Как да ми дойде кърмата?

• 20 494
  • 34
  •   1
Отговори
# 30
  • Пловдив
Моята кърма слезе на 5-6 ден след раждането. Дотогава съм давала и добавка, но от 6-ия ден минахме само на кърма и оттогава досега се кърмим успешно и без проблеми.
Не те съветвам да ходиш да теглиш бебето толкова често. Понякога кантарът не е точен, бебетата не наддават всяка седмица с еднакъв темп и има опасност, ако бебето е наддало по-малко, отколкото педиатърът казва, че трябва, да те накарат да даваш дохранваш с повече АМ. И автоматично да влезеш в омагьосания кръг: държа си бебето гладно, не ми стига кърмата, ще дохранвам, бебето започва да суче по-малко, няма стимулация, произвежда се по-малко кърма, кърмата ми намаля и...
Ти си майка на твоето бебе, значи можеш да му дадеш всичко, от което има нужда. И няма нужда да правиш кой знае какво. Слагай често на гърда, дръж бебето колкото желае (моето стоеше в началото по 30-40 минути понякога), стига да не заспива и да не си играе със зърната, не давай вода, не дохранвай с АМ, пий повече течности и вярвай в себе си и в бебето си -  ти можеш да му дадеш най-доброто, а то знае какво му е необходимо, как и колко да си поиска и да си вземе.Simple Smile

# 31
bebo79, да споделя и моят опит Simple Smile Първите три месеца доста се измъчих с кърменето, в денонощието правих три неща - кърмене, хапване на крак и бързо пиш в тоалета. Спях по три-четири часа в денонощието легнала, през останалото време кърмих (за съжаление не се научих да кърмя легнала, а и бебо нямаше как да спи при нас).Понякога заспивах прегърбена върху бебо Grinning, а той спи на възглавницата за кърмене, полу изтървал цицето. Бебо плачеше доста и си мислихме, че е от колики. Оказа се гладен, слагах го още по-често на гърда и плаченето спря. Въпреки големите ми гърди, кърмата беше на минимум (така си мислих поне). Началото на втория месец реших, че трябва да дохранвам с АМ, както ме съветваха всички около мен но се свързах с консултант по кърмене и благодарение на това, не направих тази грешка. В края на третия месец всичко се нормализира и сега бебо е на шест месеца и сме изцяло на кърма, захранвам с пюренца от близо месец, но не замествам кърмене. Кърмя изцяло на поискване, навсякъде - градинки, пейки, където има място за сядане - кърмя Simple Smile Дискретно разбира се Simple Smile От скоро бебо спи в много от случаите, по цяла вечер, но аз ставам по някое време и го взимам да го накърмя докато той спинка - така лесно си хапва поне половин час, поддържа ми лактацията в най-важното време от денонощието и гърдите ми не се препълват. Ако обаче се събуди преди мен и почва да си играе, и след това няма заспиване - затова предпочитам да го издебна спящ Grinning

Моите съвети са:

1. Забрави помпата, не давай излишни пари за втора помпа, както са казали момичетата преди мен - бебо на цицето и ти пред телевизора Simple Smile

2. МНОГО важно - много течности! Ама много... е може да не изпиваш като мен по 4 до 6 литра в денонощието (просто съм жадна)... Гледай поне три, три и половина да изпиваш - запомни, че един литър айрян не е един литър вода Wink

3. Може да не е толкова важно колкото аз си мисля, ама в началото не оставяй бебо да спи цяла нощ, не го буди... просто лекичко си го вземи да го нахраниш... например към три-четири през нощта Grinning

Съжалявам за дългия пост, дано съм била полезна с нещо Wink   bouquet
Стискам ти палци да кърмиш толкова колкото ти и бебо искате  Hug

# 32
Благодаря за отговорите момичета. Как да я събудя през нощта? Тя заспа снощи в 12,45 и я събудих в 6,30 и то трудничко. Сука , като накрая заспа на гърдата и аз се поизцеждах малко , че си усещах гърдата напрегната. Имам и друго питане. Давам Еспумизан Л за колики и анасонови капки. Малката почна да ак по трудно. Ака 2-4 пъти на ден като поне единия е страшно много, но се напъва с часове и плаче. Може ли да е от капките или пък да не и стига кърмата?Има си достатъчен брой напишкани памперси.

# 33
Няма да я будиш, просто я вземи леко докато спинка... бебчетата много добре се справят със сукането в спящо положение Simple Smile (това го знам от Хедра Wink) Не я буди, нека си спинка мишлето. Даже и през деня, ако заспи за по-дълго, слагай на цицето докато спинка... ако се събуди, събуди - ако не, нека спи Simple Smile

За капките и коликите - и аз си мислих, че има колики, а се оказа, че просто е гладен. Като почнах още по-често да го слагам на гърда (само да се размрънка и го слагам, ако не иска да яде - не яде) и коликите като по чудо спряха Simple Smile

Hug

# 34
Как да я събудя през нощта?
Пробва ли наистина да я кърмиш спяща? Вероятно ще е по-лесно, отколкото да я будиш.

Давам Еспумизан Л за колики и анасонови капки. Малката почна да ак по трудно. Ака 2-4 пъти на ден като поне единия е страшно много, но се напъва с часове и плаче. Може ли да е от капките или пък да не и стига кърмата?Има си достатъчен брой напишкани памперси.

Акане по 2-4 пъти на ден и 5-6 напишкани памперса говорят за добре хранено бебче Simple Smile Капките за колики със симетикон (например Еспумизан) действат запичащо на някои бебчета. Можеш да пробваш какъв ще е ефектът, ако ги спреш.
Много силни колики ли има бебчето? В какво се изразяват? Кърменето също понякога успокоява коликите Simple Smile Други успокоителни алтернативи са белият  шум (шъткане, звук от сешоар/пералня/прахосмукачка), люшкането, носенето близо до мама или тати, затопляне на коремчето... Може би някое от тези неща може да замести капките, ако установиш, че те причиняват запек? 

Общи условия

Активация на акаунт