ОтНово за Сицилия

• 157 077
  • 801
  •   1
Отговори
# 315
Здравейте на всички. Върнахме се по живо по здраво. Преди да замина изчетох цялата тема и видях, че всички са очаровани от Сицилия, прибавете ме и мен. Не съм очаквала толкова да ми хареса, а по принцип малко съм претенциозна. Таормина се оказа много приятно градче, бяхме наели апартаментче на много стратегическо място точно до центъра и до въжената линия, която води до морето. Намерихме страхотно заливче, добре че си бяхме взели водните обувки, защото имаше камъни по дъното, но морето беше кристално бистро с рибки и гладко като тепсия. Имах рожден ден, който изкарах в страхотен ресторант, награждаван 3 години подред с Мишлен /престижна награда за качеството на храната/. Ядохме невороятно рибни специалитети. Беше супер изискано, поне трима сервитьори ни обслужваха, и за това което получихме не беше невероятно скъпо, за 3-мата платихме 120 евро заедно с бакшиша. Бяхме също в Катания и Сиракуза, Сиракуза много ми хареса, Катания не особено. Много се разочаровахме от острова Изола Бела, най-вече защото в моя пътеводител пишеше, че има подводни стаи, от които да се наблюдават морските обитатели, че и снимки имаше, а се оказа че няма нищо такова. Острова е много красив отдалече. Ходихме и до ждрелото Алкантара, което също беше интересно да се види, там лавата е предизвикала невероятни форми. Впечатлих се от растителността, особено в участъка Катаня - Таормина. За съжаление Палермо градчетата наоколо нямаше как да ги обиколим, но дай Боже да сме живи и здрави.

# 316
Здравейте, и аз скоро се върнах от Сицилия. Това, което мога да кажа за Палермо е, че не ми хареса. Много мръсен град с ужасен трафик. Много мотопеди, не се съобразяват въобще със знаци, пешеходци, светофари, полицая..Имат красиви сгради, катедрали, фонтани, но навсякъде в Сициля могат да се видят подобни. Монреале, което е близо до Палермо е страхотно местенце. Чисто, доста по-тихо, с много красива катедрала и малки китни улички с цветя Simple Smile Таоримина ми хареса също. Страхотна гледка Simple Smile Стълбите в Калтаджероне са интересни и малките им арт магазинчета за керамика. Ното също не е за изпускане. Сградите вечер изглеждат златни от осветлението и е задължително да се седне в някое малко ресторантче под наклон на улицата Grinning

# 317
Здравейте,
Заминавам за Палермо по Нова година и много бих се радвала ако ми препоръчате някои традиционни ресторантчета.
Също така има предложение за новата година в ресторант от агенцията ако някой има мнение и е бил там моля да сподели : Il Pozzo е името на ресторанта.
Ще ви бъда благодарна  и ако кажете как са цените там защотото за тази част на Италия нямам представа.
Усмихнат и успешен ден Simple Smile

# 318
В кой район на Палермо ще бъдеш?
Ние го посетихме преди 1 година, бяхме се настанили в историческия център между Катедралата и пазара Баларо. Препоръчвам заведенията на Piazza Marina, площада до градината на Гарибалди. Там има от всички видове ресторанти - тратории, пицарии, остерии, т.е. за всеки джоб и вкус. Мястото хем е туристическо, хем в петък и събота вечер се пълни с местни. Ние винаги сядахме навън, но ти през декември няма да можеш да се храниш навън.
Сядахме в 2 съседни ресторанта, единият е пицарията Al Covo dei Beati Paoli, доста посещавана. На съседния не му помня името (като гледам на картата може би е пицарията La Pergamene), ядохме морска храна много вкусно, там вечер се пълнеше само с местни и всички поръчваха всичко различно от пица  Simple Smile. И двата ресторанта са в една стара сграда, палацо май от 19-ти век беше.

Освен заведенията на Piazza Marina препоръчвам:
- Cucina Papoff - ресторант в района на операта Политеама. Той носи името на българин, навремето собственик на пекарна на същото място. Днес ресторантът няма нищо общо с България. По-класен и по-скъп от масовите тратории, отлично обслужване, традиционна сицилианска кухня;
-  Trattoria del Pesce Fresco - намира се до морето, до Порта Феличе. Там предлагат само прясна риба и морски деликатеси, както показва името на заведението. Приготвят я на барбекю отвън на тротоара, много вкусно, но и скъпо като в истински ресторант, а мястото е съвсем непретенциозно като заведение за бързо хранене. Туристическо място. Мисля, че няма места за сядане вътре и съответно подозирам, че може да не работи през зимата.  

За цените. По принцип в Сицилия е евтино в сравнение със северна Италия например или с други развити европейски държави. Доколкото помня цените в ресторантите: предястията 4-6 евро и десертите там някъде; основно 10-15; пиците май бяха от 8 до към 13 евро (големи са); наливно вино в кварталната кръчма беше 10 евро/литъра, а бутилка евтино местно в ресторант - 20. Ако взимаш пълно меню - предястие, основно и десерт, е към 30-35 евро примерно, като в тази цена може да влиза бира/вино, а може и да не влиза, зависи от мястото. Същото по а-ла-карт меню е примерно 25-30 евро. Нашата компания, 4 възрастни и 1 дете, обичайно плащахме сметки 80-100 евро, без всички да са поръчвали предястия, но задължително десерти и вино/бира.

# 319
здравейте,има ли някой от вас живеещ в сицилия?

# 320
Здравейте на всички, имам няколко пътешествия в Сицилия и бих искал да съм ви полезен с информация за някои интересни места на този прекрасен остров. Прилагам по-долу няколко свои статии.
Желая ви приятно пътешествие в Сицилия, ще се радвам да помагам с информация. Поздрави!

Сиракуза: http://www.izlitane.com/gallery/%D1%81%D0%B8%D1%80%D0%B0%D0%BA%D1%83%D0%B7%D0%B0/
Ното: http://www.izlitane.com/gallery/%D0%BD%D0%BE%D1%82%D0%BE-2/
Таормина: http://www.izlitane.com/gallery/%D1%82%D0%B0%D0%BE%D1%80%D0%BC%D0%B8%D0%BD%D0%B0/
Етна: http://www.izlitane.com/gallery/%D0%B2%D1%83%D0%BB%D0%BA%D0%B0%D … 1%82%D0%BD%D0%B0/
Катания: http://www.izlitane.com/gallery/%D0%BA%D0%B0%D1%82%D0%B0%D0%BD%D0%B8%D1%8F/
Мистрета: http://www.izlitane.com/gallery/%D0%BC%D0%B8%D1%81%D1%82%D1%80%D0%B5%D1%82%D0%B0/
Агридженто: http://www.izlitane.com/gallery/%D0%B0%D0%B3%D1%80%D0%B8%D0%B4%D … 0%BD%D1%82%D0%BE/
Монреале: http://www.izlitane.com/gallery/%D0%BC%D0%BE%D0%BD%D1%80%D0%B5%D0%B0%D0%BB%D0%B5/
Палермо: http://www.izlitane.com/gallery/%D0%BF%D0%B0%D0%BB%D0%B5%D1%80%D0%BC%D0%BE/

# 321
Хора,някой може ли да каже колко пари излиза горе-долу едно такова удоволствие ?Примерно пътуването и хотела? newsm78

# 322
kati4ka, всичко зависи от това какво искаш да видиш в Сицилия, а там има много за гледане.
Второто, за колко време възнамеряваш да си там?
Третото, със самолет ли искаш да посетиш Сицилия, или с личен автомобил?
Четвърто, по кое време смяташ да посетиш острова, смяташ ли да ходиш на плаж? Да не забравяме, че има страхотни възможности за плаж, но в летните месеци е изключително топло.

В предишния си пост дадох информация за някои от най-големите забележителности, които с жена ми ги обиколихме за 7 дни, използвайки самолет, тризвездни хотели, каквито на нас ни харесаха, и обществен транспорт. Ако нямаш кола там, се пътува предимно с автобуси. Много добра идея е да се съчетае Сицилия и наблизо намиращата се Малта. Та като сложим цитираната от мен сицилианска програма плюс 2 дни в Малта, всичко ни излезе около 4000 лв. и нещо за двамата: самолетни билети, хотели, ядене и пиене, автобуси, входни билети и проч. Пътуването ни беше през октомври.

Уточни какво и как искаш и пиши. Вярвам, че ще измислим нещо разумно.

# 323
На нас ни излезе около 5000 лева всичко, 7 дена, със самолет, кола под наем, хотел в Таормина /апартамент 2 стаи нищо особено, но на перфектно място/. Бяхме 2 възрастни и 1 дете на 4 години. Хранехме се основно по ресторанти, но не сме прекалявали, почти винаги само основно и кана вино. Бяхме през средата на септември, времето беше много приятно. Обиколихме Катания, Сиракуза и вулкана Етна. Горещо препоръчвам дестинацията.

# 324
  • София
Хм, доста ми се виждат 5000 лева. Аз сега гледам организираните екскурзии и изчислявам, че за 7 дни All inclusive в 4-звезден хотел, със самолет и екскурзии до Таормина, Етна, Палермо, Чефалу и Сиракуза би ни излязло 2500 лева за двама възрастни. Говорим за месец май.

# 325
  • София (Възраждане)
Здравейте, не съм чела темата, ще сторя и това, включвам се с молба за бърз отговор  bouquet
Пуснах един сърч да видя дали вече е обсъдено, но без съвпадения.
Става въпрос за ето това мнение:
1. Weather: Sicily is in the path of the Sirocco - supposedly a hot dry wind from the Sahara - but only with the right weather conditions. For us it was a cold, biting and annoying wind, and we hadn't taken jackets, hoodies etc. The sun was fierce, but the wind cold, which made sunbathing AND sitting in the shade uncomfortable. TIP- take some warm clothing and trainers, in case.
Човекът е летувал в края на май в южната част на острова. Така ли е действително през цялото лято и във всички части на острова?

# 326
Mooimeiske - аз съм ходила юли и в Агридженто и Марсала беше адски топло.

# 327
Хм, доста ми се виждат 5000 лева. Аз сега гледам организираните екскурзии и изчислявам, че за 7 дни All inclusive в 4-звезден хотел, със самолет и екскурзии до Таормина, Етна, Палермо, Чефалу и Сиракуза би ни излязло 2500 лева за двама възрастни. Говорим за месец май.

И аз мисля, че организираните пътувания излизат доста по евтино, ако може се възползвайте, защото ние си ги дадохме тия 5000 лв. Вярно бяхме на пъпа на Таормина, ама си платихме като попове.

Относно долния пост. Ние бяхме около 15 септември. Температурата беше около 30 градуса, много приятно време. Вятър не помня да е имало, с изключение на Етна. Вечер бяхме с лека връхна дреха.

# 328
Mooimeiske - забравих да напиша че вятър нямаше. Сигурно зависи кога се посещава Сицилия. За кой месец е това описание? Юли месец на Етна и аз съм била с дълъг ръкав.   

# 329
Здравейте,и аз се интересувам за времето в началото на май.Дали става за плаж ? Външните басейни на хотелите могат ли да се ползват?Става въпрос за района около Таормина.

Общи условия

Активация на акаунт