СТРАСТИ - градините в СОФИЯ - текущи класира&

• 71 161
  • 1 568
  •   1
Отговори
# 1 065
  • София
Илиянска, нищо не може да се направи. Документите ще са му напълно изрядни щом в акта му пише "баща неизвестен" се изстрелва напред, дори и майката да е без работа.

Не е точно така... може да се подаде оплакване в общината в смисъл, че майката живее на семейни начала с някого... че той се грижи за биологическото си дете...

# 1 066
От общината пък като скокнат да ходят да правят проверки кой с кого и къде живее,детето сигурно ще е на 30 вече...

# 1 067
  • София
...

Някой да е гледал предложенията за изменения в Наредбата. Не увеличението на таксите, а другите изменения. Ще ми се да чуя мнения защото така както са предложени измененията при отсъствие на дете по каквито и да е причини винаги се дължи 50% от таксата под формата на абонамент. Т.е. плащането независимо от ситуацията не може да падне под този минимум.

Моля те, би ли дала линк - интересно ми е да погледна, но в сайта на СГО се отказах още преди време да ровя - някак много хаотично подреден... беше - отдавна не съм гледала.
В такова предложение за мен има логика.
Все пак заплатата на директора, възпитателя, помощник- възпитателя, чистача, градинаря, охранителя, шофьора... не се намяаляват понеже някое дете не е отишло, нали? Независимо с или без причина. Отоплението не се намалява с градус - два, понеже децата са по- малко. Или осветлението. Или амортизацията - на сграда, дограма, ... каквото ви хрумне. Чаршафите му ще бъдат изпрани и застлани, независимо дали е било там, или не. И т.н.. Т.е. има логика само от сметката за храна да се намали - и то да се намали, не да се махне изцяло, понеже е изчислено, че определено количество деца ще посещават градината и бензина за пренасянето на храната е еднакво количество, заплатата на шофьора, заплатата на готвачите, поддържането на кухните и т.н. е същото... да не говорим, че когато става въпрос за големи количества закупуването на по- малко продукти не винаги води до намаляване на себестойността - дори и само на продуктите - понеже по принцип цената е функция на закупеното количество.

# 1 068
  • Sofia
Да, вярно, че циганите така процедират - записват ги на името на майката и ползват привилегии.
Кати АБВ, мислиш ли, че ако сигнализират общината или детската градина ще има ефект?

# 1 069
Те говореха, че ако се установи съжителство яма да се счита, че майката е самотна, ама.... сещайте се. И ако детето ходи на градина защо им дават помощи, освен такива за безработица?
Ама ние сме си виновни - я да спрем да си пишем децата на бащното име и като и българите започнем да им цицаме помощите, и 100% държавата ще намери начин да озапти тази тенденция. hahaha

А че за циганетата е добре да са на градина, така е. Цяла седмица са на топло и нахранени, а са деца, те не трябва да страдат, заради родителите си.
Имахме едно дете, което като го изпращахме в петк ни беше ясно, че баба му го взима и спят, забележете в къща без покрив! /защото вуйчо му го съсипал/ и го питахме ако вали какво става, и той милия казваше, е баба му го завивала да не го мокри дъжда Sad

# 1 070
  • София
Държавната субсидия си върви независимо от отсъствията на детето. Въпросът е дали е редно при натъпкани 30-35 деца в група и заболеваемост чувствително по-висока от такава в провинциални ДГ където има по 20-25 деца когато детето се разболее, някой взима болинчен, дадат се маса пари за лекарства и като капак да се плаща и абонамент.

Аз първоначално също мислех че е резонно да се плаща абонамент, заради това че много от децата представят мед. бележки само за да си пазят място, но честно казано не мисля че тези хора абонамента би ги спрял. От друга страна децата боледуват основно заразявайки се именно в ДГ по различни причини - най-често липса на здравен контрол на посещаващите деца. Честно казано си мисля че издаването на нередовни медицински документи е проблем на друга област и там трябва да се положат повечко усилия за контрол.

Знам че е обсъждано вече, но беше съвсем по принцип, а сега предстои да бъде прието и е хубаво да се реагира ако за родителите подобно нещо е неприемливо.

Да, липсата на контрол на здравето наистина е проблем. Изказвания от типа на "Ами то детето тръгне ли на детска градина, винаги му тече носа"  Twisted Evil винаги са ме довеждали до ярост.
Но орязването на приходите на детските заведения едва ли би променило това плачевно състояние на нещата.
По- скоро би следвало да бъде глобяван медицинския персонал - както и пряко наблюдаващите децата - възпитатели и пр. - за всяко дете, имащо някакви симптоми, за които няма надлежно удостоверение, че не са с причинител, който би могъл да се предава при контакт или по друг начин (въздушно- капков и т.н.) - демек, ясно, че дете със сенна хрема няма логика да си седи в къщи, или с астма, или с късогледство. Но дете, на което му тече носа от "градинска хрема" следва да бъде върнато - и връщано, докато "градинската" хрема бъде надлежно излекувана.

# 1 071
  • София
Абсолютно неприемливо е да се плаща, когато детето е болно. Да се заплащат с половин такса отсъствията по домашни причини е съвсем нормално, но тези, когато детето е болно, това е истински тормоз, , защото разходите ти и без това нарастват многократно, а и децата наистина се разболяват главно от градините. Просто се чудя, защо измислят такива неща, само да затрудняват хората. Наистина ли ще се приема това нещо?

... по домашни причини е логично таксата да е по- скоро 3/4 от стойността, не 1/2...

# 1 072
  • Sofia
Нека ходят циганетата на детска, ама много лесно събират максимален брой точки.

# 1 073
  • София
Ако субсидирането върви независимо от посещаемостта, не виждам как така не им стигат парите толкова. Просто храна не правят за тях, предполагам, че тези пари покриват другите разходи. Все си мисля, че храната е "голямото перо"

Разбира се, че не е.
В действителност е най- малкото.
Което е логично.
Впрочем, направи сметка кое би ти било "голямото перо" при "независимо" гледане - ако му вземеш бавачка. Към 500 лв. - заплата за бавачката. ~150 лв. - ози, заедно със съботите и доставката. Ако някой ще спори, че една жена в ДЗ гледа доста повече деца - ами, да, падат се приблизително 20 деца на 4.5 човека (малки човечета, 2 годишни). Но пък и доставката за 20 деца - каквато и да е - не е като за едно, което съм взела за база на изчислението. Освен това не съм включила закуската на децата, не съм включила отопление, осветление, ток за ТВ... играчки... ползване на пързалки и пр., за които някой се грижи, домашна помощница (възпитателите май не чистят, не перат, не мият чинии, не плевят...) - нищо. Така че в първо приближение сравнението става. О/о 1/3 - 1/4 от парите са за храна.

# 1 074
  • София
От общината пък като скокнат да ходят да правят проверки кой с кого и къде живее,детето сигурно ще е на 30 вече...

Ами при приятелката ми (бяла, християнка, каквото си искаш) - с дъщеря, чийто баща е осъден на отнемане на родителски права - бяха ходили. Бяха разпитвали съседите - тогава - кой ходи при нея... и колко остава...  Rolling Eyes

# 1 075
  • София
Да, вярно, че циганите така процедират - записват ги на името на майката и ползват привилегии.
Кати АБВ, мислиш ли, че ако сигнализират общината или детската градина ще има ефект?

Мисля, че може и да има ефект.
Сигурна съм, че ако не го направят, няма да има такъв.

# 1 076
  • София
А че за циганетата е добре да са на градина, така е. Цяла седмица са на топло и нахранени, а са деца, те не трябва да страдат, заради родителите си.
Имахме едно дете, което като го изпращахме в петк ни беше ясно, че баба му го взима и спят, забележете в къща без покрив! /защото вуйчо му го съсипал/ и го питахме ако вали какво става, и той милия казваше, е баба му го завивала да не го мокри дъжда Sad

Милото детенце...

# 1 077

Мисля, че може и да има ефект.
Сигурна съм, че ако не го направят, няма да има такъв.

Аз бих поискала от общината да направят и искане за проверка дали детето не е в риск. Може майката да не е самотна на практика, но детето има право на 3 точки по друг критерий, което предполагам че никой не би оспорил вече. Според мен такива деца трябва да са обхванати от ДГ и то не защото майките ползват "привилегии", а защото не са имали щастието да се родят и да растат в нормална среда.

# 1 078
Като АБВ, абе така е, ей сега казах на сестрата, че когато го пусна все ми го връщат болен, но тя ме парира, че връща деца, които отивали при ЛЛ и носели бележка, че не са заразно болни. И че няма как да се пребори с това явление. И даже ме помоли да им направя копие на изследването на гърлен секрет, за да го прикачат към бележките, където пише, че е бил с ангина, за да си имат доказателство при проверка, че реално е бил болен. А иначе като я попитах защо не изискат гърлен секрет от всички деца, за да се види кой носи и пръска зараза, тя каза, че нямало начин да се изиска такова чудо. ooooh!

# 1 079
Проблемът е в безконтролното раздаване на медицински бележки в зависимост от ситуацията. Когато очевидно болно и евентуално заразно дете няма кой да го гледа, някои (не всички) ЛЛ издават бележки че няма такова нещо и няма процедура по която медицинския персонал може да оспори такова нещо.

От друга страна родители които са записали детето, но то е твърде малко за техните представи за да тръгне на ДГ, си искат бележка че детето е болно и в повечето случаи ЛЛ не отказват. Това обаче пряко ощетява общинския бюджет. Обаче си мисля че е редно да се реши проблема там където възниква - при ЛЛ, а не в ДГ с промяна в Наредбата, която на практика ощетява точно съвестните родители които не си пускат децата болни и не злоупотребяват с бележките от ЛЛ за да спестяват от таксите и които просто искат децата да са здрави и да ходят на ДГ.

Кати ето линк към това което е внесено в СОС - http://sofiacouncil.bg/index.php?page=news&id=238, но ще ви трябва и цялата наредба за да се ориентирате в промените - http://sofiacouncil.bg/index.php?page=ordinance&id=75

Има и едно безумие според мен, което или аз не смятам вярно или от СО не са догледали и това е натрупване на намаления в таксата при определени случаи. Примерно имаме намаление при деца с един родител и намаление за деца от многодетни семейства или второ дете от едно семейство. В първия случай натрупването се отменя, а във втория се запазва. По мои сметки излиза че многодетно семейство с един родител ще плаща колкото и семейство с две деца с един родител в случаите в които имат по две деца едновременно в ДГ. Моля ви да го погледнете и да кажете дали съм права.

Общи условия

Активация на акаунт