Чухте ли за новите такси за градина в София?

• 53 331
  • 1 235
  •   1
Отговори
# 90
  • София
Мислех да пиша, но виждам че Ели (Hrisa)  е тук, и просто няма смисъл  Hug
Само да псомена в Дания: зависи много от конкретната община, защото има доста вариации, но там, където аз бях: детската градина не е безплатна, напротив, таксата е висока, а не се осигурява традиционният за нас сън и храна. Всяко дете си носи от вкъщи сандвич за обяд, осигурява се следобедна закуска във вид на сушени плодове и хляб с масло. Има намаления за самотни майки например.
НО: има доста алтернативи на детската градина, много добре е развито гледането на няколко деца от една майка на принципна на мини детска градина

Тук съм. На всяка манджа мерудия, но вчера и мен ме сюрпризираха с таксите. А после почнах да чета как едва ли не съм дала съгласие от името на родителите таксите да се вдигат. Въобще беше приказен ден.

Във Виена са безплатни ДГ, но не знам точно какво включва услугата. Много вероятно да не е целодневно. Ако някой има инфо, моля да пише.

Сори, че е малко офф, но току-що видях, че мрз за Австрия е 1000 евро.

# 91
                Признавам,че не изчетох повече от една страница. Embarassed Въпроса за УВЕЛИЧЕНИЕТО на таксите в ДЗ е обсъждан много пъти и в много теми.Искам да припомня,че КОЛКОТО и високи да са таксите в ДЗ директно отиват в бюджета,а от там се определя издръжка на дете в ДЗ.Факт е ,че таксата и издръжката нямат нищо общо и не могат да имат. LaughingСАМО ,ако увеличението на таксата ОСТАВА в конкретното ДЗ тогава ще има промяна.По-високата такса НЕ ДАВА никаква гаранция за подобряване условията в ДЗ,това става с по-висока издръжка на дете в ДЗ ,която се определя от държавата и общината.Ето плащаме доста по-висока ТАКСА СМЕТ и какво улиците на София да не блестят от чистота? Mr. Green Същото ще стане и с по-високите такси в ДЗ.Ще се плаща повече,но ако не се промени сумата отпускана за издръжка на дете какво от това ,че плащаме повече?
               Увеличението на таксата върши положителната си работа само , ако това увеличение остава в конкретното ДЗ.Всичко друго не дава никакви гаранции и в момента въпреки делегираните бюджети / това трябва да значи,че конкретно ДЗ разполага с пълната издръжка на дете/  общината удържа 10 % , а сега спира и още "защото нямали пари за заплати"  Mr. Green и то не за заплатите на персонала в ДЗ . При това лично ЙФ обяви по медиите ,че парите са освободени.ДА,ама -НЕ СА!
                PS.Някъде прочетох за  870 лв заплата на педагожката.Въпроса ми е на колко години е тази педагожка и колко трудов стаж има?  Laughing Май е пред пенсия! Mr. Green Началната заплата на млад учител или педагог е 450 лв .13 заплата и "икономии" се изплащат по решение на правителството и всички държавни служители и общински такива я получават или не я получават зависи от решението.При това ,ако сравним размера  ...... айде да не влизам в подробности.
               Работното време НЕ е на непълен работен ден.Четете нормативните документи ,моля ви.40 часа работна седмица значи 8 часа на ден.За помощния персонал е 8 часа в група,за учителите 6 часа с деца и 2 часа подготовка за следващия ден,която може да не е в ДЗ.Точно и ясно е регламентирано и същото се отнася и за учителите в училищата.

Последна редакция: пт, 27 ное 2009, 10:25 от Didia

# 92
  • София
Т.е. - таксата за ДЗ не е такса за конкретното ДЗ, а всъщност "данък дете"! Mr. Green
И после държавата го рапределя тоя данък.
Е ми в такъв случай - по-добре частна ДГ, поне знаеш къде ти отиват парите.

Абе вие сериозно ме замислихте!
Някой може ли да ми обясни пътя на тия 2 кинта на ден /44 на месец/, дето ги даваме?
Като на идиот, така да се каже...

Давам ги аз на касиерката, тя ми дава квитанция, слага ги в чекмеждето и после какво им се случва?

Последна редакция: пт, 27 ное 2009, 10:25 от Дилянка

# 93
Да, но 500лв такса в частна е доста различно от дори 250лв държавна.

Не казвам, разбира се, че е добре сумите да се разпределят някак си в бюджета, но 40лв, според мен, е неадекватна цена за тази услуга - към родителите имам предвид, независимо какви данъци се плащат.

Смятам, че увеличение до към 100лв е съвсем приемливо и нормално.

# 94
  • Beyond the Frontiers
Ако с увеличаването на такса гарантират разкриването на нови детски градини съм за.

Причината да отлагам раждането на второ/ трето дете е точно тази. Поради липса на места съм принудена да дам детето си на частна градина, половината ми заплата отива за нея. Въобще не мога и да помисля за бебе, а камоли след това как ще му плащам и на него таксите....

# 95
И във Варна ще се вдигат таксите, предложението е за 60лв, сигурно ще го приемат.

# 96
Давам ги аз на касиерката, тя ми дава квитанция, слага ги в чекмеждето и после какво им се случва?
              Касиерката събира таксите за месеца и ги внася в бюджета! Laughing 1 стотинка НЕ остава в ДЗ . Както вече казах дори при делегираните бюджети пак се спират пари от общината т.с. ДЗ и тогава не разполага с полагащите му се пари.Излиза нещо като "хем ти даваме пари,хем ние искаме да ти ги похарчим"  Laughing  Това е като да ви дам заплатата и да ви определя първо-колко ще ви дам и второ - къде да ги харчите.Няма да си купите хляб там където е най-ефтин и най-хубав , а ще ви докарат такъв какъвто решат и на цена ,която те ви кажат.            
              Да направя и малко уточнение  Laughing Първо - не са 44 лв , а максимална такса 40 лв ,ако детето е посещавало пълен месец.Второ - при отсъствие дните се извиняват по определените начини и се заплаща само посещението така,че на някой таксата може и да му е 4 лв за месеца. Laughing

# 97
Като гледам някои от цифрите изтръпвам и се моля да не станат реалност ShockedАз работя като учител т. е. за около 400лв.,ако плащам за двете деца по 200лв. на месец,то за друго не остава.Съгласна съм,че 40 лв. са малко,но 35лв. детски на месец много ли са?Отделен е въпроса,че всеки месец под формата на спонсорство купуваме по нещо.Първо бяха столчета,после гърнета,телевизор ,играчки и какво ли още не.Колко е редно да даваме допълнителни пари не знам,но аз лично нямам уста да откажа,за да не ми нарочат децата,а и останалите родители да не ме коментират.Никъде не чух Фандъкова да коментира тези допълнително събирани пари,или може би не знае-надали?Издръжката на дете била 225лв,ами съмнявам се.Всеки ден гледам посните филии за закуска и половината ябълка за десерт,като знам и заплатите на персонала,ще ме извинят ама не ми излеиза такава сметката.Чудя се дали идеята не е с високите такси част от децата да се пренасочат към ЧДГ и така да се поуспокоят страстите около приема в държавните градини и ние да плеснем с ръце и да кажем"Браво на другарката Фандъкова,че дойде и реши проблемите на децата ни"!

# 98
Ако с увеличаването на такса гарантират разкриването на нови детски градини съм за.
              Глупости! Разкриването на нови ДЗ  няма нищо общо с таксите в ДЗ.Това е въпрос на СОЦИАЛНА политика и основна грижа на държавата за гражданите и.Ако двете неща имат връзка дайте тогава да плащаме по 10 000 лв на месец такса - така ще построят по-бързо нови ДЗ. Mr. Green

# 99
  • sofia
 Това е като да ви дам заплатата и да ви определя първо-колко ще ви дам и второ - къде да ги харчите.Няма да си купите хляб там където е най-ефтин и най-хубав , а ще ви докарат такъв какъвто решат и на цена ,която те ви кажат.            

Да живее ЗОП!
Поръчките по този закон са такова източване на държавни пари, че не е истина....

# 100
  • София
Набързо ги сметнах като за цял месец.

Странно е, но се чувствам ужасно глупаво!
Не знам защо, досега си мислех, че таксата за ДЗ отива в ДЗ!
И от нея купуват храна и препарати.
Леле, колко заблудена съм била!

Какво излиза сега - то не било такса за градината на детето ми, а било данък, който държавата разпределя както само тя си знае!

# 101
  • София
Общо взето смятам, че е нормално да са в размер половината от издръжката на дете в ДЗ (вкл. заплати, ток, храна, консумативи, учебници, играчки и чистачка, но не и заплати на Дирекция Образование). Моето предположение е, че всичко това би следвало да е в размер 350 - 400 лв. за да функционира наистина както трябва - или таксата да е 150 - 200. Като за дните, в които се отсъства, е резонно да се намалява само с 80% от парите за храна - заплатите на персонала не зависят от това дали детето ви боледува. Същевременно осъзнавам, че има семейства, за които тази такса би била абсолютно непостижима. За тях мисля, че още 50% от техния дял би трябвало да се дава от бюджета на МСГ. За 2ро дете е ДЗ би следвало 50% от таксата за второто дете да се поема от ДБ, но само за семейства, които не ползват помощ за таксата за 1во, т.е. 2рото дете да се разглежда като вложение в бъдещето - в бъдещ данъкоплатец на републиката, а за 3то и 4то- изцяло да се поема от ДБ, независимо дали първите 2 посещават ДЗ или не. Поради особеностите на грамотността на демографската ни структура - за всяко следващо цената е логично да е като за 1во.

ПП
При това положение трябва приемането на каквото и да било допълнително - пари, оборудване, каквото и да е - от родители на деца, посещаващи градината, да се разглежда като форма на корупция.

ППП
И, разбира се, таксата следва да се използва само и единствено за конкретното ДЗ. Т.е. изобщо да не се преразпределя, да се привежда директно по сметка на ДЗ-то. Вкл. за поддръжка на сградите му. Нови - от средства на ДБ, ясно.

# 102
А я прибавете и допълнителните занимания в градината-танци, рисуване, английски...чудна сумичка се заформя.

# 103
Да живее ЗОП!
Поръчките по този закон са такова източване на държавни пари, че не е истина....
                   Добро утро!  Mr. Green Открихме топлата вода!ЗОП не прави изключение и при тези поръчки! Laughing Не гледахте ли "Денят е прекрасен"  Mr. Green Аз за 35 години в ДЗ не съм видяла стръкче пресен магданоз,а за кашкавала ще премълча! Laughing

# 104
  • София
А я прибавете и допълнителните занимания в градината-танци, рисуване, английски...чудна сумичка се заформя.

Таксите за допълнителни занимания ги давам на конкретните учителки и знам къде отиват и за какво ги давам поне!

Общи условия

Активация на акаунт