Може ли възрастен човек да възпитава добре

• 10 327
  • 330
  •   1
Отговори
# 300
Според мен възпитанието на едно дете не зависи от годините на възпитаващия,а от умственият му багаж.
Скоро ме напсува момченце на около 4год.,с думите "майка ти да е..",не беше провокирано по никакъв начин,усмихна се и ми го каза.Майка му не реагира,усмихна ми се и тя(не извинително),сякаш се гордееше.Аз съвсем спокойно го попитах кой го гледа,защото няма никакво възпитание,отговор-мама.Чак тогава усмивката и замръзна,ама нещо като извинение не чух.

# 301
Не знам дали е възможно възрастен да възпита дете правилно, но знам че не бива да се оставя дете при възрастен дори за минута. Само преди седмица сина ми беше за малко със свекър ми и бе изгорен от него въпреки че бе предупреден да внимава. Сина ми бе в болница заради изгарянията си и продължаваме да се лекуваме в къщи. Детето дори не може да спи спокойно защото се е изплашило много, а дядо му продължава да бъде заплаха за детето. Още на другия ден след изписването беше оставил котлона включен без надзор и без никой да е предупреден ,а би трябвало след такъв инцидент да се държи съвсем по друг начин и да е много по отговорен.  Нямам думи повече. Такива хора трябва да стоят не само далеч от деца , а  далеч от всички.

# 302
  • София
valen,
дано малчо се оправи по-бързо!  Peace
Не знам на каква възраст е свекър ти, нито дали няма вече наченки на старческа деменция. По принцип инциденти се случват. По-интересно е дали човекът изпитва някаква вина, дали осъзнава, че той е виновен поради недоглеждане и т.н. Да,  на някои хора деца никога не бива да се оставят, но това не винаги е свързано с възрастта.

# 303
Не знам дали е възможно възрастен да възпита дете правилно, но знам че не бива да се оставя дете при възрастен дори за минута. Само преди седмица сина ми беше за малко със свекър ми и бе изгорен от него въпреки че бе предупреден да внимава. Сина ми бе в болница заради изгарянията си и продължаваме да се лекуваме в къщи. Детето дори не може да спи спокойно защото се е изплашило много, а дядо му продължава да бъде заплаха за детето. Още на другия ден след изписването беше оставил котлона включен без надзор и без никой да е предупреден ,а би трябвало след такъв инцидент да се държи съвсем по друг начин и да е много по отговорен.  Нямам думи повече. Такива хора трябва да стоят не само далеч от деца , а  далеч от всички.
Предупреден да внимава...такива хора...заплаха...мила, ти сама ако не можеш да прецениш на кого да го оставяш - нямам думи! Човекът надали нарочно го е направил, надали нарочно е оставил котлона включен, трябвало да внимава - абе това е възрастен човек, който явно забравя, как можеш да имат подобно отношение  ooooh! Единествената виновна си ти!

# 304
  • Пловдив
Не знам дали е възможно възрастен да възпита дете правилно, но знам че не бива да се оставя дете при възрастен дори за минута...

Само да попитам: това, че твоят свекър е допуснал грешка и това го прави абсолютно неблагонадежден в твоите очи, автоматично поставя ли и моят свекър под подобна угроза? На база единичен случай правим гръмко и категорично обобшение.

# 305
  • София
Наистина крайно изказване.Може самия човек щом забравя така, да има нужда от помощ, защото той е опасен и за себе си. Например аз не бих поверила грижите за дъщеря ми на моя баща. Той е с микроинсулт, има тикове на очите и забравя, но свекър ми има по-добра памет и от мене, има точна преценка за рисковете и е много внимателен. Като е гледал дъщеря ми съм била най-спокойна и за бъдеще пак ще я поверявам,да е жив и здрав.

# 306
Разбира се, че може дете да се възпита от възрастен. Въпроса е на какво искаш да го възпита. Аз също съм размишлявала по този въпрос. Майка и  баща ми ми се грижат за детето ми вече втора седмица и ще се грижат докато навърши 2 години и стане достатъчно голямо за градина. Аз съм наясно, че няма да го сотави глядно, жадно, с пълен памперс, ще го пази да не се удари и т.н. относно това нямам притеснения. Тревожи ме другото - нагласата за живота, представата за него. Ценностната му система, забележките когато направи нещо лошо, или по скоро липсата на такива, ей това ме притеснява. Надявам се, че ще успявам през няколкото часа вечер когато сме заедно с малкия, да компенсирам и да туширам нещата, които не ми харесват. Помага също и прям разговор с родителите ми как аз виждам нещата и как бих предпочела да се представят пред детето. 
Например когато сестра ми оставяше племенника при майка ми, аз още живеех при родителите ми и участвах в отглуждането му. Имаше например случай, в който той пита майка ми откъде идват бебетата - тя сконфузено му обяснява, че щъркела ги носи. Аз се намесих тогава и обясних, че баба му се шегува и че бебетата ги раждат майките и т.н с простички думи като за него, той беше тогава на 4-5 години. После имахме спор с майка ми кое е правилното и накрая тя се съгласи с мен, че е по - правилно да му се обясни честно и откровено, а не да чуе някакво изопачено обяснение от приятелче примерно или простотия от по - голямо дете.

# 307
  • Пловдив
Да зависи от човека, но ако има желание всичко се получава. Все пак това са хората които са възпитавали нас и съпрузите им.
Рядко оставам детето си при баби, но когато се наложи съм спокойна за него. В интерес на истината и аз предпочитам детето да е на градина, а не да се отглежда в къщи защото в градината е с други деца и госпожите ги занимават с неща подходящи за възаста им, все пак са педагози.

# 308
На тази тема няма еднозначен отговор.
Дъщеря ни си я гледаме без баби да ни помагат. Вече е голяма и веднъж в месеца я вземат и толкова. Нямам опит дали би било добре и те да я възпитават.

# 309
Не,не е до възраст в никакъв случай.Моята майка винаги намира подход към детето ми,докато на мен не винаги ми се отдава... Embarassed.Не знам как,но винаги успява все измисля някоя "хитрост" Crazyза да я накара да спре да пипа нещо или да се инати или каквото и да било там.Така,че всичко е до подхода...според мен.

# 310
Сигурна съм, че всяка баба или дядо има какво да даде от възпитанието и опита си на децата ни.
Но не мисля, че те трябва да са хората, които да възпитават децата ми. Връзката с майката и бащата е незаменима, децата имат много по-голям авторитет, имат много по-голяма привързаност към тях. Баба и дядо са прекрасни за малкита, но не и основни. А това на колко години са не от голяма значение щом са физически и психически здрави и не им досаждаме като им ги тръснем без предупреждение, важни са други неща, както казаха момичетата по-назад - манталитет, нрав, ценности и т.н.

# 311
  • Gabrowo->Sofia
Рабира се, че може възрастен човек да възпитава добре. Ако е можел да направи същото на младини и ако все още има енергията за това.

# 312
Е, то това, което е било на младини - не е същото на старини  Wink

# 313
Рабира се, че може възрастен човек да възпитава добре. Ако е можел да направи същото на младини и ако все още има енергията за това.

Енергията е за копането, за възпитание се иска друго.
Някой спомена количеството умствен багаж - точно това е важното при възпитанието, а не възрастта. Това, че на някоя свекър й вече забравя е тъжно, но не трябва да се обобщава за всички свекъри.

# 314
Количеството умствен багаж... Thinking
Значи хората от село например, без образование - са възпитавали лошо?

Общи условия

Активация на акаунт