Може ли възрастен човек да възпитава добре

• 10 324
  • 330
  •   1
Отговори
# 315
Вилико, за теб количеството умствен багаж  може и да се измерва с броя на прочетените енциклопедии, обаче за други хора мерните единици да са други. Приеми, че не си мярка и теглилка за този свят.

# 316
 Shocked
Що тъй с лошо? Нещо явно ти липсва и на теб...

И прочети какво значи умствен багаж!

Аз например вярвам, че слабо образован човек е възможно да допусне доста грешки при възпитанието. Но в същото време и високо-образованите не са мерило за идеален родител. Тоест - за мен зависи от нравствените качества, морал, ценности, възгледи.

# 317
Съвсем добронамерено беше. Това, че ти не можеш да го оцениш... не е мой проблем, нали така  Wink

# 318
  • Gabrowo->Sofia
Рабира се, че може възрастен човек да възпитава добре. Ако е можел да направи същото на младини и ако все още има енергията за това.

Енергията е за копането, за възпитание се иска друго.
Някой спомена количеството умствен багаж - точно това е важното при възпитанието, а не възрастта. Това, че на някоя свекър й вече забравя е тъжно, но не трябва да се обобщава за всички свекъри.
Мда, изразила съм се непълно.... "възрастният" човек, за когото говорим трябва да е с ума си. Никога не ми е хрумвало, че човек, който не може да се грижи за себе си би бил възпитател на друг...

# 319
 Peace не съм те разбрала добре, помислих, че имаш предвид само способността да се движи да кажем.

# 320
  • най-шареното място
Къде пише умсвен багаж какво е? Може ли насока?
Аз го възприемам като интетелект и мъдрост, не като образование.
Но нещо ми се разми в темата.

# 321
Запас от знания и умения. Които обикновено се развиват в училище и образованието оказва голямо влиянние в тая насока. Затова се зачудих дали необразованите възпитават по-добре или по-зле, ако въобще може да се прави някакво сравнение. За мен образованието и интелекта и умствения багаж вървят заедно и оказват влияние, но пък и образоваността сама по себе си не предопределя идеалния родител...В същото време ако пратя детето на село при баба или пра баба - ясно ми е, че не би могла да му даде онова, от което има нужда /според мен/- не като грижи, но нейния мироглед е различен...Абе комплексно е това с възпитанието.

# 322
  • най-шареното място
Ами, не! Познавам отчайващо количество хора с добро образование и малко житейска мъдрост. Да кажем, "отчайващо" е резултат на малко по-различни очаквания Simple Smile

Образованието има значение като натрупване и начин на живот в рода и семейството, но доста назад, от гледна точка на духът, които формира. И пак по-скоро преди отколкото сега. Образованието ни не дава знания и умения. Най-малко в житейски план. Даже интелекта не развива толкова, колкото начетеността - държавната политика е такава.

Иначе вярвам за възпитанието на детето си повече на майка си отколкото на себе си. Води ме в бройката - и на децата и на годините опит. Но го гледам аз.

# 323
Начина на живот, манталитета именно - свързвам го с навиците, режима, хигиената, дори домашното образоване, ако мога така да се изразя, оценяване на необходимостта и значимостта на ценностите и морала дори, което е не малка част от възпитанието.

# 324
  • най-шареното място
И аз така го разбирам и не го връзвам с броя университети.
А с мъдростта на предществащото поколение и дадетното от него на това поколение, което ме вълнува в първите му години -  майка ми на мен, баба ми на нея.

# 325
Да де, но ако сам не си осъзнал необходимостта от основните неща при възпитанието - няма как да ги дадеш и на детето си. А това не идва от само себе си, човек трябва и малко да е информиран, тоест образован  Wink
Не броя дипломи.
Но как възпитават малцинствата? Как хората от селата гледат - така както тези в големите градове ли? Определено не...

# 326
  • най-шареното място
Да де, но ако сам не си осъзнал необходимостта от основните неща при възпитанието - няма как да ги дадеш и на детето си. А това не идва от само себе си, човек трябва и малко да е информиран, тоест образован  Wink
Осъзнаването на необходимостите до голяма степен, не изцяло, но доста зависи от домашното възпитание, което си получил. Тук макар и не напълно съм съгласна с теб.

Но информиран и образован е различно колкото начетен и интелигентен. Може да си образован и неинформиран и информиран и необразован. А за да се грижиш добре за дете трябва не да си информиран или начетен, а да си емоционално интелигентен и ако не си ти родителя да го уважаваш /родителя/.

# 327
Не може да не си ходил на училище и да знаеш как, защо и кога да обясниш на детето си необходимостта от сексуално здраве например. Не може да не си учил ти, а да обясняваш на детето , че трябва да учи. Личния пример е на първо място при децата. Ниската образованост често е причина за лошите взаимоотношения и за липсата на комуникация.

# 328
  • най-шареното място
Сега всички ходят на училище. Тези които не го правят ни превземат статистически и не само, но това е друга тема. Аз имам предвид средностатистическия българин, а не средно статистическия притежател на местен паспорт.

И точно сексуалното образование в дома е по-вързано с порядките и комуникацията, отколкото с образованието. Най-срамежливите баби на децата ни са обикновено най-учените. Последното изречение, не го приемам изцяло - няма нужда да си завършил психология за да разговаряш с детето или половинката си. По-скоро многото образование и работа те карат да забравиш, че са важни подобни неща.

Отивам да работя Simple Smile

# 329
Едно е да ходиш на училище до 4ти клас, друго въобще да не ходиш, трето да учиш висше. Не мога да отрека предимствата на учението, пък било то и дори в начина на отглеждане и възпитание на децата ни. Който не мисли, че това е важно, ОК, ама за мен степента на образованост е определяща за цялостното развитие на една личност!
Сексуалното образование е свързано именно с образоваността. Ако не си учил и чел - еми няма как да знаеш /като изключим използването на презервативите и това, че като не ти дойде - може да си бременна/.
Та в тая насока аз на баба Минка от село, дето е учила до 4ти клас- няма да оставя за детето за възпитание, а за отглеждане.

Общи условия

Активация на акаунт