Протест за защита на правата на родилката

• 54 224
  • 1 167
  •   1
Отговори
# 255
  • Ню Йорк
Аз само едно не мога да разбера от цялата ситуация. Защо тази жена е решила да направи отговорни лекарите за безрасъдството си? И моля ви се не ми казвайте, че тя разбира по-добре как трябва да се ражда. Това, че членува в някаква секта или чете тъпотии по форумите не я прави компетентна. Лекарите учат по 10 години преди да започнат да практикуват. Ако е искала да изложи на риск себе си и бебето си, да това си е неин избор и е можела да го направи у тях си, в гората, където си поиска, но не и в болницата. Затова лекарите са направили всичко възможно да контролират раждането и , защото ако се беше случило нещо с нея или бебето и после нейните роднини щяха да съдят същите тия лекари.

# 256
Лекарите учат по 10 години преди да започнат да практикуват.
12 години е за да е по специалност! Не е чак толкова сложно колкото  да изчетеш 12 теми от по 50 страници  във форум  да се научиш как се ражда и да им го налагаш .

# 257
Подкрепям протеста и наистина протести трябва да има.То каузите са толкова много ,че край нямат - онкоболните (с тях ако знаете как се отнасят, просто е нечовешко!), инвалидите,децата с увреждания...Ама поне за едно нещо да стигат парите в тая държава, поне един отрасъл от това разкапано здравеопазване да е що-годе на ниво, поне бебнцата да ги посрещаме на тоя свят с човешко отношение!Толкова ли сме некадърни като нация, че поне това не можем да си осигурим?Всички тия здравни осигуровки за какво отиват като за нищо никъде няма пари?Иначе валят фалшиви диагнози и всеки клати здравната каса кой как може (пак имаше публикации в пресата - на Токуда 70% от приходите са по здравна каса!).

Франческа аз те разбирам, и съм принципно съгласна с много от нещата, които казваш (и в други теми, не само тук).Трябва да се промени мисленето и отношението на бременните, погледа им на нещата, здравната им култура и т.н., съгласна съм.Болшинството са с нагласата, че като му дойде времето ще отидат в болницата и ще кажат "имам едно бебе в торбата, моля да ми го извадите".Но това не значи, че лекарите трябва да се отнасят с всяка родилка като с чувал с бебе вътре - ще поровим, ще претръскаме, ще порнем, все ще го извадим това бебе...И от касапи до подлоги има една цяла вселена!Западните лекари като се съобразяват с пациентите си, говорят човешки с тях и са любезни цял живот като подлоги ли работят?Горките...И мисля че май трябва специализацията по акушерство и гинекология да се махне от ветеринарния техникум най-сетне  ooooh!
А относно изначалната сбърканост си права, но затова е петицията, тя цели промяна в сиситемата.А протеста си е за пред болницата - какво са криви студентите, че техните преподаватели упражняват насилие?
madchen права си за българина-специалист по всичко, но това не е от добро, мила.Ако специалистите си бяха на мястото никой нямаше да се зори, ама то в България трябва да си и парче юрист ,и фармацефт, и счетоводител, да имаш добри познания по държавна администрация, строително инжинерство и т.н. и то не за да си вършиш всичко сам, а само за да отсяваш на кой "специалист" да се довериш.Тъжно, но факт.А за раждането има много възможности за избор как да протече, но в България те са твърде ограничени и в голяма степен са въпрос на късмет.А не трябва да е така, не трябва да се търпи да се затварят очи!

# 258
Вечерница, госпожица отдавна не съм, а да ме пощипват много обичам.
Та така че, не се правя на нещо, което не съм.
Просто не сме на едно мнение. Или поне в частта му за това лекарите акушер-гинеколози лекеи и слуги ли са, или образовани специалисти.

Франческа, ако отидеш в болница извън България ще видиш, че колкото е по-нагоре в йерархията един лекар, толкова е по-любезен, по-внимателен, по-мило се държи и повече и по-подробно и достъпно обяснява на пациентите си всичко и търпеливо отговаря на въпросите им. Само у нас още го има това отношение към пациентите като към безмозъчно стадо на което по милост с еобяснява малко защото то не може да разбере и не се пита за разрешение за нищо, което се прави с тялото му.  И Христос е казал "Нека по-големият от вас да бъде вам слуга". Лекарят учи за да може да помага на хората, а не да му се кланят на него. Докато не се научим на това, ще има такива чудовищни издевателства през 2009-та в обединена Европа! Срам за нас!

# 259
Който каквото не може да разбере относно раждането, може да си потърси информация в нета - има достатъчно много, предостатъчно даже!

Темата е за протест срещу насилите от лекари и друг болничен персонал върху родилки. Няма общо с разбиранията на лекарити или на родилките за процеса раждане, а за отношението и начинът на практикуване на уж хуманната професия. Койне не счита, че насилие в АГ отделенията няма, разбира се, че няма да подкрепи такъв протест. Който счита, че това насилие не само го има, ами и е най-често срещания метод на работа там, е добре дошъл да подпише виртуално и/или да дойде лично на протеста.

Да не съдим изборите на другите, за да не съдят те някой ден нашите избори  Peace

# 260
Сбъркана и опорочена е цялата ни здравна система и от там идват всичките проблеми в отношенията лекар-пациент. И не говоря само за родилките.
Абсолютно съгласна, мноооого дълбок и вкоренен е проблема, zа съжаление.
До толкова, че много хора дори не zабеляzват проблем.

Франческа, ако отидеш в болница извън България ще видиш, че колкото е по-нагоре в йерархията един лекар, толкова е по-любезен, по-внимателен, по-мило се държи и повече и по-подробно и достъпно обяснява на пациентите си всичко и търпеливо отговаря на въпросите им.
.............
Срам за нас!
С това съм още толкова съгласна.
Но то е в реzултат на първото и ще трябва много дълъг и труден път да се иzвърви, zа да стане, както е нормално. И то и от двете страни  Peace

# 261
  • София
Оле, майко... настръхнаха ми косите като прочетох тия разкази... Sick
Ми да си раждат вкъщи като знаят повече от лекарите и отивайки да раждат водят война с тях..
Раждала съм в тази болница и никой не ми крещя  Grinning И топла вода си имаше посред нощ  Laughing И не бях човек на никого, отидох си по здравна каса и никой не познавах  Sunglasses

Няма да коментирам разказа.. за мен е пълно безумие това.
Че чак и простести..
А тази родилка ИМЕ има ли си или е анонимната родилка  Wink И изобщо тази родилка съществува ли, защото всеки може да си напише каквото иска.

# 262
  • София
родилката даже писа в темата.... мен пък ме изумява, че тя е един вид повода да се подхване този протест, а няма да присъства....

# 263
родилката даже писа в темата.... мен пък ме изумява, че тя е един вид повода да се подхванат нещата, а няма да присъства на протеста....

Ако някога са била жертва на дори на опит за изнасилване (не на същинско такова), щеше да разбереш защо няма да присътва. Освен това има две малки деца, за които се грижи сама....

Нистина много ме боли, каго жени и майки застават срещу жертвата на насилие сочейки я с пръст и обяснявайки й колто тя сама го е провокирала това насилие. Това може да го каже само човек, който не се е сблъствал с насилието директно...

# 264
Ваче, не ти прави чест! Мислех те за по-широкоскроена. Това, че ти си попаднала на хора и не си преживяла подобно нещо, не значи, че то не съществува. Нека не си затваряме очите, просто, защото на нас не ни се е случило.  Praynig

# 265
  • София
сега пък изнасилване...

и да, щом нейната история е в дъното на протеста, редно е тя да е там....
предполагам съпруг има...който да гледа 1 час децата...ако този протест наистина е важен по някакъв начин изобщо за нея....

# 266
Насилето по време на раждане е много близко като възприятие до чувствата и емоциите от изнасилване. Раждането в крайна сметка и физически и психически е много близко до секса. За никого не е тайна, че жените преживяли сексуално насилие имат сериозни емоционални проблеми и изпитват повече болка при раждането, ако пеживяното насилие не е било отработено преди раждането.

# 267
  • София
Ваче, не ти прави чест! Мислех те за по-широкоскроена. Това, че ти си попаднала на хора и не си преживяла подобно нещо, не значи, че то не съществува. Нека не си затваряме очите, просто, защото на нас не ни се е случило.  Praynig

Абсолютно съм си широко скроена,  Wink ама това не ме кара да вярвам на всичко  Wink Наясно съм с много нередни неща, които се случват и за които трябва да се протестира. Но опредлено не вярвам специално на тия разкази дето прочетох. Освен всичко става дума и за различни възприятия на някои неща. На мен например не ми е пречела клизмата, точно обратното. Подписах информирано съгласие, щото предварително бях информирана. Поисках си спинална упойка, слава богу, че ми направиха епизиотомия, щото дъщеря ми беше 4 кг и с кръгла глава. Никой, ама наистина никой не ми крещя, не ме изнудва и т.н.
А може ли да ми пуснете да видя коя е родилката, защото нямам нерви за цялата тема.

П.С. А и какво значи, че не ми прави чест? Щото съм на друго мнение, така ли?  Wink

# 268
# 269
  • София
http://www.bg-mamma.com/index.php?topic=447173.msg13232353#msg13232353

ето...

секса си е секс, раждането раждане...кърменето...също си е отделен процес....
по тази логека изнасилването е почнало още в къщи, от близките й, които са я принудили да ходи да ражда в болница...нали? тях защо никой за нищо не ги обвинява?

и как е възможно някой да отиде с надеждата, чеще го захвърлят да ражда някъде сам, без никой да му обърне внимание за нищо....ми ако нещо беше станало...кой щеше да е виновен ако се беше случило....тя? или пак докторите?

Последна редакция: вт, 24 ное 2009, 15:07 от Angel_Dust

Общи условия

Активация на акаунт