Месечни помощи за дете (детски надбавки) - инфо, документи, въпроси - 4

• 179 591
  • 1 157
  •   1
Отговори
# 615
...аз останах без думи Джуличка..., просто ми изчезнаха
Чудя се дали това е Социално подпомагане или Социално натоврване. Вече дадох 20 лв. за билети...

И на тия хора кой им вади заплатите...

# 616
Надик  Shocked ...
А бележката от Джипката трябва ли да е от някаква определена дата  newsm78
Пумукъл, аз предния месец, като ходих и съответно сложиха на малката ваксината за 13 месеца, питах нашата ДжП дали може да ни даде бележка, че така или иначе до септември, когато ми е времето за подаване на документи няма ваксини ни на едното, ни на другото дете, но тя ми каза, като наближи датата на подаване тогава да искам бележка...тъй че 1 работен ден отпуска и човек ходи да събира бележки  #Cussing out

..остава и касови бележки от магазин да искат, че с тия пари купуваме храна за децата  #Crazy

# 617
  • Linz
Днес ходих да подавам документите за детските и направо ми стъжниха живота. Предоставих им всички документи- цяла папка, сакън да не се окажем богати... но проблемът е, че не знаят какво точно искат, не могат да ми обяснят. Объркването е от това, че официално сключихме брак през август 2009 г. и три служителки не могат да се разберат трябва ли да доказвам доходите на мъжа ми преди да сме се оженили (последно някаква експертка отсече, че трябва). Друго- мъжът ми регистрира фирма, осигурява се, но не си начислява заплата... и социалните не могат да проумеят как и защо и си настояват, че трябва да има доход. Освен това децата ми нямат всички имунизации, които се водят задължителни... и още куп проблеми. И понеже е малко документацията, ме върнаха за още уверения Crazy Сега виждам, че връщат за бележките от училището, които са издадени преди 01.05., а нашата е от 30.04 ooooh! Това си е чиста гавра Close Защо не си правят сами справките в НАП- имат компютри, нет, а ни правят луди за тия 35 лв?!
А, и на всичко отгоре една от служителките ми даде да попълня нова декларация в която да напиша, че не съм омъжена Shocked Не може да ми обясни какво трябва да представя, та затова да подам грешна информация!.. И да се подпиша накрая, че съм наясно, че заради неточна информация нося наказателна отговорност #Crazy
Оф, много съм им набрала #Cussing out

# 618
Днес ходих да подавам документите за детските и направо ми стъжниха живота. Предоставих им всички документи- цяла папка, сакън да не се окажем богати... но проблемът е, че не знаят какво точно искат, не могат да ми обяснят. Объркването е от това, че официално сключихме брак през август 2009 г. и три служителки не могат да се разберат трябва ли да доказвам доходите на мъжа ми преди да сме се оженили (последно някаква експертка отсече, че трябва). Друго- мъжът ми регистрира фирма, осигурява се, но не си начислява заплата... и социалните не могат да проумеят как и защо и си настояват, че трябва да има доход. Освен това децата ми нямат всички имунизации, които се водят задължителни... и още куп проблеми. И понеже е малко документацията, ме върнаха за още уверения Crazy Сега виждам, че връщат за бележките от училището, които са издадени преди 01.05., а нашата е от 30.04 ooooh! Това си е чиста гавра Close Защо не си правят сами справките в НАП- имат компютри, нет, а ни правят луди за тия 35 лв?!
А, и на всичко отгоре една от служителките ми даде да попълня нова декларация в която да напиша, че не съм омъжена Shocked Не може да ми обясни какво трябва да представя, та затова да подам грешна информация!.. И да се подпиша накрая, че съм наясно, че заради неточна информация нося наказателна отговорност #Crazy
Е  точно такива без доходи, ще ги проверяват в най скоро време. Естествено, че няма как да проумеят социалните, как се осигурява някой, който е с фирма и  в същото време няма доходи. За какво тогава го прави- заради пустият престиж -вероятно, че е с фирма? ooooh!
Що се отнаса до имунизациите -не измислят законите, социалните, те ги изпълняват, щото ако вземат нередовна молба- после парите, които са пуснали ще им ги вземат от техният джоб. Супер гадно е да плюеш така по социалните. Всички те са нормални хора и не са там за да търпят, ругатните на хората. След като има нередовности, имаш достатъчно време до края на месеца да ги оправиш.

# 619
Рени, няма такава опция в "менюто", за съжаление.
Ако иска, може да "замрази" фирмата и тогава няма да има нито приходи, нито разходи.
Щом фирмата е активна, щом си внася осигуровки, няма как да не представи "бележки" за заплата.
Т.е. той си е действащ управител на действаща фирма.
Всъщност той как изобщо се осигурява тогава?  newsm78
Нали в НАП се подават Декларации, в които пише кога са начислени заплатите и кога са платени осигуровките?
Той как ги подава тези Декларации без заплата?
И на какво основание се осигурява?
Вие сами ли се занимавате с това?
Счетоводител имате ли си?
Въобще, много странно ми изглежда всичко.
 Rolling Eyes

# 620
  • Бургас
Рени, няма нужда от ругатни.
Всъщност фирмата има доходи и те се доказват с годишната данъчна декларация. Друг е проблема че тя не служи за удостоверение за доходите. Не съм счетоводител, но ще се опитам да обясня, имам същата бележка от ЕТ.
През цялата година мъжът ти се осигурява върху 1или2 минимални заплати - това е дохода. Обаче в края на годината се прави едно приравняване ли да го нарека, с годишната данъчна декларация и се добавя горницата към служебната бележка за дохода. В случай че няма какво да се добавя от декларацията като доход за доход се признава сумата върху която са направени осигуровките. Дано ме разбра и по добре счетоводител да ти я напише.

Другото - аз също сключвах брак и подавах документи за детски след това. Да - пишеш че си омъжена, и не се притесняваш че декларираш ВЕРНИ данни.
Да, дохода на мъжът ти също трябва да е за една година назад. Защото детските не са за изминалата една година, а ще ги получаваш през следващата една година, приема се че това е базата за сравнение и за в бъдеще едва ли ще има значително "забогатяване" на семейството ви за да продължите да ги получавате.

# 621
През цялата година мъжът ти се осигурява върху 1или2 минимални заплати - това е дохода.

Това исках да кажа и аз.
За да се осигурява, то трябва да е върху някаква заплата.
Тя казва, че "той не си е начислявал заплата".
За това питах - как въобще се осигурява тогава?
  newsm78

# 622
  • Бургас
Не може да не си е начислявал заплата. Вероятно Рени е имала друго в предвид. Обаче за счетоводните цели той се осигурява върху някакъв доход. Рени дори е писала че се осигурява - те това е дохода му.

Коригирах се.

Последна редакция: ср, 05 май 2010, 13:20 от шушоната

# 623
Не може да не си е начислявал заплата. Вероятно Рени е имала друго в предвид. Обаче за счетоводните цели той се осигурява върху някакъв доход. Това е сигурно, освен ако мъжът и си няма счетоводител и е решил, че сам ще се оправи.     Ако е така, тежко и горко му... данъчните ще го коригират.  Tired 

Знам, знам, за това я попитах дали имат счетоводител.
Ако нямат, не е зле светкавично да си намерят някой, за да не плащат и глоби после.
  Confused

# 624
Днес ходих да подавам документите за детските и .....................Объркването е от това, че официално сключихме брак през август 2009 г. и три служителки не могат да се разберат трябва ли да доказвам доходите на мъжа ми преди да сме се оженили (последно някаква експертка отсече, че трябва).
Категорично! Вече е съпруг и към датата на подаване на молбата трябва да представи служ. бележка за брутните доходи!

.............Друго- мъжът ми регистрира фирма, осигурява се, но не си начислява заплата... и социалните не могат да проумеят как и защо и си настояват, че трябва да има доход. ...........
Какво според теб и съпруга означава осигурява? Ако той си внася социалните осигуровки като собственик на фирма, то означава, че въпросните осигуровки се определят върху някаква начислявана заплата- върхи минималната за страната или по-висока? Това са имали предвид от социално подпомагане. Не може да си внася осигуровки, а да няма поне начислена брутна заплата. Аз съм виждала служ. бележка за начислена, брутна работна заплата, но не изплатена и в такива случаи сумите не се вписват в молбата, т.к. не са изплатени.

..........Освен това децата ми нямат всички имунизации, които се водят задължителни... и още куп проблеми..........
Ако децата имат пропуснати ваксини, но по медицински показания, лекарката е длъжна да отрази това в удостоверението и няма да има проблем. Друг е въпросът, ако това е личен избор на родителите.

........... Сега виждам, че връщат за бележките от училището, които са издадени преди 01.05., а нашата е от 30.04 ooooh! Това си е чиста гавра Close Защо не си правят сами справките в НАП- имат компютри, нет, а ни правят луди за тия 35 лв?!..........
Ами връщаме, защото от Инспекторатите, когато дойдат на проверка първо за това се хващат и ние пишем обяснения след това. Нали ти е ясно, че не работим във частните си фирми, а сме длъжни да спазваме Закони, Правилници, Указания и др.
Компютри- имаме, нет- имаме, ама нямаме права, за да правим такива проверки! А за НАП- не става без пари- всичко се плаща, а и без вашето изрично, писмено съгласие не можем по никакъв начин да правим каквито и да са проверки! А пък от НАП ще ни предоставят информация за декларирани доходи за предходната 2009 година. А за месеците от януари до април.2010?

......А, и на всичко отгоре една от служителките ми даде да попълня нова декларация в която да напиша, че не съм омъжена Shocked Не може да ми обясни какво трябва да представя, та затова да подам грешна информация!.. И да се подпиша накрая, че съм наясно, че заради неточна информация нося наказателна отговорност #Crazy
Това нещо не ми стана ясно, уж ти искали доход на съпруга, ама да декларираш, че не си омъжена?

Днес ходих да подавам документите за детските и направо ми стъжниха живота. ............

Е, чак пък. Едно стрелящо емотиконче липсва.

Последна редакция: ср, 05 май 2010, 20:02 от Platina 33

# 625
Ако той си внася социалните осигуровки като собственик на фирма, то означава, че въпросните осигуровки се определят върху някаква начислявана заплата- върхи минималната за страната или по-висока?

Като управител на фирма (ЕТ) не може да се осигурява върху минималната залпата за страната.
Говоря за тази година.

# 626
  • Linz
Какви ругатни бе, хора?! Афектирах се, защото наистина не знаят какво искат. И като не могат да ми обяснят- да пиша, че съм неомъжена... това е абсолютно неадекватно!
Получавам детски от почти 10 год., но такива проблеми досега не съм имала.
Мъжът ми е управител (в ООД), длъжен е да се осигурява и го прави. Но не е длъжен да си начислява заплата и фактически е без доход от фирмата. Счетоводител нямаме. Но всичко ни е изрядно, така че проблем с данъчните не може да има.
Няма значение, ще им занеса каквото още поискат.

# 627
И тук се редактирам.

Последна редакция: ср, 05 май 2010, 22:43 от Джуличка

# 628
  • Linz
Не, осигуровката не е върху заплата.
Осигурява се върху минимума- 420 лв.

# 629
О.К.
Вие си знаете, редактирам се.
  Peace

Последна редакция: ср, 05 май 2010, 22:42 от Джуличка