Как се отразява на 3-годишно дете смяната на детската градина?

• 2 617
  • 16
  •   1
Отговори
Синът ми е на 3 години. Една година посещаваше яслена група къвм 120 ОДЗ. През октомври навърши 3 години и го преместиха в първа група на същото ОДЗ. Малко се пообърках като плака при местенето в градината - сградата е в същия двор, повечето деца са били с него в яслата, но явно промяната на стаята и госпожите е било достатъчно. Вече не плаче. Не смятам, че сутрин тръгва с огромна охота, но и не отказва да влиза в градината.
Появи се възможност да го преместя в друго ОДЗ - близо до къщи, няма да се налага да го влача по метрото и т.н.
И това ме обърка - има много плюсове в това местене и за детето и за мен, но се притиснявам как ще му се отрази такава промяна. Пак ще е новото дете, всичк още е ново и т.н. Не е от най-борбените и не ми се иска да се смачква от сега.
Ще ви бъда благодарна, ако споделите с мен вашия опит в случаи като този.

# 1
Ако няма да го мъкнеш по метрото, по студа и то вечер късно и сутрин рано и ти е удобна - не мисля, че има място за колебаене, поне аз не бих се колебала. Адаптацията наистина за някои деца е трудна, но не невъзможна.
/ние например скоро се преместихме в друго жилище и малкия до ден днешен като се ядоса или не е нещо на кеф ми обяснява, че това сегашното не е вкъщи и иска да си ходим у нас - тоест на предното място, а минаха вече 2 месеца  Confused/

# 2
На нас също ни предстои смяна на квартала, а от там и на ДГ. Синът ми сега е в ясла, но догодина трябва вече да тръгне в новия кватрал на градина, а той си искаше при госпожите на кака (тя е предучилищна и догодина нейните госпожи поемат първа група). Нека някой, който е преминал през такава смяна да разкаже.

# 3
о не това е най-лошото нещо - смяна на ДГ.
1-вата година бяхме в ДГ в другият край на града (пътувахме с такси през целият Пловдив). После кандидатвахме и ни приеха в ДГ до къщи .

СЪЖАЛЯВАМ, че го преместих . Колектива вече е сформиран и децата трудно допускат нов член в молкото си общество. Госпожите също трудно свикват .

Ами ако знаех, че така ще стане нямаше да го местя - 100 пъти съжалявам. Детето още ми е травмирано.

# 4
Травмирано е, не защото е неприето, а защото не е имало кой да му помогне за това.
В много от ОДЗтата след ясла се преминава в детската група и групата си е сформирана, но това не значи, че няма деца, които да кандидатстват и да са приети направо в детската, без да са посещавали ясла. Често на хората им се налага местене по една или друга причина. Детето трябва да бъде подготвено, да му бъде обърнато особено внимание и с малко повече отношение - ще преодолее промяната.
Може би ако авторката попрочете темата за постъпване на градина - там има доста съвети как да "улесним" децата при промяна на средата.

П.П. да допълня, че ние постъпихме в градината в средата на октомври, когато отдавна групата беше сформирана. Не съм имала никакви проблеми в това отношение. Едно дете или се адаптира по-бързо, ако е по-общително и не така привързващо се или има просто по-дълъг период на адаптация.

# 5
Благодаря за коментарите.
xamelion, това което си написала всъщност са притесненията ми. Като най-малък и като последен дошъл как ще се чувства? На каква възраст е било твоето дете?
viliko, не се бях сетила за тая тема. Благодаря! Ще я прегледам.

# 6
  • София
Сменяли сме детска не е чак толко голям проблем хем детето ми трудно се адаптира. дори не е плакал първите дни. Имаше едно по-трудно вписване с децата и учителките усетих го и аз дори,но не повлия толкова много на детето колкото аз преувеличавах. Свикна си ходи си дори сега вече за приятелчетата си пита.

# 7
Благодаря за коментарите.
xamelion, това което си написала всъщност са притесненията ми. Като най-малък и като последен дошъл как ще се чувства? На каква възраст е било твоето дете?

синът ми е най-малък в групата - роден е в последният ден на годината - 31 декември 2004.
В първата ДГ - Перуника започна от 1 януари 2007. Бе приет веднага от децата и госпожите , аклиматизира се добре. Но го преместихме август 2007 в Малкият Принц - е ами вече година не може да свикне с госпожите и децата.

# 8
  • София
Като чета и се радвам, че имам толкова общително и социално дете.
Преместихме я миналата есен. В началото беше доста стресирана. Случи се да се наака няколко пъти, което предизвика някои коменатри от лелята, за нейно съжаление пред мен, но в същото време има прекрасни госпожи, които много й помогнаха да се адаптира. Сега много се радвам,ч е я преместихме, защото градината е страхотна, а госпожите са просто уникални.
Мисля, че не може никой да съди за собственото си дете по реакцията на другите деца или по съветите на чужди хора. За всеки има нещо, което има превес - за едни да е в позната обстановка, за други - да е близо до дома.
Румена, не взимай решение на база чуждия опит.  Hug

# 9
Благодаря на всички за споделения опит!
Остава в старата градина - въпреки студа и всичко останало, пътя до там е малкото ефективно време, което имаме за общуване и не ми се иска да го загубя. И образът за обожание е в старата градината и това се оказва, че тежи. А и кой знае докога ще бъдем в тази квартира - не ми се ще да го местя пак скоро.
Още веднъж, благодаря.

# 10
Синът ми е в ДЯ и съответно ще бъде на 3г 3м като го приемат в ДГ. Групата ще е нова, персоналът ще е нов, всичко ще е ново, но няма начин. Целият живот е новост и преодоляване на непознатото. Като наближи моментът, ще говоря по-често за това и се надявам, че стрес няма да има или поне минимален.

# 11
Беше на 3,5 г., когато му се наложи такава смяна и се отрази много зле. През цялата следваща година не успя да се адаптира и дори сега (1 г. по-късно) още си говори за старата градина.

# 12
Как става въпросното преместване. Четох в сайта на kg.sofia, но не ми стана мног ясно, ако някой го е правил през системата, моля посъветствайте ме кое след кое

# 13
Ох разбирам ви напълно. Сестра ми има 3 годишен син и сега тръгва на градина и е ужас - много трудно го приема и от детската градина казват, че има трудности с адаптацията. То при промяната не би трябвало да им толкова силна реакция, ако детето е свикнало на промени в живота си.
На сестра ми детето обаче, не се е отделяло много от нея и сега е трудно.
Аз съм от София и живея в Младост и в нашата градина ми казаха, че сега от януари 2010 щели да отварят "адаптационна занималня" някаква, която щяла да бъде половин ден и е с психолози, логопед и педагог, които ще се занимават с детето за такъв тип по-добра адаптация - за да можело да не се страхува от промяната и отделянето и ми похвалиха персонала. До колкото знам е частна, но не е много скъпо. Сега сестра ми си записа детето и ако е доволна след нова година като тръгне - ще пиша какво правят и дали има резултати ако на някой му трябва да се успокои детето

# 14
Здравейте, случайно попаднах на темата - но имаме пресен и хай-хубавото положителен опит.
Ники беше на 3г.и 5 месеца като го преместих от частна немска детска градина в София в държавна градина, в краен квартал на Бургас. Прие промяната супер лесно и дори с интерес. До ден днешен сутрин тича към входа. Това, което направих е че, почнах много да му обяснявам и говоря как ще е в нова детска, как ще има нови деца и нови приятели, нови учителки (тук се казва "Госпожи"), разбира се ново легло, играчки и нова тоалетна. И колко ще ми е интересно ако ми разкаже за всички нови неща - като се постарае да ги научи. И дори му говорех с имената на Госпожите - за да е свикнал с тях преди дори да се е запознал с тях. И другото, което направих е Съботата и Неделята преди да тръгне на детска - влизахме в двора на детската и играхме там по няколко часа, огледахме детската отвън; гледахме през прозорците и вратите, и така. После всяка вечер си разказвахме един на друг какво се е случило през деня.
Сега - направо не ми се иска да се прибирам в София и един от факторите е именно детската градина.

Поздрави, Ели

Общи условия

Активация на акаунт