Как да ми дойде кърмата?

• 20 499
  • 34
  •   1
Отговори
# 15
  • Пловдив
Здравейте оново! При нас има развитие в положителна посока - на петия ден късно вечерта ми дойде кърмата. На другия ден спрях да давам АМ. Но сега се притеснявам, че е малко млякото. Ще гледам да я слагам по-често да суче и ще пиша пак!
Успокой се! За начало е добре просто да слагаш бебето на гърда често, всеки път като се събуди или размърда. Ако спи, го буди, да не спи повече от три часа, включително нощем! А ако е будно - недей да чакаш да минат 3 часа, дай му веднага щом отвори очи. Недей да даваш вода или вода със захар, всякакви чайове и въобще нищо друго освен на гърда и добавката. Преди да дадеш добавката го сложи на гърдата, едва след това предлагай добавката.

# 16
Честито бебче   bouquet
Спокойствие и по- често сукане на бебчето и ще се получи!  Hug

# 17
Радвам се, че имате напредък. Моят съвет е да слагаш бебето на гърдата по-често и, ако можеш, кърми го на поискване. Така е най-добре и за кърмата, и за бебето. Следи дали бебето наддава добре. Ако расте добре, значи храната, т.е. кърмата му е достатъчна и не е необходимо да дохранваш с АМ.

# 18
Както са те посъветвали всички най - добре е да даваш на поискване.И включи в менюто си повечко риба - тя помага за увеличаване на кърмата  Peace

# 19
  • София
Всички са ти дали добри съвети. Не разчитай много на помпата, няма по-добра "помпа" от бебето ти, там се получава и хормонално взаимодействие, което ще помогне на отделянето на кърма. Вземи си от инстантния чай на Хипп за кърмачки, приготвя се бързо и няма да губиш време за варене и приготвяне. Пий и други течности, чай, айрян, сок, ограничи прясното мляко и не се осланяй на митовете, че бозата прави кърма, тя прави основно дупе Simple Smile . Давай да суче без режим и часовник и без нощни паузи. Стомахчето на бебето ти поема едва няколко милилитра, а тях ги преработва доста бързо и не след дълго отново има нужда да яде. Редувай гърдите, давай и от двете на едно ядене, докато започне да се отделя нормално количество за едно ядене от едната гърда. Следи количество напишкани памперси, поне 5-6 за денонощие. Наакани може и веднъж на ден, може и повече. И не се отчайвай, с малко упоритост и спокойствие нещата ще си дойдат на мястото. Когато можеш, спи (знам, че това е много трудно с малко бебе). Успех ти желая   bouquet

# 20
Здравейте оново! При нас има развитие в положителна посока - на петия ден късно вечерта ми дойде кърмата. На другия ден спрях да давам АМ. Но сега се притеснявам, че е малко млякото. Ще гледам да я слагам по-често да суче и ще пиша пак!

Здравей пак, Мина911,

Много се радвам, че имате напредък и вече се кърмите:) Много хубаво и решила да го слагаш по-често на гърдата, това е най-добрият начин да му осигуриш достатъчно количество мляко. Сега за вас е важно да се кърмите толкова често, колкото бебчето иска, но не по-малко от 8 пъти на денонощие.

Съвсем нормално е да се притесняваш дали бебето ти изсуква достатъчно. Можеш да се ориентираш по следните неща:

- бебето мокри памперсите и ака редовно: 2-5 по-значителни изхождания за денонощие (колкото монета от 1 лв), а някои бебета акат всеки път, когато сучат, през първите няколко седмици от живота си.
- 5-6 добре напишкани памперса.
- бебето суче поне 8 пъти на денонощие, като някои бебета сучат и по-често, на всеки 1-3 часа през деня с пауза не повече от 4 часа през нощта.
- и, разбира се, бебето наддава: 110- 200 гр на седмица, теглено на един и същи кантар, по възможност с еднакво тежки дрехи и/ или памперс.
- бебето се чувства добре през повечето време

Ако имаш време, тук: http://www.bg-mamma.com/index.php?topic=2019 има подробна статия по темата:)

Пиши как сте:)

# 21
Незнам дали е редно да пиша в тази по стара тема. Имам бебче на 9 дни. със секцио. Коластра от втория ден. Засука много добре от няколко дни нощно време много реве и все иска да е на гърда. Гърдите ми още са меки. Днес се установи че е спаднала малко след изписването. Ще дохранвам с 30мл мляко. Как да слезе кърмата ми? Слагам я на 3 часа на гърдите си през ноща и по често , че само така се успкоява. Усещам едно парене в гърдите, педиатърката каза че е защото били празни а бебка суче.

# 22
Здравей, bebo79,
Честито бебче, да ви е жива и здрава и много да ви радва!
Чудесно е, че искаш да кърмиш бебето си. Нормално е в началото да срещаш трудности, но се надявам скоро да отминат.
Гърдите ти по всяка вероятност вече произвеждат преходно мляко, макар да ти се струва, че са меки. Все пак, важно е да получават необходимата стимулация, за да произвеждат количеството, необходимо на бебето ти.
Разкажи ни малко повече за вас ако можеш: колко тежка се роди Вики, колко тежеше, когато ви изписаха, колко е спаднала сега. На еднакви кантари ли я теглихте всеки път? От кога даваш добавка? Тя приема ли нещо друго освен мляко: вода, чай? Има ли жълтеница?
Чудесно е, че я кърмиш когато покаже неспокойство. Това е най-добрият начин да стимулираш гърдите си да произвеждат кърма, тъй като тя се произвежда на принципа търсене и предлагане. Колкото по-често слагаш бебчето на гърда, толкова повече мляко ще имаш. Това е най-лесният начин да 'кажеш' на тялото си от колко кърма имате нужда.
Много майки намират, че кърменето на поискване е по-добрия избор за тях и бебетата им именно поради тази причина. Твърде големите паузи между кърменията дават на гърдите знак, че нее нужно да произвеждат мляко. За кърмените новородени е съвсем нормално да огладняват и / или ожадняват през 2 часа, дори и по-често. Ако бъдат кърмени при всеки признак на за глад, тези бебчета стимулират гърдите на майките си да произвеждат мляко, колкото им е необходимо.
Може би при вас това по-честото кърмене също ще проработи.
Даването или не на добавка зависи много от това дали наддаването е адекватно и дали бебето получава достатъчно кърма. Вие имали ли сте дни само на кърма?
Пиши ми повече и за тези болки, които споменаваш. Кога се появяват? Колко продължават? Къде ги усещаш? Имаш ли други оплаквания?

# 23
Като автор на темата искам да се включа само да се отчета и да се опитам да успокоя bebo79. Сега - след една година и два месеца - моето момиченце все още е щастливо кърмаче  Simple Smile. В началото имах много притеснения дали бебето не е гладно; кърмата ми наистина не беше много и аз гледах по-често да я слагам да суче. Отделно давах добавка 30мл АМ на почти всяко хранене.
След консултацията на 1м. се видя, че беба е наддала 1кг и аз се успокоих.
През втория месец дохранвах само следобед и вечер, пак по 30мл.
През третия - само на вечерното хранене преди сън. Гледах да я кърмя често - през около два часа или по-често даже, само това я успокояваше (имаше силни колики и много плачеше).
Нощем ставах и я разбуждах да суче 2-3 пъти - тогава млякото ми беше доста повече, а и разбрах, че така се стимулира лактацията. Бебето растеше и наддаваше добре. Отказваше да пие вода или чай до захранването.
В момента суче сутрин, на обед и вечер за приспиване и когато се буди през нощта.
Искам да изкажа моята благодарност на yoanna(и честито бебче!), както и на всички които ме окуражиха и ми дадоха съвети. Без тях и този форум най-вероятно нямаше да успея. Благодаря!

# 24
Мина,
много се радвам, че при вас нещата са се развили така, поздравления за твоята упоритост и за успешното кърмене. Явно и ти, и бебчето сте знаели какво точно искате:)
Надявам се, че след като прочете твоя разказ bebo79 ще се почувства окуражена и вдъхновена:)

# 25
Благодаря момичета. Аз съм решила че няма отказване. Слагам я да суче на 3 часа. През нощта може и на два, защото се събужда от колики и така се успокоява. Държа я по 15 минути поне на гърда. Роди се 3,90. Вчера беше 3,600. Изрисана е 3,650. на 21.01. Но в болницата на механичен кантар , а на консултацията на електронен. Неми прави впечатление да кара жълтеница. а и док нищо не каза вчера. Взех си лактогенен чай, пия поне 2 литра течности на ден. Усещах си парещи гърдите от вътре, днес не са така. Бебка като суче се усеща че гълта. Реших да пробвам да се цедя след като я сложа на гърдите нея или около час по късно. Дали няма да се стимулира така. Ама най вече трябва да се успокоя и вярвам че ще слезе.

# 26
bebo79 , според мен кърмата ти е "слязла". Но наистина по-добре не се опитвай да спазваш режим. Кърмата се усвоява доста по-бързо, отколкото АМ. Слагай детенцето да суче по-често и го дръж по колкото то има нужда - понякога това ще е 15мин., ще има дни, в които ще суче и по 30-40 мин. Най-добрият регулатор на кърмата е самото дете. Аз изцеждах първите 2месеца някъде, но имах страшно много кърма, която бебето не можеше да погълне. Винаги цеди непосредствено след кърмене.
Успех Simple Smile

# 27
Един съвет. Аз също бях секцио. На петия ден ми слезе кърмата. Освен честото слагане на гърда, продължителното оставяне на бебето на нея, пийни фреш от моркови и ябълки. Аз пиех и един български лактогонен чай, както и такъв за кърмачки на Хип, жито и орехи! Peace

# 28
Момичета пиша за да кажа , че при нас нещата потръгнаха сякаш. Малката в неделя беше 3950 т.е 2 седмици след раждането е с 50 грама от горе . Роди се 3900. Дохранвах а само вечер и някой път на обяд. От вчера не се дохранваме изобщо. Вчера имаше 4 наакани памперса. Днес от сутринта 2. снощи се нахрани към 11,30-12 и заспа. Стана в 6,30 . Сменихме памперса , хапна и заспа. Предполагам че и стига кърмата. Суче активно около 6-7 минути от гърда и после по бавно. През деня гледам да я слагам на 2 часа - 2,30 на гърда. Налага се да я будя ама няма начин. Продължаваме с чая, много вода, жито, овесени ядки. И почивкаааааа. Има ефект. Дано така продължаваме. Благодаря на всички за помощта. Ще питам пак ако има въпроси.

# 29
Има ефект. Дано така продължаваме. Благодаря на всички за помощта. Ще питам пак ако има въпроси.
Много се радвам, че при вас нещата са добре. Ако пак се появят притеснения, питай, ще помагаме с каквото можем.

Общи условия

Активация на акаунт