Месечни помощи за дете (детски надбавки) - инфо, документи, въпроси - 4

• 179 626
  • 1 157
  •   1
Отговори
# 510
Извинявайте, но до каква възраст се взимат детските?!  Rolling Eyes

Докато детето учи  до завършване на средно образование, но не повече от 13-ти клас.

Ако след това обаче запише редовно висше,
продължава да взема детски до навършване на 20-год. възраст.
Щом навърши 20 години - учи, не учи - КРАЙ

Нищо подобно! Загрижен, отново пишеш неща, за които не си се информирал/прочел предварително! Месечни помощи се изплащат само за деца учащи в средни училища, но не и като студенти! 13- ти клас се числи към средното образование, а не към висшето. На децата завършващи 12- ти клас месечните помощи се излащат до 30.Юни. Ако продължат в 13-ти клас същите се възобновяват, но това става след представена бележка от училище, че има сформирана паралелка и ученикът ще продължи обучението си в 13-ти клас. Обаче, този 13-ти клас Министерството на образованието има идея да бъде премахнато, тъй като изобщо не е ефективно. От него предимно се възползваха момчета неприети във ВУЗ и с цел да избегнат казармата се записваха в 13- ти клас. Казарма, обаче вече няма и този 13-ти клас е излишен. Почти няма вече у-ци , които да продължават обучението си в 13-ти клас. Месечни помощи не се плащат на студенти, независимо от формата на обучение/редовна или задочна/!

# 511
Здравейте!
Сега, април месец трябва да подам Декларацията за детските надбавки на дъщеря си, която е родена март месец, белезката за доходите от работодателя се взима една година назад, но съм забравила от кой до кой месец включва тази една година.  Embarassed
Благодаря ви предварително Simple Smile

# 512
MikaM от април до март

# 513
 Hug Благодаря много за помощта Simple Smile

# 514
  • София
Трябва ли да представям служебна бележка за имунизация и профилактични прегледи на дете при положение, че молбата ми за детски надбавки е от януари 2010 г.

# 515
Трябва ли да представям служебна бележка за имунизация и профилактични прегледи на дете при положение, че молбата ми за детски надбавки е от януари 2010 г.

Не! Бележки от лекар за имунизациите се изисква само при подаване на молба- декларацията.

# 516
Извинявайте, но до каква възраст се взимат детските?!  Rolling Eyes

Докато детето учи  до завършване на средно образование, но не повече от 13-ти клас.

Ако след това обаче запише редовно висше,
продължава да взема детски до навършване на 20-год. възраст.
Щом навърши 20 години - учи, не учи - КРАЙ

Нищо подобно! Загрижен, отново пишеш неща, за които не си се информирал/прочел предварително! Месечни помощи се изплащат само за деца учащи в средни училища, но не и като студенти! 13- ти клас се числи към средното образование, а не към висшето. На децата завършващи 12- ти клас месечните помощи се излащат до 30.Юни. Ако продължат в 13-ти клас същите се възобновяват, но това става след представена бележка от училище, че има сформирана паралелка и ученикът ще продължи обучението си в 13-ти клас. Обаче, този 13-ти клас Министерството на образованието има идея да бъде премахнато, тъй като изобщо не е ефективно. От него предимно се възползваха момчета неприети във ВУЗ и с цел да избегнат казармата се записваха в 13- ти клас. Казарма, обаче вече няма и този 13-ти клас е излишен. Почти няма вече у-ци , които да продължават обучението си в 13-ти клас. Месечни помощи не се плащат на студенти, независимо от формата на обучение/редовна или задочна/!

1) Аз никъде не съм казал, че 13-ти клас е висше ! Ето какво съм написал :
"Докато детето учи до завършване на средно образование, но не повече от 13-ти клас"

Това съм го взел от ПП на ЗСПД, член 18(4) - цитат:
"(4) (Изм. - ДВ, бр. 93 от 2004 г.) Когато детето учи в ХIII клас на професионална гимназия, помощта се изплаща до завършването й, но не повече от 20-годишна възраст."

Та този 13-клас все още го има. А задължителната военна служба, за която говориш, отдавна е отменена.

2) Колкото за висшето, тук сигурно ти си права. Аз имах предвид една майка, която тук в този форум, преди време писа следното (по памет)

Че дъщерята и е студентка редовно обучение, а синът е в средно училище. Мисля 17-годишен. И двете деца получавали детски, докато - докато дъщеря и навършила 20 години. Веднага и спрели детските, но след това дохода им вместо на 4, започнал да се дели на 3, и ... спрели детските и на синчето.

Та този случай имам предвид. А тази майка, просто не е разбрала, че щом дъщеря и е навършила 20-години, тя вече не е член на семейството и оттам идва спирането на детските.
Така че за това си права - тази 20-годишна пределна възраст (за получаване на детски), е ако все още не си завършил средното си образование. Така че, от писанията на тази майка, идва грешката ми, че и на студентите се плаща, преди да навършат 20-години.

# 517
  • София по рождение
Здравейте,
благодаря за темичката!
Изчетох първата страница старателно, но пак да попитам:
Ще подавам молба- декларация за детски надбавки.
Трябва ми: молбата, бележка от училище и бележка от лекарка за имунизации? Правилно ли разбрах? И двамата родители сме безработни.

# 518
  • Бургас
Трябва ми: молбата, бележка от училище и бележка от лекарка за имунизации? Правилно ли разбрах? И двамата родители сме безработни.
Да не забравиш актовете за раждане да покажеш, личните карти и трудовите книжки.  Peace

# 519
Здравейте,искам да попитам мамитата от Бургас-къде се подменят дебитните карти за деските.В кой клон на Инвестбанк,и къде се намира той?Моята карта е до края на месеца и незнам в кой клон да отида.Благодаря ви предварително.

# 520
  • Бургас
В клона на бул. Стефан Стамболов срещу БСУ.  Peace

# 521
До края на април трябва да занеса бележка в социалните, че на децата ми са им направени всички ваксини до момента иначе ми спрат детските   Или ще нося, чак когато се наложи да подавам документи за следващата "година", т.е. септември месец, когато ми се пада. Rolling Eyes ooooh!

# 522
Фабия, на предната страница Wink

Blush Може ли да си повторя въпроса:
До края на април трябва да занеса бележка в социалните, че на децата ми са им направени всички ваксини до момента иначе ми спрат детските  Rolling Eyes Или ще нося, чак когато се наложи да подавам документи за следващата "година", т.е. септември месец, когато ми се пада.

Всеки втори пост е отговор на твоя въпрос.

КОГАТО ВИ ДОЙДЕ ВРЕМЕТО ЗА ПОДАВАНЕ НА НОВИТЕ ФОКУМЕНТИ, ТОГАВА ОТИДЕТЕ!

П.С. Няма проблем, не се шашкайте, нека си говорят каквото искат.
  bouquet

Shocked Таз` бележка вече навсякъде била 5 лв, нали се възмущавах онзи ден как някакви си го решили и т.н. Е, да, ама то било официолно Лекарския съюз сложил национална такса и така..честито ни! То като се съберат необходимите документи, разхождането 1-2 пъти до социалните, копирането на някой и друг докуминт, бля-бля и поне 50% от единия месец детски отиват на вятъра.  #Cussing out

# 523
До края на април трябва да занеса бележка в социалните, че на децата ми са им направени всички ваксини до момента иначе ми спрат детските   Или ще нося, чак когато се наложи да подавам документи за следващата "година", т.е. септември месец, когато ми се пада. Rolling Eyes ooooh!

При следващото подаване чак ще носиш  Peace

# 524
  • Пловдив
Здравейте, и от мен!
И аз бях изненадана този месец с тази бележка за имунизациите, не можеше ли просто да си преснемеш отзад на книжката - нали там всичко е отразено? В социалните ми отговориха- не.
И се започна едно звънене на джипито няколко дена на телефона, не отоваря. Исках просто да е готова и като мина да я взема, да не чакам с все болни- все пак съм бремена и е неприятно. След като 2 дена никой не вдигна телефона на кабинета, аз се притесних, че ще изтърва срока и пратих мъжа ми там- бележката я изкарали за 1 минута, телефона си звъни, но няма кой да го вдигне, т. е. не желае- и най- вече - това удоволствие струва 5 лв.- що за безумие- ще печелим от децата, така ли????

Общи условия

Активация на акаунт