Коледа идва! - 2

  • 84 402
  • 745
  •   1
Отговори
# 525
  • София
  • Мнения: 3 664
   
   Аз имам проблем със Забравените сладки , за съжаление не ми се получиха , просто като ги пипна се разпадат не са твърдички ! Кажете, който ги и правил къде е тънкостта и има ли размер, в който да се правят ! Съмнявам  се, че не ми се получиха , защото ги направих малко големички за проба !
Аз съм ги правила 2пъти и двата ми се получиха.Правих ги сравнително големи около 6-7см  в диаметър,така,че едва ли е от това.

# 526
  • Мнения: 850
   Ами моите са към 12 см  Confused   Явно проблема наистина е в доста големия размер и просте не им е било достатъчно времето да изсъхнат, сега леко запотоплих фурната и ги оставих и вече всичко е наред чудесни са ! Във следващата партида ще ги направя по-малки !

  http://shushy80.snimka.bg/friends/shushy.293317.16265656  Рафаелотоо

   http://shushy80.snimka.bg/friends/shushy.293317.16265659 малката и най-голямата кутия !

 http://shushy80.snimka.bg/friends/shushy.293317.16265659 трите заедно  Simple Smile

Последна редакция: нд, 06 дек 2009, 12:50 от mmmshushy80

# 527
  • Мнения: 454
Момичета имам едно питане.Искам да направя ето тези меденки:http://www.bg-mamma.com/index.php?topic=240784.msg5756795#msg5756795 ,но питам содата трябва ли да се угаси в нещо или така се прибавя и за кафявата глазура-цяло яйце ли се смесва с водата и какото или само жълтък?Ако някой ги е правил и знае,моля за помощ Praynig
Аз вчера ги правих за втори път. Содата я слагам направо в брашното, заедно със захарта и подправките. За кафявата глазура използвах цяло яйце. Разбих го с вода и какао и го прецедих. Аз сложих 1 лъжица какао, но ако бях сложила 2 щеше да е по-добре. Иначе, нещо не ми се отдава работата с белтъчна глазура и направих малко плесканици, но пък са вкусни. За следващия път, ще си взема шприц или пош.

# 528
  • София
  • Мнения: 3 664
Velesa ,благодаря  bouquet Веднага ги почвам Laughing

# 529
  • София
  • Мнения: 2 649
Ето моите сусамени сладки от снощи:





Само не ми е ясно, така ли се получават. Thinking От снимката на рецептата, останах с впечатление, че се разтичат повече, а моите станаха като курабийки. Да не би да ми е дошло в повече брашното? Но пък иначе много лепнеше. Rumya, сподели моля те!


И аз имам питане относно меденките на Джули, тази година ще правя тях, вместо дългогодишната ми рецепта. И по този повод:
- колко тави от фурната ви излизат от една доза?
- ползвате ли въпросната готова смес от подправки за меденки и от къде я купихте?

# 530
  • Мнения: 9 785
Петя, как са на вкус, харесаха ли ти? На мен лично не ми допаднаха, за което много съжалявам, защото много надежди им възлагах. Много обичам сусам, затова Wink. Ще ги украсяваш ли?

# 531
  • Мнения: 993
Лелеее, какъв списък сте опънали! Направо се обърках какво да направя за Коледа... Миналата седмица правих едни джинжифилови курабийки, които се оказаха мноого вкусни, но не могат да се моделират, разливат се на тавата и така се изпичат - като плоски дискове. Сега съм купила формички за тесто, за да мога да включа и малкия в приготовлението. Коя рецепта, подходяща за такива формички ще ми препоръчате?
Още 2 въпроса имам към кулинарките от София:
1. От къде мога да си купя точилка? (в магазините, от където пазарувам, не се продава  newsm78)
2. От къде мога да си купя хаванчета - малко за подправки и голямо за ядки? Това се оказа още по-сложно от точилката...

Предварително благодаря за отговорите!

Последна редакция: нд, 06 дек 2009, 11:57 от Миньон

# 532
  • София
  • Мнения: 6 602

И аз имам питане относно меденките на Джули, тази година ще правя тях, вместо дългогодишната ми рецепта. И по този повод:
- колко тави от фурната ви излизат от една доза?
- ползвате ли въпросната готова смес от подправки за меденки и от къде я купихте?
Вчера ги правихме за първи път с една приятелнка - не знам колко тави бяха,но станаха доста сладки, ние си разделихме готовата продукция Simple Smile Понеже правихме и маслените лимонови сладки на Танита - за сравнение, меденките на Джули са 2 пъти повече.

Готова смес за меденки не съм виждала и намирала, има една готова за ябълков щрудел,но никога не съм я ползвала. Слагам само джинджифил и канела, кардамом имам на зърна, но нямам с какво да го смеля на прах. 

И да си споделя впечатлението от меденките на Джули - страхотни са. Тестото малко трудно го омесих, но е точно както е написала Наталина. Накрая с еполучи страхотно гладко тесто, лесно за работа, меденките стават страхотни! А с тази какаова глазура стават едни лъскави. Очарована съм. Мисля да направя къщичката от това тесто.

Още 2 въпроса имам към кулинарките от София:
1. От къде мога да си купя точилка? (в магазините, от където пазарувам, не се продава  newsm78)
2. От къде мога да си купя чутурки - малка за подправки и голяма за ядки? Това се оказа още по-сложно от точилката...

Предварително благодаря за отговорите!

Точилки има в ХИТ, потърси и в тези магазинчета з адомашни потреби. А какво е чутурки ?

# 533
Здравейте момичета ,
отдавна и чета но така и не съм се включила ,само се възхищавам на творенията ви .Повода да пиша е една рецепта за дрезденски щолен която имам .От един стар вестник съм я изрязала преди около 15-тина години и която скоро ми попадна .Всъщност така и не съм я изпробвала ,но ако някои има желание моля:
2 лъжици мая с 1 лъжичка захар и около 100мл топло мляко се слагат да втасат.В по-голям съд се изсипва 500 г брашно ,125г захар ,сок от 1 лимон,ванилия,6 капки бадемова есенция,щипка сол,по 1 пълна лъжичка счукано индийско орехче ,карамфил и анасон или кориандър и готовата мая,150 мл мляко и 250 г масло или маргарин.Омесва се добре и ке слага на топло да втаса .След това отново се олесва леко заедно с 350г стафиди ,125г захаросани портокалови кори и 125 г счукани бадеми .Оформя се щолен,който още малко втасва и се пече.Веднага след изпичането се намазва с масло и се поръсва с пудра захар и след като малко изстине отново се намазва и поръсва .

# 534
  • Мнения: 28
Момичета, помагайте!
Вчера направих Дрезденския щолен на Джемма. Станаха два страхотни щолена, изпекоха се чудесно, но са много сухи, направо твърди. Назах ги с масло, поръсих обилно с пудра захар и ги увих в домакинско фолио. Сега отлежават на остъклената тераса. Не смея да ги сложа в хладилника за да се исъхнат още повече. Ако някой е имал такъм проблем, моля да сподели опит.

# 535
  • Балчик
  • Мнения: 9 285
Щоленът си е такъв, твърд. Не е мек като козунак. Затова отлежава. За Коледа ще имаш нормален маслен сладкиш, споко няма да сисчупите зъбите. Освен ако не си го препякла много или не си го оставила достатъчно да втаса, тогава си е твърдичък.

П.П аз изоставам със сладките, но сега имам други проблеми и не ми е до тях. Очаквам утре да си дойде един човек и ако кацне благополучно на родна земя, след хиляди перипетии, с мерак  започвам да ги правя идната седмица. До сега имам само АКК и щолен.

# 536
  • Мнения: 28
Джемма, благодаря ти много.

# 537
  • Мнения: 993

Точилки има в ХИТ, потърси и в тези магазинчета з адомашни потреби. А какво е чутурки ?

Мерси! Чутурата е традиционно за българската народна кухня помагало. Представлява нещо като хаванче, но е изцяло от дърво. Баба ми имаше такава. Голямата е незаменима при приготвяне на лютика. Много е удобно и за чукане на ядки. Не съм виждала такова нещо по нормалните магазини за домашни потреби.  newsm78 Иначе - метално хаванче за подправки си намерих преди малко в електронния магазин на Бон Апети. Grinning  И точилки имаше, даже по-хубави от старата ми, която се счупи. Вече са поръчани, до 3 дни трябва да ми пристигнат. Трябваха ми повече кафета днес, за да се събудя и да си реша проблема, както подобава на домакиня от 21-и век  hahaha

# 538
  • Мнения: 81
Решила съм да правя меденките на Джемма, и се чудя на колко градуса се пекът...пише умрена температура ? newsm78 newsm78

Последна редакция: нд, 06 дек 2009, 13:39 от Dani_Di

# 539
  • Мнения: 993
Джемма, как да го разбирам това 3/8 л мляко в щолена? Като 375 ml ли?

Общи условия

Активация на акаунт