Нормално ли е хапането, дърпането и биенето на децата в яслите!!!

• 4 863
  • 30
  •   1
Отговори
Сблъсках се със следния проблем: детето ми е на две години и системно си го прибирам нахапано от яслата. Последният път бе нахапан до кръв на гърба от друго дете. Лелите, г-жите или каквито са там се опитват да ме убедят, че това е нещо Нормално, но аз с моите познания съм на мнение, че такова нещо не може да се определи като нормално. Факт е, че дететто ми стана по - агресивно и нервно, прави сцени и се тръшка така, както никога не е правил. Когато го задържа в къщи за седмица- две се променя, но след като се върне в яслата всичко се повтаря.
За съжаление тепърва проговаря и не може да ми разкаже какво се случва там вътре в неприкосновените покои на яслата, но пък от друга страна ходи с желание.
Как да разбера какво става там вътре и как да имам доверие на тези медицински сестри, че възпитават добре детето ми и се грижат добре за него след като насилието за тях е нещо Нормално!!!

# 1
Нормално е в смисъл че в яслата са събрани накуп много малки дечица с различен характер и темперамент
Някои от тях реагират на промените, като тръгване на ясла, само с  рев, други- с агресия, бутане, хапане и т.н.
Предполагам че се работи с децата за да се отстрани този проблем, както и че персонала внимава, но не успява във абсолютно всички случаи да предотвратява всички инциденти-повечето неща стават за секунди
Защо не поговориш с тях?

# 2
Бях съм в подобно на твоето положение миналата есен, когато синът ми тръгна на ясла и от усмихнато дете стана в агресор-хулиган, той още не говореше тогава, а и заради следите от щипане и ухапване отидох и поговорих с госпожите в яслата. Естествено ми казаха че не толерират такова поведение, че наказват провинилия се и че не могат да огреят навсякъде. Отидох и при директорката, защото смятах че не е нормално детето ми да е хапано всеки ден, а и той всяка сутрин се съдираше да реве ... Тя ми обясни същите бла-бла, които сме чували всички и после ме заведе в яслата - УАУ! 25 електронна със свободно движение тичаха и скачаха в занималнята, госпожата (мед.сестра) се стараеше да облече едно почти бебе и да пее едновременно с това, лелката миеше съдовете от закуската. След това (ние гледахме през стъклената част на вратата, т.е. децата не ме виждаха), накараха децата да се хванат за ръчички в кръг и да пеят заедно ...задължително имаше 1-2 броя които не слушаха и не участваха в игрите, а тормозеха другите .... За момент си представих ако аз трябва да съм на мястото на госпожата - сигурно щях да лудна. Прави сме като родители да изискваме добро отношение към децата си, но трябва и ние да помагаме, т.е. да възпитаваме децата си да са добри и толерантни, колкото и "демоде" да звучи това.

# 3
Миналата седмица майката на едно момиченце, с около половин година по-голямо от дъщеря ми, ме чакаше да ми каже, че моето дете цял ден сбутвало, щипало, удряло нейното. Накрая, след разговор с госпожите, се оказа, че то през цялото време ходело по нея и И вземало играчките. След два-три дена дъщеря ми беше със синки по бузите, защото я ощипало детенце, на което тя пък се опитвала да вземе играчката.
 За мен е нормално такива неща да се случват при толкова малки деца. Не само в яслата-и по градинките ако не сме ние родителите, малките могат да се сборят доста жестоко. Не е нормално тези прояви да се подминават с мълчание.В нашата група и родители, и госпожи , и лелки, говорим много на децата, стимулираме ги да се извиняват, да бъдат по-добри и отстъпчиви.

# 4
Точно това имах предвид - нормално е това държане от децата на тази възраст, събрани в затворено пространство, всеки с неговия си темперамент ... Но не е нормално възрастните около тях да го подминават/ поощряват или да не взимат мерки, адекватни на ситуацията.

# 5
Синът ми беше изключително кротко дете.Случвало се е да го заведа на детска площадка и всичките му играчки да бъдат взети без да прояви реакция,че даже и солетите от устата му вземаха.Няма да забравя как веднъж едно момиченце настървено го захапа,а той в първия момент не реагира.Тръгна на ясла на година и половина,бързо свикна.Случвало се е да се прибере насинен,надран или захапан,но ходеше с желание,бях много доволна от персонала в яслата,така че не съм правила проблем.Мисля,че на тази възраст е нормално да проявяват по този начин емоция.Все пак не могат словестно да се справят със ситуацията.
При нас нещата коренно се промениха,когато смени яслата с градина на две и половина.Често сменяха педагогическия персонал и някои от госпожите не можеха да се справят с многото деца.Минахме през период,през който се биеше,хапеше,че и два пъти беше наплюл дете.Той също е бил потърпевш.Веднъж едно дете го беше засилило с главата напред към прозореца.Сега е предучилищна и вече нямаме проблеми.
Истината е,че особено в градините персонала е малко,а децата много.

# 6
Благодаря първо, че се включихте по темата!
Ами аз разговарях с госпожите още, когато това се случи за първи път, имах възможност да разговарям и с майката на едно от "хапещите" деца. Г-жите ми отговаряха, че това е нормално, а майката ме увери, че се опитвата да решат проблема в къщи. Но мен ме притеснява това, че всички инциденти с хапане са станали на една ръка разстояние от една от г-жите и тя не е реагирала. Въпросната г-жа е на възраст и досега от отговорите и отношението и към децата си давам сметка, че тя не е от най- прилежните и работливите. Може би с възрастта желанието и  за работа е намаляло (за да го кажа по -меко).
Възмутителна е и реакцията. Не не е Нормално да има насилие. Да случва се- децата да се сдърпат, да се сбият, но хапане до кръв е жестоко и притеснително. Аз също работя с деца, работила съм и с малки деца в група и знам колко е трудно, давам си сметка за всички трудности и проблеми, но ние възрастните сме затова. Притеснявам се, че ако в яслата не се реагира своевременно, за да се преустанови спречкването да се превърне в побой възпитаваме един бъдещ агресор, който знае, че това е НОРМАЛНО. Защото на тази възраст децата започват да изграждат отношението си към социума и поведението си в него.

# 7
Разбира се че е така, я дай да го пречукаме докато е още малък този бъдещ агресор, престъпник, и може би дори масов убиец... ooooh!
Мисля че последния ти пост най- после очерта ясно проблема, който е именно с учителката, според мен трябва да се повдигне въпроса пред директорката- дали по- остро или по- меко, ти си реши, но нека да обърне внимание на тази госпожа, че трябва по- внимателно да следи децата

# 8
Ми не е нормално да е системно нахапан.
Иначе и аз приемам, че това са малки деца, много на брой, само с по една учителка и евентуално леля, та е възможно в даден момент нещо да изпуснат, но не и да си измиват ръцете от отговорност после.
Та, май трябва да говориш с директорката, което пък е ужасно рисково - обикновено те си защитават персонала и това води до негативи, дано при теб не стане така  Peace

# 9
И за мен не е нормално.
Колко деца са в групата?
Ако са 25, наистина са много, но все пак не е извинение.
До сега синът ми не се е прибирал нахапан, ощипан или одран.

# 10
В настоящата ни група са 31, вярно детска градина е, но пак е безумно много.

# 11
не е нормално,но за съжаление се случва.Синът ми в градината също си има един фен,който го хапе,плюе,драска и т.н.Правих забележки на госпожите,на родителите и ефекта е нулев,казват „МИ ТОЙ Е С ВСИЧКИ ТАКА„ и аз предполагам трябва да се успокоя.Винаги има в група поне по едно такова дете. Rolling Eyes

# 12
Аз съм от малък град и възмущението ми идва от това, че госпожите са 3 + лелка, освен това по данни дадени от самите г-жи децата само по списък са 25, но никога не надвишават 15/17. Като естествено във всяка група има по - кротки и по- палави деца, по- малки и по - големи. Моето го определят като по - палаво - врял се при големите и им дърпал играчките и ако детето не я даде се скарват. Факт е че детето ми се научи да хапе от яслата и то , защото редовно го хапеха. Мен не ме притеснява толкова това, аз знам, че такива неща се случват, възмущението ми идва от това, че възрастните го смятат за нормално и децата ще свикнат с това определение. Те са малки и не правят ралика м/у добро и лошо поведение затова сме ние възрастните... А колкото до въпросната г-жа - редовно разговарям с нея, а и с другите (нещо, което много ги дразни естествено, те се мислят за перфектни и че не допускат грешки), разговарях и с директорката, но отношението на всички е едно - това е нормално! На срещата ми намекнаха, че съм прекалено взискателна. Подадох жалба в ОЗД и В Общината, повикаха ме за среща - всички казват, че е нормално.
Започвам сериозно да се обърквам, аз ли съм ненормална, че мисля хапането и боя, за ненормални!!! Само на мен ли ми е притеснително това поведение и само аз ли виждам индикациите на лошо възпитание в ранна възраст!
Как е възможно хората, заемащи ръководни функции да се притесняват повече от това, че децата се водят в двора с пантофи, отколкото това, че персонала мисли насилието за нормално! А ухапването е доста сериозно -съдебният лекар се удиви, и той беше този, който ни подтикна да не оставяме нещата така, защото сам той каза, че това хапане е агресивно.

# 13
Нормално е малките деца да опитват да го правят, както е нормално и задължително и възрастните около тях да се справят с това навреме.
Ако се приеме за нормално децата и хората да живеят според първичните си инстинкти, то няма много от сегашните деца да имат възможността да пораснат.

# 14
Gache , права си да се притесняваш,не си права да мислиш че е от лошо възпитание или че мислят насилието за нормално
До дете си е, едното ми дете и да го бият и хапят, и да е под стрес, никога няма да го направи, нито да пипне друго дете или играчка
Другото ми дете хапеше и риташе, без никога да е виждало такова нещо, просто му идваше отвътре като първа реакция при стрес
Да, трябва да се работи много, за да се преодолее това, не очаквай да стане за ден- два, нито пък може да стане без участието на родители и персонал
Сега, ако виждаш че персонала си гледа работата през пръсри, и изобщо нехае какво се случва, е друг въпрос

Общи условия

Активация на акаунт