Може ли възрастен човек да възпитава добре

• 10 325
  • 330
  •   1
Отговори
# 285
Не, Babe factor. Твърдо, не!
Писали сме успоредно и съм чукнала "публикувай" преди теб.
Чети по-горе.
И понеже съм разочарована, че не съм те рабрала да поясня пак...

Майката като вижда какво става , къде е? Защо не взем мерки?
Взела е мерки- води го на психолог и после обратно при баба му.. Не знам какво да ти отговоря и аз не я разбирам.

# 286
Не зная тук ли е мястото, но е крайно неприемлив варианта, дете да се гледа вкъщи до тръгването му на училище, по много, много причини...  Naughty
Това с училището кой го казва. Аз твърдя че до 3г е добре да се гледа в семейна среда,някой друг беше казал че до 2г е добре. За до училищна възраст никой мисля не е твърдял newsm78

# 287
  • Пловдив
Аз пък тук не бих заклеймила бабата. По-скоро майката е виновна. Тя, очевидно, бабата толква си може жената. Майката защо упорства? Тя след като настоява и продължава да води детето, то бабата какво да направи - през прозореца ли да го изхвърли? А и това, ако предположим, че психологът категорично е диагностицирал бабата като вредител № 1. Което май не е така. Или?...

# 288
арт мама ,
за мен има достатъчно доказателства вече кое е добре и кое не за отглеждането на едно дете  Peace
Аз принципно не приемам това детето да е вкъщи с мама до училище, нито до възраст над 3 годинки и ето защо съответно приемам варианта детето да се гледа от друг - баба, гледачка са възможни варианти, но най-добрия си е градина - среда, обучение, режим и т.н.

# 289
  • Пловдив
Аз пък едното съм го гледала до 3 г. Другото до 2, тертото на 11 месеца тръгна на ясли. Е, честно да ви кажа, последното е най-читавото ми дете. Изпревари ги всички на завоя. И все пак не се наемам да правя обобщен извод, който да прави категорична релация гледано n броя години от майката - добре/по-добре/най-добре. Имам много близка позната, нейното го гледаха вкъщи до 7 години. Да им е живо и здраво детенцето, но ако може по-далеч от мен моля!

# 290
Аз пък тук не бих заклеймила бабата. По-скоро майката е виновна. Тя, очевидно, бабата толква си може жената. Майката защо упорства? Тя след като настоява и продължава да води детето, то бабата какво да направи - през прозореца ли да го изхвърли? А и това, ако предположим, че психологът категорично е диагностицирал бабата като вредител № 1. Което май не е така. Или?...
Е за това вече не мога да не се съглася с теб Peace Психологът какво е диагностицирал не мога да ти кажа, с мъжа ми си имаме наши неща които да си обсъждаме вечер, така че не съм го питала как се развиват нещата с племеницата му.  

# 291
  • Пловдив
Е, тогава какво, стигаме взаимно до следното - топката отново не е в полето на бабата.  Mr. Green

# 292
Опс,Вилико,сори,не съм те прочела внимателно.Исках да кажа,че е препоръчително детето да е с майка си,отколкото в ясла. Peace

# 293
Babe factor , и ние имаме какво да си кажем, но аз винаги намирам време и начин да попитам как вървят нещата в неговото семейство, колкото и да не ми се нравят  Peace Мисля, че не може хем да плюеш, хем да казваш, че не те интересува, защото явно е, че си крайно разочарована и озлобена към свекървата...

# 294

Аз познавам деца "тръснати" за отглеждане, понеже майките имат социялен живот. За съжаление бащата понякога също. И децата прекарват минимума с тях. Личи им в поведението на децата. И ако има вина, тя не е в бабата. А в това че тя е родителя в случая. А на децата това им тежи. Е това категорично не трябва да става ако не е неизбежно.

Да, но ще се съгласиш ли с мен, че има разлика от "тръснати" постоянно и един път седмично. Аз гледам по цял ден сама детето си, всичко живо е на работа. Вярно пукваме се да излизаме с приятелки и децата им, откакто се застуди си гостуваме, но през деня я гледам аз основно. При положение, че имам пълно доверие на родителите си и тези на мъжото, да не мога да си позволя да излезна един път в седмицата. Що да не  Mr. Green

Що се отнася до постоянното "тръсване", аз също не го разбирам (защо са раждали тогава), но и не мога да се бъркам, всеки има глава на раменете си и тя не е само за красота Peace

И да добавя, че става въпрос за "тръсване", защото ни се живучка Mr. Green, ако става въпрос за ходене на работа, там нещата стоят различно. Баси обърканият пост стана Mr. Green Blush

Последна редакция: ср, 16 дек 2009, 16:40 от evoto

# 295
Еми ще тръсват, като има кой да се навива да го гледа  Naughty

# 296
А бе хора - въпроса е зададен -"Може ли възрастен човек да възпитава добре детето ?"
И аз се опитвам да отговарям на него - едни могат , други - не и млади и възрастни.
Но авторката може би трябва да уточни какво разбира под възрастни. Тук се пише за къпане в солена вода, мазане с мас - е ми, че това и майка ми на мен не ми го е причинявала , а е на 71 години. А и това не е възпитание , а обслужване.
Възпитанието има доста аспекти, но ще цитирам нещо , което ми се струва подходящо за невръстната детска възраст."Възпитанието е усвояване на добри привички.“ — Платон Защо да не могат повечето възрастни хора да го дадат? Ще има реплики - те глезят. Ама това обикновено е вярно не в случаите, когато бабата отглежда детето , а когато го вижда по-рядко. Тогава му се радва и се поддава на неговите манипулации много повече, отколкото ако всеки ден е с него. Друг въпрос е, че ако бабата или дядото не са добре здравословно може дори да е опасно оставянето на детето при тях.
За протокола - аз сама съм си гледала децата. Чак след 3 години са гостували за по-дълго лятно време при едната баба. Другата съм ползвала само в екстремни ситуации. На градина почти не са ходили поради здравословни причини. Т.е. едната е ходила от 2 до 5 , другата от 1.6 до 3, а малката хич не е ходила. И после се наложи да си ги гледам в къщи. Понякога съм викала моята баба да е с тях, когато се налага да пътувам (бяха вече ученички), но в един момент си дадох сметка, че може на нея нещо да и се случи през това време и те какво ще правят.....
И накрая - нашето отношение към по-възрастните в рода също е част от възпитанието.

# 297
Моите деца също много рядко са при баба си на гости.На двата месеца една петъчна вечер и цялата събота.Единствено веднъж през годината са за цяла седмица/ ние сме на медена седмица/.За повече ние не мислим че е небходимо, а и тя ни е дала да се разбере че си има свой живот.Честно казано мисля че свекърва ми се справя завидно добре.Единствено менюто и е "по-едновремешно" - повече баничка, кремвирши,кисело мляко със захар и др.Като млада мама много се нахъсах да я променям, но после реших,че за това време, което са с нея няма да се поболеят от повече тестяно.То вече и децата си придобиха хранителни навици и сами правят забележка на баба си.Иначе четат книжки, ходят на игрището пред блока.Ако трябва да обобщя според мен нашата баба е пример че възрастна жена/65г/ може да възпитава добре.
За сравнение лелята, която идва да ги гледа, когато излизаме вечер е по-млада ама само сериялите я интересуват.Обаче живее на горния етаж и затова я търпим.Пък и обикновено ги гледа от 20.00 до 23.00 т.е ги слага да спят.Но ако им беше родна баба не бих ги оставяла за повече време.Едва ли щеше да ги научи на нещо.

# 298
Тука спора продължава с пълна сила.
Някой гледал ли е SOS бавачки-все възрастни лелки са Joy

# 299
Моите дечица си ги гледам сама,когато тати се прибере му ги връчвам,за да отдъхна малко и така.Но,да са живи и здрави бабите,или както е в моя случай-прабабата.На нея най-често възлагам грижата,когато се наложи и смятам,че се справя прекрасно,особено при факта,че "каката" е на три,а малкият принц -на година и половина.На свекървата поверявам каката понякога за някоя разходка и въпреки,че е работила в детска градина и е с медицинско образование й нямам никакво доверие.Тя е от хората,които не уважават чуждото мнение,ще те изслуша внимателно и като ти види гърба,ще направи каквото си е наумила #2gunfire.Това е.Мисля си,че е до човек-някои стават,други-не.

Общи условия

Активация на акаунт