Месечни помощи за дете (детски надбавки) - инфо, документи, въпроси - 4

• 180 421
  • 1 157
  •   2
Отговори
# 1 005
  • Пловдив
kali-76 ,такава бележка се представя за всички деца,които получават детски надбавки.Лекарите си имат образец.За големия ти син-не знам какво е процедурата в този случай,трябва да говориш с лекаря

# 1 006
Здравейте,имам следният въпрос:През Октомври трябва да подавам документи за детските,за пръв път ще трябва да нося и бележки от личния лекар за ваксините.Бихте ли ми казали,какво представлява тази бележка и има ли възрастова граница за децата,които трябва да я представят.В смисъл,големият ми син е на 16 години и за него ли трябва да нося newsm78.Проблема е,че той отдавна е със загубен картон,още в 1-ви клас му го затриха и дефакто аз нямам никакъв документ,че на детето са му поставяни ваксини ooooh!
Задължително е и за двете деца.

# 1 007
  • София
Благодаря ви,ще говоря с личния лекар по-въпроса...да видим,какво ще измисли Peace

# 1 008
Ходих днес да си взема заповедта!Отпуснати са ми детски и за двете деца!
Подала съм си документите юли,в срок,но все още нямам пари!
Служителката ми каза,че може би се бавят от София  newsm78 и да съм проверявала,че всеки момент можело да имам  Rolling Eyes
.....ама нямам!А ако изобщо не пристигнат,какво да правя и към кого да се обърна?

# 1 009
  • Assenovgrad
Здравейте. Дъщеря ми е на 19 години и до юли месец получаваше двойни детски и още 168 лв. за болест и решение на ТЕЛК от 70 % нетрудоспособност. Месец август не са ми превели нищо, както и до ден днешен. Днес бях в социалните и те ми казаха, че тези помощи заедно с детските повече няма да бъдат превеждани, тък като са ги превеждали само докато учи,а  тя тази година беше абитуриентка. Въпроса ми е следния: след като ми спират двойните детски след завършването, защо спират и другите помощи на стойност 168 лв.? Защо те се превеждат за болест, но само до завършването?

# 1 010
Здравейте. Дъщеря ми е на 19 години и до юли месец получаваше двойни детски и още 168 лв. за болест и решение на ТЕЛК от 70 % нетрудоспособност. Месец август не са ми превели нищо, както и до ден днешен. Днес бях в социалните и те ми казаха, че тези помощи заедно с детските повече няма да бъдат превеждани, тък като са ги превеждали само докато учи,а  тя тази година беше абитуриентка. Въпроса ми е следния: след като ми спират двойните детски след завършването, защо спират и другите помощи на стойност 168 лв.? Защо те се превеждат за болест, но само до завършването?

Цитирам част от Закона, даващ отговор на въпроса ви:

Чл. 24б. (Нов - ДВ, бр. 29 от 2010 г., в сила от 16.04.2010 г.) (1) Месечната добавка за дете с трайно увреждане се прекратява със заповед на директора на дирекция "Социално подпомагане" или на упълномощено от него длъжностно лице от 1-во число на месеца, следващ месеца, през който е отпаднало основанието за отпускането й.

(2) Месечната добавка за дете с трайно увреждане се прекратява при:

1. навършване на 18-годишна възраст на детето, а ако продължава да учи - до придобиване на средно образование, но не по-късно от навършване на 20-годишна възраст;

Поради тази причина е прекратена добавката, т.е. са ви изплащани до завършване на средно образование. За болест се изплащат пенсии от Пенсионен отдел. Те вече се дават до изтичане срока на ЕР от ТЕЛК и не са обвързани с образованието на детето.

# 1 011
Ходих днес да си взема заповедта!Отпуснати са ми детски и за двете деца!
Подала съм си документите юли,в срок,но все още нямам пари!
Служителката ми каза,че може би се бавят от София  newsm78 и да съм проверявала,че всеки момент можело да имам  Rolling Eyes
.....ама нямам!А ако изобщо не пристигнат,какво да правя и към кого да се обърна?

Няма как да се бавят толкова дълго. Направете си справка в банката- активна ли е сметката ви, срока на дебитна карта също е хубаво да проверите. Щом от соц. подпомагане са ви казали, че молбата е подадена в срок- през юли, то досега е трябвало да имате превод.

# 1 012
  • Assenovgrad
Добре. Много ви благодаря!

# 1 013
Здравейте! Загубила съм заповедта за отпуснатите ми детски надбавки. Някои може ли да ми каже какво следва? Благодаря!

# 1 014
  • Пловдив
Здравейте! Загубила съм заповедта за отпуснатите ми детски надбавки. Някои може ли да ми каже какво следва? Благодаря!

нищо не следва-получаваш си детските
те много майки даже не си я взимат изобщо доколкото знам  newsm78

# 1 015
Имам 3 въпроса:
- ще подавам този месец, от кой до кой месец точно ще се взима дохода?
-чакаме ново бебе преди края на месеца, да изчакам ли за да подам и за него, или мога да подам сега и другия месец да го включа с декларация за промяна на обстоятелствата, или трябва за него да подавам наново другия месец?
-може ли бащата да занесе попълнените от мен, с моите данни документи за да ми спести висенето по опашки?
Благодаря предварително   bouquet

пп. Embarassed и още 1 въпрос - относно бележката за ваксини от лл за новороденото - нужна ли е, то още няма да има никакви поставени от нея ваксини, само тези от родилното.

# 1 016
Имам 3 въпроса:
- ще подавам този месец, от кой до кой месец точно ще се взима дохода?
-чакаме ново бебе преди края на месеца, да изчакам ли за да подам и за него, или мога да подам сега и другия месец да го включа с декларация за промяна на обстоятелствата, или трябва за него да подавам наново другия месец?
-може ли бащата да занесе попълнените от мен, с моите данни документи за да ми спести висенето по опашки?
Благодаря предварително   bouquet

пп. Embarassed и още 1 въпрос - относно бележката за ваксини от лл за новороденото - нужна ли е, то още няма да има никакви поставени от нея ваксини, само тези от родилното.

Здравейте, отговарям ви на въпросите.
1. Брутни доходи за периода 09.2009 г. до 08.2010 г. вкл. и мед. бележка за ваксините за първото ви дете.
2. Подавате само за голямото дете, независимо дали ще родите в края на този месец. За бебето ще подадете молба през месеца следващ раждането, като към молбата няма да представяте брутни доходи, а само мед. бележка за поставени ваксини издадена от личния лекар на бебето.
3. Допуска се, ако съпругът представи личната ви карта и молбите да са подписани лично от вас.

# 1 017
сигурно ли е, че се иска и за август 2010? не би ли трябвало да е август - юли?
понеже парите за август де факто още не са получени. мъжът ми ги получава в края на месеца, а моето обезщетение за 45 - дневния болничен ще бъде преведено също в края на месеца. ако подам към дата 15-ти, то тия пари още не се начислени.

# 1 018
сигурно ли е, че се иска и за август 2010? не би ли трябвало да е август - юли?
понеже парите за август де факто още не са получени. мъжът ми ги получава в края на месеца, а моето обезщетение за 45 - дневния болничен ще бъде преведено също в края на месеца. ако подам към дата 15-ти, то тия пари още не се начислени.

Да, абсолютно сигурно.
Става въпрос за реално получени брутни доходи през предходните 12 месеца, независимо за кои месеци се отнасят. Ако през август си получавате заплатите за юли, то в служ. бележка това трябва да е отразено. Не се вземат предвид заплати начислени, но неизплатени. За болничния- същото като при заплатите. Ако до 08,10 няма платен болничен за 45 дни преди раждане, няма как да се впише в молбата.

# 1 019
ааа, разбрах  Crazy тоест парите получени през дадения месец /в случая август/ без значение за кой месец са начислени - така ли?

много благодаря   bouquet

Общи условия

Активация на акаунт