Ирак и Ориента, който не познавате: за майки, бащи, деца и всички любознателни !

• 47 843
  • 722
  •   1
Отговори
# 195
никой не може да се развива, без да познава историята си, но никой не може да просперира, без да се отърси от обвиненията срещу миналото. ние все още не осъзнаваме какво е наследството от миналото, за да може да го премахнем като фактор възпрепятстващ развитието ни.

какво значи надеждата за мен, мога да ти кажа, но не и за всички араби. това е лично мнение.

Надеждата е един ден, да видиш какво си създал като характер в поколението след теб. Надежда е да живееш всеки ден с целта,  да промениш една единствена песъчинка, а след нея и втора и трета и да вярваш, че тази промяна ще доведе до видим резултат. Надеждата е да живееш, така че като Господ си прибере, каквото ти е дал, да си достоен да бъдеш едно от най-великите му творения. Надеждата е да вярваш, че един ден ще ходиш с гордо вдигната глава, без някой да се чуди защо си горд. Надеждата е да вярваш, че ще видиш искреността и истинността на мечтите си.

# 196
  • София
Мисля си, че арабите са си като всички останали хора и имат идентични на нашите мечти, радост, скръб, обич и т.н. Не бих възприел арабите като нещо извънземно и различно от другите хора.

# 197
иракчаните доста дълъг път ще изминат до заветната цел да бъдат това,което са били.Но с толкова доброжелатели много се съмнявам,че ще успеят.

# 198
иракчаните доста дълъг път ще изминат до заветната цел да бъдат това,което са били.Но с толкова доброжелатели много се съмнявам,че ще успеят.
кой е казал, че искаме да бъдем каквито сме били ?! искаме да сме нещо ново и различно, но не по-лошо ! не бъди песимист криси ние винаги успяваме, макар и по-бавно въпреки доброжелателите. все пак някои хора оздравяват въпреки положените лекарски усилия  Grinning

# 199
Кратки бележки относно съвременната иракска история преди да дам отговор на криси за саддам:

Края на 19 век - Британия налага контрол над Средния Изток, за да си осигури сухоземен достъп до Индия.

1904 - Британската марина преминава от въглища на петрол

1916 - Британско-френското споразумение на Сайкс-Пико произволно "рисува" държавните граници в Средния Изток. Южна Месопотамия и Багдад са администрирани към британските земи (по-късно британците отказват да отстъпят Северна Месопотамия). Арабският свят разбира за това едва през 1917г., когато споразумението е публикувано от руснаците.

1917 - британските сили завземат Месопотамия и тя става британска мандатна територия

1918- за първи път Великобритания използва системни въздушни бомбардировки за потушаване на бунтовете в Ирак

1921 - Британската администрация по колониите, начертава още една линия в Южен Ирак и създава Кувейт, за да предотврати иракски достъп до персийския залив.

1932 - Ирак се присъединява към Лигата на нациите и е признат за "суверенна" държава

Края на 40-те години - английската мощ намалява и настъпва времето на американците. През 1948г. Джордж Кенан изказва една от знаменитите тези: "САЩ притежава около 50 % от богатството на света, а само 6.3 % от неговото население. Така ние никога не можем да избегнем участта да бъдем обект на завист и омраза. Истинските ни задачи в предстоящия период са да се създаде модел на взаимоотношения, който ще ни позволи да запазим тази позиция на положителна разлика без ущърб на националната ни сигурност. За да направим така, ние ще трябва да премахнем всички сантименталности и мечти, а вниманието ни ще трябва да бъдат концентрирано към непосредствените национални цели. Ние не трябва да се лъжем, че можем да си позволим лукса на алтруизма и благодеянието към света. трябва да престане да се говори за такива неясни и нереални цели като човешките права, повишаване на жизнения стандарт и демократизацията. В деня, който не е толкова далеч, когато ние ще трябва да се справим директно със сила и власт. Колкото по-малко идеалистични лозунги, толкова по-добре. "  

1951 - Мосаддаг взима властта в Иран и заявява, че сами ще контролират петрола си.

1953 - След двугодишно спонсорирано от САЩ ембарго, ЦРУ подпомага бунт против Мосаддаг и слага на власт шаха. Американският генерал Норман Шварцкопф старши помага на шаха да създаде тайната полиция САВАК.

1958 - революцията на ген. Абдулкарим Касем детронира "назначения" от британците крал на Ирак

1959- опит за покушение над ген.Касем - един от участниците е саддам хюсеин, определен за един от директните убийци. генералът прави грешката да каже "афа Аллах ан ма салаф" - "Господ прощава предишните прегрешения" (става въпрос са ислямския постулат за разкаянието) и освобождава заговорниците - ето това е най-тежката историческа грешка, която ни коства милиони убити и изселени и 500 години назад в развитието.

1963 - преврат подпомогнат от ЦРУ сваля генерал Касем (убиват го, обезобразяват го и дори след погребението решават да извадят тялото му и да го хвърлят в р.Тигър). На власт идва партията Баат (Баас), както те самите казват "ние дойдохме на гърба на американските танкове". саддам хюсеин ръководи централния център по мъченията. периодът между 1963 и 1968 е периодът на реклама, за прикриване на кръвопролитията на баасистите (националисти и псевдо-социалисти) и периодът, който е конкретен отговор на въпроса на криси, затова за него отделно.

1968 - баас започва своето "вечно" управление

1972 - Ирак обявява национализирането на петролните кладенци (нещо, което Касем започва с известния закон номер 80 и заради което бива убит  Wink не без помощта на кюрдските лидери, които след това дори не се оправдават пред народа си за зверствата на баасистите срещу тях). Никсън се уговаря с иранския шах за въоръжаването на иракските кюрди. Ирак попада в списъка на страните подкрепящи тероризма.

1975- иракският вицепрезидент саддам хюсеин и шах Пахлави постигат споразумение за контрола над Шат ел Араб (реката образувана от съединяването на Тигър и Ефрат, преди вливането в Персийския залив, граница между Иран и Ирак). прекратява се внезапно помощта за кюрдите и те остават да се лутат. "Тайните операции не трябва да се бъркат с мисионерската работа." Хенри Кисинджър

1979 - Шахът е детрониран. Националният съветник по сигурността Бржежински съветва Ирак да си възвърне контрола над двата бряга на Шат ел араб, като прекрати споразумението подписано преди 4 години под американско давление.

1980- Доктрината Картър, според която САЩ може да се намесва с военна сила, за да защити американския достъп до петрол. По призива на САЩ, Ирак напада Иран.

1982- Ирак отпада от листата на страните свързани с тероризма.

1984- САЩ възстановява пълните си дипломатически отношения с Ирак. рейгън оторизира взаимодействието на секретните служби с Ирак. в същото време САЩ започва да кооперира и да продава оръжие и на Иран.

1985- Оливър Норт обещава американска подкрепа на Иран, за да се пребори и свали от власт саддам хюсеин.

1986- САЩ увеличава помощите си за Ирак.

1987- Норман Шварцкопф младши бомбардира иранските петролни платформи.

1988- край на ирано-иракската война. Центърът за стратегически и международни проучвания, започва двугодишно проучване за изхода от войната и отношенията на сащ и Ирак. саддам хюсеин обявява своя 40 милиарден план за мирно възстановяване на Ирак.

1989- военен план 1002 изработен срещу СССР се превръща в план 1002-90, приемайки Ирак за основна заплаха в региона.

февруари 1990 - Шварцкопф иска увеличаване на американските военни бази в Персийския залив.

май 1990 - на събрание на Арабската лига саддам обвинява държавите от Залива, че водят икономическа война срещу Ирак. Иракската икономика е разсипана от войната (макар че братята араби казват на саддам: "от нас парите от теб мъжете" само за да разсипят вековния си враг - аз като ви казвам, че историята ни е забутана точно заради бедуинското ни мислене). Ирак дължи милиарди, взети за войната с Иран. държавите от Персийския залив свалят цените на петрола (дъмпинг), Кувейт започва сондиране с американски фирми в иракските петролни полета. сащ изисква от Кувейт и саудитска арабия да поискат незабавно погасяване на дълговете на Ирак.

юли 1990 - саддам обвинява Кувейт в заговор за унищожаване на иракската икономика. иракските сили се мобилизират на границата с Кувейт.

2-ри август 1990 - Ирак напада Кувейт

3-ти август 1990 - резолюция 660 на ООН, осъждаща иракските действия

6-ти август 1990 - резолюция 661 на ООН - санкциите срещу Ирак (в този период вече благодарение на баасистите Ирак внася 70 % от хранителните продукти)

7-ми август 1990 - сащ заявява на саудитска арабия, че иракските войски са на тяхната граница и с това убеждават крал фахд да приеме американските военни сили. сателитните снимки показват липсата на иракски войски на границата с кралството.

8-ми август 1990 - сащ разполага 40 хилядна войска да "защитава" саудитска арабия. Ирак обявява, че анексира Кувейт.

12-ти август 1990 - Ирак предлага да изтегли войските си от Кувейт в замяна на изтегляне на израелските войски от окупираните територии. САЩ отказва (забележете, че нито Палестина нито Израел дават отговор). повторно предложение за изтегляне, без да е свързано с израелските войски, също е отхвърлено (сащ са решени на военна операция).

2-ри септември 1990 - в Ирак започва порционирането на храната за населението.

8-ми ноември 1990 - без значима разлика в кризата сащ удвоява войските си у=и те достигат 400 хиляди.

29-ти ноември 1990 - ООН оторизира използването на военна сила, ако Ирак не се изтегли доброволно до 15.01.1991г.

22-ри декември 1990 - резултат от проучване на СЗО показва удвояване на детската смъртност в Ирак, дължащо се на санкциите.

9-ти януари 1991 - сащ заплашва да разруши Ирак, ако не напусне Кувейт до споменатата дата (това е самостоятелна заплаха извън тази на ООН)

12-ти януари 1991 - американският Конгрес позволява употребата на военна сила

17-ти януари 1991 - сащ започват въздушни нападения. 42 дни с 2 000  полета дневно над Ирак и Кувейт.

13-ти февруари 1991 - сащ избива 1 500 цивилни в приюта на Амария

15-ти февруари 1991 - Буш "предлага" на иракския народ да свали саддам от власт.

21-ви февруари 1991 - Русия обявява, че Ирак е съгласен на безусловно оттегляне от Кувейт. САЩ отхвърлят плана и заявяват намерението си за сухоземна атака, ако Ирак не се оттегли до обяд на 23-ти февруари

23-ти февруари 1991 - започва атаката

26-ти февруари 1991 - Ирак обявява изтеглянето на войските си от Кувейт. сащ продължава бомбардировките, с които избива хиляди цивилни.

29-ми февруари 1991 - прекратяване на огъня.

2-ри март 1991 - 24-та механизирана дивизия избива хиляди иракски войници в битка след официалното спиране на огъня. няма загинали американци.

март 1991 - бунтът на 14-те провинции (от общо 18), подкрепян от американците е потушен. шварцкопф позволява на саддам хюсеин да прекоси с хеликоптерите двата паралела на юг и на север, за да избие предимно шиитското население на юга и предимно кюрдското на севера (според доктрината на саддам трябва да бъде избито население, което не е арабско и сунитско). американците спират достъпа на бунтовниците до скривалищата с оръжия (подкрепата на едни от новоизлюпените ни политици с чалми, също спира на ирано-иракската граница и зарязват хората вътре).

за събитията довели до сваляне на режима е нужен друг пост.

# 200
за да не остане някой  впечатление, че иракчаните се мразим един друг, ще ви кажа, че огромна част от омразата на съседите към нас се дължи на това, че ние обичаме нашите си християни, кюрди, та дори и евреи повече отколкото обичаме останалите араби. освен това мнозинството от арабите в Ирак са шиити, а все пак хосни мубарак и кадафи ги обявиха за перси, та видите ли един вид иракският народ става по-долен. основната религия на арабските диктатури е лицемерието и пораждането на вражди... а народите ни безкрайно страдат.

в тази тема позицията спрямо една или друга политическа сила, правителство или лидер са насочени към конкретните личности и никога към етническата или религиозната общност, която представляват и всеки отговаря лично за собственото си мнение.

Последна редакция: нд, 06 дек 2009, 22:29 от hadil

# 201
още малко към темата за дрехите:
  и да плагиатствам от дядо хаджия - "цък" на снимките.

Последна редакция: нд, 06 дек 2009, 22:38 от hadil

# 202
  • София
още малко към темата за дрехите:
...и да плагиатствам от дядо хаджия - "цък" на снимките.

Ааааа това с "цък" е творение на мама Цоцоланка.
Ми кво и тия ли са гримирани много. Обаче пък как се подчертава женската красота с тия дрехи.

# 203
този път не много.    bouquet

# 204
Чета темата с интерес  bouquet
едва ли бих могла да се надявам,че ще открия по-добро четиво на бг език на тази тематика(политическата история на Ирак)-и така добре подредено по дати и факти...
Благодаря за труда и желанието на авторката...
чакам продължението  bouquet

Последна редакция: пн, 07 дек 2009, 10:18 от DUA

# 205
  • Varna
ХАДИЛЧЕ Hug
Кака ти Делта да ти Благодари още веднъж. А дрешките много ми харесаха, ама пусто нали съм кълдъръм кокона как да не ми харесат newsm03 Особенно ония първите картинки, там ми изтекоха очоните Wink
ДУА Hug Hug Hug

# 206
Хиляди благодарности за труда, Хадил  bouquet. Много ми е интересно, но и много тъжно да чета това, което пишеш. Особено момента с дядото в кафенето и мен ме разплака. Тъжните статистики за избитите и детската смъртност през войните не мога изобщо да коментирам Sad.

Носиите са невероятни, женствени, красиви, дори не се сещам да погледна как са гримирани манекенките.

И да не забравя, честит Никулден на всички и специални пожелания за здраве и щастие на Делтиния баткУ Hug

# 207
  • Varna
АСТАРТААААА Hug Hug Hug Hug  love001  love001  love001  love001

# 208
Хадил,ти много ми напомняш моя съпруг,той от 20 години не живее в БГ.Чете редовно българска преса,мечтае поне да остарее в родината си,но аз не вярвам.Емигрантите имат една малко идеалистична предастава за родината си,което е разбираемо.Имате визия за това какво може да се направи за страната,но когато човек не живее там е много различно.Обикновено сблъсъка с реалността е ужасен.
Не съм песимист,но съм предпазлива в очакванията си.затова мисля,че на вашия народ му трябва много време,за да се променят нещата и то главно,ако все пак ислямистите не окажат пагубно влияние.
Не съм много съгласна ,че само външни фактори пречат на Ирак и доста вътрешни и те са по опасни.

# 209
Не си спомням да съм казала, че само външни фактори пречат на Ирак. Казах, че имаме нужда малко да отпаднат външните фактори, за да се занимаем с вътрешните си проблеми. Червеите разяждат ябълката от вътре.

Освен това аз не съм толкова откъсната от Ирак, колкото изглежда. Само аз и майка ми сме тук. Останалата част от семейството е в Ирак и мисли даже по-радикално от мен в някои отношения.

Всеки има право да бъде песимист, особено вътре в Ирак - навън обаче е необходима доза осъзнат идеализъм, за да оцелееш. Аз осъзнавам идеализма си и не му позволявам да пречи на преценката ми. Този идеализъм ми е нужен "за собствена консумация"  Laughing - крепи ме.

Ислямистите са останки от баасистите, така че ние имаме още сума нещо да си изчистваме от къщата.

Хайде, отивам да ви пиша първата от пропуснатите части в историята между 1963 и 1968г. Криси - обърка ми реда на постовете в темата, но поне се радвам, че четеш  Grinning

Делте - ти само кажи коя ти хареса от дрешките и веднага ще намеря начин да ти я поръчам.

Дуа - благодаря за добрите думи и тук и в другите теми, дано ти остава време да пишеш малко и тук - мисля, че всички ще ти се радват.   bouquet

Общи условия

Активация на акаунт