Чухте ли за новите такси за градина в София?

• 53 323
  • 1 235
  •   1
Отговори
# 30
  • Букурещ
Абсолютно приветствам подобна идея. До към 200 лв. според би била една нормална и сравнително достъпна такса.
прост пример
Големият ходи на ясла.Аз съм по майчинство-80% от 250лв.Взимам 70лв. детски.Как да дам 200лв. за ДЯ?!? Rolling Eyes

Ами ще си прецениш можеш ли да си позволиш да имаш 2 деца с малка разлика. Аз например съм преценила, че не мога. Плащам частна детска градина, защото не ни приеха в държавна. За момента съм решила, че не мога да си позволя да имам второ дете, защото не мога да плащам 2 такси за частна градина.

Никол, аз също се осигурявам на пълна заплата, както и си плащам за градината.

Последна редакция: чт, 26 ное 2009, 21:57 от Мериа

# 31
В нашата детска, която се помещава в 2 обеднени апартамента, само парното и топлата вода били 1 000лв на месец.

Никол, и ние се осигуряваме на реални заплати и удръжките ни сигурно са четирицифрена сума - не искам да ги смятам, че ще ми стане лошо.

# 32
Хайде започна се семейното планиране.
Кои сте вие, че ще казвате на другите кога и по колко деца да имат?

# 33
  • София
Ами, ако издръжката на дете е 225 лева, да си я делим с държавата.
120 -140 е оптималният вариант.
Според теб, държавата от кого взима пари, за да дотира недоходоносни предприятия като детските градини, болниците, училищата? Дали не са от данъци?
Е, да, това е вярно.
И тези с дебелите данъци, плащат ЧДГ, а с техите пари се финансират ДГ за социлано слаби.
Е, имаме парадокс.

# 34
Azzy, за теб държавните ДГ са за социално слаби, така ли?
Как тогава да имат такса от по 250 лв?

# 35
  • София
Не, Франческа, не ме разбирай погрешно.
Би било редно да са за всички.
А не САМО за социално слаби.

Вече ти отговорих- ако таксата за две деца е 200 лв и родителите работят, но все пак имат и осигурено място в ДГ за децата си, мисля, че ще бъде добре за всички.
Защото сега местата не достигат.

# 36
  • София
Категорично против.

Вече върви тема в Нашите деца:

http://www.bg-mamma.com/index.php?topic=449677.0

там съм се обосновала...

# 37
Абсолютно приветствам подобна идея. До към 200 лв. според би била една нормална и сравнително достъпна такса.
прост пример
Големият ходи на ясла.Аз съм по майчинство-80% от 250лв.Взимам 70лв. детски.Как да дам 200лв. за ДЯ?!? Rolling Eyes

Ами ще си прецениш можеш ли да си позволиш да имаш 2 деца с малка разлика. Аз например съм преценила, че не мога. Плащам частна дестка градина, защото не ни приеха в държавна. За момента съм решила, че не мога да си позволя да имам второ дете, защото не мога да плащам 2 такси за частна градина.

Никол, аз също се осигурявам на пълна заплата, както и си плащам за градината.
Shocked Shocked Shocked
ти верно ли.... ooooh!
Аз пък си планирах второто-да са ми породени,за да ни приемат на ясла Whistling

прост пример

Деси, сега ще те питат ти мъж нямаш ли? Mr. Green
той нзема 500лв.,като тока ни е 103лв. само!

# 38
Мериа, zigizagi, на колко се осигурявате си е ваша работа, но семейството ви месечно плаща няколко градини. Мен лично не ме бърка увеличението, най-малкото, защото детето ми е на крачка от предучилищна, но ако управниците са учили поне малко икономика, ще са наясно, че по време и след криза, увеличаването на данъци и такси води до намаляване на събираемостта, ако се поогледат малко извън границите на страната ще видят какво трябва да правят.

# 39
Познавам доста хора със солидни доходи, на които им през ум не им минава да дават пари за ЧДГ след като детето им ходи в държавна.
Важното е да бъде определена така таксата, че да бъде достъпна.
Лошото е, че сивата икономика у нас продължава да процъфтява и все още не са много тези, които се осигуряват на реалния си доход. Така може да бъде въведена такса, определяща се от доходът на родители. За мен справедливо.

# 40
  • София
Ами, ако издръжката на дете е 225 лева, да си я делим с държавата.
120 -140 е оптималният вариант.
Според теб, държавата от кого взима пари, за да дотира недоходоносни предприятия като детските градини, болниците, училищата? Дали не са от данъци?
Е, да, това е вярно.
И тези с дебелите данъци, плащат ЧДГ, а с техите пари се финансират ДГ за социлано слаби.
Е, имаме парадокс.
Ясно е, че в държавната хазна няма пари, знаеше се и преди, но това не е начина да се разрешат проблемите. Хората също нямат пари, защото заплатите не са се увеличили, но разходите се увеличиха двойно и тройно само за няколко години. Таксата от 40 лв трябва да се махне и градините да останат наистина държавни, както е по света. Тези деца нали не ходят само на градина, хранят се в къщи, носят дрехи, имат и други нужди- лекарства, книги, играчки. Издръжката на едно дете ще стане повече от 1000 лв на месец. Много майки наемат и гледачка, ако не могат често да взимат болнични или да си тръгват по- рано от работа. Демагогия е това. Все едно да искам да ми увеличат заплата с мотива, че са ми големи разходите- какво общо имат двете неща. Да се увеличи производството, събираемостта на данъците. А то- ракията няма да има акциз, но детските градини, пардон, държавните детски градини поскъпват.

# 41
  • София
Познавам доста хора със солидни доходи, на които им през ум не им минава да дават пари за ЧДГ след като детето им ходи в държавна.
Важното е да бъде определена така таксата, че да бъде достъпна.
Лошото е, че сивата икономика у нас продължава да процъфтява и все още не са много тези, които се осигуряват на реалния си доход. Така може да бъде въведена такса, определяща се от доходът на родители. За мен справедливо.

И онези, които имат по-високи доходи, но недостатъчни, за да са поне "средна класа" са цакани отвсякъде - по-високи данъци, осигуровки, такси сега, хех... Къде отива поощрението за трудолюбивите?

Абсолютно съгласна с Бояна Ламбер.

# 42
... Така може да бъде въведена такса, определяща се от доходът на родители. За мен справедливо.

Съгласна съм, но да се вземат предвид и разходите, защото например, ако за един покривът над главата е даденост (наследствен например), други всеки месец събират пари за наема/кредита, нищо, че доходите им привидно са по-високи ...

# 43
"ЗА" увеличаването съм, ако това наистина, РЕАЛНО, доведе до откриване на нови места за тези, които са след нас.С колко точно-ще изчислят специалистите.
Щото, ако не ми бяха бързи пръстите преди време, сега сигурно шях да бича и аз някъде 5-600 лева за градина.
А иначе ме убеждават как трябва да съм социална, да, и да се осигурявам на фул.
Откакто работя, 1995 година е това, съм била само и единствено в 'белия" сектор.Идело ми е да вия понякога при гледката на фиша ми.И квооооо? Бях на косъм да НЕ приемат детето в държавна градина поради ЛИПСАТА на места.И после-ами ти като вземаш, за тебе има частни градини.
Ами ако това ще помогне-ЗА съм.

А за такса спрямо дохода на родителите-твърдо СЪМ ПРОТИВ на този етап. Що аз трябва да съм пре.....та, с извинение? А друг да взема колкото мене, а да се осигурява на500?
НЬе.

# 44
  • София
Съгласна съм.
Моето дете посещава ДГ, не защото не мога да си позволя ЧДГ, а защото съм преценила, че ЧДГ не ми предлага нищо повече, а все пак и доста дебели данъци плащам и както отбеляза Бояна, все пак от това де дотират.
Но бих се съгласила да плащам по-висока такса, според доходите ми, независимо и от сивата икономика.
Какво мислиш за 200 лв за две деца?

Общи условия

Активация на акаунт