Отговори
# 60
  • Vaudreuil Canada
Много се чудих дали да се обаждам изобщо защото честно казано всяка промяна до тук е с цел на всички да им е удобно и резултата е един и същ тези дето си пишат си пишат, а другите са заети и в невъзможност. Значи имаме три предизвикателства в годината - по около 3 месеца за подготовка за всяко едно и все на някой на финала не му стига времето или не успява да се включи с коментар. Или не е на кеф просто.

По въпроса с темата - когато говорехме за 3Д торти уточнихме, че по всяка тема може да се направи такава, но сложихме тема 3Д торта защото много хора не се престрашават да направят такава по друга тема. Сега се оказва че ще правиме второ предизвикателство на тема 3Д торта само дето този път ще е с подтема - сгради. Щом така го разбират всички добре (все още нямам и идея какво ще правя така че не ме бърка), но смятам че това ще намали участието и накрая пак ще се надяваме поне още 1-2 ма участници да се включат за да не се броим на пръсти. Все пак предизвикателството не е само за напреднали нали така?!

За критиката - ок нека я има, но нека и пишещите четат какво е писано преди тях и да не се повтарят едни и същи неща. А няма да е лошо и да четат отговорите защото на последното предизвикателство отговарях на едни и същи въпроси по 2-3 пъти минимум.

За броя на тортите - за себе си вече бях решила, че ако изобщо участвам в предизвикателство ще е само с една торта оттук натам. Преди бях на мнение че повечето торти могат да допълнят семинарния характер на предизвикателството - да научим нещо ново и да споделим опит - явно обаче всички се чувстват натоварени и ако има повече участници не е проблем, но ако един участник представи повече от една торта Е проблем. Лично аз съжалявам че Нелка представи чантата с обувките в отчетната тема - бих се радвала да ги обсъдим в предизвикателството, но всичко това е въпрос на личен избор.

И като искате да си споделяме неуспехите хайде да видим колко човека ще се включат с провалени проекти този път - до сега само един такъв съм видяла (икебаната на Ванчето) а съм сигурна че не е бил единствения.

Ако се върнем на варианта един човек да качва снимките мисля че трябва да му подсигурим един ден между последния ден за изпращане на снимките и началото на обсъждането.

Продължавам да стоя на мнение че всички обяснения могат да се пуснат накуп заедно със снимките така всеки може да си подготви коментарите по-отрано и ако в деня на обсъждането е зает просто да ги копи-пейстне в темата.  

И смятам, че ще е редно снимките и описанията на тортите да се представят в срок - всеки си има ангажиментите и задачите и проблемите така че си прави организацията.

# 61
Пепи имах предвид, че не винаги човек прави тортата за лична консумация. И съответно някой по-чувствителен веднага ще каже "И на мен не ми харесва и бих го направила по различен начин, ама КЛИЕНТИ какво да ги правиш" .... Честно казано този отговори ми е непонятно оправдателен и не ми допада когато бива използван  Peace

Относно коментирането - аз си лежа на кълката, че това предизвикателство ми е простено активното неучастие, при условие, че правих тортата с чужда помощ, а не сама, както всички знаете. Но смея да твърдя, че в предишните предизвикателствата, в които съм участвала не съм изпускала да коментирам торта.
Ванче, понякога е трудно да намериш повече думи от "Браво за труда, чудесно си се справила" и да шлякнеш букетчето накрая. Но че има избирателно коментиране съм 100% съгласна с тебе  Peace И това не е само в това предизвикателство. Не прави чест на тези хора. Или въобще не коментирай или поне шлякай по едно букетче на всяка торта.
Нивото толкова се вдигна, че "начинаещи" момичета от тортената НЕ се престрашават да се запишат и да се предизвикат себе си. А уж трябваше да може ... Уж трябваше да си помагаме и да се обогатяваме със знание и техника ... Уж тука трябваше да чуваме градивната критика, която липсва в тортената, защото НЯМА безгрешни хора ... И както в нашумялата реклама "Едно време ... Да бе да, ама за тортите им вярвам, има ги в изобилие"  Laughing
И последно само ще кажа, че съм убедена, че едно 90% от коментиращите си налагат филтър и цензура на "клавиатурата". Аз съм една от тях, дори и в този си пост.

По темата сгради - имам идея, благодарение на мъжът ми, само се надявам да имам физическата възможност да го реализирам, защото в задаващите ми се торти февруари-март няма предвидено място за торта сгради, така че ако я правя тази торта, тя отново ще е за лична консумация между много рожденни дни в тези месеци ....

# 62
Прочетох всички коментари до тук и стигам до извода, че в общи линии всички са в една или друга степен недоволни и имат идеи за промени.
Радвам се, че пуснах тази тема, за да се изясни какво може да се промени и как да го направим.

Опитахме с по-строги правила...не вървеше, правилата не се спазваха и просто се обезсмислиха.
Ето, последното предизвикателство направихме с по-малко правила и по-отворено, но и това явно не е оптималният вариант.

Много често се споменава, че тръпката се е загубила, че нивото се било вдигнало и не говорим за нови неща, че нови хора не желаят да влизат в предизвикателството.  Аз разбирам нещата така...предизвикателството има тема, има идея...и някакви основни правила. Как точно ще се предизвикаме обаче, това зависи само от нас- от собственото ни желание, от собствените ни възможности и идеи.

Например, ето за торта сгради. Всеки  може да си я разбира темата както си иска. Ако ще му е предизвикателство да направи вафлена къщичка, да направи. Ако ще му е предизвикателство да направи метър и петдесет от роял айсинг сграда, да направи.
Идеята е ВСЕКИ да предизвика себе си. За мен едно нещо е предизвикателство, за други друго.
Внесем ли ограничение какво точно "разбираме" под това какво е "предизвикателство за общото цяло" навлизаме в рамки, които ще ограничат много хора от участието им в предизвикателството защото ще намерят съответните рамки за твърде високо вдигната летва или твърде ниско свалена такава.

Мисля, че всички забравяте едно основно нещо и аз подозирам, че в основата на негодуванието се мъдри именно тази причина.
В предизвикателството НЕ СРАВНЯВАМЕ торти! В предизвикателството предизвикваме себе си, събираме идеи, учим се на нови неща, комуникираме една с друга какво бихме могли да направим по-добре и как да го направим по-добре или по-лесно.

От много коментари аз лично оставам с впечатлението, че точно това се прави обаче под масата- сравняват се торти, сравняват се умения и т.н.  
Нека отново ви напомня, че тортеното предизвикателство Е, ВИНАГИ Е БИЛО И ЩЕ БЪДЕ семинар!

- Като начало, в семинара участват хора, които имат желание да участват в него. Всяка една от вас е както гост на този семинар, така и домакинчастник, който представя някакво произведение, рецепта, тема, идея и прочее. Каквото направите, това ще се обсъжда и обратно.

- Всеки участник се представя така, както намери за добре- според възможностите, желанието и уменията си. Предизвикателството не е задължително мероприятие и ако някой не го вдъхновява темата или не намира в себе си желание за да участва, би могъл спокойно да участва като гост.  Не знам от къде се прокрадна идеята, че хора, които не са участвали не могат да критикуват, но във всяко предизвикателство виждам хора, които следят темата, не са участвали, но НИКОГА не коментират. Ето това е нещо, над което според мен трябва да се поработи.

- Семинарът е място, където има дух на сътрудничество и добронамерена критика. Можете да изразите мнение, но не и да го налагате.  Аз лично няколко пъти съм премълчала коментар, след като виждам, че отсрещната страна не желае да приеме критика.
Не виждам защо, след като някой не желае да бъде критикуван аз трябва да хабя време и усилия да давам мнението си, което в никой случай няма да бъде взето под внимание и това ми е основен принцип, когато коментирам.

- Семинарът не е увеселителен парк с билетчета.
Който има желание да научи нещо ново трябва да си направи труда да го направи, да се сблъска с трудностите и да го представи за обсъждане. Разбира се, по-лесно е някой друг да го направи вместо нас и да ни го предостави на готово, но аз мисля тук сме се събрали с друга цел.

Тръпка, интерес, искричка и прочее трябва да има във всеки, който желае да участва, но това не е нещо, както и предишните предизвикателства доказаха, което се създава от правилата, от темата или от това колко трае предизвикателството. Ако някой си мисли, че тръпката му ще се върне с промяна в едно от тези неща, погледнете  статистиката от предишните предизвикателства и ще видите, че съм права.

Тръпката идва от нас! Както подходим към една тема и решим да се предизвикаме, така ще станат нещата и това от никой друг не зависи, освен от участниците.

Ето, например в това предизвикателство аз получих няколко коментара, че не съм изненадала с нищо ново. Абсолютно приемам това мнение като валидно, но това, което ЗА МЕН като участник беше тръпка, беше да направя нещо, което ще предизвика МЕН. Аз съм сметнала, че покриването на сфера за мен е досатъчно предизвикателство и съм го направила. Това ми е било тръпката и затова за себе си съм доволна от предизвикателството, защото то не е албум за шедьоври, а е учебно/опитно поле.

Личното ми мнение е, че има 2 причините за "изчерпването" на емоциите от предизвикателството:
- предизвикателствата  са твърде начесто.
- обсъждането се точи твърде дълго.

Аз съм за:
- да се запази всеки да си качва сам тортите в рамките на 5 дни.
- да се обсъждат повече от 2 торти на ден ( може би дори да се групират по материали- например 1-2-3 етажни, сметанови, фонданови и прочее), често срещано е така или иначе като практика. Спокойно може да се реализира според мен, да съберем предизвикателството в 4-5 дни основно обсъждане и от там нататък ако има още коментари.
- Да се пускат всички торти в първия ден на обсъждането + всички обяснения към тях, като в деня на обсъждането да се отговаря на въпроси по конкретните торти, без да се налага да се пуска всеки ден обяснение.
-Да се остави едно или две предизвикателства годишно. Смятам, че 3 са твърде много и голяма част от проблема с интереса е именно това.
- Да не се ограничаваме с твърде много правила, които така или иначе няма да се спазват, както практиката показва.
- Да не се ограничва количеството торти, с които да може да участва един участник, ето от тук може да дойде добре ако се прави веднъж годишно, така ще можем да съберем повече материал, но всички торти направени от един участник да се обсъждат в един и същи ден. Така всеки ще си прецени с колко торти иска да се представи и кои от тях заслужават да бъдат обсъдени, но това трябва да е по преценка на правещия.

Това е моето мнение, не искам да ви ангажирам с него, знам че ще има много несъгласни, но държах да споделя какво мисля.
...
( това последното изречение ще го редактирам малко по-късно, защото е много извън темата, не е оправдание, а просто искам да ви уверя, че за "мълчанието" ми имаше сериозна причина. Не ми се сърдете, момичетата от тортеното предизвикателство сте ми семейство, така че нямам против да споделя с вас, напротив! Споменах за случилото се само и с единствената причина, да не оставя впечатление с мълчанието си, че "гледам сеир" отстрани... Наистина не искам да коментирам повече в темата за това, ако някой има желание да ме пита как съм, може да го направи на лични.  Peace)

Ако утре съм по-добре ще се постарая да вляза отново и да се опитам да отговоря на коментарите и въпросите по това, което съм написала.  Peace

Последна редакция: чт, 03 дек 2009, 05:54 от Tandoori

# 63
  • Plovdiv->Toronto
Тандури, надявам се че не е нещо сериозно това с теб  Shocked, звучи ужасно обаче, може да напишеш все пак наколко реда как си, много е неясно а пък искам да знам, сигурно всички други също. Стискам ти палци   bouquet !

Предизвикатекствата според мен са си добре три Grinning. Повече от 2 торти наистина не е нужно, аз ако не бях качила вече първата нямаше да я показвам  Peace. Съгласна съм и за по-либерални правила, момичетата които не са се включвали мисля че няма какво да се притесняват, понякога една семпла идея е по-красива от много натрупани майсторски орнаменти  Peace. На мен ми е по-интересно да чета каква е била идеята и какво е в главата на тази жена и после да го сравнявам с резултата - хем интересно, хем доста забавно и комично понякога, за мен това е най-ценното  Grinning. За сградите наистина, който иска село от вафли да построи, които иска пейзаж с четка да направи, аз определено ще съм 3Д но не искам това да е задължение, кой каквото харесва, сънува, мечтае или каквото там  Hug ...

# 64
Тандури, надявам се че не е нещо сериозно това с теб  Shocked, звучи ужасно обаче, може да напишеш все пак наколко реда как си, много е неясно а пък искам да знам, сигурно всички други също. Стискам ти палци   bouquet !

Ели, ще ти напиша подробности на лични. Слава Богу, поне засега казват, че е обратимо, но ще отнеме месеци в най-добрия случай. По-малко страшно е отколкото звучи...но е много стряскащо да го изпиташ на свой гръб.  За съжаление съм отменила всякакви ангажимент до Февруари, много се надявам да съм достатъчно добре, за да мога да направя сградата, която планирам от много време, а имам и повод.

Последна редакция: чт, 03 дек 2009, 05:08 от Tandoori

# 65
  • Vaudreuil Canada
Tandoori на лични или на общи и аз искам да знам как си - не звучи никак добре това дето го пишеш - предизвикателството и по-натам можем да го обсъдим - силно се съмнявам някой да се е затърчал да прави тортата днес или утре.

# 66
  • У дома
Виртуална прегръдка за Tandoori!!! Стискам палци скоро да чуем само хубави новини!!!

За предизвикателството - Ани много добре е систематизирала. Аз също съм за 2 в година.

# 67
  • Norge
Аз пък бих казала така и посягам към писане на това предложение съвсем спонтанно, още дори не съм го премислила:
Ако е необходимо, да изчакаме Ани известно време и тогава да бъде организирано следващото издание.
Тя, знам, имаше голямо желание за точно тази тема и ми се иска да и дадем възможност да вземе участие. Сигурно не пречи да изместим предизвикателството с месец_ два напред във времето, което време, вярвам, ще е достатъчно за нея да се възстанови и да реализира проекта си.   bouquet

# 68
Момичета, благодаря на всички за пожеланията и вниманието и в темата и на лични! Аз силно се надявам, че скоро ще съм достатъчно добре, правя всичко по силите ми и вярвам, че нещата ще се оправят.

Нели, благодаря ти за предложението, но наистина няма смисъл да ме чака който и да било. Това, което бих могла да предложа ако аз чак толкова не съм в състояние да приема предложението на Рая и тя да организира предизвикателството. Ако разбира се си съгласна Рая! Hug
Имам голямо желание за темата наистина, от почти 3 години планирам какво искам да направя, но от друга страна се притеснявам, че според лекарите има голяма възможност да няма особено коренна промяна в следващите няколко месеца, което при всички положения ще ми попречи да направя каквото и да било. Затова и не искам да карам всички да ме чакат. Аз тази торта съм си я замислила отдавна, така че в момента, в който съм в състояние пак ще я направя и пак ще я видите, така че никой не губи.  Peace

Кажете сега какво ще правим със самото предизвикателство? Ще гласуваме някакви нови правила ли, ще умуваме и мъдруваме до Февруари и тогава ли ще решим...въобще за това сме се събрали! Нека всички кажат мнение и да видим кой какво.  Peace

# 69
  • София
ТандуриHug! Не искам да те тормозя с въпроси ни на лични, ни тук, затова само стискам палци да си пак юнак:)

Предлагам
- да си направим това Предизвикателство без да променяме правила по съществото на семинара.
- Темата да уточним колко е обширна като тълкувание възможно най-скоро, защото с тези празници, които идват до НГ и след нея, може много хора да вместят този проект и да знаят какво да правят.
- Да се преброим февруари към края и да видим по колко торти на ден ще се обсъдят и как, в зависимост от броя такива, за да съберем основните коментари до 4-5 дена.

# 70
Тандури разбира се че ще помогна , каквото трябва да се направи ще го направя .
Бързо възстановяване ти пожелавам ...ех лош късмет те следва по празниците ( надявам се да няма нищо общо с миналогодишните тревоги

– аз съм си за 3 Предизвикателства , не мисля че са много
– за заключен албум
– за броя на тортите както решите ,но ако някой реши да прави 2 или 3 да се обсъждат на един ден ( да не се разтяга 20 дни )
– за Темата - искаше ми се да е  торта Сграда ,но както прецените . Само се надявам да не гледаме само  Коледни къщички след това  Laughing

# 71
  • Vaudreuil Canada
Нямам претенции за броя на предизвикателствата или тортите в тях.
Съгласна съм че трябва да редуцираме дните на обсъждане и съм "за" заключен албум до момента на откриване на предизвикателството като обясненията да се пускат заедно с албума.
Смятам че темата трябва да е отворена за варианти за да могат повече хора да се включат като всеки си реши каква по трудност задача може да си постави. Ако аз трябва да нарисувам сграда (било то и кучешка колибка) определено ще е предизвикателство, което не мога да поема, но за човек, който може да рисува, може би медената къщичка ще е по-сложната задача, тъй че, който както реши и каквото му е на сърце.
И ми се иска по някакъв начин да анонсираме, че и хора, които не участват в предизвикателството, са добре дошли на коментарите и обсъжданията.

# 72
Tandoori , съжалявам за проблемите ти!    Hug   Желая ти възможно най-бързо възстановяване!

За мен няма проблем.Каквото се реши.    Peace    
Аз така или иначе ще правя торта-сграда.

# 73
Tandoori,желая ти бързо оправяне,макар да не зная точно какъв е проблема.Но повярвай ми,искрено ти съчувствам още повече,че и на мен точно преди седмица ми казаха новина,която ме разтрои страшно много и цяла седмица тичам по доктори.При мен слава богу засега са добре нещата.

По въпроса за предизвикателството се съгласявам с Ванчето,наистина този път /дори от моя страна/ темата не беше много посещавана и обсъждана.Незнам какви са причините за това,иска ми се наистина нещо да се промени.Направи ми впечатление че обсъждат само тези,които участват,т.е. няма външни хора,което ще рече че те или незнаят или не искат да се включат.В тортената тема се спомням,че доста момичета бяха поканени да участват.Сигурно не могат да разберат точно какво се иска от тях и не се осмеляват да го направят /може би защото не са започнали от първото предизвикателство и не са разбрали,че всъщност по този начин може да научиш повече и да си видиш грешките/.
В момента не искам да давам предложения как точно да преминава предизвикателството защото все още незная дали ще участвам /поради ред причини/.Но, ако въпреки всичко успея, ще се съглася с всички направени промени,ако има такива.

# 74
Незнам какви са причините за това,иска ми се наистина нещо да се промени.Направи ми впечатление че обсъждат само тези,които участват,т.е. няма външни хора,което ще рече че те или незнаят или не искат да се включат.В тортената тема се спомням,че доста момичета бяха поканени да участват.Сигурно не могат да разберат точно какво се иска от тях и не се осмеляват да го направят /може би защото не са започнали от първото предизвикателство и не са разбрали,че всъщност по този начин може да научиш повече и да си видиш грешките/.

Написаното от Барсела ме накара да се замисля... Мислите ли, че името е това, което "притеснява" хората да се включат?
Може би трябва да го прекръстим на " Виртуален тортен семинар"?  newsm78

Общи условия

Активация на акаунт