Осиновяване на бг гражданин в Европа

• 2 576
  • 16
  •   1
Отговори
Здравейте. Интересува ме има ли тук мами, които са осиновили, в момента са в процес или имат инфо по следния въпрос.
 Осиновяване като бг граждани с постоянно местоживеене някъде в Европа. Интересува ме Германия, но съм убедена, че ще е интересно за бъдещи мами и в др. ЕУ страни.

Моля да вземете под внимание, че не ме интересува осиновяване от България. Както става ясно вече е невъзможно за нас с така нареченото международно осиновяване. Мъжа ми изцяло отказва да "си купим " дете, което всъщност се получава / над 10 000 евро излизат сметките /.

Възможно ли е осиновяване на дете от бг гражданин с постоянно местожителство в Германия на дете от Германия или друга Еу членка? Етноса е без значение. За приемно семейство и по-голямо дете  / 5-6 г/ също се интересувам.
 Hug

# 1
Специално за Германия не знам подробности, но общо за Европа важи:
деца за осиновяване с местожителство в сьответната страна практически няма.
Доколкото ги има, осиновяванията стават често с посредници в цьрковните среди -т.е. човек трябва да е активно ангажиран с някоя местна религиозна организация. Става вьпрос за единици, най-много десетина деца годишно!
Огромното мнозинство западноевропейски осиновявания са международни. Чакането е обикновено над 3-4 години.
За купуването - осиновяването на дете в т.нар. Западна Европа вьв всички варианти излиза над 10 000 евро.
Приемната грижа е друго нещо, там се кандидатства по друг ред, преминава се обучение по друг ред. Шансовете за дьлгосрочна грижа са налице, но има много по-голяма, да не кажа крещяща нужда от така наречената кризисна грижа, за кратко време, кьдето нагласата за осиновяване на практика ще пречи.
Проучете нещата добре. Моето скромно мнение е, че ако искате да осиновите, БГ процедурата, включително с нововьведенията за живеещи в чужбина, е все пак най-реалистичният и вероятно най-бьрзият вариант.

# 2
националното осиновяване в германия е почти изгубена кауза. деца има много малко, независимо от етноса. ограничения за възраст на кандидат осиновителите има, желателно е да имат някакво академично образование в сферата на психологията, проучването е драконовско, изискванията много високи.
ако въпросните хора не са немски граждани става още по-сложно.
повечето прибягват до лицензирана агенция, но работата с местните социални е пак същата. хонорарите на агенцията, пътуванията, хотелите, пребиваването в страната, от която е детето, всичко това покриват осиновителите.

и според мен, какъвто и да е новия семеен кодекс, най-бързо и безболезнено се осиновява в българия.

и да платят 100 000, това не е покупка на дете, а просто разходи по осиновяването, които са напълно легитимни и всичко минава през социалните, лицензираната агенция за дадена държава и съдът.
принципно националните осиновявания са като пари евтини, но на практика почти не съществуват, защото деца няма.
има немски лицензирани агенции, които работят с българия, както  предполагам, и български такива.

# 3
Благодаря и за двата отговора до тук. Мата - и аз искам от бг, но не мога да се примиря, че ни делят на две категории българи. Все пак сме официално само две години тук ако не броим пътуванията от преди.., но бих искала да имам равни права с живеещите в бг. Все пак не съм си сменила гражданството още. Което пък явно е проблем за тукашната страна както пишеш. Плюса ми е само образованието с психологията.

Относно приемната грижа, там като че ли са по-възможни нещата, но ние сме доста подвижна фамилия. Днес сме тук, след 10 години може да сме в друга провинция или най малкото друг град. Това май за социалните ще е проблем.

Но ще си поблъскам главата още. Минаха години и още нищо идейно не идва. Ако някой може да помага със съвети - добре дошли.
Пак благодаря на мата и маймуната. Ценно беше. Simple Smile

# 4
аз съм раздвоена относно мнението си за реда за осиновяване на деца от български граждани, живеещи в чужбина.
навремето се върнах и заживях в българия именно с тази цел, да осиновя дете. 3 и половина години, с малки прекъсвания, живях в българия. прекъсванията бяха от по няколко дена.
сега ми е доста трудно да се завърна в трудовия и социален живот, но си заслужаваше стъпката, макар че осинових по-различно от приетото.
от доста време се замислям за второ осиновяване, но това значи да се върна отново в българия и все отлагам момента.
с голяма радост бих станала приемен родител, но без трудов договор, за съжаление обаче животът в чужбина и приемната грижа за българско дете са доста сложна и почти невъзможна история.
и то от страна на българските фактори.

# 5
А като приемен родител в страната която си няма ли да стане / не си ли и ти в Де-в Нийдерзаксен например търсят много приемни родители/ Това също си го мисля...

# 6
aз съм в бавария, а и искам дете от българия..........

# 7
Чисто правен интерес...и  за непълно осиновяване ли се изисква обичайно местопребиваване в Бг  Shocked. Ново е за мен! Моля те да ми дадеш жокер къде да търся да почета...

# 8
казах приемно дете, не непълно осиновяване..........
а аз се върнах не за да осиновя непълно, а за да осиновя дете. по абсолютно общоприетия начин. че се стигна до непълно осиновяване беше случайност. споделяла съм историята. но документите бях тръгнала да събирам, за съжаление много бавно.....
първо тръгнах да подавам документи в бургас и там беше и работодателят ми и постоянният ми адрес, после реших, че е по-уместно това да стане в софия. работодателят остана същият, постоянният ми адрес се премести в софия.
нямам идея как е правната страна на нещата. аз бях с постоянно местоживеене за момента и една година след това в българия, с доходи от българия и с български работодател. социалният ми доклад е от българия, проучването беше в българия.
това, че живея в българия отговаряше и на фактите.
нямам идея какво се иска за непълно осиновяване, но аз отговярях на изискванията. наборът от документи е абсолютно идентичен с този за пълното осиновяване.
може би трябва да попиташ адвоката ми Wink все пак именно за това да бъде наясно с правната страна на нещата получава и хонорара си.

чисто лаишки обаче си мисля, че не би трябвало да има подобно изискване, просто социалният доклад трябва да е оттук, тоест от държавата, в която живее кандидат-осиновителя.

# 9
 Laughing Laughing мерси
абе въобще не трябваше да ми обясняваш тия подробности. просто реших, че за непълно осиновяване са въведени някакви допълнителни изисквания и се облещих

# 10
е, тези обяснения са за всички де. ако бяха само за нас двете, щяхме да си пишем на лични. нека е информиран народът, все пак.

# 11
 Shocked Сега и аз се облещих. Да не искате да кажете, че при непълно осиновяване социалния доклад може да се прави тук ? Аз даже го предпочитам понеже искам детето да познава произхода си. А това пак ли е задължително да мине под мотото международно осиновяване. Пообърках се малко...

# 12
нямам идея. навремето просто пред мен не седеше тази дилема.
но не е порблем да питаш. в германия непълното осиновяване не е много приемливо. в смисъл, желателно е да се превърне в пълно. но принципно  е напълно легитимно осиновяване.
по новия СК обаче не знам как стоят нещата.
от една страна, ако си с постоянно местоживеене в германия, би трябвало докладът да е от тукашните социални служби, а и е редно........
независимо къде се прави докладът, детето ти така или иначе ще знае кои са биологичните му родители. при непълното осиновяване тайна на осиновяването няма.
друг е въпросът за контактите, те засега са сива и нерегламентирана зона. но това не е точка, която се разисква на делото по осиновяване.
от моя гледа точка, те са много важни и желателни.

ето ти малко информация за четене
http://www.google.de/search?source=ig&hl=de&rlz=1G1GGLQ_ … p;oq=schwache+ado

Последна редакция: вт, 08 дек 2009, 16:01 от matakosmata

# 13
Благодаря. Ще е полезно и за други.

# 14
Ако някой може да помага със съвети - добре дошли...

Здравей Тортуна пиле жоапан:)! За съжаление съвет не мога да ти дам, тъй като аз самата се намирам в подобна ситуация...  Но съвсем скоро се интересувах точно за реда, по който осиновяват българи в Германия. Оказа се, че на такава процедура се гледа като на  "Adoption mit Auslandsberührung" и съответно не протича съвсем по националния ред.

В следната тема, в предпоследния много дълъг пост от Чандра, са цитирани някои закони, които уреждат този въпрос:
http://www.zachatie.org/forum/index.php?topic=30008.520

Но най-сигурния начин е, да почерпиш информация от извора, питайки директно в съответния в Jugendamt по район.

...но не мога да се примиря, че ни делят на две категории българи....

Изглежда българите сме ощетени както в родината си, така и в страната по местоживеене. Само че практически  осиновяването от България  ще е по-лесно постижимо. Освен това е за предпочитане, деца и родители да са от една културна, национална, етническа  среда...

Успех! Flowers Four Leaf Clover Пък ако научиш нещо ново, ще се радвам да ни го споделиш...  Wink
Хубава вечер!

П.П. Информация относно международното осиновяване и законовата уредба можеш да получиш тук:
http://www.bundesjustizamt.de/cln_115/nn_257850/DE/Themen/Zivilr … nformationen.html

Общи условия

Активация на акаунт