Банкетно време - кога, как, с кого?

• 8 218
  • 132
  •   1
Отговори
# 45
Mirama, сега е модерно да си либерален (или да се правиш на такъв). Ходенето на фирмен банкет с половинка се тълкува като мъж под чехъл, зла жена, проява на ревност и т.н. Много хора усещат това като намеса в личното им пространство (т.е. всички други може да се намсват, но собствената половинка няма място там). Има и други, които просто не могат да се отпуснат през него/нея, а им се ще да го направят, или да флиртуват, или да правят секс или просто - се срамуват, защото "Ще ми се смеят".

Не, аз го приемам като намеса в личното ми пространство, но не от страна на половинката ми - това е намеса на фирмата в семейството ми. Мъжът ми не е служител в моята фирма и не е длъжен да празнува с непознати хора, нито пък да се съобразява с тях, когато самият той празнува. За чий... трябва да се запознава и да говори с нови хора, за да успее да се включи в тона, който имаме останалите помежду си.
Аз на негово място не бих направила подобна жертва на няколко часа свободно време - ако не иска да ходи сам с колегите си или не може да намери с тях общ език, аз няма да ходя да му поддържам разговора...
Мъжът ми, децата ми, домът ми и т.н. са си моя лична територия и не искам да ги правя част от клюките и фирмения живот.
За да флиртувам с други, нито мъжът ми е пречка, нито чакам точно фирмените партита... Peace

# 46
azaf, аз нали това казвам - всеки усеща и разбира нещата по различен начин и е редно решението да е негово - както не може да се каже задължително с половинки, така и задължително без половинки. Просто това си е решение на двойката, не на някой друг Peace

# 47
А защо не го погледнете като мероприятие на фирмата за служителите си, които искат да разпуснат без половинките си Wink Какво по-желязно оправдание от това, че банкетът е фирмен? Grinning

# 48
А защо не го погледнете като мероприятие на фирмата за служителите си, които искат да разпуснат без половинките си Wink Какво по-желязно оправдание от това, че банкетът е фирмен? Grinning

Joy
То си е точно това.

# 49
Отказала съм всякакви банкети тая година.
Всичко, което ми беше предложено е в делнични дни и на другия ден ми е много трудно.
Така миналата година изкарах един маратон - 3 банкета(делнични) за една седмица и се чувствах сякаш ме е влачил влака.
Мъжо ако иска да ходи сам, аз ще пасувам.

# 50
  • Стара Загора
Добре де, на мен ми е чудно за банкетите и събиранията, които са само за персонала без да се допускат други лица....
Какво аджеба толкова тайно и секретно има, че е проява на лош вкус да отидеш с някого?
Нали си с тези хора нон-стоп, цяла година....

Аз не разбирам какво толкова се чудиш. И по-горе писаха - това си е колектив. С вътешен хумор, с вътрешен жаргон..
Да, по цяла година са хората, но на банкета е единственото време, когато могат свободно да поговорят, да се поотпуснат.

Аз пък не разбирам хората, които се сърдят, че не са поканени на банкета на половниките им. Все пак и по командировки не ходят заедно, а такива истории се носят....Simple Smile

# 51

Аз не разбирам какво толкова се чудиш. И по-горе писаха - това си е колектив. С вътешен хумор, с вътрешен жаргон..
Да, по цяла година са хората, но на банкета е единственото време, когато могат свободно да поговорят, да се поотпуснат.

И аз по-горе писах - колектив може да са в работно време, в извън работно са отделни личности Peace
Цяла година работата точно това правят - а банкета е единственото време, в които виждат човека като човек, а не като "колежката от 5-та стая" - това е времето, в което да общуват като хора, не като колеги, да разберат какъв е този до тях и кой стои до него. Пък после цялата година пак - хихи-хахо Peace

# 52
На мен пък ми стана чудно кой работи другата работа в тази наша държава ? newsm78 Все за някакви фирмени партита става на въпрос , на които се разискват някакви бизнес дела .... Големи бизнесмени сме , голямо чудо , сигурно за това висим на опашката и в Европа и навсякъде . Мъжът ми е работил в Канада и имам представа как са се организирали " почерпките" по случай Коледа и нова година и доста по различно е от това, което се прави тук . Преди всичко хората бачкат ....

# 53
zlobi , ти не знаеш ли, че българинът като седне на маса, говори за работа, а на работата - за купони. Laughing

# 54
... да разберат какъв е този до тях и кой стои до него. Пък после цялата година пак - хихи-хахо Peace

Пак не ми става ясно за чий... колегите ми трябва да знаят кой стои до мен в живота - мъжът ми е част от личния ми живот, извън служебния такъв.
Иначе, дори като колеги с мъжа ми, по общите банкети не сме се държали като двойка - всеки беше част от колектива и беше наясно с майтапите, със закачките, със жаргона (от някои от тях външен човек сигурно не би разбрал, а дори би се обидил).
Пък цяла година при нас няма хихих-хахо - работим и общуваме само служебно, а не се забавляваме. Фирменото парти е точно да се видим в друга светлина, а половинките няма да се чувстват удобно или просто ще трябва всички да се държат фалшиво. Прост пример е приятелството ми с моите 2 колежки - говорим си, хилим се, споделяме си постоянно дребни нещица, разбираме се от 1/2 дума. Когато излизаме с половинките си заедно - половинките седят като в небрано лозе, защото тримата се познават бегло и са коренно различни типажи, а никой от тримата не успява да ни влезе в приказката (естествено, тогава се налага да се стараем да ги приобщаваме и преди 3-4-тата чашка е голямо мъчение за всички). Представям си ситуацията в по-голям колектив... Peace

# 55
Извън службата искам да ме приемат като човек - вече не съм колега и в каква светлина (дрехи, поведение) и с кой ще ме виждат - определям аз, т.е. ако искам ще ида сама, ако искам с мъж, ако искам няма да ида Peace

П.П. Никога не съм се чувствалакато в небрано лозе, дори в непозната, мъжка компания, но затова и казвам- който не се чъвства добре, взема решение да не ходи.

# 56
.......

Тогава нека са в работно време - извънработното е лично и неприкосновено, там решенията не се взимат от колеги и директори Simple Smile

Точно така, в извънработно време никой не може да те задължи да отидеш на банкет. Просто ако не ти харесва как трябва да отидеш - с половинка или без - не отиваш.

# 57
azaf , лошото в България е, че превръщаме формалните отношения в прекалено неформални.

# 58
azaf , лошото в България е, че превръщаме формалните отношения в прекалено неформални.

Да и точно затова не смесвам семейството ми и работата ми, за да запазя достатъчно формалност. Формалността не се нарушава от това да потанцуваме с колегите 2 пъти в годината, да пием по 2 бири или да вечеряме заедно по определен повод, но тотално се нарушава, когато се намесят мъже, жени, деца; започне да се коментира на кой какво работи или говори половинката, как са възпитани децата; да се споделят разни лични неща и т.н. Peace

# 59
На мен пък ми стана чудно кой работи другата работа в тази наша държава ? newsm78 Все за някакви фирмени партита става на въпрос , на които се разискват някакви бизнес дела .... Големи бизнесмени сме , голямо чудо , сигурно за това висим на опашката и в Европа и навсякъде . Мъжът ми е работил в Канада и имам представа как са се организирали " почерпките" по случай Коледа и нова година и доста по различно е от това, което се прави тук . Преди всичко хората бачкат ....
Е аз нали точно за такава фирма писах.Само дето премълчах името ,да не разваля нечие семейство.Не знам до колко съм права и да премълча де....Както и да е.Фирмата е само бачкатори + секретарката+шефа.''Партито'' -неколкодневен купон на вила в доста кофти обтановка за по-евтоно,но кой ти гледа интериора ooooh!.
Как да го сравниш това с фирмена вечеря в елитен ресторант или  парти в пианобар  newsm78..Има хора ,които без ''попфолк'' не могат да разберат че е празник,обаче има и такива дето не могат да търпят подобна ''музика''.Има фирми ,които поръчват кетъринг в офиса и така отбелязват ''празниците'' има и такива фирмени събирания ,на които е немислимо да отидеш без специално облекло...и не само.
Аз заедно с още няколко майки ще си направим ''коледния банкет ''в някой детски клуб щом питаш  Joy Joy Joy.Естествено с малките палавници.

Общи условия

Активация на акаунт