СТРАСТИ - градините в СОФИЯ - текущи класира&

• 71 127
  • 1 568
  •   1
Отговори
# 1 080
  • София
Илиянска, нищо не може да се направи. Документите ще са му напълно изрядни щом в акта му пише "баща неизвестен" се изстрелва напред, дори и майката да е без работа.

Не е точно така... може да се подаде оплакване в общината в смисъл, че майката живее на семейни начала с някого... че той се грижи за биологическото си дете... 

Как да стане това - като се направи ДНК експертиза ли  Grinning Не виждам как по друг начин може да се докаже кой е биологичният баща на детето!
А това, че все пак някакъв мъж се грижи за него, не променя фактът, че в акта пише "баща неизвестен". Луда работа в общи линии  Crazy Циганите не плащат данък обществено мнение. Майка ми навремето работеше в НОИ и там на всяка втора циганка децата й бяха с неизвестни бащи. Сещаме се защо.

# 1 081
  • sofia
Хриса, като гледам алинеите и за двете се натрупва. ал. 1 може да се комбинира и с ал.2 и с ал. 3 (за чл.41 говорим)....изрично е казано в ал.4
Като чета чл.41 го разбирам: имаш 3 деца - първите две ходят на ДГ и ползваш отстъпка съответно 50% и 75%......за трето и всяко следващо е безплатна ДГ. Ако този родител е сам - не би трябвало нищо да плаща. Ако първите две са отраснали - за третото е без такса при всички варианти.
имаш 2 деца - първото пълна такса, второто отстъпка 50%, ако този родител е сам първото 50%, второто без такса. Ако първото е вече ученик, второто е пълна такса, ако е сам родител - 50%.

Дано съм се изразила ясно  Crazy  

ПП: И да вземат да я махнат тази военна служба....няма такава.

Последна редакция: пт, 15 яну 2010, 15:24 от vesi1

# 1 082
Предлага се изменение за чл. 41: В ал.4 заличава думите „както и ал.1 и ал.2”.

Военната служба се предлага да се махне.

Веси погледни предложените изменения - аз за тях се чудя.

# 1 083
  • София
Илиянска, нищо не може да се направи. Документите ще са му напълно изрядни щом в акта му пише "баща неизвестен" се изстрелва напред, дори и майката да е без работа.

Не е точно така... може да се подаде оплакване в общината в смисъл, че майката живее на семейни начала с някого... че той се грижи за биологическото си дете...

Кати, тя хубаво ще подаде оплакване, но как ще докаже, че това е биологичното дете на даден мъж? От ИСОДГ с ДНК-тестове ли трябва да се занимават /то само това ни липсваше да плащаме всички ние/?  Grinning Ромската работа е толкова добре изпечена, че чак нагарча.

# 1 084
  • sofia
Да беее, къде блея. Изравнява им се положението.....третото малкото не се "брои"

# 1 085
  • София
Да, вярно, че циганите така процедират - записват ги на името на майката и ползват привилегии.
Кати АБВ, мислиш ли, че ако сигнализират общината или детската градина ще има ефект?

Мисля, че може и да има ефект.
Сигурна съм, че ако не го направят, няма да има такъв.

Аз бих поискала от общината да направят и искане за проверка дали детето не е в риск. Може майката да не е самотна на практика, но детето има право на 3 точки по друг критерий, което предполагам че никой не би оспорил вече. Според мен такива деца трябва да са обхванати от ДГ и то не защото майките ползват "привилегии", а защото не са имали щастието да се родят и да растат в нормална среда.

Напълно съм съгласна с това, никой не би отрекъл правото на детенцето да мечтае за по- добър живот от онзи,който му се е паднал от жребия на рождението.

# 1 086
  • София
Като АБВ, абе така е, ей сега казах на сестрата, че когато го пусна все ми го връщат болен, но тя ме парира, че връща деца, които отивали при ЛЛ и носели бележка, че не са заразно болни. И че няма как да се пребори с това явление. И даже ме помоли да им направя копие на изследването на гърлен секрет, за да го прикачат към бележките, където пише, че е бил с ангина, за да си имат доказателство при проверка, че реално е бил болен. А иначе като я попитах защо не изискат гърлен секрет от всички деца, за да се види кой носи и пръска зараза, тя каза, че нямало начин да се изиска такова чудо. ooooh!

Глупости, разбира се, че има начин.
Как искат изследване на ако и дупе - за глисти и тения?
А сега да помислим - средно колко деца и колко пъти са боледували от глисти и/ или тения и колко - от ангина?
Въпрос на норматив е.
Значи, работа на Общината.
Ето, това може да се предложи - в наредбата паралелно с искането за плащане на... "наем"? за място да се допълни и искане за резултат от гърлен секрет за деца, върнати като болни от персоналът на ДЗ, което посещават, както и на такива, които са не са посещавали ДЗ с бележка "по болест", дори и да са били задържани от родителите си - т.е. болестта е била наблюдавана преди достигането на детската градина... и с цел... как да се изразя - стимул? когато детето не е посещавало ДЗ по лични / домашни / каквито и да било подобни причини, а не болест, да се дължат 80, а не 50% от таксата.

# 1 087
  • София
Аз съм против да плащам каквато и да е такса при боледуване.
В края на краищата детето ми се разболява именно откакто ходи на градина. Ето в момента отново е вкъщи болен, ще остане до пълното му излекуване, това ще е поне и цялата друга седмица значи.
И да, повечето "алергични"  и съвсем безобидни зелени сополи и кашлици са заразни, опитах от всичко на собствения ми гръб откакто ходи на градина - т.е. лекуваме се и двамата, а често и тримата вкъщи.
Всички тук сте майки и имате представа какви са цените на лекарствата.
Мисля, че масово градините ще се посещават от неизлекувани или въобще нелекувани деца.

# 1 088
  • София
Аз съм против да плащам каквато и да е такса при боледуване.
В края на краищата детето ми се разболява именно откакто ходи на градина. Ето в момента отново е вкъщи болен, ще остане до пълното му излекуване, това ще е поне и цялата друга седмица значи.
И да, повечето "алергични"  и съвсем безобидни зелени сополи и кашлици са заразни, опитах от всичко на собствения ми гръб откакто ходи на градина - т.е. лекуваме се и двамата, а често и тримата вкъщи.
Всички тук сте майки и имате представа какви са цените на лекарствата.
Мисля, че масово градините ще се посещават от неизлекувани или въобще нелекувани деца.

Да, но ако медицинският служител плаща по 20 лв. от собствената си заплата всеки път, в който не е върнал болно дете тази порочна практика ще бъде прекъсната не за години, не за месеци, а за седмица. В единствено число.
Ако възпитателят, чул кашлицата на детето даде 20 лв. на момента - на каса - понеже не е изпратил детето незабавно при медицинския служител и от там - при родителите, много бързо ще престане да си затваря очите за "градинската хрема". И още по- бързо тази... нелепа диагноза ще бъде изтръгната от българския език.

# 1 089
Да, не виждам изход от ситуацията.... Crazy както и да го гледам, има си 2 страни медала и колко да се плаща за ходене и не ходене на градина ми е трудно да преценя. Обаче да купувам лекарства за по 50-100 лв и накрая да ме друсат с наказателна такса не ми се нрави, понеже си е заради тях. И така ще настане лудница - ще са си все така болни, няма да ходят масово и  радината ще си събира парите. Трябва да има начин, някаква схема, при която, колкото повече деца посещават градината, толкова повече да стимулират персонала, да кажем да има като по онова време награди за образцови градини - идват на проверка от МОН - гледат как се обучават децата и какво е нивото - награда! Идват от РИОКОЗ, правят прегледи - и наказват или поощряват. И най-вече - сестрата на градината да има право да връща деца с болни гърла, хреми и кашлица.  И бележката от лекарите да се оспорва. Ако трябва не сестра, а по един лекар да им назначат + сестрата, и той да упражнява контрол!

# 1 090
За да се осъществи истински контрол трябва да назначат по един човек, който да отговаря само за това. Ако е необходимо да вдигнат таксата с още два лева, за да му се осигури заплата. Тези два лева ще си ги избия около 50 пъти за месеца, ако детето не се заразява в яслата. Пак ще боледуват децата - все пак общуват с нас, с деца извън яслата и т.н., но няма да е всяка седмица. Сега в яслата се е завъртяло едно разстройство (без други симптоми) и постоянно има болни деца - еми още веднъж като направим 5 дни диета и то детето ще стане невидимо  Rolling Eyes

Ели (Хриса), не съм много компетентна, но наистина трябва малко да се промени  Peace
Предлага се изменение за чл. 41: В ал.4 заличава думите „както и ал.1 и ал.2”.

Веси погледни предложените изменения - аз за тях се чудя.

# 1 091
Madchen, кое да се промени или да остане. Ако се приеме тази промяна в чл. 41 едно многодетно семейство, с един родител и две деца в ДГ ще плаща 45 лв. на месец колкото и двудетно семейство, с един родител и две деца в ДГ. Струва ми се неравностойно. Не че ще са много такива случаи, надявам се.

Предложението за лекари по градините не е лишено от смисъл, но не е обект на изменение на Наредбата за местните такси, а точно нея предстои да приемат в края на месеца.

# 1 092
СНБМ няма становище по отделните критерии, защото с това само ще помогнем на общината да измести фокуса от основния проблем и да го насочи към нескончаеми дебати по критериите, които са само производни на проблема.

Има принципни неща по процедурата, които бихме искали да бъдат прецизирани, но за момента обсъждането на тазгодишните правила не е започнало (ако изобщо има такова) така че сме в позиция на изчакване.

Разбирам. И все пак освен принципни позиции има и конкретни ситуации. Ако има работна група, на която бъдат повдигнати въпроси за промяната на критериите вие какво ще направите? Ще наблюдавате мълчаливо ли?

Освен това ми се струва, че въпроса с ЕСПА си е съвсем конкретен, а не принципен.

Кикимора, как точно разбра че ще възникне конкретната ситуация и че в работната група ще бъде повдигнат въпрос за промяна на критериите и то точно за обсъждане на К4. Защото аз не знам за планирана среща с подобен дневен ред.

ЕСПА е изключение (по незнайни причини) от общата посока на действие на СО. Затова въпросът е и конкретен и принципен.
[/quote]

Ели (Hrisa), аз за това написах АКО има работна група. В едно от посещенията си в БТВ Фандъкова каза, че ще се обсъждат правилата за прием през тази година, когато майка възнегодува срещу критерия К4 и други критерии. Чудно ми е защо въпроса с ЕСПА да е "изключение и конкретен, и принципен" пък други въпроси да не са. Просто се опитвам да си изясня позицията на СНБМ, но все ми обягва  и ми е много хлъзгава.

# 1 093
Кикимора, посочи ми едно родителско мнение което е против ЕСПА да бъдат третирани като всички останали наематели на сгради на ДГ и ще се съглася че въпросът не е принципен.

За сметка на това по К4 имаше доста разнородни мнения - от пълна поддръжка до пълно отрицание. Чия точно родителска позиция да защитава една организация в случая.

Критериите сами по себе си не са приоритет на СНБМ - това мисля че го написах достатъчно ясно. Малко или много те са въпрос на субективно възприятие - някои не харесват едни, други не харесват други. И за съжаление разприте за това са основната причина за липса на целенасочени действия за упражняване на натиск върху СО за осигуряване на повече средства. Ако родителите не бяха толкова фокусирани върху тях, сега може би нямаше да има само някакви си 20 млн. за строителство на нови ДГ за 2010 г.

# 1 094
blanc, благодаря!

Общи условия

Активация на акаунт