Едно от нещата, които най-много ми липсват тук, е киселото мляко. Ама не плодово, или обезмаслено, или соево, нишестено и т.н. - не, нормалното обикновено кисело мляко с което всеки българин е свикнал Вие какви заместители ползвате? Намирали ли сте нещо, което да прилича на нашето кисело мляко? Моля споделете опит. Аз непрекъснато пробвам различни марки, но все нещо им липсва, най-често вкус. Ето няколко, за които се сещам в момента:
- Dannon (т.е. Danone) Plain - безвкусно и блудкаво, няма нищо общо с Данон в България
- Stonyfield Farms, Plain, Cream top - интересен вкус и цвят, но му липсва киселинност и типичния вкус на кисело мляко. Сладникаво.
- Cabot Greek Style Yogurt, Plain - това оглавява класацията засега, защото има някаква киселинност и е по-ароматно, но пък е гъсто и малко като паста (paste, не pasta, хихи)
- Redwood Hill Farm Goat Milk Yogurt, Plain - в пристъп на носталгия към козето кисело мляко на баба ми, си взех едно такова. Беше най-миризливото и отвратително нещо което бях яла от много време. Обадих се във фермата и те ми казаха че по принцип такъв вкус/аромат бил типичен и специфичен за козето мляко. Трънки. С такова хубаво козе мляко израстнах, тук ще ми казват сега че американските кози смърдели... Знам, че някои миришат, но в наше село бяха хубави, и имах високи очаквания за американските кози, но не би.
Освен това съм пробвала и домашно правено кисело мляко (краве) което една гъркиня си прави, и беше страхотно, но беше Greek style - т.е. прецедено и сгъстено, и беше бая тежко, повече като сметана отколкото като кисело мляко. Две-три лъжички да си хапнеш е супер, но от повече ми прилошава
Пробвала съм и аз да правя, и въпреки че не става като у нас (защото тук прясното мляко е хомогенизирано), засега мойто домашно правено най-много се доближава до българското. Само дето отнема към 10 часа и после трябва да престои цяла нощ в хладилника
Ако се сетя за още, ще добавям. Кажете сега вие