Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

Как да увеличим кърмата си

 • 121 809
 • 180
 •   1
Отговори
 • До хладилника, който обичам
 • Мнения: 22 136
Как да увеличим кърмата си


Почти всички кърмещи майки се тревожат по едно или друго време дали бебетата им получават достатъчно мляко. Тъй като не можем да измерим приема на майчино мляко така, както се мери изкуственото мляко, е лесно да сме несигурни дали произведеното мляко е достатъчно. “Усещането”, че кърмата е недостатъчна е най-честата причина, поради която майките отбиват рано бебетата си или въвеждат рано твърди храни и добавки. Макар че наистина има много малък процент жени, които не могат да произведат достатъчно мляко независимо какво правят, това е много рядко.

Първото нещо, което трябва да се направи, е да се определи дали наистина производството ви на мляко е наистина малко или не. Някои майки имат нереалистични очаквания, и чувстват, че ако бебето им не е на три часов график, или не спи през нощта на възраст шест седмици, те сигурно нямат достатъчно мляко. Има тенденция кърмачката да обвинява за всичко кърмата си – например, ако бебето ви връща мляко или има газове, трябва да е нещо, което сте яла... ако има ден, в който яде по-често от обикновено, трябва да е, защото нямате достатъчно мляко... Внимавайте да не добиете навик да отдавате всичко, което бебето ви прави, на кърменето. Всички бебета, изкуствено или естествено хранени, имат спокойни, лесни и нервни дни.

Често майките се тревожат за количеството мляко, ако:
•   Бебето суче често, или изглежда гладно скоро след като е хранено. Помнете, че е нормално за бебетата да ядат често. Те имат силна нужда да сучат и обичат да бъдат гушкани. Кърмата се усвоява по-бързо от изкуственото мляко, така че кърмените бебета са склонни да ядат по-често. Сучене 10-12 пъти или повече за 24 часа не е необичайно. Всъщност, ние, консултантите по кърмене, се притесняваме много повече за бебе, което спи дълги периоди от време, отколкото за бебе, което иска да суче “през цялото време”. Бум в растежа често се наблюдава около 10 дена до 2 седмици, на 3 седмици, на 6 седмици, на 3 месеца, и отново на 6 месеца. Бебето ви ще иска да суче по-често през това време на бърз растеж, и няма да изглежда задоволено. Ск=лед като сучат на поискване няколко дена, повечето бебета постигат равновесие и се връщат към старите се схеми на хранене. Също така, много бебета се хранят “с натрупване” вечер преди лягане. Това е нормално поведение за кърмени бебета. Изкуствено хранените бебета също имат период на нервничене вечер, но техните майки нямат вграден в себе си начин да ги утешат, затова те плачат повече.
•   Бебето прекарва по-малко време на гърдата (може би 5-10 минути вместо 15-20), яде само от едната гърда, вместо и от двете на едно кърмене, или гърдите ви са по-меки и не текат толкова много, както в първите седмици на кърменето. Тези промени са нормални и просто означават, че тялото ви е нагодило производството на мляко, за да посреща нуждите на бебето ви.
•   Сравнявате начина на сучене на бебето си, наддаване на тегло или навици на сън с бебетата на други, или дори с предишното си бебе. Помнете, че всяко бебе е индивид, и едни и същи правила не важат за всички така, както и едни и същи правила не важат за изкуствено хранените и кърмените бебета.
За да определите дали наистина имате нужда да увеличите производството си на мляко, вижте статията “Как да разбера дали бебето ми изсуква достатъчно мляко”. Ако бебето ви отслабва или не наддава достатъчно бързо, трябва да определите дали производството ви на мляко не е ниско и да предприемете стъпки да го увеличите.


Следните фактори могат да допринесат за недостатъчно количество мляко:
•   Няма достатъчно стимулация чрез сукане. Сънливо бебе или такова с жълтеница моге да не суче достатъчно силно, за да изпразва гърдите ви достатъчно. Дори бебе, което суче достатъчно често, може да не ви стимулира достатъчно, ако суче слабо или неефективно.
•   Ако сте разделени от бебето си, или ако схемата на хранене е твърде строга, могат да попречат на системата на търсене и предлагане на мляко. Честото кърмене често е най-добрият начин да увеличите количеството кърма.
•   Ограничаването на времето, което бебето прекарва на гърдата може да кара бебето ви да поема повече от нискокалоричното начално мляко и по-малко от мазното крайно мляко. Обикновено бебетата имат нужда да прекарват около 20-45 минути в сучене през периода си на новородени, за да получат достатъчно мляко. Предлагайте и двете гърди на едно хранене през ранните седмици, за да получите достатъчно стимулация. Макар че някои бебета получават достатъчно мляко от едната гърда, и то след като са сукали само няколко минути, обикновено това става след като производството на мляко е добре установено, а не през първите етапи на кърменето.
•   Ако сте болна или под голям стрес, количеството ви мляко може да е малко. Хормонален дисбаланс като заболяване на щитовидната жлеза или на хипофизата или неизхвърлени парчета от плацентата могат да предизвикат проблеми. Много майки откриват, че кърмата им намалява, когато са настинали, или когато се върнат на работа.
•   Редовното използване на бутилки с изкуствено мляко или биберон-залъгалка може да намали кърмата ви. Бебетата, които са сити от изкуственото мляко, ще сучат по-рядко, а някои бебета са готови да задоволят нуждите си от сукане с биберона-залъгалка, вместо да прекарват време на гърдата. Ако трябва да дохранвате с изкуствено мляко, опитайте да се цедите след хранене, за да осигурите на гърдите си допълнителна стимулация. Ако използвате биберон-залъгалка, уверете се, че той не се ползва, за да задоволи нуждата от ядене.
•   Ако зърната ви са много разранени, болката може да потисне рефлекса на потичане, а също може да сте склонни да отлагате храненето, защото ви е толкова неприятно. Вижте статията “Разранени зърна” за причини и лечение. Често внимателното позициониране на бебето за кърмене разрешава проблема.
•   Предишна операция на гърдите може да е причина за малко количество мляко. Винаги, когато сте претърпели операция на гърдите, има риск от проблеми с кърменето, особено ако млечните канали са били увредени. Като цяло, протезите за уголемяване на бюста или биопсиите на гърдите причиняват по-малко проблеми от операция за намаляване на бюста.
•   Приемането на комбинирани хапчета за контрацепция (тези, които съдържат естроген и прогестерон) и забременяване по време на кърмене могат да увеличат нивото ви на хормони и да намалят производството на мляко. Твърде много цигари или приемане на определени медикаменти също може да засегне количеството кърма по злополучен начин (вижте статията “Лекарства и кърмене”)


Ако производството ви на мляко е малко, ето някои предложения как да го увеличите:
•   Следете теглото на бебето си често, особено през ранните дни и седмици. Общо взето, колкото по-дълго време количеството кърма е било недостатъчно, толкова повече време ще отнеме да се възстанови наново. Потърсете помощ рано, преди наддаването на тегло да стане голям проблем.
•   Грижете се за себе си. Опитайте се да ядете добре и да приемате достатъчно течности. Няма нужда да се наливате – ако пиете достатъчно, за да бъде урината ви светла, и не сте запечена, тогава вероятно приемате достатъчно. Пийте, колкото сте жадна, обикновено 6-8 чаши на ден. Диетата ви не трябва да е префектна, но трябва да ядете достатъчно, за да се предпазите от това да сте уморена през цялото време. Лесно е да бъдете толкова погълнати от грижите по бебето, че да забравите да ядете и пиете достатъчно. Не се опитвайте да пазите диета, докато кърмите, особено в началото, когато установявате производството на мляко. Нуждаете се минимум от 1800 калории всеки ден, докато кърмите, и ако ядете висококачествени храни и ограничите мазнините и сладкото, обикновено ще отслабнете по-лесно от майка, която храни бебето си изкуствено, дори без да се ограничавате. (Вижте статията “Хранене, упражнения и отслабване по време на кърмене”)
•   Кърмете често и толкова дълго, колкото бебето ви иска. Опитайте се да го кърмите минимум 8 пъти за едно денонощие, а и повече, ако е възможно. Ако бебето ви е сънливо, вижте статията “Събуждане на сънливо бебе”.
•   Предлагайте и двете гърди на едно хранене. Опитайте “кърмене със смени”. Наблюдавайте бебето, докато суче. То ще суче силно няколко минути, после ще започне да забавя и да преглъща по-нарядко. Може да продължи да суче това мързеливо сучене дълго време, а после е твърде уморено, за да яде от другата гърда, когато се опитате да го сложите на другата страна. Опитайте се да сменяте гърдата веднага, щом сукането се забави, дори това да е станало само след няколко минути. Направете същото с другата гърда, докато сте предложили всяка гърда по два пъти, и тогава го оставете да суче толкова дълго, колкото иска. Това кърмене със смени ще осигури прием на повече от висококалоричното крайно мляко, като в същото време ще осигури достатъчно стимулация и на двете гърди.
•   Опитайте се нежно да масажирате гърдата, докато кърмите. Това може да помогне на богатото, висококалорично крайно мляко да тече по-ефикасно.
•   Убедете се, че използвате правилна техника за кърмене. Проверете начина, по който го слагате на гърдата, за да се уверите, че я захапва правилно. Ако ареолата не е надълбоко в устата на бебето, то може да не успява да притиска млечните синуси ефективно, за да отделят млякото. (Вижте статията “Разранени зърна” за съвети относно позиционирането).
•   Избягвайте бутилки (ако е възможно) и биберон-залъгалка. Вие искате нуждите за сукане на бебето ви да се удовлетворяват на гърдата. Ако бебето ви има нужда от дохранване, опитайте се да използвате чаша, спринцовка, система за хранене с маркуче, или лъжичка, особено в самото начало (бебета на възраст под 2 седмици). Това е много по-малка грижа при по-големите бебета, които вероятно ще имат много по-малък проблем да превключват между бутилката и гърдата.
•   Ако искате да увеличите производството на мляко бързо, обмислете дали да наемете болнична помпа за кърма (в САЩ) за няколко дена, освен ако нямате двойна помпа за кърма с добро качество у дома. Най-добрия начин да увеличите кърмата си, е да изпомпвате и двете гърди по 5-10 минути, след като сте кърмили бебето си, или поне 8 пъти за 24 часа. Опитайте се да нагласите помпата на максимум, освен ако зърната ви не са много разранени. Повечето помпи работят по-добре, когато засмукването им е нагласено на по-висока степен. Минимумът е подобен на сукането на бебето насън към края на храненето, а максимумът е като енергичното сукане през първите няколко минути на храненето.
•   Има някои хранителни добавки, а също и лекарства, които могат да увеличат кърмата ви. Преди да използвате което и да е от тях, е важно да се уверите, че няма проблеми като болест при бебето или майката. Много билкови добавки са били използвани много години, за да увеличат продукцията на млякото, като най-популярните са Fenugreek, Магарешки бодил и Малина. Бирената мая (съдържа витамини В) е друго често предписвано лечение за малко производство на мляко. Аз обикновено препоръчвам на майките да вземат капсули Fenugreek (2-3 капсули, 3 пъти дневно) заедно с таблетки Магарешки бодил (същата доза). Може да добавите таблетки бирена мая (3 таблетки по време на ядене, три пъти дневно), както и чай от малина или капзули няколко пъти днвено. Знам, че това изглежда като твърде много капсули за вземане, но ако не искате да приемате всичките, Fenugreek изглежда действа най-добре. Fenugreek е в категорията GRAS (generally regarded as safe – обикновено смятан за безопасен), но когато се приема в големи дози, може да причини ниски нива на кръвната захар, така че трябва да се приема внимателно от диабетиците. То е от семейството на фъстъка и леблебията, и може да предизвика алергична реакция у майки, които са алергични към тях. Може да причини мирис на клен в урината и потта. При болшинството майки не предизвиква проблеми и може да е много ефективен. Не е известно да предизвиква каквито и да е проблеми при бебетата на майкик, които го приемат. Проверете този сайт за повече информация за добавки за увеличаване на кърмата: http://www.geocities.com/Heartland/Prairie/3490/herbal-rem.html, или се свържете с Мешел Търнър, IBCLC и билкар на адрес www.birthandbreastfeeding.com или директно по и-мейл на mrturner@vnet.net.
•   Има едно лекарство, предписвано в САЩ, което често се използва за увеличаване на кърмата. Обикновено се запазва за случаи, когато всичко е било изключено и всякакво лечение е пропаднало. Често се използва при майки, които кърмят недоносени бебета, които са в болницата дълго време, и които са подложени на голям стрес. Метоклопрамид (Реглан) (Metoclopramide (Reglan) най-често се изписва за лечение на рефлукс при бебетата и за да предодврати гаденето у майките, родили с цезарово сечение. Когато се даде на кърмеща жена, той стимулира продукцията на пролактина и обикновено увеличава количеството мляко. Много изследвания са показали увеличение на произвежданото мляко между 66 до 100%, в зависимост от даваната доза и от това, колко мляко е произвеждала майката преди приемането на лекарството. Най-ефективна изглежда дозата от 30-45 мг на ден, средната доза е 10 мг три пъти дневно. Ако майката се поддава на лечение с Реглан, обикновено вижда как продукцията й на мляко се увеличава за 2-3 дена. Щом спре да го взема, продукцията й обикновено намалява отново. Ако взимате Реглан, трябва да се потрудите да намерите причината за проблема, с правилно поставяне на гърдата или често изцеждане, или кърмата ви ще се върне на предишното ниво, щом спрете да го вземате. Намаляването на дозата за няколко седмици е по-добро от рязкото спиране на лекарството.
•   Реглан често се използва в педиатрията и не са установени странични ефекти при кърмачетата. Майките могат да изпитат крампи и диария, и дългосрочната употреба (над четири седмици) се свързва с депресия.
•   Най-важното нещо, което трябва да обмислите, когато става дума за дете, което не наддава добре, е здравето на бебето ви. Трябва да работите отблизо с неговия доктор и да следите внимателно теглото му. Често е необходимо дохранване с изкуствено мляко, докато работите над увеличаване на кърмата си. Недейте има чувство, че изкуственото мляко е ‘целувката на смъртта’ за кърменето. Често дохранването с изкуствено мляко е точно онова, от което се нуждаете, за да наддаде бебето на тегло бързо, за да може да суче по-енергично и ефективно. Попитайте доктора си кое изкуствено мляко препоръчва и го дайте на бебето си както можете. Ако храненето със спринцовка, чашка, маркуче, залепено на гърдата или хранене с пръст работи при вас, това е чудесно. Все пак, понякога храненето с бутилка е най-ефикасният начин да дадете мляко на бебе, и това е, което е най-важно. Много бебета превключват между гърдата и бутилката без проблеми, и ако се получи объркване на зърното, можете тогава да се справите с него. Щом бебето ви наддава достатъчно на тегло, можете отново да се върнете към изключителното кърмене от гърда. Не се страхувайте да използвате бутилка или да дохранвате с изкуствено мляко, ако това върши работа за вас и бебето ви.
•   Ако сте една от онези жени, които попадат в малката група, която не може да произведе достатъчно мляко, независимо какво прави, винаги можете да комбинирате кърменето и дохранването с изкуствено мляко. Всяко количество кърма, което бебето ви получава, му носи хранителни и имунологични ползи, и специалната близост, която чувствате, докато кърмите бебето си, не зависи от това, колко пъти на ден суче то.превод Бу от www.breastfeedingbasics.com


Последна редакция: пт, 03 фев 2006, 08:25 от Бу

# 1
Боо, темата е супер! Не бях се сетила за нещо такова.
Пиши ми, когато можеш! Полу4или последния ми имейл?

# 2
 • гр. Пловдив
 • Мнения: 6 193
Буу, искам да те попитам, защото се притеснявам и всички /включително и медицински лица/, ми отговарят различно. Кърмя вече месец и половина, но бебето винаги суче  от 7 до 10 минути, често дори само 5 минути, и супер изключение ако стигне до 15 минути. След което заспива или отказва категорично да яде още, каквото и да правя. Това по всички книги го пише като неправилно.  Винаги яде само от едната гърда /редувам ги/. Понякога остава още мляко в гърдата, понякога не. Нормално ли е това? Трябва ли да коригирам нещо? Бебето наддава нормално /1050 гр първия месец/ и ходи по голяма нужда 3-4 пъти на ден, след ядене е спокоен поне 2-2,5 часа и има супер големи бузи, сега вече е заформил и кълки, което ме успокоява. Но ако можеш кажи и твоето мнение.

# 3
 • До хладилника, който обичам
 • Мнения: 22 136
Бебето ти наддава чудесно, нямаш никакви причини да се притесняваш. Бебетата са с различен темперамент и също както големите хора в еднакви ситуации постъпват различно. Твоето съкровище вероятно е тип 'лакомо бебе' и просто по-ефективно и бързо си изяжда порцията, което е съвършено нормално.
Радвай се на бебчето и не се тревожи излишно.

# 4
 • София
 • Мнения: 890
PoliaSр, щом бебето ти спи добре и наддава така добре, значи това, което изяжда му е достатъчно на този етап. Препоръчвам ти да се изцеждаш след всяко кърмене и да замразяваш кърмата.
Успех и много щастие

# 5
 • Мнения: 195
PoliaSр, вече са ти отговорили достатъчно компетентно, само искам да споделя, че имам една приятелка с подобен случай:). Бебето и не само суче толкова малко време, ами и още отначало ядеше през 4 часа, а вечер заспиваше към 21 и спеше до 9 - феноменално:). При това си наддаваше нормално и си кротуваше, а още на 4 месец някъде си остана на 4 хранения - само си направи такъв режим. Винаги съм им се чудела, но явно всичко си е индивидуално. Още си го кърми( сега е на 6 месеца), но вече само сутрин и вечер, защото го захрани по бг системата.
Радвай се, че твоето бебче си хапва така добре, че моето сучеше с часове и първите три месеца с друго не се занимавахме с него:).

# 6
Моето бебе суче между 5 -7 минути и наддава чудесно. Тя е на 42 дена и вече е наддала с 1250 грама.Педиатъра дори ми каза че наддава като по учебник. Така че не се притеснявай. Относно до замръзяването и съхранението на кърмата в хладилник както те съветват други майки, аз изобщо не ти го препоръчвам (педиатъра ме посъветва в никакъв случай да не съхранявам млякото;същотото важи и за скочетата трябва винаги да бъдат прясно изцедени).

# 7
 • До хладилника, който обичам
 • Мнения: 22 136
Всъщност повечето педиатри по света, както и консултантите по лактация са "за" замразяването на кърмата. Ако всичко е правилно изпълнено, тя може да се съхранява за срок 3-6 месеца (в зависимост от камерата), като при размразяване съставът й се променя минимално. Такъв "запас" от кърма е помогнал на много майки, когато внезапно се наложи да пият лекарства, които не са съвместими с кърменето, и бебето пак яде кърма, докато мама пак може да го кърми. Или ако майката тръгне на работа - за известен период има замразена 'манджа' за през деня, а после мама пак може да се цеди сутрин, за да яде бебето по-късно. Или пък размразено мамино прясно мляко за приготвяне на кашички...
Замразяването не е лошо нещо, стига да е направено както трябва.

# 8
Аз също съм за замразяването,най-вече защото ще мога след време да приготвям с кърма зеленчуковите пюренца, заместващи хранене. Но се чудя- ако след като направя пюрето, остане още доста количество, дали ще мога да го замръзя отново? Би ли могло да стане нещо на кърмата в него- тя на практика ще се замразява 2 пъти.

# 9
 • в гората
 • Мнения: 1 486
Навсякъде пише, че веднъж размразена кърма не бива да бъде замразявана повторно,... всъщност то е така с всеки един хранителен продукт Simple Smile

# 10
 • Мнения: 444
И на мен ми беше много интересна статията! Много труд си хвърлила Воо! Браво! Grinning
Имам един ? малко извън темата - колко време може да се съхранява кърма при стайна температура?

# 11
 • Мнения: 713
Стайна температура е много относително понятие и затова по-добре я дръж в хладилник.

# 12
 • До хладилника, който обичам
 • Мнения: 22 136
Примерна температура 22-24 - до 8 часа, но в сегашните жеги едва ли е добра идея повече от 3-4 часа навън да стои. В хладилник - 24 до 72 часа, навътре (където е най-хладно).

# 13
 • Мнения: 232
Цитат на: boo
Примерна температура 22-24 - до 8 часа, но в сегашните жеги едва ли е добра идея повече от 3-4 часа навън да стои. В хладилник - 24 до 72 часа, навътре (където е най-хладно).

Това беше много хубава информация за мен

# 14
 • Мнения: 373
За стимулиране на кърмата знам също:
- интензивно ХОДЕНЕ по час - час и полонина на ден (кислородът помага),
- наспиване,
- от многото течности - топъл чай особено преди кърмене или мляко (ако детето няма алергии и непоносимост към млякото, което пиете) с кафе (може безкофеиново)
- затопляне с топъл душ или леген с топла вода за краката преди кърмене.
На мен ходенето много помагаше в моменти на без-млечие!

Общи условия

Активация на акаунт