Може ли възрастен човек да възпитава добре

• 10 452
  • 330
  •   1
Отговори
# 135
Е, обслужване, гледане и възпитание са различни неща.
Мисля, че в темата се питаше дали бабата може да възпитава добре, тоест като човек, различен от родителя и на различна възраст. Като баба се визира баба на детето, не баба на родителя май. Въпреки, че моята баба, която е на 80 - здрава, права жена /да не чуе дявола/ си го гледа и до ден днешен идеално...само дето малко повече наистина позволява, което води до разглезване. Да не споменавам и че често малкия иска да отиде при нея, като явно ме пренебрегва...ама какво да се прави...баби  Laughing

# 136
  • София
Baibibi , би ли ми посочила , къде точно написах, че смятам по-възрастните хора от мен за изкуфели дъртофелници. Ясно поясних , че зависи от човека , а не от възрастта му, ама кой да чете. Това ,че имам различни виждания по отношение на храненето на малко дете, не значи че ги мисля за тъпи, те имат други ценности , които да дадат на малката, поне едната, за другата още съм в размисъл. Аз ги уважавам, а те ако ме уважават , ще се съобразяват с моите изисквания, за моето дете.
Колкото до това:
.....Бъдете малко  както към свекървите си, така и към майките си. Или смятате, че те не са ви възпитали добре, не са се грижили за вас, хранили са ви с отрова и по чудо сте оживели и сте станали хора, чак когато сте станали майки и сте разбрали от умните книжки как точно се отглежда дете?
.
Много ми се иска да видя, как ти ще си толерантна към твоята свекърва и би й поверила , децата си с радост и без притеснения, ако е наричала и крещяла в лицето на дъщеря ти , когато е била две годишна , че е "най-ужасното" и "най-невъзпитаното" дете, само защото е отказала да пробва една нейна рокля от времето когато тя е била дете. Тя малката даже не разбра какво става, само се стресна , а аз останах без думи и нищо не казах, само сълзите ми заседнаха на гърлото. Не можех да проумея какъв човек трябва да си за да изречеш това за единствената си внучка , от единственото ти дете, което твърдиш че обичаш, и то само защото детето прояви инат, а баба му нямаше търпение да й навре, пожълтялата и с дупка от времето рокля през главата, и не чу молбата ми да я остави за малко , и тя сама ще поиска.
Би ли била толерантна , ако свеки ти се обади и ти каже ," ти си направила бяла магия на сина ми, за да те обича и да не живее с мен". И още и още бисери много мога да кажа , но не за моята свеки е темата , аз с нея си се оправям . Даже съм много толерантна, полагам неимоверни усилия  на моменти да не я пратя по дяволите и да не й отрежа достъпа до малката за години напред. Когато  ни е на гости винаги се стремя да й угодя и да я уважавам именно защото е майка на мъжа ми, но няма сила която да ме накара да й  поверя грижите за дъщеря ми, нито пък да живея с нея. Ти ако можеш направи го твоя си работа, аз нека съм нетолерантна.
И да поясня аз не гледам дъщеря си по книжки , нито умни, нито тъпи, досега една книга за отглеждане на бебета не съм прочела , слушам сърцето си и инстинкта си , чета тук , пресявам информация и правя това , което аз мисля че трябва за моето дете, като човек , който го познава най-добре. И не ми казвай , че не уважавам майка си , най-малкото , защото въобще не ме познаваш.
П.П.  Ако си си направила труда да четеш , писах че на майка си бих поверила малката да я гледа, не защото ще я направи гении, а защото ще е я направи добър човек, за съжаление , тя не живее в София.

Последна редакция: пн, 14 дек 2009, 13:31 от nellyani

# 137
Ролята на бабата не е да възпитава, оттам не, не възрастен човек не може, а и не бива да възпитава.
За тази цел децата си имат родители. Това повсеместно "възпитаване" от баби е прекъсване на връзката родител-дете, прескача се напредъка на цяло едно поколение и вместо детето да се развива(да се учи на ценности и идеи от родителите си), то то бива възпитавано с ценностите и идеите през едно поколение назад.
За какво развитие говорим тогава? И аз не съм видяла досега баба, която да възпитава. Да гледа, разхожда, храни, обслужва, обича и глези - да, но да възпитава - все още ми предстои да видя това чудо на природата.

# 138
  • В заешката дупка
Всеки човек, който заема съществена част от живота на едно дете, оказва върху него възпитателен ефект. Ако детето не ходи на ДГ, а е с баба си и дядо си по цял ден, примерно, няма как те да не възпитават. Също както ако ходят пък на ДГ, учителките там възпитават.... или пък ако има бавачка.

# 139
  • София
Ох, елате да видите прабабата на моята дъщеря. Няма друга като нея просто. Една година гледа детето ми, освен дето веднъж се сдърпахме  Mr. Green, други оплаквания нямам. Детето я слуша, не се лигави, учи песнички и стихотворения, правят упражнения, йогийски  Whistling, има режим, абе просто... Heart Eyes Не й пълни главата с глупости. В детската градина получихме поздравления за възпитанието на детето и то при положение, че свикна най-трудно от цялата група. Бабата е на 80 години точно, ръст 1.50, кила - около 40. Но може да вдигне и да носи по стълбите моето 16 килограмово бичме без проблеми. Не е моя баба.
Свекърва ми я разглезва, пък и се уморява от малката. Майка ми я вижда рядко и не смее да я гледа задълго сама.
Та и моят извод е, че зависи единствено и само от човека.

# 140
Ролята на бабата не е да възпитава, оттам не, не възрастен човек не може, а и не бива да възпитава.
За тази цел децата си имат родители. Това повсеместно "възпитаване" от баби е прекъсване на връзката родител-дете, прескача се напредъка на цяло едно поколение и вместо детето да се развива(да се учи на ценности и идеи от родителите си), то то бива възпитавано с ценностите и идеите през едно поколение назад.
За какво развитие говорим тогава? И аз не съм видяла досега баба, която да възпитава. Да гледа, разхожда, храни, обслужва, обича и глези - да, но да възпитава - все още ми предстои да видя това чудо на природата.

Абе ти какво разбираш под "възпитава" - направо се чудя?  newsm78

# 141
Абе няма какво да се чудиш.

# 142
Съгласна съм че е до човек, но все пак по-големия процент от възрастните хора в БГ са по-обременени ли... не знам как да го кажа.. От режима в който са живяли ли е, от немотия ли е, но повечето от тях са все негативно настроени. Да не говорим че и понятие си нямат от новостите в храненето на децата- дават им рано-рано мед, тъпчат ги с баници като едно време и не дай си боже дават съвети за къпане в солена вода и тем подобни. И момичета не съдете само по жените в София( те със сигурност са по-добре) но в провинцията бабите си живеят още в 42-ра година.
Ох, ох! Поредната загрижена съвременна родителка, която хал хабер няма какви глупости пише.
Бабите на вашите деца не са били родени през 42-ра. Мед не се даваше още когато вие се раждахте, това със солената вода сигурно само у ваше село се прави.
Въпросът ти е направо смешен.  Като почнете да се правите на много фини и деликатни направо смешни ставате.
Няма значение на каква възраст е човека възпитаващ детето, важното е колко акъл има в главата си и колко любов му дава.

# 143
Споделям писаното от теб, Бабче, изцяло, само да допълня, че държа и на доброто здраве у човека, който се занимава с децата, по съвсем обективни причини- да може да реагира навреме, да може да се разчита физически на него и да не му тежи на самия него. Иначе за мен възрастта не е нещо, което създава проблеми. Напротив, предпочетохме дори бавачки в предпенсионна възраст, имат много повече опит жените, а той ми бе много ценен. От самите тях лично аз научих доста. За учителките за мен важи същото- аз предпочитам по- опитни учителки. видяла съм доста положителни неща от тях, улегнали емоции, готови решения, а не откриване тепърва на колелото.

# 144
Е най-после някой, който отлично е схванал каква е идеята ми пускайки тази тема Peace

# 145
"И аз не съм видяла досега баба, която да възпитава. Да гледа, разхожда, храни, обслужва, обича и глези - да, но да възпитава - все още ми предстои да видя това чудо на природата."

Да, личи си, че още "ти предстои".  Laughing Аз съм виждала, многократно, както съм виждала и майки, които не "възпитават".

# 146
Ами Babe factor -ако прочетеш и се опиташ да вникнеш в отговорите - ще разбереш и какво другите мислят, но ако темата си я пуснала само за да получиш потвърждение на цитираните мисли...

Възпитанието е именно в това - как се гледа, обслужва, храни, създава режим и отношения...

# 147
Ами Babe factor -ако прочетеш и се опиташ да вникнеш в отговорите - ще разбереш и какво другите мислят, но ако темата си я пуснала само за да получиш потвърждение на цитираните мисли...

Възпитанието е именно в това - как се гледа, обслужва, храни, създава режим и отношения...
Аз виждам другите какво мислят и това си е тяхно право, не съм пуснала темата за да получа потвърждение. Честно казано изобщо не съм се надявала на такова, имайки предвид консервативните нагласи...никак даже.

# 148
Judy, ясно е, че има всякакви случаи.

Да, разбира се, но има и още нещо. И това нещо не трябва да се подценява - а именно връзката родител - дете и развитието, ако искаш - еволюцията.
Ако детето се възпитава само от бабата се прескача опитът на цяло едно поколение - на родителя.
Добър или лош, това е опит, който трябва да се предаде, за да има развитие.
Иначе ще си тъпчем само на едно място.

Тук искам да подчертая, че има страхотни баби, както има и лоши родители, но искам да насоча вниманието към по-общия случай, а не да закопавам в единичните такива.

# 149
Къде има консервативни нагласи  Shocked

Lucky.me , извърташ си думите. Но ще те попитам - ти как си го представяш да се скъса връзката родител- дете само защото през деня баба гледа детето? Същото е и ако ходи на градина. Или има гледачка????

Общи условия

Активация на акаунт