Графика на БТ. Моля за мнението ви !

• 147 698
  • 2 801
  •   1
Отговори
# 2 340
  • Австрия
От няколко дена съчетавам меренето на температурата с тестове за О.Три дена меря в 16.00 часа.Днес е 4-тия ден,в който трябва да меря,но имам ангажимент в 15.00 и докато се прибера,ще стане сигурно към 18.00 часа.
Та въпроса ми е,има ли смисъл да меря толкова по-късно или задължително трябва да е по едно и също време всеки ден? newsm78

Температурата се мери веднага след сън, когато все още си в леглото. През деня измерена Т не би била никак обективна за целта (температурна графика с цел 'хващане' на О.). Не виждам въобще смисъл в измерването на БТ по средата на деня..
А ако говориш за правенето на ову-тест - може да го направиш и малко по-късно. Важното е да са спазени условията за неприемане на течност и ходене до тоалетна определен интервал от време.

# 2 341
да допълня:
- тестовете за овулация се правят следобед за да се избегне лъжлив пол. тест заради пика на ЛХ сутринта.
- правят се по едно и също време всеки ден.

# 2 342
  • Варна
А ако говориш за правенето на ову-тест...

Ама и аз така съм го написала наистина... ooooh!В 16.00 часа правя О теста (поне ги правех предните 3 дена).Температурата си я меря сутрин в 06.00...Дано си права,че може и малко по-късно,защото току-що се прибирам и го направих и за първи път видях по-ярка тестова черта от контролната... #CrazyПредните три дена бяха все две мноооого бледи черти,а по указанието би трябвало или да са ярки и двете при полужителен тест,или едната въобще да я няма при отрицателен!Бях се ядосала много на тези Клиър тестове,че са фалшиви,но сега втората черта си е направо ясна и наситена,а контролната е пак мнооого бледа!Луда работа,но си мисля,че би трябвало да го отчета като полужителен вече,а?Какво ще кажете?

правят се по едно и също време всеки ден.
Мислиш ли,chin-че,че този не трябва да го броя за валиден в такъв случай,защото е направен час и половина по-късно от другите? newsm78

# 2 343
  • Австрия
Кали, мисля, че тестът си е напълно реален и положителен  Peace
Здраве, късмет и много любов днес, утре и вдругиден  Grinning

# 2 344
  • Австрия
да се избегне лъжлив пол. тест заради пика на ЛХ сутринта.

Не съм съгласна с това.  Достатъчно висока е и концентрацията на хормона следобяд. Затова и именно тогава се прави овулационенния тест, но само след спазените условия при ову-теста - за по-голяма достоверност.

Последна редакция: пн, 15 авг 2011, 17:15 от Rejna

# 2 345
Покачването на LH обикновено започва рано сутрин и е необходимо от 4 до 6 часа след това, за да се появи и в урината. По тази причина сутрешната урина не дава най-добрите резултати, а се препоръчва да се тества в ранния следобяд.

# 2 346
  • somewhere over the rainbow
...или едната въобще да я няма при отрицателен!...
Не съм правила ову-тест, но доколкото знам, две черти има почти винаги, защото този хормон си го имаме по принцип. Просто преди О той се увеличава и насища тестовата линия.

# 2 347
Кали, считай го за положителен.

Ако тестовата линия е еднаква с контролната или по-тъмна, то тогава теста за овулация е положителен.
Утре направи отново. Правят се от - до -

Рейна,права си, объркала съм.  Peace

# 2 348
  • София
Покачването на LH обикновено започва рано сутрин и е необходимо от 4 до 6 часа след това, за да се появи и в урината. По тази причина сутрешната урина не дава най-добрите резултати, а се препоръчва да се тества в ранния следобяд.
Peace
Пика на ЛХ е рано сутрин - но трябват няколко часа за да се излъчи това кол-во в  урината, най-често след 15.00 часа

# 2 349
  • София
За да има О., ЛХ трябва да е над 30 mlU/ ml /средно/. При по-ниски нива  фоликула не може да се пукне.
Като става въпрос на 1 фоликул, ако са повече - нещата се променят. За да се пукне някой фоликул ще трябват по-високи нива на ЛХ.

Най-често теста за овулация може да отчете вълната на LH при ниво от 30 mlU/ ml .
Ако ЛХ е по-малко - теста е (-)

# 2 350
  • Австрия
Пика на ЛХ е рано сутрин - но трябват няколко часа за да се излъчи това кол-во в  урината, най-често след 15.00 часа

Терминът 'пик на LH' се ползва за онова специфично повишаване количеството на хормона LH (в стойности 20-200 IU/L), което предшества и е знак за скоро настъпваща овулация:

пп. графиката на LH е обозначена със зелен цвят

За дневен пик на LH  не може да се говори, тъй като няма такъв. Хормонът се произвежда от хипофизата pulsativе - на импулси и впръскванията му в кръвта са на интервали от 30 до 90мин. през цялото денонощие. Те зачестяват обикновено през активната част на денонощието т.е. през деня (срено на всеки 40-60мин). Затова се препоръчва правенето на овулационни тестове следобяд по едно и също време и с условието за 'събиране концентрация на LH' поне 3 часа т.е. именно условието без прием на напитки и без отделяне на течности. Възможни са (както спомена Chin  Peace ) фалшиви положителни ову-тестове със сутрешната урина, причината: пренатрупване на LH в урината (заради, например, 7-8-те часа сън без приемане и отделяне на течности).

- първата (лява) от графиките B (в средата) показва импулсното секретиране на LH за 24 часа: всеки пик е импулс на впръскване на LH в кръвта.

пп. източници:
Control of LH secretory-burst frequency and interpulse-interval  … gularity in women
Eisprung bestimmen
Der Ovulationstest (LH-Eisprungtest)

# 2 351
При мен нещата станаха доста объркващи...Това е втори цикъл след лапароскопия поради ендометриоза  и започвам да мисля,че левият ми яйчник,от който е изрязана солидна част,трудно се възстановява.Реших да отложа терапията и нямам база за сравнение с други момичета- те обикновено я започват веднага.
Никога не съм имала цикъл от 23 дни. newsm78

# 2 352
  • София
  Rejna почти всички хормони имат денонощен ход / с някакъв пик/ Като пик - означава най-висока стойност за даден период.
Колкото до импулсното отделяне - също е характерно за повечето хормони Simple Smile. За по-лесно 'смилане'  и обеснение се представят опростени графики на хормоните

# 2 353
  • София
При мен нещата станаха доста объркващи...Това е втори цикъл след лапароскопия поради ендометриоза  и започвам да мисля,че левият ми яйчник,от който е изрязана солидна част,трудно се възстановява.Реших да отложа терапията и нямам база за сравнение с други момичета- те обикновено я започват веднага.
Никога не съм имала цикъл от 23 дни. newsm78

Може би трябва време за да се нормализира МЦ / индивидуално е/
Защо отложи терапията?

# 2 354
Последен опит за нормално прекъсване на цикъла,но за съжаление-без успех...

Общи условия

Активация на акаунт