Рентгеновите снимки

• 10 315
  • 15
  •   1
Отговори
Здравейте, детето ми кашляше и беше с хрема. Ходим на преглед - няма нищо, гърдите са чисти. Пиеше сиропчета, есберитокс, вит. С, чайчета. Пак отидохме на лекар. Пак е чист. След три дни, т.е. в петък отново отидохме на преглед - пак е чист. Казвам на докторката: "обаче много кашля". Даде направление за рентгенова снимка, та се оказа че не бил толкова "чист", ами има пневмония "в обратно развитие". Никак не ми хареса това, изписа веднага антибиотик и каза сега в сряда, т.е. утре да отидем пак на преглед, та и да го снимат.
Искам да попитам, ако някоя от вас има опит или информация, да ми каже, дали е допустимо толкова често да се прави рентгенова снимка, особено на дете на 3 г.
Предварително благодаря!

# 1
Вземи си снимката и потърси още едно мнение  на лекар - добър педиатър да е !!!! Peace

# 2
  • София
Аз лично не бих дала да го снимат толкова често, замисли се дали апаратите са пригодени за толкова малки дечица ( те ще те уверят в противното-но можеш ли да бъдеш сигурна?!)
Сега малкия (5г) искат да го снимат , защото има ортодонски проблеми със захапката и ще слагаме шина, но аз не съм съгласна да мине на ренген, като отидох при друг ортодонт -каза, че може и без снимка....така че според мен решението е на родителя!

# 3
Трудно решение........
На дъщеря ми приятелка август месец след такава продължителна кашлица и "чисти гърди" се наложи да я снимат и пневмонията цъфна веднага. Детето пи 2 антибиотика и още една шепа лекарства. Трябваше да я снимат след  приключване на антибиотиците, но майката отказа. Преди две седмици отново се наложи да я снимат, тъй като кашлицата на детето така и не спряла....и естествено отново пневмония, която по всичко личи не не е доизлекувана.

Прецени добре риска - облъчване/неизлекуване.

Стискам ви палци за бързо оздавяване  Praynig!

# 4
  • Plovdiv->Toronto
Облъчването е много малко от една снимка на бял дроб Peace. Слагайте само престилка на кръста за да пази тестисите и готово. Чудно ми е само дали ще покаже подобрение за толкова кратък срок, 1-2 дена, не е ли по-добре поне след 5  Thinking?

# 5
И аз това щях да питам дали не е много кратко времето от 2 дена само между двете снимки?

# 6
Малко е 2 дни разстояние. За деца си има отделни параметри, не е толкова голямо лъчевото натоварване. Разбира се, лекарят преценява може ли да го избегне. А ако наистина е пневмония, по-добре антибиотиците да са венозни.

# 7
  • Rio de Janeiro/Austevoll/Varna occasionally
Аз в интерес на истината предпочитам да го снимат пак, отколкото да оставя неизлекувана пневмония. И съм го правила миналата година - след установена пневмония и лежане в болница заради нея, малкия имаше две снимки в разстояние на 5 дни една от друга. Повече се успокоих, когато лекарят видя, че е чист на снимката, отколкото ако бях разчитала да "чуе".

# 8
  • с/у ОколоМръсТното
Слагайте само престилка на кръста за да пази тестисите и готово.

а бре не е готово. Трябва и гушата да се покрива...

Иначе по основната тема: избира се пО-малкото зло, в случая това е рентгеновата снимка.
При вече назначено лечение, би трябвало новата снимка да покаже оздравителен процес. Но при пневмонии това става доста трудно, та не мисля, че след 2-3 дни прием на АБ, снимката ще е много по-различна от 1-вата.

Дъщеря ми на 2г.7м. преболедува вирусна пнемония. И след 10 дни лечение с 3-4 АБ, снимката не показа, че  процес на излекуване е започнал...  Tired
Беше някакъв шок и ужас...
Лечението трая 45-50 дни. Със 5 венозни АБ + още 2 пер-орално (ако добре си спомням, че беше преди 9г.).

Много внимавайте и добре си лекувайте децата от пневмония. После следват месеци пазене и укрепване на организма.

# 9
Благодаря, на всички Ви, които обърнахте внимание на проблема ми и дадохте мнението си. Ходихме на преглед при личната, но не каза да правя нова снимка на детето. Забравила ли беше, какво ли? Но и аз не я подсетих. Преслуша го пак (а какво се чуваше, не посмях да попитам  Confused), каза че се оправя. Аз я помолих за направление за пулмолог, но ми отказа, защото сега нямала. Въпреки това отидохме на преглед при специалист, който видя снимката и каза, че всъщност не вижда никаква пневмония, но детето все пак е болно. Има бронхит. Това също не е хубаво, но ми подейства успокояващо на фона на предишната диагноза. Защото аз съм боледувала от пневмония и знам как протича, та ми стана страшно.
Така че скъпи майки, пак Ви благодаря, и освен това да знаете, че когато децата ни са болни най-важно е да не ги поверяваме в ръцете на доктори, на които им е все тая!

# 10
  • София / Пловдив
.... отидохме на преглед при специалист, който видя снимката и каза, че всъщност не вижда никаква пневмония, но детето все пак е болно. Има бронхит. ....

Rolling Eyes А първата снимка какъв специалист я разчете?
Защото имам кофти опит именно в разчитане на рентгенографии на дъщеря ми. Не за същия проблем, но съм се убедила как една снимка може да бъде интерпретирана по три различни начина от трима доктори  Confused

# 11
Не знам кой ви е разчитал графията,  но бронхитът няма рентгенов образ. Относно дозата, тя е минимална  Peace Да му мислим, тези, които сме нон стоп в такава среда  Wink Най-компетентен отговор относно разчитане може да ви даде само рентгенологът.   bouquet

# 12
  • Mediterraneo
Най-компетентен отговор относно разчитане може да ви даде само рентгенологът.   bouquet

Винаги сякаш на мнението на рентгенолога съм разчитала най- вече  Thinking
Дъщеря ми е на 4 г и половина и има 4 или 5 рентгенови снимки, вече им изтървах края  Tired В подобно положение бях и аз- снимка, лечение, излекуване и нова снимка. Отказах втората автоматично, въпреки че лъчението е минимално. При 4 изкарани вирусни пневмонии, смятам, че вече и само по външен вид мога да преценя дали се е подобрило детето ми  Confused

# 13
  • София / Пловдив
.... Най-компетентен отговор относно разчитане може да ви даде само рентгенологът.   bouquet

Без да искам да обиждам никого, но точно рентгенолози са грешили при разчитането на снимки - и на мен, и на дъщеря ми  Confused

# 14
Дъщеря ми беше с кашлица повече от две седмици-но не кой знае колко силна,и сополи.Слушаше я педиатър всеки ден-собствената ми майка,и не чу нищо.Иначе никакви други симптоми,освен,че детето беше малко кисело и не така весело,както обикновено.Но не мога да кажа,че е била отпаднала.Но аз се усъмних,направих снимка и се оказа с пневмония-потвърдена от рентгенолога и още 3ма педиатри Mr. GreenПуснаха и  също пълна кръвна картина,и се оказа,че утайката е страшно висока-80 при норма 12!!Пи АБ 10 дена,и след това изрично питах дали се налага нова снима,за да видим какво е положението,но докторите казаха,че само едни контролни изследвания стигат.Слава Богу,бяха ок,както и общото състояние на детето е вече съвсем добро,а и кашлицата изчезна.Та мисълта ми е,че за 2 дена едва ли има кой знае каква промяна при вас,по-добре изчакай 10тина дни,и снимка направете само ако има някакви съмнения,че не е помогнало лечението. Peace

Общи условия

Активация на акаунт