Протест за защита на правата на родилката

• 54 219
  • 1 167
  •   1
Отговори
# 405
Току що иzгледах репортажа по БТВ. Според мен беше добре направен. Екстра  bowuu

# 406
Vache, само защото не се е случило с теб, не означава че не е масово. Аз съм се съобразила с всички правила в болницата, в която раждах също, освен това лекарката ми беше по-близка от обичайните отношения пациент-лекар, мъжът ми беше с мен и въпреки всичко имаше неща в това ми раждане (второто), които се случваха въпреки изричната ми молба да не се правят. Да, не са ме ругали, нито пък удряли (аз неволно ритнах акушерката, която си беше завряла ръката в мен през цялата трета фаза!!! Embarassed), но насилиха процеса (който си вървеше чудесно така или иначе!) - с окситоцин, а после и с подскоци по корема ми -  и имах много голямо вътрешно разкъсване и епизиотомия. После месеци наред (не преувеличавам) ме болеше, а първите 20-ина дни след раждането дори не искам да си помням, защото нямаше поза, при която да не ме боли - права, седнала, легнала по гръб или корем - много ме болеше... Sad Но покрай двете си раждания прекарах много време (единия път 3 дни, другия път 2 дни) в родилните отделения на Майчин дом и Шейново и мога смело да твърдя, че към раждащите жени се отнасят, ако не винаги откровено лошо, то най-малкото са груби с тях и липсва всякакво уважение към личността на раждащата жена. Ако на някого това му се е разминало, не може да твърди, че такъв проблем не съществува, когато толкова много други хора твърдят обратното.

# 407
За да има ефект от даден протест трябва да има конкретни цели и предложения. Към кого е насочен, от кого се очаква да се вземат мерки и какви предлагаме да са? Протестът към прилаганите медицински практики в акушеро-гинекологичните клиники ли е или към грубото отношение спрямо пациентите (в т.ч. родилките)? Това са две различни неща и адресантите на протестните действия са различни. Има и разлика също така между грубо отношение и отказ да се заобиколят според вижданията на конкретния пациент правилата в дадена болница. Няколко момичета неслучайно насочиха вниманието в тази посока. Това налага промяна в медицинския стандарт и практики и не се решава от управата на конкретна клиника и е необходимо да се внесат ясни, конкретни и аргументирани предложения как да станат тези промени или допълнения в него. Доколкото виждам в друга тема се работи по този въпрос. И въпреки всичко не считам за редно да се правят опити да се изземват функциите на висшия медицински персонал във взимането на конкретни в повечето случаи изключително важни решения. Аз лично, като майка бих искала дори и предварително да се направи всичко необходимо и ако се налага и всичко излишно, което ще ми гарантира до максимална степен успешен изход от раждането. Но това е лично моето мнение, не ангажирам никого с него. Виждам, че мислите по различен начин и съм съгласна с вас. Колкото до грубото и унизително отношение на част от персонала - за това би следвало да се уведомят преките ръководители на отделението и директора на клиниката, от които се очаква да вземат нужните мерки, но разбира се подкрепени с доказателства , имена, иначе просто са празни приказки и добри пожелания.

# 408
Току що иzгледах репортажа по БТВ. Според мен беше добре направен. Екстра  bowuu

Можеше и по-добре, но съм по майчинство.  Wink
Браво, момичета! Вие го наричате насилие, аз липса на възпитание от страна на лекарите.
Както и да е формулирано, пациентите не само родилките, трябва да се уважават от страна на медицинския персонал.

# 409
Асенце, както се казва "от твоите уста в Божиите уши"  Praynig Grinning И дано този път не отнеме 4 години!!!

# 410
Значи, имаме право на информиран отказ, да. Но трябва да има отделен документ, в който да са описани всички рискове, които се поемат с отказа , и това да е подписано от родилката. А такъв документ не съществува юридически, нали така?

Същото е и с информираното съгласие - и в него трябва да са описани всички рискове, които се поемат с приемането на дадена процедура, поотделно за всяка от процедурите. Но реално няма нищо такова в информираното съгласие, т.е. то е всичко друго, но не и информирано.

Работим по петицията, но всичко става бавно и с много усилия. Вярвам, че допълнително побутване не е излишно и едното не изключва другото.

# 411
Ами аз нямам оплаквания към екипа който ме изражда ( не съм си плащала).Е,имаше една две лелки акушерки дет ме дразнеха и се правеха на велики,но и не съм имала много контакти с тях.Все пак ПОДКРЕПЯМ и съм съпри4астна към пострадалите мами.Дано даде резултат протеста  Peace

# 412
Асенце, както се казва "от твоите уста в Божиите уши"  Praynig Grinning И дано този път не отнеме 4 години!!!

Мег, няма да отнеме 4. Бъди сигурна, че ще са повече Peace Защото става дума за нещо много по-дълбко заседнало като практика. Всъщност става дума за това (и ти го знаеш), че бременността не е болест и раждането не е начинът да се излекуваш от нея. Затова не би следвало да си пациент и да си хоспитализиран...
Това, че аз самата не бих родила вкъщи изобщо не ме слага в страни от нещата. Убедена съм, че има начин човек да роди естествено в медицински условия и с медицинска подкрепа Peace и, разбира се без да ис плаща за това.
Аз съм си платила и съм получила това, което съм искала Peace
Но това не бива да е практика. Заплащане би трябвало да има щом имаш желание да разчиташ на определен човек. Но то не би следвало да определя отношението на всички Confused
Освен това отказът да се подпише информираното съгласие не връзва ръцете на лекарите Peace Просто налага малко повече общуване с пациента от тяхна страна Peace
Фактът, че на нощна смяна има повече дежурни акушерки, отколкото лекари обяснява практическата нужда от лекар по време на раждането... Не отричам спешните и критични случаи. Но съм убедена, че част от тях може да не станат спешни, ако няма пряка намеса от страна на персонала. И да, прегледите за разкритие не са най-необходимото нещо (моля да се отбележи, че не отричам нищо Peace)
А и за тези неща също трябват традиции и разбиране.. Така че, време ще мине Grinning и време ще дойде...
Всъщност нали, за да тръгнеш нанякъде просто трябва да напарвиш първата крачка Grinning

# 413
  • София
Ieppe, никъде не съм твърдяла това
Цитат
Ако на някого това му се е разминало, не може да твърди, че такъв проблем не съществува, когато толкова много други хора твърдят обратното.

и с това приключва участието ми в темата...  Wink който е искал да разбере, е разбрал какво съм казала, а не какво съм ИСКАЛА да кажа  Grinning

Последна редакция: ср, 25 ное 2009, 22:25 от Vache

# 414
  • До хладилника, който обичам
Едно кърмене вече над 6 години няма твърде голямо развитие извън форумите, въпреки всички усилия, започнали още от създаването на подфорума, първи по рода си, че раждането ли... Confused Раждането, другарки, е медицинско състояние, в което не следва да се бъркате, а да оставите докторите да го свършат вместо вас Crazy Какви са тези мераци да се ражда както на човек му е удобно и по-лесно?!
Но с малки стъпки и полека, ще се случват нещата едно по едно. Днес тук, утре там - някой доктор ще се съгласи с пациентката, някоя родилка ще си потърси и намери правата...

# 415
прощавайте, но тук се споменава петиция. рових из темата, но не я намирам. може ли линка да се сложи в началото на темата?

# 416
Петицията е отпреди две години и за нея има отделна тема - даже може и да не е една  newsm78 - има я на първа страница ето тук.

Бу, просто изкъртва сите санитарен фаянс цитатът в подписа ти...

# 417
а, в тази се писах преди бая време. аз помислих, че има някаква конкретно свързана с настоящите събития (протеста).
благодаря!

# 418
foreplay,можеш да подпишеш петицията като кликнеш на тези лентички
Има ги и в началото на темата.

# 419
За да има ефект от даден протест трябва да има конкретни цели и предложения.

Моите уважения, но има право да критикува някой, който взима участие в протеста и влага силите и идеите си за правилното му, според него, протичане. Мисля, че ако имаш идеи трябва да ги приложиш на практика, а не да критикуваш от хола у вас. Peace

Общи условия

Активация на акаунт