Ирак и Ориента, който не познавате: за майки, бащи, деца и всички любознателни !

• 48 116
  • 722
  •   1
Отговори
# 630
  • Egypt
Астарта, и аз вчера гледах "Аватар", много ми хареса, въпреки че го гледахме без триизмерни очила  Blush Дано повече хора разберат посланието му  Peace

# 631
  • Varna
ААА, ще си дръпна и аз "Аватара" и аз, че ме зарибихтИ бееее Hug
Ама кога ли ще имам времИ да го гледам, че от утрЯ сутрин почвам да си помагам за 31.

# 632
  • Egypt
Делтич, два часа и кусур е филма, тъй че догодина ще го гледаш май  Laughing

# 633
  • Varna
ФАЙМИЧ Hug
Нататъка отива Душе да го гледам догодината Hug Ама да сме живи и здрави!!! newsm47

# 634
Файма, и ние гледахме филма свален от интернет, без 3D, но мен така или иначе не ме впечатляват толкова много ефектите, колкото съдържанието.

А ето как изкарахме тази вечер Simple Smile. Не е перфектно, но за първи опит е добре. Мисля, че следващите ще са по-сполучливи, ако разбира се навия мъжа ми пак цяла вечер да ме рисува.

# 635
  • София
Файма, и ние гледахме филма свален от интернет, без 3D, но мен така или иначе не ме впечатляват толкова много ефектите, колкото съдържанието.

А ето как изкарахме тази вечер Simple Smile. Не е перфектно, но за първи опит е добре. Мисля, че следващите ще са по-сполучливи, ако разбира се навия мъжа ми пак цяла вечер да ме рисува.

Това с къносването не се ли правеше на не помня кой ден от сватбата ?  newsm53

# 636
Хаха, ами май беше преди сватбата, но като сме го пропуснали, ще наваксваме Simple Smile. Аз преди време излязох с предложение като отидем един ден в Ирак, да си направим сватба, че нашият брак не е легализиран там, но съпружеското тяло се изсмя, че с две деца мога само да си мечтая за сватба Rolling Eyes

# 637
Добро утро   bouquet
Докато в Ирак работата си беше "ела, вълчо, изяж ме". Peace
Астарта е много права. Саддам Хюсейн е бил несъмнено диктатор, свръх-мнителен и може би - луд. Имал необосновани желания за разширение на Ирак...Въпреки това по време на управлението му образованието, здравеопазването и жизнения стандарт на населението се повишават изключително много.
От пост-османска държава, където няма улици, болници и инфраструктура, Ирак става най-високообразованата нация в арабския свят. По този повод е получил награда на ОН.
Саддам става трън в очите на САЩ, когато Саддам отказва да върже иракския динар към амер.долар. Ето тогава САЩ решават да премахнат Саддам, въпреки че са го поддържали когато той застава на власт чрез преврат.

Криси, Иран не е част от арабския свят. Иранците са перси, не араби. Освен това - шиити. Проблемите в Арабията които виждаме днес, са в огромната си част причинени/финансирани от Иран. Защото Иран се надява да конкурира Саудитска Арабия като център на мюсюлманския свят. Което не може да стане, защото болшинството мюсюлмани са сунити.
Да поясня - не мразя иранците. Те са интелигентни хора, а жените им са от най-красивите в света. Но външната политика на Иран цели разединение на арабския свят...за съжаление, те частично я постигат /финансирайки терористични групи в Ирак, Афганистан,Палестина, Ливан, Сирия, Саудитска Арабия, Египет/

САЩ отдавна искат да нападнат Иран. Но страната е много по-голяма по територия и население от 27-милионен Ирак. Затова засега се въздържат. А президента на Иран е ку-ку.

Питаш за Дубай. Дубай няма петрол. Абу Даби има малко петрол, който е на привършване. Причината в Емиратите да няма военни проблеми, е че шейховете тук са послушни на САЩ. Те вързаха дирхама за щатския долар, което им причинява големи загуби и икон. криза,която започна тук миналата година е изключително дълбока.Шарджа също има петрол , но не го разработва, защото шейха на този емират е консервативен и не иска да е послушен. Затова предпочита да не прави пари от петрол  Wink

Саудитска Арабия има петрол, но война със Саудия значи война с всички мюсюлмани. Там са светите ни места. Това е твърде голяма хапка за амер.уста.

Свеър, саламат!

За Турция - страната постигна огромно развитие в последните години. Може много българи да не им се харесва, но това е факт. Преди 10 години турците работеха в ОАЕ като шофьори. Сега обикновен турчин-рекламен агент тук взима заплата на мениджър по продажбите. Преди месец и половина бях в Йордания, имаше посещение на турския мин.-председател. Йорданците му бяха направили невероятно посрещане! Турските знамена се вееха от улиците, от общинските сгради, от частни жилища - навсякъде. Йордания се надява да привлече турски инвестиции. Преди немного години, турски продукт означаваше боклук, а сега Турция е инвеститор в чужбина. Затова българските министри, би следвало да загърбят омразата си към османската империя и да вземат пример от Турция как се постига икономическо развитие.

Това са мои мнения, разбира се не очаквам всички да се съгласят.

Надявам се че беше интересно. До скоро, мадами  Peace

# 638
Добро да е утрото,Ummyahya  bouquet!
 Напьлно сьм сьгласна с теб и за Ирак и за иракчаните.Още повече като имам обективно/неемоционално /сравнение с хора от други арабски дьржави.
Само да допьлня с мои мисли за Иран-Иран е твьрде голяма льжица за САЩ.И те,макар че обикновено навсякьде действат като слон в стькларски магазин тук се кротнаха малко.Да,Иран не е Ирак/и те го проумяха,макар че бьркат дори името"как се пише Ирак-с "к" или"н' накрая Sad/ не само население/над 70 милиона/,територия,но и умни,изключително хитри,лукави,умеещи да си служат с всякакви средства.Да,те участват в кашата в арабските страни,ама не само те са виновни,арабите/с извинение пред всички арабски сьпруги/май не са много умни в много случаи.Пример Ливан,Палестина,финансирането и участието на групи в Ирак.Сега всичко това се прави с цел да се отвлече вниманието от Иран,да се ангажират американците в Ирак,Израел с палестинците,а иранците да си вьршат своите неща.Хич,ама хич не са се загрижили за никакви братя палестинци/даже сега има много силни вьзмущения от това че правителството им праща пари на палестинците,вместо да си гледа вьтрешната криза.Братя по религия там няма-обич и омраза-да кажем че има много причини да не се обичат/някои справедливи,други не сьвсем/,да гледат с превьзходство .Аз имам приятели и от двете страни и мога да кажа,че с хора умни,с достойнство,уверени в себе си,с чувство за хумор и убийствена самоирония е удоволствие да се общува,независимо от кьде са.
 В Саудитска Арабия има солидни петролни концесии и военни части на САЩ.Емирствата са сьщо америколюбители,Кувейт/да ме прощава някой кувейтчанин/си е едно откьснато парченце от Ирак.Сигурна сьм,че след време,когато Ирак заеме отново  своето положение на водеща страна  в Близкия изток,Кувейт сам ще моли да се вьрне.

За американския народ-някой беше писал по назад,че бил против окупацията на Ирак.Не знам кьде го виждате този обикновен народ,но тук на 200 км.по надолу продьлжават /дори в студа през зимата/да ходят хора с огромни плакати-"Подкрепяме нашите войски в Ирак!"Хем най-западните щати се смятат за по-ителигентни уж.Какво остава при реднеците и религиозните фанатици само мога да си представям. #Cussing out

Делте,"Аватар" според мен е много тьжен филм,защото ,уви,е утопия.На сегашната Земя няма как да стане Sad.

Хадилче,кака,за религиите какво да говоря-твьрдо сьм убедена,че са опиум за народите LaughingИ повярвай,за мен няма абсолютно значение кой иска да ми спаси душата-с крьст,полумесец,звезда...Сьщото и идеологиите.Никога не бих защитила християнството,защото знам че и в негово име са извьршени не по малко злини.Ама ти ме знаеш: кафьр-от най кафьрските-сьмнявам се ,не вярвам на гола вяра,искам доказателства.Но-спирам по тоя вьпрос,наживо бих говорила,тук-в бьлгарски форуми-няма смисьл.
И все пак и аз сьм засегната от религията Joy-изкривена вече/какво да се прави,скакьвто се сьберешчтакьв ставаш Laughing/Още като видях честитката наАстарта за Ашура бях сигурна,че мьжыт й е сунит Simple Smile.Приятелите-шиити през тези дни тьгуват,жените ходят облечени в черно,мьжете не се брьснат с дни. Самобичуването-хората вече организират крьводаряване и други такива неща,с които изразяват своята сьпричастност.Както разбрах в Турция има почин вместо да се колят овце и телета  да се садят дьрвета по време на Байрам.
За вицовете-ако знаеш самите кюрди какви ги разправят за себе си....А арабите за иранците,шиитите-за сунитите,атеистите за религиозните...ех,жалко че много се губи при превода.

Последна редакция: ср, 30 дек 2009, 10:10 от Neroli

# 639
Пак аз Simple Smile
 за Турция,по скоро си мисля,че Астарта  има предвид истериите с референдума по повод новините на турски по НТ.Че Турция е много по-напред от Бьлгария това и на слепеца му е станало ясно.И не са само помощите от САЩ,както се опитват да омаловажат някои бьлгарски "патриоти".Хората имат здрав разум и националноотговорни политици.Много неща не ми харесват,но два пьти са повече нещата за които мога само да ги приветствам и благородно да им завидя.
А в Бьлгария-референдумьт е само нещо, с което да се отвлече вниманието от краха на дьржавата вьв всяко отношение.

# 640

И все пак и аз сьм засегната от религията Joy-изкривена вече/какво да се прави,скакьвто се сьберешчтакьв ставаш Laughing/Още като видях честитката наАстарта за Ашура бях сигурна,че мьжыт й е сунит Simple Smile.Приятелите-шиити през тези дни тьгуват,жените ходят облечени в черно,мьжете не се брьснат с дни. Самобичуването-хората вече организират крьводаряване и други такива неща,с които изразяват своята сьпричастност.

Хмммм, в случая си права, но тази логика може и да те подведе Simple Smile. Причината да съм религиозно неграмотна е, че съпругът ми не е никак религиозен, а това не е защото е сунит. Със същия успех можеше и да е шиит и пак щях да знам колкото и сега. Живяли сме на квартира с негов приятел шиит и, повярвай ми, изобщо не съм разбрала за този празник Blush. Но моята позиция относно религията е малко по-различна от твоята. Смятам, че човек е по-щастлив, ако живее с вяра и поради тази причина не ме радва факта, че мъжът ми е загърбил религията. Разбира се, залитането по крайности също не ми допада. Никога не бих се облякла в черно и потънала в скръб само от съпричастност към вярата на някого Simple Smile

# 641
  • Варна
ААА, ще си дръпна и аз "Аватара" и аз, че ме зарибихтИ бееее Hug
Ама кога ли ще имам времИ да го гледам, че от утрЯ сутрин почвам да си помагам за 31.

Не не не сакън  Stop този филм трябва да се гледа на кино   Mr. Green, Делти в мол варна в кино Арена ти знаиш с очила за 3D кино на 5 ред , че от там този тип филми най добре се възприемат, аз така направих и останах без дъх, много съм впечатлена  Crazy Crazy, сега понеже не ми стига един път ще повторя като си го изтегля от замунда но първо ще чакам да го качат със супер качество, даже се замислям дали да не си го взема на ДВД след време  Flutter, поживьом увидим както казва братският руски народ  Mr. Green

Хади со здраве и да не преяждате много на новогодишната трапеза  Mr. Green

# 642
Добре де, не ви ли заболява главата от тези очила за 3D или аз съм нещо повредена, та не мога да ги търпя newsm78

# 643
  • Варна
Добре де, не ви ли заболява главата от тези очила за 3D или аз съм нещо повредена, та не мога да ги търпя newsm78

Ами има нещо такова , в началото има лек дискомфорт и като ги свалиш очите ти са зачервени и ти трябва малко време да се аклиматизираш към нормалното възприятие нооо трай бабо за удоволствие  Mr. Green
Първият филм който гледах на 3D беше "В небето" анимация на който отидох с резерви тъй като отдавна не бях посещавала анимирани прожекции , бях с колежка , плакахме и се радвахме като деца, сюжетът е много трогателен  Heart Eyes, до мен на реда седеше едно момиченце-сладурче с баща си, на всички тъжни моменти го чувах да казва "Ама тате защо става така , много ми е тъжно"  Cry а той я питаше "Искаш ли да си ходим тогава"  Sunglasses, "Не не ще гледам" отвръщаше тя и след края на филма въодушевено заяви "Ама нали ще ми го изтеглиш тате"  Crazy , много мило ми стана , децата са такива нежни и чисти душички   Crazy

# 644
брей в духа на празниците да попитам как се празнува Нова година в араб.страни и в частност Ирак,ама и вашата включително през март и нашата през зимата.Имате ли елхи,как обяснявате на децата си за дядо Мраз или Коледа

Общи условия

Активация на акаунт