Торта Добуш

  • 132 402
  • 604
  •   1
Отговори
# 45
  • Мнения: 11 743
Да, Блонди, купената или класическата торта Добуш отгоре е с тънък слой карамелизирана захар - добуш захар се казва. Но, тя няма нищо общо с тази торта тук... освен многото на брой и тънки платки.  Аз, запозната с официалната торта, много се бях учудила, когато на гости ядох по тази рецепта и пак я наричаха Добуш, но пък беше тооолкова вкусна, колкото е и тази тук, вярвам!  Peace

# 46
  • Пазарджик/Лондон
  • Мнения: 2 584
labrex , ако можеше да ме видиш, когато прочетох, че се каниш да правиш тортата ми  Heart Eyes.Скъпият вика, че нещо не съм стъпвала по земята Joy.Дано майка ти я хареса Hug.

mama galka23 , тя Блонди ти е казала - украсата е по желание, бабата на мъжа ми винаги я окрасява с нарязани на едно орехи и шоколадови пръчици, аз пък настъргвам шоколад вместо пръчиците - въпрос на вкус, дори си мисля , че с карамелизирани орехи ще е още по - вкусна Hug.Успех, ще стискам палци да ти стане тортата newsm10.

Блонди , аз май не съм яла купена Добуш newsm78.Благодаря ти, че си отговорила вместо мен   bouquet- мъжа ми окупира компютъра вечерта и чак сега щях да отговарям Rolling Eyes.

pina , попитах бабата защо я нарича торта Добуш, а тя каза , че под това име си е записала рецептата.А и когато дадох рецептата на една по - възрастна колежка , тя заяви , че е знае тази Добуш торта и че я е правила много пъти.Явно е някакъв вид домашна Добуш торта, както има и  Домашна торта Гараш / между другото снощи я правих, след малко снимки в една друга тема Heart Eyes/.

Много се радвам, че проявявате интерес към тортичката, тя го заслужава Heart Eyes.

# 47
  • Мнения: 5 182
Благодаря на авторката за темата.

Тази торта не зная дали е Добуш или не, но както и Аелис е написала в началото това е точно - Тортата на баба. Аз зная абсолютно същата рецепта от моята баба (лека и пръст). Тя ни правеше точно тази торта винаги - с повод или без повод. Всичките ми рожденни дни бяха придружени освен с подарък, но и с тази торта. Много обичах да щипвам по някое орехче (като всяко дете) и да си топя пръстчето в крема. Мили детски спомени...
Аз също правя тази торта за празници, но не точа корите, а просто намалям брашното и изпичам няколко блата, а отгоре задължително украсявам с орехи и едро настърган шоколад.

Оригинална торта "Добуш" съм правила по "Книга на домакинята" от 1970... и някоя година (не помня точно), която баба ми е подарила на майка ми, когато се е омъжила. Рецептата там е доста яйчена, ако мога така де се изразя. Помня, че ми трябваха 16 яйца - 12 за блатовете и 4 за крема. Изпичаха се 6 блата, които се мажеха с маслен крем и най-отгоре се покриваше с карамелизирана захар. Помня също, че трябваше и да се нареже на парчета преди да се е втвърдил карамела. На мен не ми се видя много изгодна, и за това си правя точна "бабината торта".

За коледните празници мисля да направя тортата и отново благодаря на авторката за темата.

# 48
  • Пазарджик/Лондон
  • Мнения: 2 584
rossonera , много мило ми стана , когато  прочетох поста ти Hug.Точно така правеше и нашата баба - за рождени дни освен подарък и тази торта, и всички много я харесваха, но сега е много възрастна , не може да я прави, и започнахме да я правим ние.Ти си приготвяла и оригиналната торта, можеш някакво сравнение да направиш, но така както я описваш - трудоемко и яйчено звучи Joy.И ние  мислим отново да си я направим за празниците Wink.

Благодаря ти за този пост още веднъж , много приятни емоции изпитах, докато го четях Hug.

# 49
  • Мнения: 27 523
Отворих една стара книга във връзка с тези торти и има една рецепта, нарича се Бабешка торта  Laughing
Рецептата е сходна с тази Добуш, но не е съвсем същата. Какаото например се прибавя към половината тесто, кремът си е само бял. Има и лимонада. Но явно принципът едно време е бил на такава основа за тези вкусни бабешки торти  Simple Smile

# 50
  • Мнения: 22 867
labrex , ако можеше да ме видиш, когато прочетох, че се каниш да правиш тортата ми  Heart Eyes.Скъпият вика, че нещо не съм стъпвала по земята Joy.Дано майка ти я хареса Hug.


Аелис, развесели ме!  bouquet Ти стискай палци да не ти окепазя хубавата торта. А майка със сигурност ще я хареса. Grinning

# 51
  • София
  • Мнения: 4 180
Аелис, ето какво сътворих аз




Благодаря отново за споделената рецепта  bouquet Hug  имам само един голям проблем не знам как ще я опазя 12 часа да престой Mr. Green

# 52
  • Пазарджик/Лондон
  • Мнения: 2 584
labrex, тази торта няма да е предизвикателство за теб Hug.С нетърпение очаквам да я видя в твое изпълнение Heart Eyes.Аз и на Блонди давах зор и виж - направи я Joy.

vangobi , много добре ти изглежда тортата, аз обикновено бял крем слагам отгоре, че по- добре изпъкват орехите и шоколада, но то зависи и от кой остане де Heart Eyes.Много вкусно изглежда, дано успееш да я опазиш, ние последният път по- рано я нарязахме, нямахме търпение Flutter.Много се радвам , че си се доверила на рецептата Hug.И ще чакам да споделиш как е на вкус - то като я гледам ми е ясно , че ти се е получила, но все пак, за протокола Joy.

# 53
  • София
  • Мнения: 4 180
О, обезателно ще споделя впечатления от вкуса, крема беше страхотен на вкус- след като децата облизваха съдовете нямаше нужда да ги мия Mr. Green , аз правя подобен за една селска торта.

# 54
  • Мнения: 105
Страхотно изглежда тортата, а сигурно е и толкова вкусна Heart Eyes И аз имам мили детски спомени с подобна вкусотия  по празниците  Blush
Благодаря на авторката на темата за споделената рецепта, ще се възползвам и аз още другата седмица от нея Blush

# 55
  • Пазарджик/Лондон
  • Мнения: 2 584
vangobi , ще споделиш ли рецептата за селската торта?За крема те разбирам - мъжът ми само се върти около мене и чака да му дам купата Heart Eyes.Успя ли да опазиш тортата 12 часа Simple Smile?

мирка ив. , радвам се, че си се спряла на тази рецепта, благодаря ти за милите думи Hug.

# 56
  • Мнения: 27 523
Тортата наистина трябва да отлежи, даже повече от 12 часа. Опитах я след 12 и след 24ч и има разлика в полза на по-дългото отлежаване  Grinning

Ето рецептата на Бабешката торта:

Блатове:

6 яйца
2 ч.ч. захар
6 с.л. олио
2 ч.л. сода
2 ванилии
3 ч.ч. брашно
3/4 ч.ч. лимонада
2 с.л. какао

Крем:

1.5 л прясно мляко
11 с.л. захар
5 яйца
10 с.л. брашно
125 гр масло

орехи за украса

Приготвянето е същото, само блатовете са 4 - два кафяви и два жълти.

Ще я пробвам и тази. Определено с повече крем ще е по-добре, нашата стана доста суха, не знам защо, може би не съм направила нещо както трябва  Rolling Eyes

# 57
  • В една Дупка.
  • Мнения: 630
Току що я направих. Само малко ме притеснява, че блатовете станаха мн твърди. Дали ще омекнат до утре?

# 58
  • Пазарджик/Лондон
  • Мнения: 2 584
bubica , ще омекнат, не се тревожи Wink.И моите стават твърдички Heart Eyes.Радвам се , че си решила да направиш тортичката Hug.

Блонди , да не би да ти е станала по- сухичка, защото блатовете ти са с по-малко брашно - един вид са станали малко по-порести и са поели повечко крем?За отлежаването си напълно права - колкото повече седи - толкова по-хубава става Hug.Мисля си , че ако правиш блатовете по твоя си начин ще се наложи малко повече крем да правиш, не мога да го твърдя със сигурност обаче, само предполагам Hug.

# 59
  • Мнения: 129
Аелис току що приключих тортоправенето.Благодаря за рецептата.

Общи условия

Активация на акаунт