Може ли възрастен човек да възпитава добре

• 10 342
  • 330
  •   1
Отговори
# 15
  • Хасково
Абе, попадам на втора тема от теб, която ме втрещява,  
Мдам, и аз Peace
След като имаш притеснения,защо не си я гледаш ти?
О аз си гледам детето сама, мисълта ми беше по принцип.
Ами браво! Че имаш тази възможност! А тези, за които говориш по принцип, какво да правим? Ни на ясла, ни при баба....
Иначе конкретно по темата и с вметка, че всяко правило си има изключения, предпочитам яслата пред възможността бабата и тям подобни роднини да гледат дъщеря ми Peace

# 16
За едва подвижни баби и дядовци и аз мисля,че е крайно неуместно да се ангажират с гледането на дете,най-вече заради тяхната безопасност,не толкова възпитание.
Вергилия,ти малко ме смути с поста си,защото аз съм на 43г. и отглеждам седем годишната си дъщеря не по-лошо от други млади майки.Повярвай ми,че в много случаи мисленето ми е по-напредничаво от тяхното.Само влез и прочети няколко теми в Майки-бъдещи и настоящи,и сама си направи извода не съм ли права.Хората са различни,възпитанието им също.Съгласна съм обаче,че хора над 70 години трудно се стправят с гледането на деца,а и не им е това работата.

# 17
Ето това е нещо, което не мога да проумея. Трябва да съм с доста голямо самочувствие, за да си мисля, че превъзхождам майка си или свекърва си до такава степен, че техният начин на възпитание да вреди на децата ми. Та, в края на краищата, моята майка е отгледала и възпитала мен, а свекърва ми е отгледала и възпитала моя съпруг. Мисля, че и двамата сме получили много от нашите родители, затова съм спокойна, когато те, нашите родители, сега гледат и възпитават нашите деца.
Освен от майка си  и баща си, аз съм гледана и от баба си и дядо си - благодаря им за нежните грижи и за всички онези неща, които са споделили с мен и на които са ме научили. По това време пак са ни разделяли две поколения, както сега две поколения делят нашите родители от нашите деца. Светът чак толкова не се е променил. Е, може  бабите да не са светнати много по компютрите, но определено онези, които са си били читави на младини, са си читави и сега. А възпитанието не е само връзка с технологиите, а полагането на основите на морални ценности и норми, които съпътстват човека до края на дните му.
Ако някой смята, че свекърва му или майка му е тотален празноглав тъпак и простак, то може би има резон в това, да не е доволен от начина, по който въпросната възрастна дама възпитава детето му. Но, ако става дума за нормални и начетени хора, то смятам, че е полезно да се контактува с тях.

# 18
Не знам за самочувствието ми,само знам,че на детето няма да навреди да се къпе всеки ден или през ден,а това свекърва ми смята за излишно ,че чак и вредно.Също така смята,че домашната вълна(която всички знаем колко боде) е допустима да бъде използвана като дреха на едномесечно бебе.Говоря и за долни,и за горни дрехи.Да не говорим за осоляване на детето с морска сол при къпане,яйца във водата,орехова шума(затова децата й проходили на 7 месеца) и за капак -обилно мазане със свинска мас .За нея е допустимо хранене на едногодишно с торта Гараш ,мед и захар."Захарта е полезна за мозъка".Интересно е защо захарта не е имала никакъв ефект върху нейния.Тя не е чувала дори за хранителни алергии,няма и да ги разпознае дори ако й поникнат на носа.А за консервантите ,оцветителите и овкусителите мнението й е,че детето от малко трябва да привиква с тях........за да може да изгради имунитет към действията им.
Разбиранията й са остарели не само по отношение на техниката.Майка ми е същата.Изобщо не са чели и не се интересуват за това какви последствия могат да имат консервантите,оцветителите,овкусителите и особено подсладителите като аспартама,захарина ,ацесулфама и цикламата.И това е не заради друго,ами заради годините.
Бабите могат да са не само досадни,ами и вредни.

# 19
Съгласна съм обаче,че хора над 70 години трудно се стправят с гледането на деца,а и не им е това работата.

Пак е относително  Simple Smile Татко ми е на 70 и гледа сина ми с дни и седмици, както и малката на сестра ми. Справя се прекрасно, но той се чувства добре и изглежда добре. Но това наистина не е често срещано. Баба ми е на 88 и си е акъла, но не бих оставила сина си сам с нея наистина  Peace Но определено е умна и нормална баба и няма гореспоменатата едва ли не старческа деменция  Peace

Хубав пост, Байбиби, както винаги  Heart Eyes

# 20
Може. Има много интелигентни, възпитани и съобразителни възрастни.
По-притеснителното за мен е ако бабите отгледат детето и след години го върнат на родителите, те как свикват едни с други и как се превъзпитават. Но всеки си намира начини в живота.  Peace

# 21
  • Пловдив
Може! Аз, например, бих дала всичко, за да имат досег моите деца с моя баща. Е, нямат този шанс.

Иначе, не разчитам никой друг да ми възпитава децата. Не съм почитател на дистанционната форма на отглеждане на деца. И не защото бабите на моите деца са повредени, недостойни или демоде в схващанията си, а защото моите деца са моя отговорност и грижа. Това е твърдото ми убеждение. Това не пречи да считам, че всеки миг на комуникация с бабите им е полезен, обогатяващ и приятен и за двете страни. 

# 22
Блонди и моите родители са на толкова и именно за тях говорих,че гледат прекрасно дъщеря ми.Но много хора на тази възраст имат проблем със здравето и тогава вече не е уместно да се ангажират

Последна редакция: чт, 03 дек 2009, 15:06 от stefani6

# 23
Така е. Или ако нямат проблеми се уморяват бързо, затова и аз гледам да не ги ангажирам прекалено, когато сме си в Бг при тях  Heart Eyes

# 24
Може ли възрастен човек да възпитава добре?
Може и то по-добре от доста млади. Съжалявам, че моите родители починаха, иначе с огромен кеф бих давала децата си да ги гледат и възпитават. На свекърва си пък не бих ги дала, (ако ги поиска де) независимо, че е доста по-млада (под 50 г.), просто не ни съвпадат мненията по доста въпроси.
Само да те попитам, Babe factor, каква е алтернативата - на ясла да не ги даваш, на баба също? Детенцето ти има нужда и от други хора, не само от теб, не смяташ ли?

# 25
Може ли Babe един въпрос,че не разбирам.Разбрах че ти си гледаш детето,защото не искаш да е на ясла,не оспорвам,в същото време си на мнение че бабите не се справят добре,а събираш информация за тях....... Shockedкакъв е проблема мила,аз между другото съм и блондинка и загрявам по бавно.Аз какво ли не бих дала да си имаме поне една баба на повикване,честно.За няколко часа,каквато и да е няма да му навреди толкова на възпитанието. newsm12

# 26
Авторката на темата може би е фен на някакви статистики или просто обича да пуска теми. Simple Smile

# 27
Може и то по-добре от доста млади.

Абсолютно. Пожелавам на всички да имат като моята баба. Невероятна търпеливост, такт, възпитание, начетеност. Научила е детето ми на толкова много неща. Информацията й за начин на хранене, обучение и въобще взаимоотношения с детето е абсолютно съвременна.

# 28
Може ли Babe един въпрос,че не разбирам.Разбрах че ти си гледаш детето,защото не искаш да е на ясла,не оспорвам,в същото време си на мнение че бабите не се справят добре,а събираш информация за тях....... Shockedкакъв е проблема мила,аз между другото съм и блондинка и загрявам по бавно.Аз какво ли не бих дала да си имаме поне една баба на повикване,честно.За няколко часа,каквато и да е няма да му навреди толкова на възпитанието. newsm12
   Laughing LaughingИ аз съм блондинка, но не събирам информация за бабите Laughing Просто мисля че който има дете трябва да си го гледа, а не да прехвърля отговорноста на други хора или институции.

# 29
Просто мисля че който има дете трябва да си го гледа, а не да прехвърля отговорноста на други хора или институции.

Чакай малко сега, нещо се попреплетоха нещата  Wink Общуването на детето с баба му и дядо му не е прехвърляне на отговорност, а радост за тях и полезно за детето.
Институции е доста общо казано. Аз съм против яслите, но твърдо За детската градина. По твоята логика детето не трябва да ходи на градина и училище, така излиза.
Наистина ли смяташ, че за едно дете е добре да расте само с майка си и баща си и до по-късна възраст да не остава с никого другиго?  Thinking

Общи условия

Активация на акаунт