СТРАСТИ - градините в СОФИЯ - текущи класира&

• 71 203
  • 1 568
  •   1
Отговори
# 1 050
Да попитам и аз още нещо, просто не ми е ясно...
И аз и съпругът ми сме софиянци, аз си запазих домашния адрес в личната карта, когато я сменях след като сключихме брак. Съпругът ми по лична карта се води при родителите си в кв. Лозенец. Живеем на адреса, на който съм регистрирана аз, но пък съм харесала само градини в община Лозенец, ние сме в съседната Средец, но в нея градините не ми допадат, а са далече и от местоработите ни, защото и двамата работим в община Лозенец.
Проблем ли е, ако само таткото има адресна регистрация в съответната община, в която се намира и градината?

Последна редакция: пт, 15 яну 2010, 00:17 от Sourcherry

# 1 051
Благодаря, а дали има обяснение?
не защото не е навършило 10 м, а защото никъде не са обявени местата за набор 2010. Когато се обявят местата за есента, което ще е за всички градини с яслени групи едновременно, тогава и на твоята приятелка ще й се появят възможности за кандидатури, както ще стане и с всички, които чакат този момент да настъпи. Просто следете кога ще започне кампанията за кандидатстване тази година и ще видите, че и за децата родени 2010 ще се отключи. Peace
за набор 2009, не 2010 (за тях другата година)  Peace

# 1 052
  • гр.София
Да попитам и аз още нещо, просто не ми е ясно...
И аз и съпругът ми сме софиянци, аз си запазих домашния адрес в личната карта, когато я сменях след като сключихме брак. Съпругът ми по лична карта се води при родителите си в кв. Лозенец. Живеем на адреса, на който съм регистрирана аз, но пък съм харесала само градини в община Лозенец, ние сме в съседната Средец, но в нея градините не ми допадат, а са далече и от местоработите ни, защото и двамата работим в община Лозенец.
Проблем ли е, ако само таткото има адресна регистрация в съответната община, в която се намира и градината?

Виж първо ето това уточнение в секция Новини (от миналата година е)
http://kg.sofia.bg/?page=news&id=209&all=1
 Изискването беше поне на единия от родителите постоянният по лична карта (или настоящ-по някаква жълта бланка) адрес да съвпада с адреса,който си попълнила в профила като адрес на семейството.  Т.е. ,можеш да ползваш адреса на таткото,но и трябва да попълниш точно този адрес като адрес на детето в профила му,към момента на класиране.

На мен при записване ми искаха и картата на бащата, а дир-ката се намръщи,че той се води на друг адрес в София,но нямаше какво да прави -според правилата единият адрес (моят) съвпадаше.

# 1 053
Току-що видях, че детето на циганите в съседния вход е на второ място във всички детски градини в района със 10,1 т., защото се води с името на майка си /баща неизвестен/ а живеят цялата тумба заедно. Докога циганите с техните хитрини ще се облагодетелстват за сметка на нас? И по ниска такса ще плаща и ще влезе с предимство, и социални помощи получават, а по цял ден пият кафета и алкохол и е страшна тупурдия...много съм ядосана!
Нищо не може да се направи, нали? Мога да ви кажа и името му, да се убедите сами.

# 1 054
  • София
Илиянска, нищо не може да се направи. Документите ще са му напълно изрядни щом в акта му пише "баща неизвестен" се изстрелва напред, дори и майката да е без работа.

# 1 055
В нашата група има ново дете пак.Странното е,че на последните 3 класирания в сайта пише,че няма класирани деца за този период newsm78

# 1 056
В нашата група има ново дете пак.Странното е,че на последните 3 класирания в сайта пише,че няма класирани деца за този период newsm78

Може да е пренасочено от комисия, а може родителите изведнъж да са се присетили че детето е с хронично заболяване и да са му извадили съответния документ.

Току-що видях, че детето на циганите в съседния вход е на второ място във всички детски градини в района със 10,1 т., защото се води с името на майка си /баща неизвестен/ а живеят цялата тумба заедно. Докога циганите с техните хитрини ще се облагодетелстват за сметка на нас? И по ниска такса ще плаща и ще влезе с предимство, и социални помощи получават, а по цял ден пият кафета и алкохол и е страшна тупурдия...много съм ядосана!
Нищо не може да се направи, нали? Мога да ви кажа и името му, да се убедите сами.

Не гледайте родителите. Замислете се за тия деца, които живеят при такива условия и единствения начин да успеят да се измъкнат някога от това е да бъдат в по-подходяща за развитието им среда. За начина на живот и манталитета на родителите няма какво да се коментира. В случая важно е детето. Поне така мисля.

Някой да е гледал предложенията за изменения в Наредбата. Не увеличението на таксите, а другите изменения. Ще ми се да чуя мнения защото така както са предложени измененията при отсъствие на дете по каквито и да е причини винаги се дължи 50% от таксата под формата на абонамент. Т.е. плащането независимо от ситуацията не може да падне под този минимум.

# 1 057
Предложенията не съм ги гледала, обаче в приложение 2 мисля беше, пише, че бюджета за строителство на ДГ/ясли и т.н. са 2 пъти по-малко от миналата година. А раждаемостта през 2009г, т.е. децата, потенциални "клиенти" на детските заведения, са се увеличили с не знам колко точно, но повече от ръста за 2008г. Е, каква е логиката тогава да има по-малко пари за строителство на нови ДГ, питам аз?  newsm78 #Cussing out

ето линка: http://sofiacouncil.bg/index.php?page=news&id=238 в края на страницата е

# 1 058
Някой да е гледал предложенията за изменения в Наредбата. Не увеличението на таксите, а другите изменения. Ще ми се да чуя мнения защото така както са предложени измененията при отсъствие на дете по каквито и да е причини винаги се дължи 50% от таксата под формата на абонамент. Т.е. плащането независимо от ситуацията не може да падне под този минимум.

И на мен това ми направи впечатление. Като цяло им логика, защото независимо дали детето е там или не, помещенията се отопляват, персонала си е на работа  Thinking А държавните субсидии за всяко дете как се изплащат към градините? Има ли значение дали детето е отсъсътвало?  newsm78 Може би ако държавата не плаща за отсъствало дете искат да си компенсират разходите  newsm78

# 1 059
Държавната субсидия си върви независимо от отсъствията на детето. Въпросът е дали е редно при натъпкани 30-35 деца в група и заболеваемост чувствително по-висока от такава в провинциални ДГ където има по 20-25 деца когато детето се разболее, някой взима болинчен, дадат се маса пари за лекарства и като капак да се плаща и абонамент.

Аз първоначално също мислех че е резонно да се плаща абонамент, заради това че много от децата представят мед. бележки само за да си пазят място, но честно казано не мисля че тези хора абонамента би ги спрял. От друга страна децата боледуват основно заразявайки се именно в ДГ по различни причини - най-често липса на здравен контрол на посещаващите деца. Честно казано си мисля че издаването на нередовни медицински документи е проблем на друга област и там трябва да се положат повечко усилия за контрол.

Знам че е обсъждано вече, но беше съвсем по принцип, а сега предстои да бъде прието и е хубаво да се реагира ако за родителите подобно нещо е неприемливо.

# 1 060
когато детето се разболее, някой взима болинчен, дадат се маса пари за лекарства и като капак да се плаща и абонамент.
а и се разболява цялата къща от 100 човека-бебета,баби,дядовци..... Joy

# 1 061
Благодаря, а дали има обяснение?
не защото не е навършило 10 м, а защото никъде не са обявени местата за набор 2010. Когато се обявят местата за есента, което ще е за всички градини с яслени групи едновременно, тогава и на твоята приятелка ще й се появят възможности за кандидатури, както ще стане и с всички, които чакат този момент да настъпи. Просто следете кога ще започне кампанията за кандидатстване тази година и ще видите, че и за децата родени 2010 ще се отключи. Peace
за набор 2009, не 2010 (за тях другата година)  Peace
OOOO, да! Прощавайте  Embarassed нещо не съм наред с годината и датата Joy

Да, определено може да се поиса затягане на контрола в/у посещаващите ДГ деца, относно здравословното им състояние. Вече 2 година се боря с мисълта, че пращам детето си на сигурно разболяване, не защото е какав, а защото няма начин при заразно болни да устои, да не е от желязо?!
Относно плащането на 50%, тоава за какво са медицинските бележки за извиняване на отсъствията? Или тя ще е само , за да се доказва, че детето е бледувало, а не просто гледано вкъщи от свободен човек? newsm78

Последна редакция: пт, 15 яну 2010, 13:03 от Чаено момиче

# 1 062
Абсолютно неприемливо е да се плаща, когато детето е болно. Да се заплащат с половин такса отсъствията по домашни причини е съвсем нормално, но тези, когато детето е болно, това е истински тормоз, , защото разходите ти и без това нарастват многократно, а и децата наистина се разболяват главно от градините. Просто се чудя, защо измислят такива неща, само да затрудняват хората. Наистина ли ще се приема това нещо?

# 1 063
Държавната субсидия си върви независимо от отсъствията на детето.

Тогава не виждам смисъл от 50% "абонаментна такса". Единствения ефект е, че ще затрудни още повече семействата с по-ниски доходи, за които разходите за болно детенце са си огромен разход.
А ако се заплаща такса при болно дете, ще може ли поне да му се взима храната за деня например? При родители, които няма на кого да оставят детето за 20 минути е неприложимо, но ако има кой да изтича се спестява време от едно готвене на майката.
Всъщност ще стане сложно, защото кой ще координира на кого родителите искт да му вземат храна и колко да сготвят за деня в градината  Thinking

# 1 064
Ако субсидирането върви независимо от посещаемостта, не виждам как така не им стигат парите толкова. Просто храна не правят за тях, предполагам, че тези пари покриват другите разходи. Все си мисля, че храната е "голямото перо"
Сега говорих с нашата сестра на градината, въпреки дългото боледуване на детето, и въпреки моята 1000% чиста съвест, че е боледувало, и затова не е ходило, ми каза, че явно боледува и вкъщи ако е, значи да го пускам на градина или да пусна домашни причини за седмица-две и да си платим 1/2 такса.

Общи условия

Активация на акаунт