Чухте ли за новите такси за градина в София?

• 53 326
  • 1 235
  •   1
Отговори
# 255
...Искам всички деца да имат еднаква възможност...

За академичен човек се показваш с доста объркани понятия.
Възможностите и правата са различни величини.

Достатъчно хора те поканиха да се ориентираш.
Възможностите и невъзможностите относно детските градини зависят от това, как са били употребени държавните, респ. общински пари.
Били ли са откраднати, профукани ли са били, друго...

В тази тема става въпрос за права.

"Равните права" не са като "равните възможности".
Първите са налице само, ако "не се допускат никакви ограничения на правата или привилегии, основани на раса, народност, етническа принадлежност, пол, произход, религия, образование, убеждения, политическа принадлежност, лично и обществено положение или имуществено състояние".

Този принцип отдавна е нарушен с любезното съдействие на агресивна неорентирана инициативност, каквато демонстрираш на цели страници тук ти.
Може ли малко да си починем?

# 256
  • София
Аз съм коментирала и друг път този въпрос.
Твърдо съм "за" увеличаване на таксите в ДГ.
120-150 лева, а защо не и 225 лева. Разбира се, със съответните намаления за второ дете.
Бих подкрепила подобна инициатива.
Не съм чела всички мнения.До 50-60 лева става, иначе не съм съгласна!Сега плащам 20 лева за пазене на мястото на болнавия ми внук.После колко ще трябва да плащам- 112.50 ли, само защото няма места, а той боледува и не ходи??

Защо ти плащаш?
Защото майка му е със страхова невроза и не работи, а бащата не го знам къде е и какво прави.

Цитат
Ох, недей! Защо плащаш за място, след като не ходи? Защо друго дете, което не е болнаво, не може да заеме това място? Това е срамно според мен! Защото, освен 9 000 деца, които са извън държавните ДГ в София, има ужасно много фиктивни деца, които плащаш рушвет и заемат място без реално да посещават.
Кое е срамното, че детето боледува и трябва да плащам,за да му запазя мястото ли?Защото се надявам по някое време да може да тръгне на градина ли? Това не е рушвет, а такса за пазене на мястото, нищо,че ходи 3-5 дни и после два месеца го лекуваме.

# 257
Предпочитам увеличение на таксата пред допьлнително заплащане.Всеки месец купуваме консумативи,допьлнителни материали и т.н.Против сьм пазене на място с/у 20 лева. Twisted Evil

# 258
  • София
.Против сьм пазене на място с/у 20 лева. Twisted Evil
И като оздравее и трябва да тръгне на градина, къде да го дам, ако е отписан? newsm78

# 259
.Против сьм пазене на място с/у 20 лева. Twisted Evil
И като оздравее и трябва да тръгне на градина, къде да го дам, ако е отписан? newsm78
Когато с болни,педитарьт ни дава бележка. Wink

# 260
Аз съм за разумно увеличение в рамките на 20-30 %.
От намалени такси да се ползват само наистина нуждаещите се, а не например "самотни" майки, които фактически съжителстват с бащата, но просто нямат брак. В нашата група 1/3  от децата се ползват от тази "привилегия".
Когато аз съм била малка майка ми казва, че таксите са били диференцирани в зависимост от заплатите на родителите и броя на децата в семейството.

Самотен родител/майка например/ от доста време насам се счита този, чийто осеменител не е признал детето.Няма значение вече дали има или не брак,само ако в акта за раждане пише баща-неизвестен-само тогава се води самотен родител.Именно заради псевдо-самотните, на истински самотните им орязаха тези привилегии.Интересно ми е да разбера коя градина приема за самотни тези, които живеят просто без брак. Thinking

Сестра ми до преди няколко месеца си плащаше половин такса, в провинцията. Независимо, че има име в акта за раждане на детето, има случаи, в които изобщо не знаеш, къде се намира въпросния човек в момента, нито си го виждал от години. Нямам спомен на сестра ми да са й искали да доказва, каквото и да е. Но, явно в по-малките градове, рядко си позволяват да използват вратички в наредбите.

# 261
Предпочитам увеличение на таксата пред допьлнително заплащане.Всеки месец купуваме консумативи,допьлнителни материали и т.н.Против сьм пазене на място с/у 20 лева. Twisted Evil
             Чудесно предпочитание! Само,че кой и какво ти дава гаранция ,че като се увеличи таксата изобщо нещо ще се промени в ДЗ? Като влезе увеличението в общия кюп на бюджета КОЛКО ще дадат на дете от него през 2010 г ? Ако внимателно сте слушали бюджета на страната за 2010 г трябва да сте чули,че средствата за образование са намалени и то вече не е приоритет на правителството.Приоритет е инфраструктората и не знам си какво друго ,но НЕ образованието.ДЗ поне за момента се финансират от образователното министерство.Така,че се увеличава таксата , а издръжката остава същата или по-малка и отново ще заплащаш допълнително ,ако искаш да има тоалетна хартия в ДЗ.
              В софийските ДЗ САМОТЕН родител се счита / по наредбата/ САМО родител,на когото в акта на детето му е записано "баща неизвистен" или единия родител е лишен със съдебно решение от родителски права.
              За "луксозните" ДЗ - съжалявам,но не съм съгласна да се строят "бараки" за да се увеличи бройката на приетите деца.Вече имаме светъл пример от соца когато се настроиха "временни" ДЗ,а останаха 25-30 години.Старите ДЗ са поприкърпени,но когато се вдигнаха балатумите имате ли представа какво беше от долу? Нямате разбира се ,защото вие не сте чистили,ама тези родители дето видяха сигурно няма да искат подобно строителство.За сведение басейна и физ.салона не са лукс , а необходимост.При това наднормено тегло на децата май ще е по-добре да има място където децата да спортуват,че в занималнята през зимата хич не е удобно.Защо ,ако вие не можете да заведете детето на плуване,да няма такава възможност в ДЗ?
                Кати,няма море около София ,но пък има планина  Laughing и колко взима общината от зимните спортове? Бургас от морето,а София от Витоша....факт е обаче ,че бургаският кмет е помислил за децата на града си!

Последна редакция: нд, 29 ное 2009, 17:26 от Didia

# 262
...няма море около София ,но пък има планина  Laughing и колко взима общината от зимните спортове? Бургас от морето,а София от Витоша...

За приватизацията на "Въжени линии" ако ще си говорим, да не излезе като "лозунг" и "лирическо отклонение"  Laughing

# 263
             Чудесно предпочитание! Само,че кой и какво ти дава гаранция ,че като се увеличи таксата изобщо нещо ще се промени в ДЗ? Като влезе увеличението в общия кюп на бюджета КОЛКО ще дадат на дете от него през 2010 г ? Ако внимателно сте слушали бюджета на страната за 2010 г трябва да сте чули,че средствата за образование са намалени и то вече не е приоритет на правителството.Приоритет е инфраструктората и не знам си какво друго ,но НЕ образованието.ДЗ поне за момента се финансират от образователното министерство.Така,че се увеличава таксата , а издръжката остава същата или по-малка и отново ще заплащаш допълнително ,ако искаш да има тоалетна хартия в ДЗ.
              В софийските ДЗ САМОТЕН розител се счита / по наредбата/ САМО родител,на когото в акта на детето му е записано "баща неизвистен" или единия родител е лишен със съдебно решение от родителски права.
              За "луксозните" ДЗ - съжалявам,но не съм съгласна да се строят "бараки" за да се увеличи бройката на приетите деца.Вече имаме светъл пример от соца когато се настроиха "временни" ДЗ,а останаха 25-30 години.Старите ДЗ са поприкърпени,но когато се вдигнаха балатумите имате ли представа какво беше от долу? Нямате разбира се ,защото вие не сте чистили,ама тези родители дето видяха сигурно няма да искат подобно строителство.За сведение басейна и физ.салотна не са лукс , а необходимост.При това наднормено тегло на децата май ще е по-добре да има място където децата да спортуват,че в занималнята през зимата хич не е удобно.Защо ,ако вие не можете да заведете детето на плуване,да няма такава възможност в ДЗ?
                Кати,няма море около София ,но пък има планина  Laughing и колко взима общината от зимните спортове? Бургас от морето,а София от Витоша....факт е обаче ,че бургаският кмет е помислил за децата на града си!
Изобщо не ми пука кой каква гаранция ще ми даде.!Хората от София вече сме си "подложили" място в чужбина.Да се оправят с проблема:децата на Бьлгария в ДГ в София. Mr. Green

# 264
Дидиа, а как ще разбереш "луксозния" гранитогрес, фаянс или керамика дали не е правен в италианска (както изпълнителят отчита) или в родна фабрика и дали струва 50 лв или 10 лв. на квадрат. Против съм да се строят бараки, но си мисля че качествено строителство далеч не означава луксозно такова. А и луксозното не е ясно всъшност колко е луксозно.

Познаваш ме и знаеш че не се заяждам с теб.  Grinning

А между другото Дидиа е права че докато на държавно ниво не се вдигнат сумите за издръжка на дете в ДГ няма никаква гаранция че в ДГ ще влязат повече пари. 

# 265
Хората от София вече сме си "подложили" място в чужбина.Да се оправят с проблема:децата на Бьлгария в ДГ в София. Mr. Green

Ей сега ще дойдат да ти обяснят, колко не си права... Simple Smile

Обаче пък, като се замисля, големият е вече на 4 и за деца на тази възраст, с цел да ги подготвят за училище, щата ни осигурява и поема 3 безплатни часа всеки ден, от 9 до 12. И няма телевизия в стаята, 18 деца, 2 учителки...
Да не каже някой, че хваля каквото и да е, просто споделям... Simple Smile

# 266
Средната заплата в София (и то по официални данни) е около 800 лв.

40 лв за ДГ е просто смешно за мен - може и сега да е толкова, но какви изисквания можете да имате срещу тази сума.

Само за сравнение - един пушач дава вероятно 40-60 лв за цигари на месец. Колко от защитниците на такса от 35-40 лв са непушачи (заедно с мъжете си)?

Ако сега не можете да си позволите по-висока такса, какво ще правите като тръгне детето на училище и разходите скочат двойно и тройно?

Държавата трябва да помага и тя помага - аз например не знам друга държава с толкова добре платено майчинство.

Но първо отговорност и грижа за детето носят родителите!

И на въпроса - считам такса от 80-100 лв за напълно нормална.

# 267
Дидиа, а как ще разбереш "луксозния" гранитогрес, фаянс или керамика дали не е правен в италианска (както изпълнителят отчита) или в родна фабрика и дали струва 50 лв или 10 лв. на квадрат. Против съм да се строят бараки, но си мисля че качествено строителство далеч не означава луксозно такова. А и луксозното не е ясно всъшност колко е луксозно.

Точно за това ми е думата  Laughing Много добре си ме разбрала за "луксозните" ДЗ и аз имам наблюдения,че те са толкова скъпи НЕ защото са луксозни,а защото са надути проектосметните документации,а се слагат нискокачествени материали,но пък се изписват супер качествени и разликата във финансите може сами да се досетите къде отива. Mr. Green
               Така,че когато се строи трябва строг и безмилостен контрол,а не спечелилите по ЗОП да си разиграват коня както си искат и да ни замазват очите.
               Когато казвам "луксозно ДЗ" нямам на идея скъпо. Mr. Green Може да е луксозно и с добре изразходвани средства.Това е като у дома - има безумно скъп кич и действително луксозно направено с вкус жилище ,но постигнато с доста по-малко средства. Peace

# 268
  • София
Средната заплата в София (и то по официални данни) е около 800 лв.

40 лв за ДГ е просто смешно за мен - може и сега да е толкова, но какви изисквания можете да имате срещу тази сума.

Само за сравнение - един пушач дава вероятно 40-60 лв за цигари на месец. Колко от защитниците на такса от 35-40 лв са непушачи (заедно с мъжете си)?

Ако сега не можете да си позволите по-висока такса, какво ще правите като тръгне детето на училище и разходите скочат двойно и тройно?

Държавата трябва да помага и тя помага - аз например не знам друга държава с толкова добре платено майчинство.

Но първо отговорност и грижа за детето носят родителите!

И на въпроса - считам такса от 80-100 лв за напълно нормална.

Нещо си се объркала. Средната заплата не е такава. Може много да ни се иска, но просто не е. Единици са хората, които печелят около мен толкова и със сигурност не им идва от една заплата. Общият доход на нас с мъжа ми - университетски преподавател и държавен служител - е чисто 600 лв. на месец. За него 500 лв. заплата чисто, за мен - 100 лв. хонорар. Да са ни честити новите такси. Семействата около нас, говоря за десетки такива, се оправят с около 1000-1200 лв. доход за трима и четирима, ако са с две деца и за късмет и двамата работят.

# 269
От 50 до 100% увеличение на таксата от януари.Справка-новинарската емисия на ББТ от 17 часа.Имаше кратко интервю с Фандъкова.Това означава между 60 и 80 лева на месец.

Общи условия

Активация на акаунт