Може ли възрастен човек да възпитава добре

• 10 424
  • 330
  •   1
Отговори
# 165
Аз съм гледала дете и на 20 и сега на 40 пак гледам.Разликата е огромна.
Много по спокойна съм.Минала съм през много неща , натрупала съм доста опит и не мисля,че ако сега стана баба и ми оставят внучето, ще го гледам по зле от моите си деца.
Авторката на темата-когато си я отворила надали си питала за родителите от "целите села",а по скора за хората около теб,за тези  в градовете,за работещите родители.
Аз оставям малкия за по ден  при баба му ,защото той /както и тя/иска.Защото при нея той учи неща за ,които аз все нямам време.Защото там играят игри,за които аз нямам нерви, а и защото аз искам отвреме на време да изляза да се забавлявам без деца

# 166
Е, аз ако си затегна колана - и дъха да си  спра - с 800лв няма как да гледам дом, наем, храна и издръжка на семейството ни. Та затова работя. И проблем с това не виждам. Ти като си се потопила в тамошната действителност - е, явно вече го виждаш  Wink

ani69 , и нашата пра-баба го е научила да пише букви, да познава цифри, да пее песнички и да казва дълги стихотворения, а е само на три и малко - в детската дори се учудиха  Peace

# 167
Сами си обърнахте темата.
Тя беше може ли една възрастна жена да се справи, а стана защо ползват тук хората такива услуги. Ами ясно защо ги ползват, аз дори не намирам за нужно да пояснявам. Аз не ползвам, но на друг му се налага.
Това няма нищо общо с другото- може ли по принцип една, примерно 60 годишна жена /тя е родена обаче не в началото на миналия век, нали се сещате, лека математика  Laughing/, да възпитава добре деца.

# 168
Ако се наложи на човек - може, не може, това е положението.
За радост в нашия случай - може и още как!!!
Добрата практика само потвърждава отговора - може, но зависи от човека!

# 169
Принципно смятам, че е най-добре за всяко дете да бъде гледано предимно от родителите си, много примери около себе си имам за обратното и резултатът в повечето случаи е ужасен. Все пак смятам, че зависи от качествата на личността, която се грижи за детето, не е до възраст, тя няма нищо общо.

# 170
Това- къде? С целите села. Покрай мен децата са си при родителите. Вероятно имаш спомени от преди 20 години.
  Laughing Laughing Laughing Първо,преди 20г съм била невръстно дете,второ, преди 20г и да искаш не е могло да работиш в Западна Европа, така че няма как това да е информация от преди 20 години. Ти май не гледаш телевизия или не те интересува.

# 171
Много глупости се изписаха...
Във форума е практика да се обобщава...
А обобщаването обикновено води до спорове.
Да, има родители, които поради финансови причини им се налага да работят зад граница и са оставили децата си на своите родители - нима това е по-лошо от варианта вечерно време в кръчвата да "оплакват" окаяния си живот.
Да, в другите страни няма практика бабите да гледат внуците (независимо дали постоянно или от време на време), но това е наше културно различие и аз продължавам убедено да твърдя, че бабите има много какво да дадат именно за възпитанието на внуците си... най мабкото, че бабите, които познавам, са доста по-добре възпитани и образовани от доста от майките (и то от част от списващите тук)

# 172
  • най-шареното място
Това- къде? С целите села. Покрай мен децата са си при родителите. Вероятно имаш спомени от преди 20 години.
 Laughing Laughing Laughing Първо,преди 20г съм била невръстно дете,второ, преди 20г и да искаш не е могло да работиш в Западна Европа, така че няма как това да е информация от преди 20 години. Ти май не гледаш телевизия или не те интересува.

Рядко си позволявам да бъда толкова директна, но повярвай ми, тук се налага.

Като си била неврътно дете, как сега на цели 21-23 години имаш опита, знанията, мъдростта и възпитанието да съдиш сумати дами тук? Изобщо не държа на отговор. Само споделям недоумението си! И ако не възпримаш поколението на майка си като пълноценно, какво ли е потомството на такива хора? Или то си е супер, ей така от нищото на фона на цялата липса на каквито и да било ценности... Колко логично!

Повярвай ми не искам да се заяждам. Само лекинко ми призлява като видя разсъждения от типа "света започва с мен".

Това, че хора с проблеми или пък с такава цеността система са принудени или решили да оставят децата си, не прави проблема масов. Чиста матекатика. И аз познавам родители с добри финансови възможности, които редят плътен график на децата си и времето с родителите съвсем не е приоритетно. Такива са им разбиранията. Не всички от тях обаче не са родители. Може детето да е по 10 часа на ден с баба си и да бъде възпитавано по-добре от колкото от майка си или точно както и майката би възпитавала.

# 173
  • София
А има и родители , които са избрали, искат и гледат децата си сами и това не значи че не уважават родителите си,  бабите и дядовците на децата си, да ако е супер крайно необходимо , не е нито грях , нито престъпление да оставиш децата си временно на най-близките ти хора , на които имаш доверие.
И нека да  отбележа, че има разлика между това да оставяш детето си на някой да го гледа докато си на работа за определено време, и между това да оставиш детето си изцяло в ръцете на някой друг и да абдикираш изцяло или почти изцяло,  от възпитанието му и гледането му, а само пари да даваш, и да казваш то е гледано добре.
Детето винаги ще има нужда от мама и тати , колкото и добре да е гледано и възпитавано от баба и дядо. И не трябва родителите улисани в печелене на пари за изхранване на семейството да пренебрегват, по някакъв начин  децата си , може би авторката това искаше да каже.
А и за мен не е редно някой друг да гледа детето ми  и да го поеме от раждането му, подценявайки ме, понеже аз съм неопитна и не знам , а той знае и трябва да го слушам на 100%,а моето мнение да не се зачита.

П.П.Иначе е редно и трябва  родителите да бъдат опора на децата си, те затова са родители, но не и да диктуват живота и действията им за цял живот, според техните си виждания и да очакват децата им да са все съгласни.

Последна редакция: пн, 14 дек 2009, 20:20 от nellyani

# 174
И от кое село са ти впечатленията, питах? И колко деца ги гледа една тяхна баба, родена "в началото на миналия век" /знаех си аз, че има хора, скарани с математиката, както и с реалността/?
А, и знаех аз, че от клюки и поначуввания едва ли ще имате представа за реалните неща. Сега ми стана съвсем ясно.
Слава Богу, информацията ми наистина не е само от ТВ. От тях могат да се информират децата, които безконтролно гледат телевизия. И каква ТВ програма ви описа българчето, като отглеждано "предимно" от баби на по 90 години?

# 175

Рядко си позволявам да бъда толкова директна, но повярвай ми, тук се налага.

Като си била неврътно дете, как сега на цели 21-23 години имаш опита, знанията, мъдростта и възпитанието да съдиш сумати дами тук?

Laughing Laughing Laughing Имам защото съм от поколението на децата-индиго.Това на шега. Не искам да съдя никой,споко,не съм привърженик обаче( както на всички става ясно) на старовремско възпитание което наистина понякога може да бъде в ущърб на "новите деца".

# 176
  • най-шареното място
Индиговите деца са много отворени към всичко ново и духовно. Покрай това би следвало да си наясно, че има постановка, че децат избират родители си. Та .. изводите са ясни.
Пак на шега за индигото Simple Smile

По-сериозно, новите хора както ти ги наричаш са деликатни и възпитани!

Останолото е поза.

# 177
И от кое село са ти впечатленията, питах?
Ох и ти с това село,от кое село, та от кое село  Laughing Не му знам името на селото, но има предаване по PRO BG мисля че беше ,гледала съм го няколко пъти, точно за деца които ги  гледат ама верно стари бабички, защото техните са по чужбина. И доста тъжничко предаване е трябва да ти кажа...ммм , гледай го ако имаш време.

# 178

Като си била неврътно дете, как сега на цели 21-23 години имаш опита, знанията, мъдростта и възпитанието да съдиш сумати дами тук?

[/quote] Сега забелязах че трябва да уточня нещо- грешката е моя че съм използвала изразът че тогава съм била "невръстно дете".Чак невръстно наистина не съм била. В момента не съм на нито на 21 нито 23,  скоро навърших 28. Не че има някакво значение де,но не съм тиинейджър все пак.

# 179
  • София
Не можах да изчета всички мнения, но ми се стори, че доста от вас си гледат УЖ сами децата. Около мен 90% от познатите ми се възползват доста често от баби и дядовци и едва 10% от всички тях си признават, че бабите са им от огромна помощ..... и тези, които си ги гледат наистина сами, не се навиват на второ ФАКТ Tired
Под сами имам предвид да няма нито за 1 час на кого да го оставиш и да отидеш с мъжа си на кафе насаме, а камо ли на почивка, заведение, пазар.....
Аз моето го оставям на бабата (само на едната имам доверие) и не мога да и казвам как да го гледа и с какво да го храни: щом не мога сама да се справя си трая и си понасям последствията. На който не му харесва си го гледа сам- при нас такива са правилата  Naughty

Общи условия

Активация на акаунт