Месечни помощи за дете (детски надбавки) - инфо, документи, въпроси - 4

• 181 097
  • 1 157
  •   1
Отговори
# 870
Някой знае ли,на каква еднократна помощ за раждане имам право? Първото ми дете почина миналата година на 17 годишна възраст,сега си имам второ ,което се роди този месец.
cherri, 600 лв е помощта на за второ детенце. Да ти е живо и здраво.  Hug
                                                                                                                                                                                                                   На мен от социалните ми казаха,че новороденото ми се брои за първо след като при раждането му нямам друго живо дете.           Не знам до колко е така ,търсих някъде да прочета написано това по законите им ,но нищо не открих.Ако някой е наясно ще съм му благодарна да поогне.             
Гледайте с по голямо доверие на социалните работници, работата им е не да Ви ощетяват, просто са ДЛЪЖНИ, ДА СПАЗВАТ ЗАКОНА. Това, което търсите е член 6(4) от ЗСПД- " При определяне поредността на децата се вземат предвид само родените от майката деца, които са живи в момента на раждането".

# 871
Въпросът ми е: големият ми син е студент. Трябва ли да го впиша  като член на семейството и да го включвам като бройка при разделянето на брутния доход? Още няма навършени 20 год.
Не  трябва!
Семейството включва родителите и децата до 18 /20г, но ако учат в средни училища.

# 872
  • Пловдив
Linkata, това с телефоните е наистина много сложна задача... След прозвъняване на много номера от сайта на община Пловдив, успях да се сдобия с актуалния номер на ССЗ, но за район "Тракия": 032/392430. Можеш да пробваш да вземеш от тях телефона на колегите им от район Южен.
Благодаря ти, че си си направила труда  Hug Ще им се обадя, дано са по-отзивчиви от колегите им от РУСО- Пловдив които ми отказаха тази информация, да съм се обадила на справки, а 11800 също не работи поне от седимица... Всичко е наобратно унас.

# 873
Hrissy да трябва ти бележка от работодател / макар и с нули/ а на мъжа ти бележки от всички работодатели за по сигурно провери дали трябва да помоли да са изписани всички 12 месеца/на всяка бележка/  за да не ви върнат бележките,ако подадеш 8.2010 г. ще получаваш до 8.2011 г.

# 874
за по сигурно провери дали трябва да помоли да са изписани всички 12 месеца/на всяка бележка/  за да не ви върнат бележките
Извинявай, това не го разбирам Embarassed Реално нали трябва 12 месеца назад от месеца на подаване? Т.е. аз ще подам август и месеците ще са август 2009 - юли 2010. Т.е дори и да е работил няколко месеца в същата фирма преди август 2009, трябва ли в бележка да са и тези месеци? newsm78 Аз си мислех да му кажа да си иска бележка от август 2009 нататък... ooooh!

# 875
Извинявай, това не го разбирам Embarassed Реално нали трябва 12 месеца назад от месеца на подаване? Т.е. аз ще подам август и месеците ще са август 2009 - юли 2010. Т.е дори и да е работил няколко месеца в същата фирма преди август 2009, трябва ли в бележка да са и тези месеци? newsm78 Аз си мислех да му кажа да си иска бележка от август 2009 нататък... ooooh!
извини ме доста объркано съм го написала трябва ти  от август нататък,но нали пишеш че е сменил няколко фирми имах превид да провериш дали  от всяка да вземе от август до юли ,а не само за месеците които е работил.

# 876
ами занчи виж - август му е последния месец в едната фирма, после от септември до февруари е в друга и от март до сега - в трета...Всъщност пак не разбирам - не би ли рябвало от всяка фирма да си вземе бележка само за месеците които е работил в тази фирма, не разбирам как последната фирма в която работи може да му даде бележка от август 2009, като той реално тогава въобще не е работил там... newsm78
Офф, и аз как го написах, дано ме разбра  bouquet

# 877
ами занчи виж - август му е последния месец в едната фирма, после от септември до февруари е в друга и от март до сега - в трета...Всъщност пак не разбирам - не би ли рябвало от всяка фирма да си вземе бележка само за месеците които е работил в тази фирма, не разбирам как последната фирма в която работи може да му даде бележка от август 2009, като той реално тогава въобще не е работил там... newsm78
Офф, и аз как го написах, дано ме разбра  bouquet
най добре питай социалните как да са написани,аз преди 4 години преди да изляза в майчинство работих в две фирми и за първи път когато подавах документи и двете фирми ми бяха извадили за 6м/а след седмица и за 12м,защото тъкмо бяха променили закона, за месеците когато няма доход в фирмата пише 0.00 лв затова попитай ги за по сигурно

# 878
Сега гонорих с тях и пиша какво ми казаха, за да може да послужи и на някой друг като мен!  Simple Smile Значи за мъжът ми - бележките са само за месеците в които е работил там, като ако има застъпване в един месец на 2 фирми или месец с малко дни осигуряване се носи и трудовата книжка за всеки случай. За мен - задължително бележка с нулев доход, но и задължително било отдолу фирмата да напише - "Лицето е в отпуск по майчинство от еди кога си..."
И другото важно - да се носи и вече задължителната бележка от личен лекар за направените имунизации на детето..

# 879
Здарвейте.Малко съм объркана и се надявам тук да намеря отговор на въпросите си.
Детето ми навърши една година на 15 юни.Сега трябва да подам милба за детските.Трябва ли и аз да представя доход за една година  от фирмата или това,че съм била в майчинство ме освобождава от служебна бележка.И колко трябва да ми е брутото ако съм получавала между 340 и 400 лв майчинство първата година.Потърсих бележка от счетоводителката и тя е написла брутен доход за една година по 700 лв на месец.Възможно ли е това,като се има предвид,че съм се усигурявала само 6 месеца на 700 лв,а преди това на 240 ?

# 880
Някой знае ли,на каква еднократна помощ за раждане имам право? Първото ми дете почина миналата година на 17 годишна възраст,сега си имам второ ,което се роди този месец.
cherri, 600 лв е помощта на за второ детенце. Да ти е живо и здраво.  Hug
                                                                                                                                                                                                                  На мен от социалните ми казаха,че новороденото ми се брои за първо след като при раждането му нямам друго живо дете.           Не знам до колко е така ,търсих някъде да прочета написано това по законите им ,но нищо не открих.Ако някой е наясно ще съм му благодарна да поогне.            
Гледайте с по голямо доверие на социалните работници, работата им е не да Ви ощетяват, просто са ДЛЪЖНИ, ДА СПАЗВАТ ЗАКОНА. Това, което търсите е член 6(4) от ЗСПД- " При определяне поредността на децата се вземат предвид само родените от майката деца, които са живи в момента на раждането".

Така е и при мен.

А за дете родено на 1 юли може ли да се подадат документи за детски от този месец?

# 881
Ще имате  право на детски, от месеца следващ раждането, т.е. от август.

# 882
Здарвейте.Малко съм объркана и се надявам тук да намеря отговор на въпросите си.
Детето ми навърши една година на 15 юни.Сега трябва да подам милба за детските.Трябва ли и аз да представя доход за една година  от фирмата или това,че съм била в майчинство ме освобождава от служебна бележка.И колко трябва да ми е брутото ако съм получавала между 340 и 400 лв майчинство първата година.Потърсих бележка от счетоводителката и тя е написла брутен доход за една година по 700 лв на месец.Възможно ли е това,като се има предвид,че съм се усигурявала само 6 месеца на 700 лв,а преди това на 240 ?
Да трябва да представите бележка, и доходът Ви не трябва да е по висок от 350лв на член от семейството.

# 883
  • Пловдив
Днес след редица перипетии си подадох декларацията за детски. Само да уточня че за пловдивчанки които са в майчинство наистина не е необходима бележка от НОИ, от районите си ги искат по служебен път а майката пише в декларацията само доходите от работодателя - нейните и на съпруга.
При мен разбира се се намери друга пречка. Преди няколко месеца се преместихме от друг район на Пловдив на сегашния адрес. От новата социална служба искат да им нося преписка от старата социална служба. Това нормално ли е? Не трябва ли те да си ги изискват служебно. Чудя се какво би станало ако се местех от друг град? Подозирам че нещо ме пързалят и явно не им се занимава на тях с бумащина  ooooh! Само че стария ни район е в съседство с циганската махала и да отида и да чакам там с малкия в тия жеги ми е много трудно, та се чудя дали да не звънна един тел на тяхната "гореща линия" да питам.  newsm78

# 884
Linkata нормално е ,и в друг град да се местиш пак  искат.

Общи условия

Активация на акаунт