САМО за фенове на Стивън Кинг! - 3 част

• 47 929
  • 733
  •   1
Отговори
# 330
"Сблъсък" е сред 10-те книги на Кинг, които най-много харесвам.

Интересно би ми било да споделиш кои са останалите девет?

# 331
И аз искам да знам останалите 9 на deadface... и не само на него разбира се

Конти,мила ,пак ще има сигурно .Казала съм му тази изпадне ли на мен да я дава.

# 332
То, Тъмната половина, Гробище за домашни любимци, Сияние, Сблъсък, Подпалвачката, Сейлъмс лот, Проклятието, Талисманът, Тъмната кула 3. Това са ми най-любимите романи на Кинг.

# 333
  • на изток от рая
Мен никой не ме пита, ама ще кажа.   Laughing
Всичко, което е изредил deadface, но на първо място слагам Гробището. Четох я преди да родя децата и след като вече имах първото. По няколко пъти!
И досега не мога да си отговоря "Бих ли?"
deadface, на Кинг ли е идеята за превъплъщение на То в личните страхове на всеки или е взаимствана отнякъде?

# 334
  • София
Като подхванахте темата за топ 10 на Стивън Кинг се амбицирам още повече да наваксам с книгите на Кинг които още не съм прочел, а са във вашата топ 10 класация. Аз реших малко да разнообразя четенето преди да продължа с Кинг и в момента чета най-новата книга на Адриан Лазаровски "Завладей българите". Оказа се доста забавна, като в нея Адриан прави много препратки към книги и образи от творчеството на Хауърд Лъвкрафт и Стивън Кинг, като много умело ги вплита в собствената си история за българските мутри и извънземните които планират да завладеят България. Един от извънземните се казва Ктхулю, което е игра на думи с книгата на Лъвкрафт "Зовът на Ктхулу"... Браво на Адриан, интересно четиво е създал и наистина ме разсмива книгата, а още повече ще я оценят фенове като нас на Кинг и Лъвкрафт.
Май четох някъде из форума че някой търси "Карнавал на трупове" от Рей Бредбъри. Видях че книгата се продава в една от онлайн антикварните книжарници в отлично състояние и на добра цена.

# 335
  • На погрешната планета
Днес и аз си купих "Малко след залеза", но да видим кога ще й дойде времето Grinning. Натрупала съм една камара книги и нещо не върви четенето. В интерес на истината толкова много ми хареса "Дългара разходка", че след това започвах и оставях няколко книги на други автори, понеже не можеха да ме грабнат и се върнах пак на Кинг Laughing. В момента вечер в къщи чета "Кери", а през деня на работата "То". Но ми вървят бавно, мислите ми са все в разходката, нея я прочетох буквално на един дъх  Heart Eyes.

# 336
  • София
Ммм, от много отдавна се каня на "Цар Плъх"...надали ще я прочета преди теб, така че ще чакам отзиви.

Мога да ти дам отзиви веднага. С една дума - великолепна книга  Peace !
Много е далеч от жанра, който основно коментираме в тази тема, но не случайно определят "Цар Плъх" за класика!
Това е първият роман на Джеймс Клавел и може да се нарече отчасти биографичен, защото разказва история, която се развива през Втората Световна Война в японски лагер за военнопленици в Сингапур и описва тяхната борба за оцеляване там. Образът на героят Питър Марлоу (един от главните в романа) е описание на младия Джеймс Клавел. Самият автор е бил участник във въпросната война и е попадал в такива лагери-затвори. Книгата буквално пресъздава неговите впечатления и истински случки от неговия живот по това време.
Това е една от книгите, които ми е оставяла "горчив вкус в устата" след последната страница. Първо защото свършва, второ защото си представяш много ясно какво следва за героя след току що прочетената от теб история и просто няма начин да не ти стане криво.
Спирам да пиша, че пак се развълнувах  Blush ! Обичам тази книга!

И аз искам да знам останалите 9 на deadface... и не само на него разбира се

Ако трябва да изброя 10, ще се отплесна и към 11, 12, 13 и т.н и т.н.  Crazy
Ето ги моите Топ 10, като изключвам "Тъмната кула", защото всички знаете вече колко я обичам  Heart Eyes и тя е просто преди всяка друга, с всичките си части. Ще изключа и "То" - това си е култов шедьовър, който също не подлежи на сравнение или класация, поне според мен.
1. Тъмната половина
2. Мизъри
3. Живата факла (Подпалвачката)
4. Гробище за домашни любимци
5. Зеленият път
6. Черният дом
7. Сияние
8. Таен прозорец, тайна градина
9. Добрият ученик
10. Гняв
От разказите челните места се държат от "Аз съм вратата!" и "Татик". Обяснявам защо!
Друг толкова безумно-отвратителен разказ като първия не съм чела през целия си живот  Sick ooooh!, направо ме втриса като се сетя! Надявам се, че ще простите мазохистичните ми наклонности, но съм го препрочитала и препрочитала... и всеки път се удивлявам как е възможно да е написан въобще  Mr. Green !
Дори по-късно като прочетох други гадни разкази, (като "Начин на оцеляване", например), не ми подействаха така, колкото "Аз съм вратата!".
А "Татик" беше най-първият разказ, който прочетох на Стивън Кинг и то си беше "любов от пръв поглед"  Heart Eyes !

Не съм, обаче, в правото си да правя подобна класация, защото много книги на Краля не съм чела, нито една пък в оригинал и просто моето мнение е супер лаишко.
За коментирания "Сблъсък" също не мога да кажа нищо... и него не съм чела, а го имам  Embarassed !
С две думи, да се запита човек какво ли правя в темата  hahaha !

По отношение на "Сблъсък", на мен също ми е един от фаворитите, толкова ми харесва, че дори екранизацията ми се стори впечатляваща (пък е и с участието на един от любимците ми - Gary Sinise).

Е това ме разтопи! Конти, обожавам го и аз  Heart Eyes ! Извинявам се за израза, но не бих му "простила" !
Спирам да пиша, че хем се улях, хем и глупости взех да дрънкам Crazy !
Само ще се поФФФаля, че си взех "Капан за сънища" от Green Point и съм мноооого щастлива!
Лека нощ и да не си отвивате краченцата през нощта  Wink ! И проверете вратата на гардероба  Hug !

# 337
Тук е преведен като "Оцеляването", което се доближава повече до оригиналното заглавие (The Stand) от "Сблъсък".

Пак да те поправя - оригиналното заглавие има предвид "противопоставяне", затова "сблъсък" е много по-близо до оригиналното значение и замисъл.
(са ше падне голямо ровене в речници, нали  Mr. Green )
По-нататък ще ти обясня защо "оцеляването" не е подходящо.
 Peace

# 338
Ммм, от много отдавна се каня на "Цар Плъх"...надали ще я прочета преди теб, така че ще чакам отзиви.
 Незнам от коя сергийка пазарувате на Славейков, на там има един чичко който почти винаги има доста книги на Кинг и ги продава доста скъпо и ми е крайно неприятен, не ща да си давам парите на него  Crossing Arms защото на 2 пъти си намирам "Торба с кости" и всеки път е по-скъпа. Чудя им се от къде намират тези така търсени от нас издания...като мафия са  Laughing
Ами да - чичко е ,неприятен е ,ама няма в къщи да си го водя я Mr. GreenМафия е много точна дума.А как само пазят Цикълът  Joy,не го показват дори,само шепнат за него ,може и в някой трезор да го крият Joy

Отзиви за "Цар Плъх " по-добре от Кали не мога да дам.На мен също ми е много любима.Подсетих се за нея от темата за недочетените книги  Sad
Чела съм я преди десетина години,дори я имам някъде при мама,но не се сдържах вчера като я видях.

VSV ,благодаря ,че сподели за книгата.Беше ми страшно интересно  bouquet

Моите топ 10 на Кинг( без номерация,):
"Куджо", "Сияние", "Подпалвачката", "Мъртва зона" ,"Четири след полунощ"- и двете части( защото с нея се зарибих),"Дългата разходка", "То","Зеленият път" (единствено на нея съм плакала ),"Сейлъмс лот" и както е тръгнало и "Сблъсък" -ът ще влезе в класацията .

# 339
И забравих - Кали,значи тоя разказ "Аз съм вратата!" да не го чета,че на мен зле ми влияят Blush

Любими разкази - "Компютърът на боговете", "Кадилакът на Долан", "Разходката","Дяволски оркестър",слагам и "Гняв" тук, защото ми е направо като разказ и тоя за бъркотията ,който четох вчера също е много интересен Peace

Виви,стегни се и пиши Hug

# 340
  • София
Нати, ако трябва да съм обективна - "Начин на оцеляване" е по-гаден, но "Аз съм вратата" направо ми пръсна мозъка навремето. Пак казвам - дотогава не бях чела нищо по-гадно и затова сигурно ми се е загнездил в съзнанието като НАЙ- Sick !
След него в общи линии нищо не можеше да ме учуди, излязло изпод перото на Кинг  Mr. Green !
Прочети го, няма да съжаляваш - все пак говорим за "нашия" човек. И най-вероятно аз хиперболизирам нещата, водена единствено от собствената си емоционална гледна точка.

# 341
deadface, на Кинг ли е идеята за превъплъщение на То в личните страхове на всеки или е взаимствана отнякъде?
Предполагам, че е негова, но не мога да съм 100% сигурен. Трябва да помисля повече по въпроса. Ето, впрочем, как му е хрумнала идеята (надявам се, че разбираш английски):

Цитат
And I thought to myself, "Why don't you write a final exam on horror, and put in all the monsters that everyone was afraid of as a kid? Put in Frankenstein, the werewolf, the vampire, the mummy, the giant creatures that ate up New York in the old B movies. Put 'em all in there. And I thought, "How are you going to do that?" And I said, "Well, I'm going to do it like a fairy tale. I'm going to make up a town where these things happen and everybody ignores them."

*

Тук е преведен като "Оцеляването", което се доближава повече до оригиналното заглавие (The Stand) от "Сблъсък".

Пак да те поправя - оригиналното заглавие има предвид "противопоставяне", затова "сблъсък" е много по-близо до оригиналното значение и замисъл.
(са ше падне голямо ровене в речници, нали  Mr. Green )
По-нататък ще ти обясня защо "оцеляването" не е подходящо.
 Peace

Предполагам, че под "по-нататък" имаш предвид догодина  Simple Smile
Не ми е нужно да ровя в речници, защото съм завършил английска филология и си вадя хляба като преводач на книги от... я да видим... вече 12 години. Но понеже, както обикновено, се съмняваш в думите ми, ето ти всички значения на думата "stand", взети от един от най-добрите английски/американски речници:

Intransitive verb

1.
         1. To rise to an upright position on the feet.
         2. To assume or maintain an upright position as specified: stand straight; stand to one side.
   2.
         1. To maintain an upright position on the feet.
         2. To maintain an upright or vertical position on a base or support: The urn stands on a pedestal.
         3. To be placed or situated: The building stands at the corner.
   3.
         1. To remain stable, upright, or intact: The old school still stands.
         2. To remain valid, effective, or unaltered: The agreement stands.
   4. To be or show a specified figure or amount: The balance stands at $500.
   5. To measure a specified height when in an upright position: stands six feet tall.
   6. To take up or maintain a specified position, altitude, or course: He stands on his earlier offer. We will stand firm.
   7. To be in a position of possible gain or loss: She stands to make a fortune.
   8.
         1. To be in a specified state or condition: I stand corrected. We stand in awe of the view.
         2. To exist in a particular form: Send the message as it now stands.
   9. To be at a specified level on or as if on a scale: stands third in her class; stands high in reputation.
  10.
         1. To come to a stop; remain motionless.
         2. To remain stationary or inactive: The car stood in the garage all winter.
  11. To remain without flowing or being disturbed; be or become stagnant.
  12. Nautical. To take or hold a particular course or direction: a ship standing to windward.
  13. To be available as a sire. Used of horses.
  14. Chiefly British. To be a candidate for public office.

Transitive verb

1. To cause to stand; place upright.
   2. To engage in or encounter: stand battle.
   3.
         1. To resist successfully; withstand: stand the test of time; will not stand close examination.
         2. To put up with patiently or resolutely; bear: can't stand the heat. See synonyms at bear1.
   4. To submit to or undergo: stand trial.
   5. To tolerate and benefit from: I could stand a good night's sleep.
   6. To perform the duty of: stand guard.
   7. Informal. To treat (someone) or pay the cost of (food or drink): She stood him to a drink. We'll stand dinner.

Noun

1. The act of standing.
   2. A ceasing of work or activity; a standstill or halt.
   3. A stop on a performance tour.
   4. The place or station where a person stands.
   5. A booth, stall, or counter for the display of goods for sale.
   6. A parking space reserved for taxis.
   7. A desperate or decisive effort at defense or resistance, as in a battle: made their stand at the river.
   8. A position or opinion one is prepared to uphold: must take a stand on environmental issues.
   9. stands The bleachers at a playing field or stadium.
  10. Law. A witness stand.
  11. A small rack, prop, or table for holding any of various articles: a music stand; a bedside stand.
  12. A group or growth of tall plants or trees: a stand of pine.

Разгледай внимателно горните значения на думата "stand", както като глагол, така и като съществително, и после ми обясни кое те навежда на мисълта, че
Цитат
оригиналното заглавие има предвид "противопоставяне", затова "сблъсък" е много по-близо до оригиналното значение и замисъл.

Мисля, че е съвсем очевидно, че оригиналното заглавие на романа в превод на български не трябва да е нито "сблъсък", нито "противопоставяне".

Междувременно продължавам да чакам да благоволиш да отговориш на предишните ми въпроси  Peace

# 342
  • София
Кали, да ти е честита книжката  Heart Eyes

Не знам дали бих могла да напиша моите Топ 10, поради простата причина, че все още не съм прочела култови заглавия като "Сблъсък", "Талисманът","Черният дом", "Безсъние", "Кулата" ...

Но все пак, от каквото съм прочела ще си напиша любимите, с опция за промяна  Flutter

1. ТО - Въпреки, че както Кали каза, това е шедьовър, аз не мога да не си го поставя на първо място в класацията, защото ОБИЧАМ тази книга. Мисля, че цял живот ще бъда влюбена в нея, това е най-най-прекрасното творение за мен!!!
2. Дума Ки
3. Град Отчаяние
4. Гробище за домашни любимци - плакала съм като малко дете, ходех като 5 за 6 докато я четях,  страхотна книга!
5. Сияние
6. Тъмната половина
7. Дългата разходка
8. Сейлъмс Лот
9. Томинокърс
10. Роуз Мадър
Бих включила и "Романът на Лизи", много ми хареса.

От разказите любими са ми:

1. Нощна смяна - удря ме точно на място, изпитвам ужас от плъхове  #Crazy
2. Начин на дишане/Дихателни упражнения
3. Пътуващото зло се отправя на север
4. Аз съм вратата - това е адско произведение  ooooh! Обичам болният мозък на нашия човек  Mr. Green
5. По перваза - ужас!
6. Зала за аутопсии номер четири - много добра идея Simple Smile
7. Дружество "Отказване с гаранция" - личи си, че се е опитвал да откаже пушенето, хихихи
8. Вампирът
9. 1408 -
10. Мъглата (макар че това не е разказ, а новела, го причислявам тук)
11. Н
12. На тясно - ужасен разказ, да се чудиш - да се смееш ли, да плачеш ли ...

Като отново да спомена, че все още не съм чела сборниците Татик, Маймуната, Мъглата ...

Ще прочета тези дни разказа Начин на оцеляване, да видя за какво говорите, че много ми стана любопитно  Heart Eyes

Hug

Последна редакция: чт, 14 яну 2010, 08:36 от Вивиан

# 343
  • на изток от рая
deadface, благодаря!   bouquet

# 344
deadface ,а кой е най- подходящия превод на заглавието?Как би било най- точно да се казва на български?
И още нещо,не мога да пиша от името на всички,но съм убедена,че едва ли някой се съмнява в твоята компетентност.Доказал си се като знания тук. Радвам се ,че пишеш при нас Peace

Ще прочета тези дни разказа Начин на оцеляване, да видя за какво говорите, че много ми стана любопитно  Heart Eyes
Хайде чети,много ми е интересно какво ще ти е мнението Hug

Общи условия

Активация на акаунт