Ирак и Ориента, който не познавате: за майки, бащи, деца и всички любознателни !

• 47 852
  • 722
  •   1
Отговори
# 180
Хадил,нали занеш 4е 4овек и народ си коват сами съдбата.Никак не ми се иска да 4уя един ден 4е там ислямисти са взели властта,защото такива емигранти като теб пак няма да се върнат и обществото ще продължи да си тъне в невежество.
Това,което аз не разбирам е защо в пове4ето мюсюлмански страни има едноли4на власт?Кое им пре4и да живеят по демократи4но и да изсискват това от собствените си управници?

# 181
Хадил,нали занеш 4е 4овек и народ си коват сами съдбата.Никак не ми се иска да 4уя един ден 4е там ислямисти са взели властта,защото такива емигранти като теб пак няма да се върнат и обществото ще продължи да си тъне в невежество.
Това,което аз не разбирам е защо в пове4ето мюсюлмански страни има едноли4на власт?Кое им пре4и да живеят по демократи4но и да изсискват това от собствените си управници?

това не е проблем на исляма, а на развитието на ислямската държава. политически и икономически, първият владетел приближил семейството си и започнал създаване на един вид династия е халифа Осман.

Невежеството в арабския свят се дължи не на исляма, а на натрупаното влияние на недоучените религиозни псевдо-учени, на колониализма, на икономическите интереси на големите сили. По-лесно е да управляваш изостанал народ. Когато народът се пробуди той започва да прави "бели" - да национализира нефтените находища, да премахва монархиите или поне да ги прави конституционни, а не абсолютни такива, да се образова, да "изнася" революции.

Един народ не винаги сам си кове съдбата, както и човек - понякога това да се родиш в бедно, изостанало, необразовано семейство, откъснато от цивилизацията "малко" пречи  Wink . А за това кое пречи на нашите народи да живеят демократично - дали пък не са самите "демократични" страни, които недемократично се опитват да наложат модел на управление или ценностна система, която смятат за правилна, но пък е несъвместима с нашите разбирания за живота.

Всички се надяваме ислямистите никога да не вземат властта в Ирак, защото в противен случай това ще е крахът на исляма - нещо, което никой не иска. Имаме достатъчно красиви и добри неща в религията си, за да имаме основание да ги запазим, а политизацията на религията не е начин за това.
Честит Никулден - нека животът ви е изпълнен с радост и щастие !

# 182
  • София
Твърдо стоя зад нението на Хадил.

През средновековието, точно в ислямските и арабските държави науката се е развивала най-силно, така че и аз не намирам никаква връзка между исляма (истинския ислям) и сегашното състояние на някои държави.

# 183
Хадил,ако правилно съм те разбрала излиза,че вие имате нефт,благодарение на който бихте могли да контролирате голяма част от света икономически,но нямате властта или възможността да го направите.Тоест правилата на играта не ги оперделяте вие.
Малко ми е странно това,признавам.Един народ се управлява наистина лесно когато е невеж,но това понякога е вина на самия него.Както се казва,ако сам не си помогнеш,друг няма да го направи.
А Близкият изток винаги е бил апетитна хапка за "големите акули",не само заради нефта,но заради него най-вече.
С удоволствие чакам следващата приказка за старите времена  и народи на днешен Ирак.

# 184
преломът между развитието и западането на арабския халифат е точно в намесата на един от ислямските учени, но това не е проблем на исляма, а на неговото собствено тълкуване (писах за това в един от постовете на магребската тема и няма да се повтарям тук). някои историци считат подобни тълкувания като целенасочени, тъй като обикновено те са от арабско говорящи перси. винаги се търси персийската конспирация и за съжаление винаги се открива. персите така и не могат да простят на арабите унижението от военното поражение и налагането на нова религия. не се лъжете по това, че са големи радетели на исляма.

не приемайте думите ми като омраза към персийците - напротив. дълбоко уважавам персийската култура и народ. Това е държава с велика цивилизация и макар поставена в религиозна рамка, тя все още продължава да се бори за националните си интереси, дори за сметка на някои политически действия, далеч от разбирането за исляма във всичките му форми.  Grinning

проблемът с Ирак като арабска държава, винаги е съществувал. ние сме непокорен народ и имаме навика да буним хората около себе си, но това става под формата на образоване и революционен дух, без да избиваме населението им, за разлика от някои арабски народи, които всяват вражда и гледат да излязат сухи от водата. .

не искам да останете с впечатление, че по отношение на съвременната си история ние сме най-великите - в никакъв случай. в политически и социален аспект във времето между колониализма и новите диктатури, най-развитата страна в арабския свят е Сирия. Въпреки диктатурата Сирия успява да запази, в много отношения, висок стандарт на социалното и икономическото си развитие.

Разликите между управленията на една и съща партия в Ирак и в Сирия са очевадни. Това се дължи на много неща, но най-вече на характеровите особености на народа. Ние трудно понасяме власт, която се опитва да ни унифицира и много трудно приемаме намеса във вътрешната си политика. Прекаленото натрапване на арабизма и ислямизма е нещо много лошо за Ирак, защото губим специфичността на държавата си.

Съзнавам, че звучи странно да го чуете от човек, от споменатите етнос и религия, но това е самата истина. Все пак ислямът се опитва да обедини хората по признак над расовия и националния - религията, но за нас в момента е по-необходим националния признак на обединение, пък съвършенството във вярата е работа на индивида, не на политиката.

ние не определяме нищо свързано с нефта, откакто Баас взеха властта, паднаха, а после дойдоха и тези псевдо-мюсюлмани. Ирак през 1978г. е имал 6,7 % неграмотност свързана с възрастното население (за първите 15 години баасистите все още не бяха закачили образователната система), а сега благодарение на диктатурата имаме 21 % неграмотни. Невежеството може да се дължи на самия народ и това е ситуацията през последните 6 години в Ирак, но преди това нещата бяха доста по-различни.

един народ заслужава управниците си, тогава когато ги избира, а не когато му ги налагат.
за уточнение само - не пишех за съвременен Ирак само по хронологични съображения, т.е. започнах с древна история и затова, иначе нямам нищо против да пиша за каквото искате, нямам теми табу. ако понякога избягвам едно или друго нещо, то е от уважение към хората.

# 185
хадил не избягвай да пишеш и по пърливите теми.Когато един човек е достатъчно умен и интелигентен,няма за какво да се сърди.Винаги има различни гледни точки,стига никой да не се налага,а да приемеш или не другата позиция  е въпрос на личен избор.
всъщност аз така и не разбрах причнината за Ирано/Иракста война и в чия полза е завършила.Какви са днешните взаимоотношения на двете страни

# 186
това е за ирано-иракската война: http://bg.wikipedia.org/wiki/%D0%98%D1%80%D0%B0%D0%BD%D0%BE-%D0% … D0%B9%D0%BD%D0%B0

за да сме честни, иракчаните се интересуваха повече от арабското малцинство в Ахуаз, отколкото от териториите. в тази война, а и във войната с Кувейт - Ирак беше агресор, но не заради национални интереси и претенции, а заради грандоманията на саддам хюсеин и заради подкрепата на много братски и небратски страни.

официално войната завършва с възстановяване на границата, а политически победител е Ирак - но това е само за "парлама". в момента сме в "цветущи отношения" - Иран заедно със саудитците ни управляват в лицето на нашите субекти с чалмите. иначе официално саудитците и иранците не се обичат, ама нали са си намерили общ враг, та се разбират.

иначе ролята на европейците (и западния и източния блок) и американците през последните 45 години в Ирак е много вдъхновяваща - те продават оръжие на саддам, техните тайни служби му съобщават за всички опити за преврат, а в същото време дават убежище на опозицията, без обаче да им дадат шанс да станат достатчно силни.

в момента ние сме за пример. ако някой арабски народ реши, че не харесва диктатурата веднага му казват: "Да не искаш да си като Ирак."  Mr. Green е, трябва да се потрудим да сменим фразата, ама да видим как ще успеем.. ние сме си упорити.

# 187
  • по пътеката
хадил, много интересни неща разказваш и много интересни възгледи имаш,което ме накара да се замисля за един евентуален модел на управление ,ако американците се  изтеглят! ти как си представяш подобна стъпка  и какъв тип държавно управление би било подходящо за ирак? newsm78

# 188
Марси - ние имаме утвърден модел на управление - парламентарен, но без да има квоти (включително и за жените - това е смешно) за отделните етнически и религиозни малцинства. квота се дава само за тези, които нямат достатъчно избиратели, за да получат парламентарен пост.

Аз съм на мнение, че етническите и религиозни партии не са добро решение за нас. в интерес на истината, ако не се крадеше толкова много през последните 5 години, досега нещата да се бяха оправили доста.

на мен лично ми омръзна, включително от някои наши малцинства, които се опитват все да си намерят виновен... ако сме честни, най-малтретираните малцинства никога не са се оплакали толкова, колкото хора които много дълго време бяха практически независими. Ирак е редно сам да решава съдбата си, като в това решение в никакъв случай не може да се обсъжда разделение, под каквато и да е форма, включително създаването на още една автономна област - една си ни е достатъчна. две области в един вид федерация са това, с което трябва да се научим да живеем, но в никакъв случай даването на прекалено много привилегии на федеративните власти над централната.

смятам, че ще се справим, ако малко "демократичните и цивилизовани" държави спрат да ни се месят, а "братята" араби също ни оставят на мира. трябват ни около 2-3 години малко да дишнем въздух, а след това - "каквото сабя покаже".

# 189
ето и нещо съвременно с древни елементи за хората харесващи по-особените облекла. това е един опит да се осъвременят стари асирийски, вавилонски и шумерски одежди. манекенките и гримът не са от най-красивите, така че гледайте дрешките.

# 190
  • Varna
ХАДИЛ Hug Hug Hug
БЛАГОДАРЯ, БЛАГОДАРЯ, БЛАГОДАРЯ  bouquet
Разплака ме бе момиче със разказа си за стария човек от кафенето. И почусввах успокоение, като прочетох, че момичето е имало късмет-милата душица тя- имало е и Господ за нея.
Не мога да пиша, повече, че трябва да нареждам Никулденската софра. От години не съм била със виновника на тържеството а и нашият дом има курбан на този ден.
На всички много гушки Hug И Св.Николай да ви носи щастие newsm51

# 191
облеклата са страхотни,но как Садам Хюсеин е дошъл на власт

# 192
  • София
Хадил отново благодарности за разказите и споделените впечатления.

Да споделя, че ако в Ирак нямаше петрол американците въобще нямаше да се вълнуват дали са сини очите на Садам или не. Иначе той дойде по същия начин, по който си отиде шаха на Иран.

А моделите са направо нещо страхотно. Излъчват нещо приказно и изглеждат много красиво. Не разбрах само какво има на грима - или аз не забелязвам нещо.

# 193
Делте - да направиш снимки, за да ви видим на Никулден - специални поздрави на цялото семейство  !

в следващия пост ще напиша как е дошъл на власт саддам. криси, питаш за най-черните дни от иракската история, но ще ти отговоря максимално изчерпателно, ако ми дадеш малко технологично време.

дядо хаджия, гримът им е малко пресилен.

# 194
хадил,всеки народ има черни дупки в историята си,от които боли или се срамува.Но те все пак са част от историята.Малко по нагоре попитах какво разбира един арабин под понятието НАДЕЖДА.

Общи условия

Активация на акаунт