Чухте ли за новите такси за градина в София?

• 53 321
  • 1 235
  •   1
Отговори
# 765
Тук според мен е много спорен "общественият интерес". Не знам процентно колко са децата в градините, спрямо общото население на София, но има много хора, които този проблем не ги засяга и биха решили, че предпочитат парите им да отиват за инфраструктура например, вместо за детски градини.

То и затова проблемът не се решава. От един общински съветник (не от ГЕРБ или БСП) на една среща (не за ДГ) чух горе-долу следното: "Дават се много пари за строителство и издръжка на ДГ (цитира някакви милиони), а в тях има само 30 000 деца, на фона на почти 2 000 000 жители на Сф". Това беше като пример за недалновидна инвестиционна политика на СО.

Това което знам е че около 1/4 от бюджета на СО отива за издръжка на училища и детски градини. Знам го от общински съветник от БСП, т.е. предполагам че не ме е излъгал. Не знам обаче дали строителството и ремонтите влизат вътре, защото не съм сигурна дали приходите от СОПФ, от които изцяло са покривани тези разходи за ДГ през 2009 г., не са извън тази сметка.

# 766
Според мен Наредбата не вменява задължение на Общината да дотира ДГ, а единствено и дава такава възможност. Аз така разбирам чл. 7 и чл. 55 взети заедно.

По тази Наредба е длъжен. Във връзка с това тя отразява точно Закона за местните данъци и такси.

чл. 7 от Наредбата (и съответният от Закона за МДТ) не изключва чл. 55, а го предполага. Иначе последния нямаше да може да съществува...

Холограма, мисля че не си права...

По-скоро не се изразявам ясно. Аз не коментирам какво е длъжен на гласува общинския съвет.
Но във всеки случай е длъжен да се съобразява с обществения интерес, той би трябвало да го представлява.

# 767
То и затова проблемът не се решава. От един общински съветник (не от ГЕРБ или БСП) на една среща (не за ДГ) чух горе-долу следното: "Дават се много пари за строителство и издръжка на ДГ (цитира някакви милиони), а в тях има само 30 000 деца, на фона на почти 2 000 000 жители на Сф". Това беше като пример за недалновидна инвестиционна политика на СО.

Това което знам е че около 1/4 от бюджета на СО отива за издръжка на училища и детски градини.
                   И какво е искал да каже? newsm78 Да си хванем децата и шапките и да бягаме там където хората поставят на първо място децата,а не техните собствени интереси. #2gunfire Писна ми вече как никой не е длъжен освен родителите.Това го няма никъде в света.Всеки защитава правата на децата си , а ние имаме такъв закон от скоро и хич не ни пука за него.Агенцията за закрила на децата си пита ушите и до сега не съм чула да е помогнала на някой,нашите домове за деца без родителска закрила са по-скоро приюти,а за децата със СОП - никакви грижи освен пожелания ,а насреща няма нищо реално.

# 768
Дидиа, аз казвам какво чух. Не знам доколко е показателно мнението на точно този човек, но със сигурност не съм на едно и също мнение с него.

Лошото е че при масови инициативи като протестите май месец нагледно се видя какъв е общественият интерес. Със сигурност не такъв че да покаже на някого че са му сбъркани приоритетите.

# 769
Наистина много се говори за липсата на места, но около мен няма нито един, който да не е намерил място, при това тези с рушветите се броят на пръсти.
Каква е бройката на местата и колко са децата-кандидати? Реалните, не подалите документи, защото едно дете като е кандидатствало в 5 градини, бройката скача, но не е реална.

# 770
  • София
Лошото е че при масови инициативи като протестите май месец нагледно се видя какъв е общественият интерес. Със сигурност не такъв че да покаже на някого че са му сбъркани приоритетите.

Абсолютно  Peace

Никол, този проблем е толкова огромен, че ако го зачекнем...направо да преминем в темата за страстите Simple Smile Хиляди са децата, за които няма места. И бройките, цитирани от Фандъкова (2500), са само една част от тези места. Тя не лъже жената, но прави извадка само за един набор Simple Smile Преди протестите бяха около 10-11000, а сега не знам. Вече спряха да ни информират.

# 771
Наистина съм учудена, явно хората около нас са големи късметлии  Crazy ще взема да пусна една анкета  newsm78
...
Пуснах http://www.bg-mamma.com/index.php?topic=451390.msg13351344#msg13351344

Последна редакция: чт, 03 дек 2009, 21:03 от Не се сърди, човече

# 772

Наистина много се говори за липсата на места, но около мен няма нито един, който да не е намерил място, при това тези с рушветите се броят на пръсти.
Каква е бройката на местата и колко са децата-кандидати? Реалните, не подалите документи, защото едно дете като е кандидатствало в 5 градини, бройката скача, но не е реална.
              Е,и аз питам КОЛКО са точно реално чакащите за места,защото аз виждам в списъците много децза,които посещават ДЗ и си стоят в списъка на същото ДЗ ,в което ходят.Да се стегне системата и най-накрая да каже колко деца има в действителност на опашките.Да отчете чакащите за преместване,а в същото време посещаващи ДЗ,колко кандидатстват на 10 места напр. и т.н.Само се говори ту за 6 000,ту за 9 000 и никой няма реалната цифра.
              И в нашата градинка ,в която разхождаме децата няма неприети.Всички са на ясла или градина.

# 773
Didia, именно, смятам, че заради дублирането, нежеланието на родителите децата да посещават градина или вманиачаването да са в точно конкретна, се правят грешни изводи Peace

# 774
  • София
Щом Държавата не е намерила начин да събере каквото трябва, явно има полза от това.

Като плащаш дълги години като поп и когато ти се наложи те прецакат пак да платиш, човек започва да мисли по друг начин, щом има начин - ползва го, пази си част от парите, другата дава на Държавата, за да е сигурен, че като му дойде до главата ще има с какво да плаща. Защото в един момент става дума за оцеляване, дори на околните да им изглеждаК
Не говоря за хората от прословутата тема, за които 3000 лв. са ръба на бедността, а за масата.

В заключение - съгласна съм таксата да стане 60-80 лв., след 01.2011 г.

И аз така.
А и не  мога да повярвам как е възможно да искате увеличение на таксата за детска градина, кажете според вас това увеличение какво ще допринесе за вашето дете......?????

Ако Правителството и Общината - Борисов и Фандъкова - изпълнят сегашните си обещания, за моето ще бъде осигурено място в ДЗ.
Аз не им вярвам.
Но, от друга страна, в обратната ситуация със сигурност няма да има.
избирам слабата надежда пред никаквата.
Освен това, ако не си изпълнят поетите ангажименти, всички родители - ако помнят този месец - ще ги питат като какво да направили с парите им. Не само аз. От моя гледна точка дори само това е бонус. Няма да съм отново сама - или малцинство.

А какво ще допринесе за моето дете ниската такса? Контравъпрос.

На контравъпроса - всичко ще е както е в момента, аз съм доволна от заниманията в детската градина на моето дете. Отива с желание и го взимаме с усмивка, има приятели, има среда, в която се чувства добре, надали увеличението ще го направи по-щастлив. Но мен ще затрудни.  
Местата в детската градина не са наш проблем, не вярвам че поскъпването ще построи детски градини в София, да не говорим колко се закриха последните години....

newsm78

На мен ли ми се губи отговора, или си пропуснала да го напишеш?
Попитах какво аз или моето дете ще спечелим, ако ти плащаш по- малко.

Иначе аз не съм доволна от заниманията на моя син в неговата детска градина. Не се усмихва, а плаче, че няма деца, с които да си играе.
Сещаш ли се къде е тя?
В неговата самотна стая... или самотно обикаляне на улиците и парковете...

Като така или иначе си стоиш вкъщи, вместо да висиш по цял ден на компютъра измисляй му занимания на това дете.Играй си с него,забавлявайте се заедно.Или си толкова скучна и детето ти не харесва твоята компания,а предпочита да стои само затворено в стаята си.И аз си гледах сина до навършване на 3години,но никога не се е чувствал самотен или тъжен,защото си играехме нон-стоп,пеехме,рисувахме,ходехме на разходки,а не по кафета с приятелки.Или може би ти предпочиташ да ти е спокойно цял ден,вместо да се занимаваш с глупости,като общуване и игри с детето.Била съм и конче,играели сме и на гоненица и каквото си помислиш.Може да си на повече години и килограмите да са ти вповече,не знам,но и майка ми умее да го забавлява,когато са били заедно.Явно не е от възрастта и килограмите, а липсва желание.Успех в класирането догодина!

Да бе.
Като се замисля, за какво са им изобщо на децата контактите с каквото и да било различно от майките?  Tired
Не го мислиш сериозно, нали?

# 775
Принципно аз лично не съм против вдигането на таксите в ДГ.
Както не съм против вдигането на процента здравна осигуровка.

СЪМ против в случаите когато:
- Не е ясно какви дейности, материали и пр. разходи се включват във въпросната такса, и какви остават за сметка на Общината (респ. Здравната каса);
- Не е ясно има ли разписан и утвърден стандарт за качеството и обема на дейностите, които се предлагат срещу съответната такса;
- Не е ясно има ли утвърдени правилници за управление на ДГ, валидни за цялата община, защото практиките варират от заведение до заведение;
- Не е ясно какви дейности, материали и пр. разходи се доплащат на ръка от родителите в ДГ;
- Не е ясно ЗАЩО точно тези разходи се доплащат в едни ДГ и не се доплащат в други ДГ;
- Не е ясно защо няма предложени източници на алтернативно финансиране за недостигащите средства, преди да се бръкне в джоба ни за н-ти път;
- Не е ясно ЗАЩО точно таксата за ДГ ще се дотира с по-малък дял от Общ. бюджет, а не други общински дейности;

Та преди г-жа Кметът да изясни тези и други въпроси по обосновката на едно такова предложение, как да кажа, че съм ЗА?

Само да споделя една случка от нашата (бивша вече) ДГ - заведение с добро име, желано и хвалено и пр.
Та, освен "нормалните" разходи като санитарни материали (в натура) и играчки и учебни пособия и канцеларски материали (кеш), сме правили и по-крупни инвестиции:
Килими, спално бельо, нови столчета и масички, щори, и т.н. и т.д.
"За вашите деца"

Така е - грижата за децата и образованието за българина винаги са били тънка струна. Нормално.

Но бях скандализирана, когато на родителска среща в края на учебната година с мил тон ни бе съобщено, че заради окаяното състояние на дограмата на етажа и неколкократните безрезултатни докладни до общината, са били набрани оферти от фирми за дограми, и дори една майка за късмет е предложила свои познати, които са дали МНОГО добра цена, та понеже ремонтът с МНОГО спешен, още преди няколко месеца едно стъкло падна до детенце, което си играеше (за ВАШИТЕ деца), та ще трябва вие да дадете пари да сменим дограмата По 250 на дете - който има две може му е малко  трудничко, но най-важното е да съберете всичко до края на другата седмица, защото е много спешен ремонта, чакахме много години, и месеци наред плачем на кмета, но сега най-важното е нещата да станат готови преди да излезем в отпуск, което, както знаете, ще стане след две седмици.

За вашите деца. Нищо, че те ще са при нас още година. А дограмата ще стои още 30.

ТА, не съм против. Принципно.

Но понякога искам да ми се отговори на няколко броя ЗАЩО и КАК.

ПП
Не ми се струва РЕДНО дългосрочни инвестиции като строеж на нови ДГ да бъдат финансирани (дори частично) с настоящи такси за ДГ.
Би трябвало да е ясно какво покриват таксите и за какво точно могат да се използват тези пари.

Иначе заприличва твърде много на домашен белот.

# 776
Безплатен обяд,никъде няма.
В Гърция държавните градини са 40-50 евро,но са до 2 часа,мисля.
Аз я давах на частна 300 евро със съботите.
до 2 часа ще са я, цяла Гърция ляга да спи от 14-17 часа, никой не бачка.

# 777
joannna, разбирам, но ако ти се наложи да лежиш в държавна болница и ти кажат, че искат да сменят дограмата, ще дадеш ли 250 лв.?

# 778
Принципно аз лично не съм против вдигането на таксите в ДГ.
Както не съм против вдигането на процента здравна осигуровка.

СЪМ против в случаите когато:
- Не е ясно какви дейности, материали и пр. разходи се включват във въпросната такса, и какви остават за сметка на Общината (респ. Здравната каса);
- Не е ясно има ли разписан и утвърден стандарт за качеството и обема на дейностите, които се предлагат срещу съответната такса;
- Не е ясно има ли утвърдени правилници за управление на ДГ, валидни за цялата община, защото практиките варират от заведение до заведение;
- Не е ясно какви дейности, материали и пр. разходи се доплащат на ръка от родителите в ДГ;
- Не е ясно ЗАЩО точно тези разходи се доплащат в едни ДГ и не се доплащат в други ДГ;
- Не е ясно защо няма предложени източници на алтернативно финансиране за недостигащите средства, преди да се бръкне в джоба ни за н-ти път;
- Не е ясно ЗАЩО точно таксата за ДГ ще се дотира с по-малък дял от Общ. бюджет, а не други общински дейности;

Та преди г-жа Кметът да изясни тези и други въпроси по обосновката на едно такова предложение, как да кажа, че съм ЗА?

Само да споделя една случка от нашата (бивша вече) ДГ - заведение с добро име, желано и хвалено и пр.
Та, освен "нормалните" разходи като санитарни материали (в натура) и играчки и учебни пособия и канцеларски материали (кеш), сме правили и по-крупни инвестиции:
Килими, спално бельо, нови столчета и масички, щори, и т.н. и т.д.
"За вашите деца"

Така е - грижата за децата и образованието за българина винаги са били тънка струна. Нормално.

Но бях скандализирана, когато на родителска среща в края на учебната година с мил тон ни бе съобщено, че заради окаяното състояние на дограмата на етажа и неколкократните безрезултатни докладни до общината, са били набрани оферти от фирми за дограми, и дори една майка за късмет е предложила свои познати, които са дали МНОГО добра цена, та понеже ремонтът с МНОГО спешен, още преди няколко месеца едно стъкло падна до детенце, което си играеше (за ВАШИТЕ деца), та ще трябва вие да дадете пари да сменим дограмата По 250 на дете - който има две може му е малко  трудничко, но най-важното е да съберете всичко до края на другата седмица, защото е много спешен ремонта, чакахме много години, и месеци наред плачем на кмета, но сега най-важното е нещата да станат готови преди да излезем в отпуск, което, както знаете, ще стане след две седмици.

За вашите деца. Нищо, че те ще са при нас още година. А дограмата ще стои още 30.

ТА, не съм против. Принципно.

Но понякога искам да ми се отговори на няколко броя ЗАЩО и КАК.

ПП
Не ми се струва РЕДНО дългосрочни инвестиции като строеж на нови ДГ да бъдат финансирани (дори частично) с настоящи такси за ДГ.
Би трябвало да е ясно какво покриват таксите и за какво точно могат да се използват тези пари.

Иначе заприличва твърде много на домашен белот.
newsm10

# 779
  • София
Според мен Наредбата не вменява задължение на Общината да дотира ДГ, а единствено и дава такава възможност. Аз така разбирам чл. 7 и чл. 55 взети заедно.

По тази Наредба е длъжен. Във връзка с това тя отразява точно Закона за местните данъци и такси.

чл. 7 от Наредбата (и съответният от Закона за МДТ) не изключва чл. 55, а го предполага. Иначе последния нямаше да може да съществува...

Холограма, мисля че не си права...

По-скоро не се изразявам ясно. Аз не коментирам какво е длъжен на гласува общинския съвет.
Но във всеки случай е длъжен да се съобразява с обществения интерес, той би трябвало да го представлява.

Ндам - а обществения интерес е да няма насилствено изгубили работата си специалисти.

Общи условия

Активация на акаунт