За подрастващото поколение

• 16 405
  • 214
  •   1
Отговори
# 180
Първото значение на думата ГРАМОТЕН в тълковния речник е "Знае да чете и пише".

Забравяш фундаментално важната думичка "правилно". Щото инак и моят шестгодишен син може да чете и пише, да ти кажа, ама дали е грамотен?  Laughing
Знаех,че ще наблегнеш да думата "правилно",но грамотен е човек,който знае да чете и пише.Изобщо тези изхвърляния в медиите са си чиста полюция.

# 181
Рокси, аз наистина не знам какъв е процентът. Знам обаче, че разни поведенчески отклонения са допустими, ако например в училище всичко ти е наред. И обратно, един по-семпли учебни постижения биха се преглътнали при дете с поведение и ценности в норма. В престижните американските колежи се пие и пуши трева на тайните партита, да, но там високият успех и спортните постижения са култ и при две-три сериозни дисциплинарни провинения изхвърчаш, пък ако ще и на Папата дете да си. Мен ме притеснява точно комбинацията лошо поведение - лош успех - лош морал. При болшинството. Съдя по собствени наблюдения, по споделен учителски гимназиален опит на неколцина мои роднини, по официални статистики, по съвременната тийн мода, по телевизионни хроники и репортажи. Дано греша, но се съмнявам.

P.S. stefani6, моите изисквания за грамотност, а вярвам и тези на министерството, включват думата "правилно", за съжаление. Не че не ми се иска да мисля за сина си като за грамотен, ама... нелепо е, съгласи се.  Mr. Green

# 182
5.80 на матурата и 5.80 на приемния кандитатстудентски изпит по български лично мен ме устройва като грамотност на моето дете,но искам друго да кажа.Всички тези измислени изследвания могат само да карат хората да цъкат.Съгласна съм,че много деца не могат да пишат правилно,но те в никакъв случай не са 50 процента.

# 183
Не знам за децата, факт е, че тук пишат много хора между 20 и 40, които са зверски неграмотни. Но говоря за пълен член, запетайки или тирето след "по" ( не ми търсете грешките, допускам ги, не се бия в гърдите за правопис). Хората затъпяват прогресивно в определени насоки и развиват други умения, едновременно с това пропастта между бедните ( във всеки един смисъл) и богатите, грамотните и неграмотните, тези с добра професия и тези без никаква ми се струва все по голяма  Confused.

Понякога ми се струва че зорлем лепим печати и придобиваме едно гадничко отношение към подрастващите, напоследък няколко такива теми имаше тук. Последната- за разголените снимки и облеклото на тийновете- беше изключително показателна.

# 184
Съгласна съм,че много деца не могат да пишат правилно,но те в никакъв случай не са 50 процента.

А ти как знаеш?  Rolling Eyes Съдейки по процента грамотност дори само в този форум, /да оставим настрана тийнейджърските, че ще стане страшно/ в който пишат предимно настоящи и бъдещи родители, бих била склонна да се доверя на горната статистика при децата.

# 185
  • Варна
Мисля, че голямата болка на crazy chick не е толкова в малкия (все още) процент на крайните случаи на разсипан и провален живот, а в нещото, което нарича "ненормално влошаване на материала". Не мога да не споделя, че и мен това ме притеснява. Работих 10 години в университет, който макар и не елитен, все пак е висше учебно заведение. Дори деца, които са прекрасно възпитани, прилично облечени и що-годе мотивирани не умеят да пишат, не умеят да се изказват, не знаят как е подобаващо да се държат в йерархично общество. И нещо по-страшно - не са търсещи, не са любопитни, не са знаещи. Те слушат, опитват се да попиват, чинно записват и ... това е. Питала съм ги, защо, по дяволите, ми вярват толкова. Коя съм аз - никому неизвестен преподавател. Защо не изпитват желание да проверят доколко това, което им наливам в главите си струва да бъде запомнено. Не миразбираха питанката. С изключение на онези 4-5 деца, на всеки 50-60, които, слава Богу, са част от всеки поток. Ще кажете, че университет ни явно не струва. И сте прави, но същото беше и положението в музикалното училище, където се кове творческия елит на нацията.
Децата ни масово спряха да бъдат любопитни, да търсят сами, да се информират. Те не познават оставеното от поколенията преди тях, не съзнават, че книгите освен забавление, ти дават онзи опит, който сами трудно бихме натрупали за един човешки живот. Искат точните знания, поднесени кратко и бързо, по възможност от някой, набеден за авторитет.
Засега дъщеря ми чете. Защото аз съм тази, чиято оценка й е най-важна. Дано да има какво да я мотивира и след 10-на години.

# 186

Ще се опитам отново да се върна на темата. Сравненията между поколенията и традиционното недоволство аз свързвам с други неща - начин на обличане, с речник, с популярните за деня музика и мода - които винаги ще предизвикват поцъквания и коментари, и винаги ще бъдат своеобразна естествена граница между поколенията. Когато обаче иде реч за драстични разминавания в морала и в ценностите, тогава вече имаме не тъй умилителна разлика, ами един голям и добре оформен проблем. Тъпо е да се подминават маргиналии от сорта на убийства, побои, неграмотност, незачитане на авторитети и алкохолна злоупотреба от 6-ти клас, с аргумента "ми то винаги е било така". Не, не е било. Бъркаме нормалната акселерация, демек по-ранното и бързо съзряване, с ненормалното влошаване на материала. Според последните изследвания 50% от завършващите гимназия са неграмотни, за какво изобщо говорим.
Много точно казано. Вече доста години, може би около 10-15 се забелязва тоталното унищожаване на авторитетите и заменянето им с нови. Родители, учители, изтъкнати учени вече на са авторитетни. Затова пък плевенският хулиган Слави, Азис, чалга певиците, участниците в "Биг брадър" и "Сървайвър" станаха основните авторитети. "Айнщайн бил слаб по математика, не е създал теорията на относителността, а я откраднал от първата си жена и затова се развели....Освен това казал, че се прекланя пред Дънов"-извадки от "24часа" или от "Труд" И хората си казват:"Ами ето на и ние бяхме слаби по математика, той също! Значи той не е много повече от нас!" Ето така биват подхлъзвани елементарните хора, внушава им се, че великите учени не са кой знае какво. Тоест деинтелектуализацията върви с пълна сила. И забележете-четящите тези бисери от вестниците нямаха представа за какво Айнщайн е получил нобелова награда!

Последна редакция: вт, 24 ное 2009, 11:01 от vl

# 187
Тази тема все повече ме натъжава,защото млади хора,като пишещите тук,нямат вяра в младите.Много е страшно...и тъжно.Махам се от тук,беше ми приятно.

# 188
Ментова, да, така е. Аз и не заклеймявам, и не плюя фанатично, просто ми е някак притеснено. Не ми харесва това, което виждам, не ме изпълва с оптимизъм. Далеч съм от мисълта да виня децата - още помня колко е трудно да си тийн и колко важно е да имаш солидна подкрепа в тези тъй тежки дни  Mr. Green - ядосвам се по-скоро на хората от моето поколение. Тоест виждам проблема не като принадлежащ на подрастващите, а на възпитаващите ги. Толкова родителски егоизъм, прикрит с материални рушвети; толкова мързел, оправдан с психологически термини и толкова излишна прекомпенсация на несгодите от нашето минало... все едно да ядеш банани само на НГ е по-лошо, отколкото да ги имаш във всяка една секунда, в която ги поискаш.

stefani6, няма какво да се натъжаваш. Приемаш нещата лично и ги отнасяш само към сина си, и неговото обкръжение вероятно, а не трябва. Прогресът се постига с вяра, но и с реализъм и градивна самокритика. Докато си мислим, че "то винаги е било така" и че всичко е цъфнало, та вързало, ще тъпчем на място. На недобро място.

# 189
vl, нали ти вчера не знаеше кой е Яблански  Wink Не бъди толкова строг съдник..

Айнщайн не е получил награда за математика поради пикантното отношение на стария Нобел към математика:) жълтият привкус е навсякъде около нас  Mr. Green.

# 190
vl, нали ти вчера не знаеше кой е Яблански  Wink Не бъди толкова строг съдник..
Ами обясни! Предполагам, че и други не знаят. Ти случайно да знаеш кой е акад. Георги Наджаков и какъв е неговият световен принос в науката?
Каква награда за математика е трябвало да получи Айнщайн? Той не е математик! Кокво означава "пикантно отношение към математиката"?

# 191
Цитат
още помня колко е трудно да си тийн и колко важно е да имаш солидна подкрепа в тези тъй тежки дни
Кое точно му е трудното да си тийнейджър?Мигар ние не сме били такива?Или сме прескочили от 10 години направо на 21-22?И нас са ни подминали ?
Това си е оправдание,също като критическата възраст при мъжете ,дето ги карала да хойкат...
Човек като си няма мозък в главата ,все някой друг му е крив.Ама се учудвам как се замисля какво оправдание да си съчини?

А от подрастващото поколение какво да очакваме?След като има родители ,които смятат за нормално да подарят на дъщеря си нови цици за абитуриентския бал,или родители, които теглят кредит ,за да купят на синчето нова кола....
Аз лично от такива деца не очаквам нищо добро!За съжаление стават все повече...

# 192
А, не  Laughing цъкни в гугъл, прочети уикипедия, изобщо демонстрирай жаждата за знания, присъща на твоето поколение.

# 193
А, не  Laughing цъкни в гугъл, прочети уикипедия, изобщо демонстрирай жаждата за знания, присъща на твоето поколение.
Не! Ти обясни!

# 194
Не ги приемам лично заради сина си,как си го помисли това.Тъжно ми е,защото вие,младите майки нямате вяра в собствените си деца,нямате вяра в това,какво ще стане с тях.Тъжно е.

Общи условия

Активация на акаунт