коментирате? Тази родилка с какво е заслужила това, което се е случило на нея и бебето й?

# 243
По принцип избягвам да пиша, но тук не можах да се сдържа...
Не мога да повярвам, че има такива хора като katiABV. Специално извадих всички обиди и "умни" изказвания от нейните постове:

Лорче, защо изобщо обръщаш внимание на горката КатиАБВ. На човек му стига да и прочете два поста за да види, че момичето е ....странно и да разбере, че няма какво да се обсъжда с нея. Аз не я и чета, какво да и кажа или какво има тя на мен да каже? Ами ясно, че нищо. Който е имал капацитет те е разбрал, който не-ами вината не е твоя. Бъди спокойна и здрава   bouquet Hug

# 244
Интересно ми е за този разказ какво ще коментирате? Тази родилка с какво е заслужила това, което се е случило на нея и бебето й?

Прочетох този и още няколко от разказите. Момичета, още веднъж ви поздравявам за начинанието и ви желая успех! Всъщност желая успех на всички нас Peace

# 245
  • Варна
понеже пак се коментира историята на lorcheto, искам да добавя: не е ли цинично да се предизвикат разкъсвания и кръвоизлив поради приложеното насилие, а после да се шие "на живо" за да се "усети какво е естествено раждане"? След като поведението на лекарите е довело до това? След като така безцеремонно са се намесили в естествения ход на раждането? И понеже си говорим за отговорност - как медицинския екип понесе своята в този случай, как компенсира жената за болките, разкъсванията и униженията? Е, ще кажете - със живо бебе, но аз не видях в разказа да се споменава за установена опасност за живота на бебето.

# 246
Лорче,  Hug За всеки средноинтелигентен човек е ясно, че онова, което са ти причинили лекарите е чудовищно. Няма как да се намери оправдание за нечовшкото отношение към една родилка, макар доста хора да се опитват да го направят.
Не знам кой се държи истерично тук.  Rolling Eyes

# 247
Раждам два или три пъти през живота си, както е отбелязала Бу, за това искам и добро отношение. Но и лекарите ще искат нещо в замяна, нали? Все пак са медици, а не лакеи, изпълняващи желанията и прищевките на всяка жена стъпила в родилното.Не може медицинският персонал да се изживява като богоподобен, но не може и всяка родилка да се превъзнася до Бога.
Напротив, точно това са! Затова е целия конфликт.
Те са лакеи на родилката и докато не го разберат ще има барикада!
Защото съм видяла какво отношение може да има по света към родилката и бих искала, бих изискала да бъде по същия начин и в родната ми страна.

Е, стига де, това е прекалено.
Лекар=слуга  ooooh!
Това че, искате повече уважение, не означава, че някой трябва да ви бъде подлога.

Абе, от доста време предлагам да премахнат специализацията по акушерство и гинекология от Медицинските университети и да я прехвърлят в техникума по ветеринарна медицина.

А към Лорчето- защо не си родила у дома като си го искала? Можеше по-сериозно да поговориш с близките си и да получиш подкрепата им. А като си искала напълно неасистирано раждане, защо не поговори преди това с някой лекар? Била си наясно какви са практиките в българските болници. Аз исках да родя без намеса- направих го. Просто се уговорих с лекар. Настина не зная какво си очаквала, когато си отишла в болницата и си попаднала на дежурния екип?  Rolling Eyes Ясно е, че си искала добро отношение, но с това което си им показала, си се представила като сектантка в Светия синод.  Grinning

Протестът трябва да го направите пред Медицинските университети у нас, а не пред родилните отделения. Системата се бъгва още от обучението.

Последна редакция: вт, 24 ное 2009, 10:06 от Франческа Салиери

# 248
Даже и да виждате жената в тази история като 'истерична малоумна патка', тя има право да си следва нейните убеждения, вяра и ценна система, особено като става въпрос за нейното тяло. Тя има права, фундаментални такива, които не позволяват на други да я третират като мръсно куче, колкото и да не им е симпатична, колкото и да не я разбират. Защо ли има такава защита? Защото в моментът в който махнем с ръка и кажем "тя си е виновна, не ми харесва как се е държала" ще се обърнем и някой друг ще ни насили, защото те са решили, че нашето поведение не е в тяхните тесни рамки на нормално. И тогава става...България.

Не знам кой е крив и кой е прав - не познавам нито родилката, нито лекарския екип, нито съм била там. Но цитираните "тесни рамки" са заложени не от лркарите, а от тези които определят какви процедури се спазват при всеки случай в болницата. Не е честно, не е редно и е изключено да накараш някой лекар да не спазва процедурите и да рискува всичко, защото така си преценил. Ако и ние сме учили по 10 години и сме лекари, вероятно ще можем да се обосновем защо искаме да направим така, но как така с лека ръка да ги помолим да рискуват нашия живот и живота на детето, защото нещо някъде сме прочели и след наши си проучвания сме преценили така.
 Това което ние тук в България правим (аз включително до скоро) е да се правим на най-умни, информирани и компетентни. Ние сме 100% майстори във всяка една област и стана много модерно да се самолекуваме и да учим докторите как да ни лекуват (защото във форума и в интернет като цяло пише така).
Стигнахме до тук, защото се видяхме в чудо от некомпетентни лекари, от фатални лекарски грешки, от грубо и абсурдно отношение в болниците. Но вместо да ходим да раждаме "където и да е" - в болници за които всяка седмица има новина я за поредния смъртен случай от недоглеждане, я за епидемия от нещо си, я за починало бебе, по-добре да отидем да родим на място където имаме 100% доверие на лекарите. Това е начина в този безкраен преход да направим най-доброто за себе си и детето което очакваме. Ще кажете: аз плащам здравни осигуровки и трябва във всяка една болница да ме обслужат качествено - прави сте, юридически имате право, но морално кое ви дава право да рискувате нероденото си дете и собственото си здраве. Всяка родилка има 9 месеца да намери къде и кой е лекаря на който ще се довери напълно. Ако е безплатно - чудесно, ако е платено - тегли се заем за 2-3-5 години и това е.
Времената са такива, че си е чист хазарт да отидеш ей така наслука някъде да раждаш. Абсурдно е в тази ситуация да разчиташ на каквото и да е и трябва да си безкрайно щастлив ако не те третират като куче. Тъжно и необяснимо е, но е факт. Този факт го знаем всички и вместо да се правим на ощипани моми и да се вайкаме след всеки подобен случай по-добре да се погрижим сами за себе си и за бебетата си.

А протести трябва да има за да се промени цялостно здравната ни система, а не да викаме по лекарите, че не искат да си скъсат дипломите и да рискуват, защото ние така сме прочели в интернет. Не съм запозната, но съм почти сигурна, че в правилника на Тина Киркова няма поза за раждане като тази в която е искала да роди жената. А ако жената е 100% сигурна, че е трябвало да роди по точно определен начин, защо не е занесла медицински документ от гинеколога следил бременността. Документ в който да е описано какъв е проблема и какво се препоръчва. Как тогава да я вземат насериозно лекарите? Ако има проблем, ако се очаква такъв се описва в документите от гинеколога, всичко друго е несериозно отношение и нереални очаквания от лекарите.

За това, че после лекарите са се отнесли непрофесионално и са се гаврили с жената спор няма.  #2gunfire

# 249
Франческа, говорим конкретно за родилките, нали? Не говорим за болните, защото все пак раждането не е болест, а естествен физиологичен процес!!!  Аз пиша от позицията на моя личен опит с българските и немските родилни зали. Защо в Германия, Холандия, Франция (или където и да е другаде по света) родилката може да бъде обслужвана от "лакеи", а тук в България бива тъпкана, унижавана и насилвана, щото видите ли, била се поинтересувала кое как става по време на раждане и иска да си отстоява правата. 
Що се правите всички на толкова ощипани госпожички в един момент, не мога да разбера.

Лорче, браво, за куража да се изправиш и да пишеш! Знам колко ти е трудно! Hug

# 250
Вечерница, госпожица отдавна не съм, а да ме пощипват много обичам.
Та така че, не се правя на нещо, което не съм.
Просто не сме на едно мнение. Или поне в частта му за това лекарите акушер-гинеколози лекеи и слуги ли са, или образовани специалисти.

# 251
Да добре е да има протест за по-добро отношение в здравните заведения, но конкретния пример не го разбирам, признавам си.
Съгласявам се с момичетата по-горе, които са писали, че истинските проблеми на здравеопазването са други и много по-сериозни.
Лекарите не биха поели излишен риск, в техните ръце е живота и на майката и на детето, а това кой какво е прочел из нета не го прави доктор за да налага на медицинския екип какво да прави и да му извива ръцете. Със сигурност една голяма част подкрепят този протест без да са прочели дори за какво става дума.

# 252
.... лекарите акушер-гинеколози лекеи и слуги ли са, или образовани специалисти.

Извинявай, но не виждам по какъв начин едното пречи на другото. Колкото по-образовани специалисти са, толкова повече трябва да им е ясно как да се държат с пациентите. Така е по цял свят. Не може навсякъде като идва някой да те прегледа да те пита може ли да те докосне еди къде си и да те предупреждава какво ще усетиш, а тук да си позволяват директно да те бъркат, да ти скачат по корема или да те хващат за гърдите. Това ли е признак за професионализъм и образование  Whistling

# 253
Ти просто не искаш да разбереш смисъла, който влагам в случая в думата. Докато другите лекари лекуват болни, гинеколозите и акушерите съпътстват и помагат на един естествен процес. Никъде не казвам, че не са специалисти. Просто в случая става дума за съвсем различни взаимоотношения, които в момента липсват и са все още в пожелателната сфера.
Аз не искам да се карам с теб, просто искам да изясня позицията си, защото сме на едно мнение по другите точки. Peace

# 254
Добро отношение към хората, възпитание и човеколюбие не се преподава в нито едно училище и нито един университет.
Има лекари и лекари, както има хора и хора. Едни са лоши, злобни жлъчни и язвителни..., а други са мили, добри, възпитани и се държат уважително с околните. Дай на простака власт и му гледай сеира. Та така и с нахалните и нахакани лекари, които смятат, че пациентие/родилките са в ръцете им.
Сбъркана и опорочена е цялата ни здравна система и от там идват всичките проблеми в отношенията лекар-пациент. И не говоря само за родилките.

Общи условия

Активация на акаунт