Машина за хляб -22 част

  • 39 911
  • 741
  •   1
Отговори
# 555
  • Мнения: 4 458
Ето ме и мен  Grinning

Днес ми погледнаха машината и смениха някаква малка частица. Надявам се това да е последното ми посещение на сервиза.

***
Аз кекс в машината не съм правила, но наистина програмите ми се струват много дълги. По принцип един кекс е готов за около 30 - 40 мин.
3 часа бих му посветила ако не ми се мие и имам много свободно време  Grinning

***
За съжеление така и не стигнах до пробата на хляба на балончета а така ми се искаше да съм усъвършенствала рецептата за да я правя за Коледа  Sad

***
Днес ми хрумна една идея и искам да ви питам дали според вас си заслужава пробата.
Имам формички за кексчета - едните са като мечета, а другите снежинки.
Та, мислех си ако сложа в тези форми тесто за козунак дали ще стане нещо заслужаващо си усилията или да пълня формичките с кекс  newsm78
Или пък може би някакви соленки които няма да бухнат толкова  Thinking
Иска ми се да разнообразя вкуса, но се чудя какво да измисля.
Приемам всякакви други идеи  Peace

# 556
  • Мнения: 978
Добро утро. Явявам се с въпрос за прословутата коричка. Вчера правих бял хляб 750 гр, коричка- средно препечена,програма 2.  Ама много твърда, бе  ще си изпочупим зъбите,  Mr. Green изобщо не може да се яде- изхвърляме я. Машината е "Мулинекс "5000. Използвах 2 програма и рецепта от книжката. Спазвам всички пропорции и последователността на поставянето им.
Сега си мисля - да правя по голям грамаж или да използвам първа степен на препеченост?  newsm78 Моля за мнение.

# 557
  • Мнения: 4 916
Аз затова покривам контейнера с кърпа за десетина минути и понякога ръся с вода, досега не ми се е случвало коричката да остане твърда.

# 558
  • Мнения: 115
Здравейте,от много време не съм писала  BlushНамерих си една рецепта за хляб който става страхотен(с айран) .Правя го обикновено на бързата програма която на моята машина е 58мин.До 44 меси тестото,та аз го гледам през цялото време да не лепне от долу и от страни.Когато сложа пълното количество брашно 640гр. се омесва ,но става твърдо тесто.Като се опече хляба е клисав.Затова слагам около 500гр. брашно и постепенно прибавям допълнително.Като прибавя обаче брашното се поема от тестото и става страхотно за около 2-3 минути.След което пак става лепкаво и се маже по стените и отдолу.Пак прибавям и така поема повече от написаното по рецепта брашно.Отива към 800гр.Та въпроса ми е колко време е нужно да се меси тестото преди да спре и да започне да втасва.Аз гледам около 46мин. последно да сложа брашно че да си се поеме от тестото но пак става клисаво.Първите ми опити с тази рецепта бяха страхотни,последните 4-5 хляба имам такъв проблем.Като не съм сменяла малката на брашното  newsm78

# 559
  • Разград
  • Мнения: 3 114
Здравейте,от много време не съм писала  BlushНамерих си една рецепта за хляб който става страхотен(с айран) .Правя го обикновено на бързата програма която на моята машина е 58мин.До 44 меси тестото,та аз го гледам през цялото време да не лепне от долу и от страни.Когато сложа пълното количество брашно 640гр. се омесва ,но става твърдо тесто.Като се опече хляба е клисав.Затова слагам около 500гр. брашно и постепенно прибавям допълнително.Като прибавя обаче брашното се поема от тестото и става страхотно за около 2-3 минути.След което пак става лепкаво и се маже по стените и отдолу.Пак прибавям и така поема повече от написаното по рецепта брашно.Отива към 800гр.Та въпроса ми е колко време е нужно да се меси тестото преди да спре и да започне да втасва.Аз гледам около 46мин. последно да сложа брашно че да си се поеме от тестото но пак става клисаво.Първите ми опити с тази рецепта бяха страхотни,последните 4-5 хляба имам такъв проблем.Като не съм сменяла малката на брашното  newsm78

Много време прибавяш брашно.Тестото се оформя първите 10-15 минути,от там нататък оставяш тестото,за да може да се измеси добре.А правиш ли номера със спирането и пускането?

# 560
  • Вече в моята си приказка...
  • Мнения: 4 391
Да споделя и аз за кекса, който правих преди време. Стана сполучлив, не беше глетав, изду се достатъчно, но не ми хареса - приличаше на козунак. Ползвах онази рецепта от книжката на Мулинекс... Вече само хляб ще си правя.
И нещо ме учудва, в книжката има рецепта на хляб с кисело мляко, ама гледам, че се слага не сода, а мая... Не съм спец по месенето, но все си мисля, че щом се слага кисело мляко, би трябвало да се ползва сода за хляб, а не мая... newsm78

# 561
  • Мнения: 9 785
Да споделя и аз за кекса, който правих преди време. Стана сполучлив, не беше глетав, изду се достатъчно, но не ми хареса - приличаше на козунак. Ползвах онази рецепта от книжката на Мулинекс... Вече само хляб ще си правя.
И нещо ме учудва, в книжката има рецепта на хляб с кисело мляко, ама гледам, че се слага не сода, а мая... Не съм спец по месенето, но все си мисля, че щом се слага кисело мляко, би трябвало да се ползва сода за хляб, а не мая... newsm78

Ами хляба обикновено се прави с мая Laughing. Иначе ще имаш соден хляб. Ако го предпочиташ, прави го. Ама едва ли Wink.

Мая, що се касае до бързата програма, добавяш брашно в първите 5-10 минути, и после край. Дотогава тестото трябва да ти е харесало. Много ясно, че то после се отпуска от топлината и става лепкаво. И ще поема брашно, докато му слагаш. И ставаааа ooooh!. Сигурно тухла накрая.

# 562
  • Мнения: 115
ОК слагам брашното докато ми хареса в първите минути Peace .На моята машина на бързата програма месенето е 15 минути в началото  толкоз.После не повтаря месенето  newsm78

# 563
  • Мнения: 9 785
ОК слагам брашното докато ми хареса в първите минути Peace .На моята машина на бързата програма месенето е 15 минути в началото  толкоз.После не повтаря месенето  newsm78

Повтори си го сама. Като свърши месенето, спри програмата и я задай още 1-2 пъти така отначало. Правех го този номер преди, но напоследък имам проблеми с брашното и не ми се получава.

# 564
  • Мнения: 349
Здравейте. Имам 1 пакет брашно на Техра - готова брашнена смес за Селски хляб, може ли някоя рецепта да ми дадете?

# 565
  • Географският център на България-Габрово
  • Мнения: 593
Здравейте. Имам 1 пакет брашно на Техра - готова брашнена смес за Селски хляб, може ли някоя рецепта да ми дадете?

Пробвай рецептите които са дадени отзад на самите опаковки.Стават сполучливи.

# 566
  • Мнения: 678
Здравейте. Имам 1 пакет брашно на Техра - готова брашнена смес за Селски хляб, може ли някоя рецепта да ми дадете?
Много го харесвам това брашно.Аз си правя об. хляб,но  като слагам брашното-слагам около300-350г бяло+ 150-200г  на техра селско.Пък ако сложиш и 1 яйце става чуден.

# 567
  • Мнения: 383
Ердинч,ако със старата постигаше такива резултати,какво ли трябва да очакваме с новата   Rolling Eyes newsm78

новата ще е подарък за половинката(ЧНГ) Hug ,  аз нема да я ползвам  Mr. Green 

а старата(Северин) ще я подариме на един познат
 Thinking
благодаря Шани Hug

Ердинч, отдавна се каня да ти благодаря за идеята за лимонов сок в тестото   bouquet

 Hug идеята беше на приятел който работи в пакмая
, бях се наканил да му искам разните химикали, а той ми препоръча лимон  Mr. Green

Ердинч, честито, сега съвсем ще се развихриш! Wink
 А каква марка поръча?

"Ферарито" на хлебопечките   Peace ето я

Мисля,Ердинч,беше показал такава преди време.

да, само заради тая печка шях да си устроя екскурзия до Бг  Simple Smile

edit1: link edit

Последна редакция: пн, 21 дек 2009, 05:11 от Ердинч

# 568
  • Мнения: 48
Здравейте, купих си машина и днес направих основен хляб. Но преди да се изпече спадна. Реших че проблема е с маята. Може ли да ми кажете какво е съотношение на прясна и суха мая- гледам на 2 места и на двете е различно.

# 569
  • Мнения: 9 785
Здравейте, купих си машина и днес направих основен хляб. Но преди да се изпече спадна. Реших че проблема е с маята. Може ли да ми кажете какво е съотношение на прясна и суха мая- гледам на 2 места и на двете е различно.

Суха мая ползвам едно пакетче 7г, а прясна - 1/4 кубче за един стандартен хляб.

Общи условия

Активация на акаунт