Чухте ли за новите такси за градина в София?

• 53 323
  • 1 235
  •   1
Отговори
# 615
,а не да се чудят учителките и да се принуждават да молят родителите да събират пари за консумативи за работа на децата които по принцип държавата би трябвало да осигурява.
                Държавата по принцип няма задължение да купува "консумативите за работа на децата" освен учебните помагала /тетрадките/ за ПГУ,която е задължителна.Всичко друго си купуваш сама ,така както е и в училище.Моливите,боите и т.н. си купуват родителите.Повишението на таксата няма да направи допълнителните дейности безплатни.Тези дейности не са задължителни и са по желание на родителите така,че фирмите,които ги провеждат са външни и ще си останат външни с допълнително заплащане.

Последна редакция: ср, 02 дек 2009, 08:26 от Didia

# 616
Холограма,
Откога допълнителните занимания са част от общозадължителните занимания за ДГ?
Още малко и ще поискате пак държавата да ви плаща частните курсове по английски в гимназиалния курс, егати.

Разберете-не сме Швеция и нямаме ни техните заплати, ни техните ДАНЪЦИ-да, ДАНЪЦИ с много големи букви-за да подскачаме и да искаме всичко на тепсийка. Безплатничко, ако може.

Еми не става.

# 617
Феичке, не вярвай на всичко което се тиражира в медиите.
Да, разбрах че организациите не са изразили становище, но медиите вече са ги отразили като подкрепили, с което въпроса се приключва...въобще, като цяло не разбирам тази политика- като искат, да повишават таксите, няма кой да ги спре, но защо разиграват и този цирк...

# 618
  • София
ПАТКИ С ПАТКИ #2gunfire,ДЪРЖАВАТА ВИ ДАВА 35 ЛВ А ВИЕ ИСКАТЕ ТАКСАТА В ДЕТСКАТА ГРАДИНА ДА ВИ Е 100 ЛВ  ThinkingС КАКВО ТОЛКОВА ВИ Е ПОМОГНАЛА ДЪРЖАВАТА ТА ВИЕ ТОЛКОВА СЕ НАТИСКАТЕ ДА И ДАВАТЕ ТОЛКОВА ПАРИ.НИКОИ НЯМА ДА ВИ ГЛЕДА ПО ДОБРЕ ДЕЦАТА ОТ СЕГА НИТО ХРАНАТА НЯМА ДА СТАНЕ ПО ДОБРА ПАК ЩЕ СИ ЯДАТ ФИЛИЙТЕ С ЛЮТЕНИЦА   chefПА ВИЕ АКО ИСКАТЕ ПОЕМЕТЕ И ПАРИТЕ КОИТО ДЪРЖАВАТА ОТДЕЛЯ ЗА ДЕТСКИТЕ ГРАДИНИ. Twisted Evil
Явно не само детската градина ти липсва, ами и целия гимназиален КУРс. Laughing

Ако простотията имаше крилца, тук бая гълъбици щяха да прелитат.

Простете за офф топика.
Абе може да е проста и необразована ама поне се е научила да преценява обстановката и реално положението в което се намират повечето родители в Родна България! Аз не искам да споря с никой тук защото това няма да промени нищо и само ще си вдигна кръвното и нервите-които така или иначе не са ми много стъбилни...защо ли....от сигурния живот може би който ми предоставя родината .... Но определено човек вече трябва да крещи.В други европейски държави хората не само крещят,а палят и се борят физически дори с държавата и правителството,а ние нали сме "простачки с крилца като гълъбици"(бих използвала и други изрази,но не ми се рови във всичките стр. на темата/анкета) за това трябва да сме културни,образовани,да не се възмощаваме,да не се бориме,да не изразяваме емоциите си и най вече да казваме ДА на всичко за което държавата реши да ни измародерства-и не мога да разбера ,защо във форума bg-mamma е забранено да се пише с главни букви и да се изразява чувството гняв и подобни?Подкрепям възпитания начин на изразяване без вулгаризми и подобни,но това да не можеш да се изразиш по емоционално .....  Shocked

Последна редакция: ср, 02 дек 2009, 08:59 от ronkis

# 619
Ронкис,

Опитваш се да перифразираш, но неуспешно.

За другото-няма да го коментирам.

П.С. И аз вдигам кръвно....но от РАБОТА.Пия беналгин, пия валериан, седя 10 мин. на въздух и пак.Толкоз.Докато издържиш.

# 620
  • София
ronkis  не виждам нормативна връзка между таксата за детска градина и детските надбавки. Мисля че нямат общ регламент.

Българите не са свикнали да плащат, смятат че държавата им дължи. Това мислене обърква умовете на хората.
Факт е, че всичко струва пари. Когато бюджета на държавата е продънен, ние ще тръбим, че си искаме надбавките и отмяна на таксите. А защо? Защото сме имали героизма да родим деца. Да попитам колко храна може да осигурите 40лв на месец? Като храната не е единственото перо. В края на краищата децата не само си "прекарват" времето в градината, а и би следвало да учат. Смятате ли че 40лв месечно могат да осигурят на детето ви квалифициран персонал, свястна храна, прилична обстановка, интересни занимания? Аз не смятам. Смятам, че за да порастнат децата ми качествен човешки материал трябва да се инвестира в тях. Щом държавата няма възможност, това си е грижа на родителите.

Извинявам се,но искам да добавя нещо кратко в отговор на kalimbi (не знам как да го вмъкна в предишния си пост).1)Държавата е свикнала да взима,а не да дава,ана българина му е писнало да бъде ограбван,да няма пари за здравето си,за хубава храна,дрехи и живот със самочувствие.2)Защо държавата не си изпълнява задълженията?!Защо стотици майки още до днешна дата не са си получили детските надбавки?!За някой те са от огромно значение...
3)Тези 40лв. за които вие говорите не отиват нито за храната,нито за заплатите или за каквото и да било свързано с градините и яслите.А да не говориме,че родителите дават много повече от вече гласуваните 60лв. такса-родителите спонсорират градината под някаква форма с допълнителните пари които събират ДОБРОВОЛНО УЖ за играчки,обзавеждане и др.В нашата градина как е:ами директорката си е намерила и привлякла няколко фирми които се явяват спонсори на ОДЗ-то-като подпомагат с обзавеждане,ремонтиране и др.....Родителите подпомагат със закупуването на играчки..... в нашия случай със 60лв. от всеки!
4)Относно храната-ами образно казано  за 2гр. храна 2лв. на ден са си една чудесна сума  baby_neutral Незнам държавата обаче колко дава на градините?

# 621
  • София
Ронкис,

Опитваш се да перифразираш, но неуспешно.

За другото-няма да го коментирам.

П.С. И аз вдигам кръвно....но от РАБОТА.Пия беналгин, пия валериан, седя 10 мин. на въздух и пак.Толкоз.Докато издържиш.
Е,то освен да работиме друго правиме ли  Crazy Аз съм на валериан,глог и мента и лукчета-залъгвам вместо валидол  Peace в критични моменти

# 622
  • София
и не мога да разбера ,защо във форума bg-mamma е забранено да се пише с главни букви и да се изразява чувството гняв и подобни?Подкрепям възпитания начин на изразяване без вулгаризми и подобни,но това да не можеш да се изразиш по емоционално .....  Shocked

Защото писането с главни букви е равнозначно на крещене. А ти обичаш ли да ти крещи някой, най-малкото непозната женица в нета?

# 623
  • sofia
Разберете-не сме Швеция и нямаме ни техните заплати, ни техните ДАНЪЦИ-да, ДАНЪЦИ с много големи букви-за да подскачаме и да искаме всичко на тепсийка. Безплатничко, ако може.

Еми не става.
Данъците не са толкова ниски.......събираемостта и коректното деклариране куца.....и е по-лесно да се вдигнат, отколкото да накараш някой да си свърши работата.
Честит нов % здравни  doctor.....за тези,които ги плащат  Confused

# 624
При ниски доходи няма как да има високи данъци.

# 625
  • София
Пак напомням - по време на криза и веднага след това такси и подобни не трябва да се пипат! Даже е редно да има облекчения.
Нямам нищо против да ги вдигнат, но не сега.
Не ме бърка сумата, с която ще я вдигнат, но в знак на солидарност с тези, които ги бърка, с мъжа ми решихме, че ще си я оставяме вкъщи така, че таксата за месеца да бъде 41 лв.

Никол, а с мен ще проявиш ли солидарност? Моля? За моето дете няма място. В неплатен отпуск съм - докато имам такъв - и определено ми идва нагорно липсата на каквито и да било доходи от моя страна и да, много, изключително много тежи на семейния бюджет. И всички заради липсата на място. Ако вместо да държиш Софи в къщи за по- малка такса  я отпишеш - щом явно имаш възможности и не ти е зор - може би постепенно освободеното място ще дойде и до мен...

Обмислете го с мъжа ти. Обсъдете го. Как тъй държите да сте солидарни с някой, който иска друг да му издържа детето, а не желаете да сте солидарни с друг, който просто иска да работи... помислете, наистина!

# 626
Цитат
Данъците не са толкова ниски....

Напротив, данъците ни са много ниски - сравни ги със Западна Европа или Щатите.

Аз нямам против плоския 10-процентен данък, напротив - но да се твърди, че е висок и да се иска той да покрие всичко, е нереално.

# 627
  • София
Да, ясно беше, че 120000 учители нищо няма да променят в образованието, но все пак излязохме да заявим позицията си, така че 20 или 20000 няма никакво значение, има принципна позиция срещу терора върху българските семейства и използването на факта, че когато имаш дете - нямаш как да противостоиш на всички, които посягат с мръсните си лапи върху него. От производителите на обувки, които са от 40 лв. нагоре, дрешки (за едно парцалче 15-20 лв.), играчки от 10 лв. нагоре, учебници, занимални, детски градини. Поне да имаха малко срам да не говорят за това колко им пука за раждаемостта и малките.

При така създалата се ситуация повишаването на таксата е чисто изнудване.

Разбира се, че им пука. Как си представяш производител на детски стоки, за когото е безразлично дали ще има клиенти? Това е смешно.

# 628
kati,  ама престани вече да се правиш на интересна! Проблема с лиспата на места няма нищо общо с таксата, нито таксата- с парите за вече приетите деца
Ами като си толкова ентусиазирана, промени първо системата, после ни прави забележка за мнението ни
Сори,ама вече си мисля че става въпрос само за злоба към приетите деца,и нищо друго
В крайна сметка децата и родителите на приетите деца не са виновни за проблемите, за да се насочваш към тях
И не се чувствай длъжна да отговаряш на всеки пост

# 629
  • София
Здравейте,
признавам ,че четох до 21 страница само,но ще дам отговор на темата.
Аз съм от провинцията и плащам около 40 лева за градина на малкия ,който е на 4 години.Според мен таксата е ниска.Ако сметнем целия месец,че детето се храни 3 пъти на ден-единствено със здравословна храна само за 2 лева на ден-никой никъде не може да осигури това меню на детето си за 2 лева.Мисля ,че трябва да има някакво увеличение на таксите ,а не да се чудят учителките и да се принуждават да молят родителите да събират пари за консумативи за работа на децата които по принцип държавата би трябвало да осигурява.
Така или иначе да за увеличение съм,но в рамките на нормалното.
Имам един въпрос към мамите от по-големите градове -до колко часа може да сто детето в детското заведение?

Прибират ги м/у 16.30 и 17.30. Единици остават до 18. В 18.15 вече чакат на вратата с някое останало дете - ако има такова. В 19 градините са "законно" притежание на кварталните хлапета - ползват се за пуш- комове, а лятото - за майките на бебета, за да си пият там кафетата. Къде хвърлят чашките едва ли има нужда да коментирам.

ПП
И да, определено не е нормално в провинцията, където сигурно средната заплата наистина е 300 - 400 лв. да се плаща за "социална услуга" толкова, колкото в София със средна заплата 600 - 700 лв.

Общи условия

Активация на акаунт